Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580274 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #375 Dátum: 2015. Február 17. 11:48 »
Igen, kezdő vagyok, ezért kellene látni mi a helyzet. Senkit sem akarok megbántani és tényleg minden tanácsot elfogadok tapasztaltaktól, de úgy érzem, hogy hétvégén ha melegebb lesz, akkor egyiket megnézném egy pillanatra. Meg kell néznem, hogy tudjam mit csiálok, különben csak vakon tapogatózás lenne, annak meg nem sok értelmét látom. A nap úgyis oda tűz, mert déli oldal hegyoldalban.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #376 Dátum: 2015. Február 17. 13:27 »
ZOLI !  nyugodtan nézz bele ha 10-12 fok lessz a hétvégén!  írd meg mit láttál és egy kis segítséggel  öt perc alatt tisztán  fogod látni a hejzetet..  és a következő lépésben is segítünk. üdv robi  ;)
Üdv:robi

« Válasz #377 Dátum: 2015. Február 17. 19:55 »
Robi, köszi szépen előre is. Zoli

« Válasz #378 Dátum: 2015. Február 17. 21:41 »
Sziasztok!
Most egy kaptártípustól független témát fogok feszegetni.
Ez a saját véleményem, nyugodtan szóljatok hozzá.
A múlt hét szombaton Vácon az OMME szakmai alelnöke hatalmas eredményeiről számolt be.
Állítólag Barnabás mondta is neki, hogy azért na ne! Mégiscsak 130 kilós éves átlag nem sok egy kicsit?
Alelnök úr remek eredményeit nem kívánom kétségbe vonni, de az átlagszámítás, hogy történjen?
Na kezdjük.
Először is van egy úgynevezett viszonyítási alap.
Ez olyan mint a pontos idő, tehát a Greenwichi középidő! Minden órát ehhez állítanak.
Mi ez nálunk méhészeknél? Mi a számítás alapja?
Minden ősszel amit a méhegészségügyi felelős felmér a méhészetünkben, ez a kiindulási pont.
Ez például a MMNP támogatás alapja is.
És ezt a méhcsaládszámot kell jövő májusban akácon is figyelembe venni, különben magunkat csapjuk be!
Ugye doktor Úr?
Tehát ha beteleltettünk 100 méhcsaládot, és abból 5 elpusztult, 2 anyátlan lett, tízet tartalékba helyeztünk, mert kellett a fiasuk, akkor is az átlagszámításunk alapja a 100 méhcsalád.
Létezik olyan, hogy akácra több lett mint amennyivel beteleltünk? Igen, de nem azért mert a méhész lopott.
Volt olyan év, hogy akác előtt lehetett szaporítani, és attól is pergettem. Egyszer volt ilyen, ha jól emlékszem 1986-ban!
Akkor is 100 méhcsaláddal kell számolni. Tehát a viszonyítási alap mindig a beteleltetett méhcsaládok száma, a változást nem szabad figyelembe venni.
És még nincs vége!
A napi gyarapodást, hogy kell számolni?
Megint kell egy etalon, az az egy viszonyítási alap. Ez mondjuk, akácon legyen este 8 óra.
Ekkor egyenlegre tesszük a mérleget! Másnap este 8-kor mérünk. És reggel nem húzzuk vissza a fogyást.
Az a kollégák hülyítésére, és magunk becsapására kiváló.
Tehát este 8-kor mindig mérünk, aki nem így tesz hibát vét. Én csak azokkal a méhészekkel tartom a kapcsolatot, akik így mérnek, az akác alatti szájharmonikások eredményét kettővel szoktam osztani, vagy az asszonykájától érdeklődöm.
Minden legelőn, ahol gyarapodunk, és utána pergetünk így kell eljárni, egészen a következő méhegészségügyi vizsgálat alkalmával korrigált méhcsalád számig.
Lehet olyan is, hogy a 100 méhcsaládból szaporítunk 30-40-et akác után.
Napraforgón már ezektől is lehet pergetni, de akkor is 100 méhcsalád a mérvadó.
Remélem érthetően írtam, ennek tükrében nehéz elképzelni ma Magyarországon  130 Kg-os átlagot.
Mégis ez hogy lehetséges? Úgy, hogy a termelő méhcsaládok átlagát számolják sokan.
Pedig a gyengék, és tartalékok is a mieink. Így ferr a számítás.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #379 Dátum: 2015. Február 17. 22:48 »
A méhcsaládszám és a termelési eredmény kapcsolatáról amit írsz elfogadom.

A mérlegelés tekintetében többre értékelem a reggeli tehát a hordás megindulása előtti adatokat. Ha mindig a reggeli adatokat követem, akkor az éjszakai párologtatással csökkentett eredményt olvashatom le a mérlegről. Ez esetben az éjszakai apadás csökkenti ugyan az eredményt, de a várható mézmennyiség tekintetében viszont pontosabb adatot kapok. Nem biztos, hogy azonos víztartalmú a különböző napon begyűjtött nektár, tehát lehet egy 10 kg-os napi nektárhozamból ugyanannyi méz lesz, mint egy 8 kg-os nektárhozamból. Különösen, ha a 10 kg-os nap előtti éjszaka volt egy kicsi langyos harmatszerű eső az akácerdőben. A 8 kg-os napon meg hét ágról sütött a nap.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #380 Dátum: 2015. Február 17. 23:02 »
Szia ATTILA!  ILYEN NYOMORÉK IDŐJÁRÁS KÖZEPETTE  egy egy szerencsés kollégánál eltudom képzelnix na de országos átlag???   még a fele is sok országosátlagnak . mérni meg reggel kell az a netto, az igazat meg a hordók megmondják.

