Etetés

• 965 válasz
  • 442749 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #240 Dátum: 2015. Szeptember 09. 21:58 »
Csak annyit tennék hozzá, hogy a karcolással óvatosan, mert ilyenkor a fedetlen, csepegő méz könnyen vezethet kutatáshoz, rabláshoz!

« Válasz #241 Dátum: 2015. Szeptember 10. 08:08 »
Ezért írtam,hogy óvatosan, gondos takarás mellett,lehet felkarcolni a lefedett mézet.
Én is most csinálom, semmi gond.
Van utána egy örömrepülés, de nem több.
Ha nagyon el kezdenek szimatolni elmegyek a méhészet másik felébe, és ott folytatom.
Csinálni kell, mert szorít az idő.
Szeptember közepéig illik vele végezni, arról nem beszélve, hogy a méz egyik sejtből a másikba "fuvaroztatása" nem viseli meg a méheket, nem úgy mint a cukorszirup átdolgozása "mézzé".
Nagyernyei Attila

« Válasz #242 Dátum: 2015. Október 01. 20:55 »
Sziasztok!
A következő idézetet a nozema rovatból emeltem ide.
Kivancsi111 ezt írta ott:
"Egyébként nekem mindegy, de nevetséges, amikor nem kezdő méhészek a saját szemüknek sem hisznek, és a legkiválóbb téli élelemet, -ami az idejében feletetett cukorból készül-, károsnak vélik."
Még mi előbb valaki azt gondolná, hogy kivancsi111-en fogást szeretnék találni, ezért a Méhészet szaklap szeptemberi számából idézek, annak is a 8. oldalán található cikkből amit Csonka Imre írt.
"Az egészséges méh tartásának egyik fontos feltétele a mézen tartás,..."
És ugyan ezt hallom Dr.Hegedűs Dénes előadásaiban is.
Tehát a méhek legkiválóbb élelme, a jó minőségű természetes méz!
És még ez is olvasható ebben a cikkben:
".... a cukoretetés során bejuttatott cukorra még a pótszer, vagy a táplálék-kiegészítő elnevezés is meglehetősen hízelgő lenne,..."
Ajjaj....
Nagyernyei Attila

« Válasz #243 Dátum: 2015. Október 01. 21:13 »
Tudod egyszer volt nálunk a Csonka Imre "előadást" tartani. Általános mosolyt és kacagást sikerült a méhészek orcájára varázsolnia ezzel. Egy fals videóról meg már nem is teszek bővebben említést. Volt még két másik eset is, ahonnét majdnem sírva ment haza. Dombóvárról , Menráttól. Akkor még nem a Hunor mai típusa volt a menő. De ezt privátban, ha érdekel, aztán majd akkor írd le....amit gondolsz. Egyébként raknék fel egy előadást. Betegen, egyfolytában szünet nélkül 4 óra. Ingyenes. Én nem ebből élek.

*

Berci

• 320
« Válasz #244 Dátum: 2015. Október 01. 21:26 »

« Válasz #245 Dátum: 2015. Október 01. 21:36 »
Nincs valami frissebb? Ez már nagyon uncsi Jenőtől.

« Válasz #246 Dátum: 2015. Október 01. 21:38 »
Naponta van frissebb ;D. Többen kérték és most éppen jól jön. ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #247 Dátum: 2015. Október 01. 21:46 »
Cukorsziruppal etetni csak virágporhordásos időszakban szabad. Ha nincs virágpor, akkor baj lehet belőle.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #248 Dátum: 2015. Október 01. 21:49 »
Nállunk is volt hajdan egy neves előadó, nem nevettük ki, de kikadt. Egyszerűen csak az volt a gond, hogy egy teljesen más gondolkodású közegbe cseppent!
Rakadós méhészkedésről beszélt, nállunk 100 emberből akkor talán ha 1-2 dolgozott ilyenben. Állóméhészkedését magyarázta, nállunk szinte mindenki vándorolt. Sok százas nagyságrendű méhészete volt, itt  kb 120 db lehetet a plafon de inkább 30-80-ig. Ő beszélt pergetőházról, nállunk még a motoroshajtású pergető is ritkaság számbament. Ja az is bádogból, mint a a mézeskannák. Akkor még viszonylag fiatalnak nevezhető volt, nállunk a többség nyugdíjas, néhányunkat kivéve. Akkoriban, még nem volt ennyire népszerű az a szakma.
Ő inkább etette az állománya egyik felét, míg a másik fele hordott, de nem vándoroltatta őket. Aztán panaszkodott az elvárt haszon nem jön.
De mégis lett belőlle nagyon nagy ember, bár nállunk okkor éppen, nem aratott nagy sikert. De ennek semmi jelentősége nincs.

