Ne haragudjatok, január1-e ide, január 1-e oda, nem bírom ki szó nélkül Robi75 újabb megállapítását.
Előadásomban külön fejezet amiről ír, az egész témát erre fűzöm fel, ezt most részben kifejtem.
Robi75 ezt írja teljesen tévesen, úgy is fogalmazhatnék, hogy totálisan mellette van a dolognak amikor ezt írja:
"Közbe a kaptár vitára visszatérve, ne feledkezzünk meg arról a tényről sem hogy azért rakodó kaptárban egy kicsit kevesebb méh is termel annyit, mint fekvőben a több."
Több súlyos hiba van megállapításodban Robi75.
EZ NEM KAPTÁRVITA, hanem termelési technológiák közötti különbségek összehasonlítása.
Nézzük azt amivel nem értek egyet, de ezt meg is fogom azonnal indokolni.
Egyszer ebben a topikban már írtam az ideális állapotról, de úgy be van indulva a társaság, hogy sokuknak nem áll össze a kép.
Azt teljesen felejtsétek el, hogy egyik vagy a másik kaptárba szívesebben hordanak a méhek, meg a Hunor vagy a feles többet hord, na adj Isten az NB18-as!
Kevesebb méh kevesebbet gyűjt, a több meg többet kaptártípustól függetlenül.
Az a nem mindegy, hogy hova!
A keret mérete dönti el, hogy rakodó, vagy fekvő kaptárról beszélünk.
Az NB keret rakodóba nem való, az 1/2NB meg fekvőbe.
Sokan ezt nem látják be és szakmai támadásnak vélik, de ez az ő bajuk.
Akkor kezdjük.
Ha ideális állapotot feltételezünk, tehát minden körülmény az összes kaptártípusban azonos, akkor nem igaz, hogy az egyikben kevesebb méh többet hord.
Minden rendszerben milligrammra egyforma lesz a begyűlt méz mennyisége, de annak helye a keret méretétől függően változó.
A Hunor keret a méhcsaládok akác alatti fészkének a legmegfelelőbb, mert azt totálisan (léctől-lécig) telefiasítja az anya, így ebben a méretben semmi mézkoszorú nincs.
Ha elkezditek növelni a keret méretét (KB ami 29 cm mély) azonnal megjelenik a fiasok efölött egy pár centi mézkoszorú.
Természetesen vannak kiváló teljesítményű méhanyák, amelyek az NB kereteket is totálisan telefiasítják, de nem ez a jellemző,különösen akkor nem ha szabadon van a kaptárban az anya.
Általában a fészekben lévő NB kereteknél komoly mézkoszorúk is lehetnek, de minimális mindig.
Éppen ez a gond, hogy az a méz nagy állománynál mázsákat tesz ki.
A témát lezártam, mert közbeszólt az asszony.
Azt mondja bolond vagyok, hogy így kitárulkoztam, és minden konkurenciát helyzetbe hozok.
Sajnálom, de én már csak ilyen vagyok.
Szerintem aki nem érti, vagy nem akarja érteni annak bármit állítok, úgysem fogja úgy csinálni, hogy nagyobb eredménye legyen.
Nagyernyei Attila