« Válasz #381 Dátum: 2015. Február 18. 07:07 »
Sziasztok!
Úgy látom csak részben értettétek meg írásom lényegét.
Mérhettek délben is.
Az a lényeg, hogy minden nap ugyanabban az időpontban tegyétek meg, akkor látható mennyit gyarapodott a kaptár 24 óra alatt.
Én azért maradok a minden este azonos időben való mérésnél.
Ha reggel újra mérek, akár kilókat is vissza kell húzni, a begyűlt nektár "mézzé" alakítása, az érlelés miatt.
Érdekességként megjegyzem, ha reggel hajnalban, a méhek kirepülése előtt visszahúzzátok a mérleget egyenlegre, majd olyan 8 óra fél 9 körül újra megnézitek, jelentős csökkenést mutat.
Gondolom ezt sokan tudtátok. Mennyit lehet visszahúzni, mit jelenet a különbség?
A kijáró méhek tömegét! Ez egy nagyon jó adat, hogy mennyi gyűjtő méhre lehet számítani.
Nekem a legjobb eredményem (mínusz 2.7 Kg!) Tehát hozzávetőleg 27 ezer méhecske.
Ennyi kijáró méh egy rajnak is szép lenne. Ezért kell korlátozni az anyákat.
Az így felkészített családok képesek kiugró eredményt produkálni.
Átlagban, 1,8-2.3 Kg kijáró méh van mostanában. Itt is látható a tendencia.
Reptessetek össze néhányat, úgy mint Varga Karcsi és ez az adat felmehet akár 5 Kiló fölé is.
Az átlagszámításra kell vigyázni, mert a lereptetett családokkal is kell osztani.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #382 Dátum: 2015. Február 18. 08:30 »
SZIA ATTILA!   vazzeg igazad van!   most esett le!   :) :) :) :)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #383 Dátum: 2015. Február 18. 19:27 »
Gyakorlatilag akkor mézel legjobban a méhcsalád, amikor az anya petézési kedve túljut a csúcson, tehát csökkenni kezd. Rengeteg méh kel ki, rengeteg méh áll munkába, sőt a dajkaméhek egy része is dologtalanok lévén beállnak gyűjteni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #384 Dátum: 2015. Február 18. 22:08 »
igen ez az egyik feltétele, amit anyakorlátozással időzíteni tudunk egy adag szerencséve,l a másik meg ha ez térben és időben ősszejön egy bőséges nektárt adó legelővel!

« Válasz #385 Dátum: 2015. Február 22. 16:27 »
Robi!
Sajnos nem volt szép az idő felénk, így nem emeltem ki a lépeket kegnézni, hogy mi a helyzet. Viszont jöttek hátrébb a léputcákban, az biztos. Legalább már kisebb eséllyel halnak éhen, mert itt már sok méz és virágpor van.
Van egy nagyon vad család, azok úgy néztek ki, mint ősszel. Nagyon sokan vannak. Jó lenne őket szaporítani, de tényleg ha már feléjük megy az ember, támadnak.

« Válasz #386 Dátum: 2015. Február 22. 16:36 »
Ha szólhatok, ők már jól vannak . A tőbbire figyelj .

*

robi 75

• 1010
« Válasz #387 Dátum: 2015. Február 22. 19:57 »
SZIA ZOLI!  ha hátrèbb jöttek akkor jó, de mivel hunorod van csak dobj rájuk lepényt. azt a nagyon vad családot figyeld, annak a muterját ha itt lessz az ideje ki kell nyírni, (kellemetlen ha ilyen támadósok szétszaporodnak a méhészetedben) másik családtól  kell anyásítani, szép bölcsős kerettel például.  de erre még nagyon ráérünk, addig is  olvasgass szakirodalmat ŐRÖSIT például.  mivel kezdő vagy javaslom ha vándorolsz ha nem az eüssel nézesd meg a méheket  majd ha már lessz jó pár keret fiasuk pl: áprilisban. ha fasza gyerek akkor a kaptárnál is tud sok jó tanácsot adni.  a fórum is nagyon jó csak írd mindig amit látsz és segítünk.  ( jómagam 28 éve csinálom de a fórumon sok méhész van sok féle kaptárral és technológiával, állandóan olvasok nekem új dolgokat és jópárat hasznosítottam is.) de neked elég a méhek kezelését meg a család életét tanulgatni. írd meg légyszi pontosan hány keretesek a kaptáraid meg mi van hozzá méztér anyarács esetleg, és akkor konkrétan a te kaptáraidra vonatkozóan látunk el tanácsokkal.

« Válasz #388 Dátum: 2015. Február 22. 20:13 »
Robi75!
Köszönöm a hozzáállásod!
Tetszik,hogy így kezelitek a kezdőket.
Aki méhész akar lenni, annak segíteni kell.
A szerencse lovagok úgy is hamar kibuknak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #389 Dátum: 2015. Február 22. 21:15 »
W Zoli!

Nem szaporítani, hanem anyát kell az ilyennél cserélni.
Találkoztam már olyan vad családdal, hogy csak az öreg jószágok leröptetése után tudtam az anya cserélését elvégezni.
Szeretem ha szelídek a méheim, nyári forró napokon is kényelmesebb lenge öltözetben méhészkedni, mint beöltözni mintha a marsra készülnél.