« Válasz #249 Dátum: 2015. Október 02. 08:59 »
Természetesen a méhek a mézet nem nekünk méhészeknek ill. emberi fogyasztás céljából gyűjtik. Saját magukat táplálják (szeretnék táplálni) vele. De mi is a "méhész" indíttatása, a "méhészet" célja, értelme? A méhész végső soron kifosztja, kizsákmányolja méhcsaládjait, akik a begyűjtött nektárhoz, virágporhoz, propoliszhoz nagyon keserves, áldozatos munka árán jutnak.
Igen ám, de a méhész nem csupán egy szezonban szeretné kifosztani a méhcsaládokat, hosszabb távon tervezi ezt a tevékenységet. Ezért a méhektől elvett mézet valamivel pótolnia kell, ami "nagyjából" biztosítja a családok életben maradását és lényegesen olcsóbb, mint amennyiért a mézet el tudja adni. Tulajdonképpen ez a méhészet lényege, célja. A méhcsaládok kifosztása, de ugyanakkor életben tartása is, élelempótlással ill. különböző betegségek és paraziták elleni védelemmel. A méhcsalád természetesen az általa begyűjtött nektárból készített mézen fejlődik, telel a legjobban, ez abszolút nem lehet kérdés. Ennek pedig legjobb pótlója az idejében feletetett, "beérlelt" kristálycukor-cukorszirup. Sokan úgy tartják, hogy a kristálycukor a "fehér méreg". Nyilván nem éppen egy egészséges dolog viszont méhészeti szempontból pedig ennek a hiánya-miután kifosztottuk a családokat- egyenesen a pusztulás. Én az akácméz minden kilóját elveszem a méhektől. Mivel nem vándorlok és a környezetemben sincs akác után jelentős méhlegelő ezért akác után már nem pergetek. Ami keveset napi szinten tudnak gyűjtögetni az mind náluk marad és ezt nagy mennyiségű cukorsziruppal egészítem ki. Sohasem sajnáltam a kristálycukrot a méheimtől és nem is fogom. Az nagyobb baj lenne, ha nem etetném őket vele. Mindegyikünk adottságai, lehetőségei, életkörülményei teljesen mások. Ki többet etet, ki kevesebbet de a profit a lényeg. Ne legyünk álszentek, a méhek legnagyobb ellensége nem az atka meg a nosema meg a nyúlós hanem épp mi magunk, az EMBER...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #250 Dátum: 2015. Október 02. 20:29 »
QUQURIQ !!!

Robotur!
Nem az előadó hibája az, hogy nem tudja, hogy Ti milyen rendszerrel dolgoztok, és kinek milyen a technikai felszereltsége, és ki vándorol és ki nem!
Ezt a hibát a klubotok vezetője követte el.
Minden előadónak fenn van az OMME előadói listáján, hogy ki milyen témakőrben tud előadást tartani. Az OMME szakmailag felügyeli az előadások tartalmát, és ha nem felel meg, nem tarthat abból a témakőrből előadást. Igaz, akinek a pofája sem tetszik a vezetésnek azokat is letiltja a listáról.
Azért biztosan volt olyan, aki komolyan elgondolkozott, hogy a fekvőből áttérjen –e rakodósnak!
Szóval, az elnökötök választhat a sok-sok előadásból. Van ahol a tagságot is megkérdezik, hogy mit szeretnétek hallani! Aki ott van, szavaz. Aki nincsen az legközelebb kritizál.
De! Szerintem mindenből lehet tanulni! Nincs az a méhész aki ne tudna még valamit tanulni!
…pláne ott, ahol még a rozsdás kannák a mérvadóak és a kézi hajtású pergetők.
Igen, ez volt a múlt, valamikor sokan így méhészkedtek, de tettek azért, hogy ez a nemes munka az igényesség felé tolódjon! Ezért kell mindenkit meghallgatni, és ha csak egy dolgot tudunk beépíteni a technológiánkba már megérte. A következő előadásból megint lehet valamit tanulni, és így tovább!
Így halad a szakmánk is előre!
Tehát nem csak meg kell hallgatni az előadást, és csinálni tovább a rosszat, hanem pár családdal ki kell próbálni az új javasolt dolgot.
De! Csak úgy ahogy az előadó mondta, mert az már ki lett kísérletezve.
Ha átalakítod a mondottakat és nem válik be, ne az előadót szidjátok.
Bocsi, nem kioktatásnak szántam, csak a tények azok tények.
 Az előadók között állítom, hogy sok jó szakember van, de azt elő is kell tudni adni.
Nem könnyű feladat, ki lehet próbálni!

Kiskakas!

« Válasz #251 Dátum: 2015. Október 02. 22:48 »
Valószínű én nem fogalmaztam megfelelően, mert pont azt akartam kifejteni, hogy nem minden az előadón múlik, hanem a befogadó közönségen hallgatóságon.
 Nem egyesületi kereteken belüli szervezés volt. De ennek semmi jelentősége, vagy aktualitása így 15 év távlatából.

Egyébként igazad van, mert én is úgy tartom hogy mindenkitől lehet valamit tanulni. Ámbár ha elvinnék az egyedi gyártással foglalkozó szabómestert, egy nagy varrodai korzserű szalagra üzemlátogatásra. Biztos érdekesnek vélné, de nem igazán akarna úgy dolgozni, mint ahogyan ott teszik.  :)

*

robi 75

• 1015
« Válasz #252 Dátum: 2015. Október 02. 23:03 »
Így van. Megnéztem a három belinkelt videot jenő előadásárol. Soha nem láttam ő egy nagy állo méhész én egy kicsi de intenzíven vándorlo.  Első látásra 3-4 hasznos imformáciot kaptam és láttam meg még egy két dologban is felnyitotta a csipást ami eddig eszembe sem jutott. Kicsi de igen hasznos imformáciok. Nem a 2×12es hunortol estem hasra olyan nekem nincs és nem is igen lessz.
Üdv:robi

« Válasz #253 Dátum: 2015. Október 03. 00:08 »
Ne is legyen. Az a mézárakra jó hatással van. Te ezzel hihetetlen eredményeket érnél el, mert amiket leírsz, hogy mennyit dolgozol, az igen példás, de minek? Egyébként ezzel is lehet vándorolni. Ha tudnád mekkora eredményekkel NEM dicsekednek. Amikor mások meleg vizes itatókat, meg napi sekentgetéseket és különböző kotyvalékokat etetnek a méheikkel, akkor a (akár kezdő) vándorméhészek ezzel már a rajzásgátlást fontolgatják. Viszont nem kiabálnak mindent világgá, csak szépen csendben gyarapodnak. Ja, meg ugye növelik az állományt, mert van idejük, anélkül, hogy emelgetnének, és megszakadnának. Nézd meg még egyszer Robi! Hátha. ::)

« Válasz #254 Dátum: 2015. Október 03. 08:19 »
A plusz 2 keret ekkora csodát művelne? Ha 10 keretes fészekben nem szorul meg a család, miért tenné hamarabb egy 12 keretesben? Miért jó, a rajzó hajlamú állomány? Miért kellene a meleg vizet is sajnálni a méhektől? (Sajnos objektív okokból, többnyire nem áll módomban meleg vízzel itatni.) Nem az erős méhcsaládok ellen van kifogásom, de azt írod hogy már a melegvizes itatás idején,( ez főleg március, esetleg még április). már a rajzásgátlást fontolgatják, ez mire jó? Na rendben ha ez repcén aktuális, illetve erőssek a családok. De amikor el is megy a raj, vagy a bölcsözéssel kell molyolni az sem jó. Az egyik (fiatal) méhész is hajkurászta a rajait az akácon, pedig ő "lebölcsőzte" és mégis mentek panaszolta. Hogyan bölcsőztél, leráztad a méheket a keretről, "há nem minek azt" . Akkor mondom jól van, maradt ott még elbújt apró bölcső akár tucutjával is, amit a méhektől nem láttál.
Persze ha megfogja az ember a rajt, akkor legalább az vigasztalja de az majd csak jövőre termel. Az esetek többségében meg más fogja be azt a rajt. Vagy napokig nézi az ember az elérhetetlen magasan lógó raját a virágzó akácon. Az is príma.
100 családra számolva 20 rajzó család már ötödével csökkenti a termelést, számokban például 26 kg os átlag, csak 20,8 lesz, jaj de jó.