Etetés

• 965 válasz
  • 442797 megtekintés
Re:Etetés
« Válasz #225 Dátum: 2015. Augusztus 14. 07:24 »
Attila!
Mit takar a "meglocsolom ecettel"
Hány %-os. Hány %-ban?

« Válasz #226 Dátum: 2015. Augusztus 15. 08:55 »
Puska 6!
Általában 10 liter szirupba öntök 1 deci 20%-os ecetet, de ez az arány nem szigorú, lazán csuklóból adagolom.
Utána meg szoktam ízleni, mert a méhek nagyon szeretik a savanyú dolgokat.
Több előnye is van az ecetnek, de erről már írtam.
Ha kannában viszitek a méhekhez az etető szirupot, és abba tesztek ecetet, nem lesz penészes a kanna oldala.
Úgy olvastam, hogy nozema ellen is használ, természetesen nem akkor mikor már baj van, megelőzésre.
Más készítményekkel, pl. IMMUNO BEE és hasonló, ne kevergessétek.
A költésmeszesedést nem gyógyítja, de véleményem, és megfigyelésem szerint kicsit visszaszorítja.
Ja költésmeszesedés.
Sokan panaszkodnak, hogy sok a meszes családjuk.
Az ilyen méhcsaládokat szűkítsétek le a fészekre, és úgy kell etetni.
Hamarosan meg fog szűnni a meszesedés.
Többen úgy nyitnak kaptárt, hogy felülről, virágspriccelővel megszórják a kereteket.
Jónak tartom.
A méhek egyébként a sót is szeretik!
Akkor lettem figyelmes rá, mikor a KPM által lepakolt téli sózóanyagon, kora tavasszal rengeteg méhecskét láttam.
Szakirodalomban is megtalálható, hogy a méheknek ajánlják a sót.
Ennek arányát nem tudom, de aki tudja megírhatná.
Üdv:Attila

« Válasz #227 Dátum: 2015. Augusztus 15. 22:33 »
Attila!
Köszönöm a segítséget. Ecetet eddig csak a lepényfőzéshez használtam és hamarabb elhordták mint amibe nem volt ecet.
Most újabb változat, kipróbálom.

« Válasz #228 Dátum: 2015. Szeptember 07. 19:47 »
Ma kezdeném a téli élelmet kiegészíteni. A családok nagy része 2 kg cukrot kapna, kisebb része 3 kg-ot, és van néhány 1 és 4 kg-os is. Az eleséget sűrű szirupban (5:3 arányú) adnám be, alkalmanként 9 dl / család mennyiséget. Így 6 nap alatt befejezném a teljes állomány etetését. A bökkenő csak az, hogy ma éjszakára 11°C-t mondanak, és napról-napra egyre hűvösebbek lesznek az éjszakák. Szabad-e ilyenkor etetni?

« Válasz #229 Dátum: 2015. Szeptember 07. 19:49 »
Szerintem ha jó langyosan adod be, és az etetőhöz is rendesen hozzáférnek a családok.
Nem okoz problémát.

Üdv. jani bátya

« Válasz #230 Dátum: 2015. Szeptember 07. 20:35 »
A vályús etetővel ilyenkor semmi gond!
Együtt takarom be a fészekkel, és a keretlécek tetejére teszek egy szívószálat, úgy, hogy a méhek szépen tudjanak közlekedni a vályú, és a léputcák között.
A szirupot jó melegen adagolom, és takarom.
Lehet akármilyen hideg, úgy el viszik mint a sicc.
A tálcás etető nem igazán működik, és sok méh beledermed.
Nem ajánlom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #231 Dátum: 2015. Szeptember 07. 21:01 »
Köszönöm szépen a válaszokat! Túl vagyok a mai adagon. Az első családnak 20:00 óra körül adtam be a meleg szirupot, és fél óra múlva már szinte a felét elhordta. Szinte hihetetlen, mennyire gyorsak.

*

robi 75

• 1015
« Válasz #232 Dátum: 2015. Szeptember 07. 21:17 »
Nálam a kontiban így van belőve a nagyboconádi fészek. Mikor etetek menekülő le van szedve, a nyolckeretes rész fóliaval van takarva. Rá a rostaszövet közvetlenül, a rosta széle miatt a kilencedik keret helyére van téve az etető. A rosta rászabott vastag padlószőnyeggel van takarva. Etetéskor minimális a zavarás, kicsit félrehúzom és öntöm a kaját. A tálcással gond van már ilyenkor, ahogy előttem írták.
Üdv:robi

« Válasz #233 Dátum: 2015. Szeptember 07. 21:27 »
Nálam pedig így, annyival kiegészítve, hogy már nincs tölcsér, mert vettem egy "Mobil méhetető rendszert".
Nincs kutatás, egyedül is tudom csinálni.
A kaptárt ki sem kell nyitnom.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 07. 21:30 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #234 Dátum: 2015. Szeptember 07. 21:47 »
Nálam nincs gond a tálcással. Persze a kaptártetőt fel kell nyitnom, de csak ennyi...:-)

*

robi 75

• 1015
« Válasz #235 Dátum: 2015. Szeptember 07. 22:02 »
Nekem meg tetőm sincs! :D. Ilyet mint az Attiláé még nem láttam, nem merném csak úgy önteni a lukba. Na ennek utánna nézek.

« Válasz #236 Dátum: 2015. Szeptember 07. 22:06 »
Én sem a lyukba öntöm.
A lyuk másik oldalán van a vályús, más néven keret etető.
Sajnos azt a képet nem tudtam feltenni, mert a Méhészklub egy kis kapacitású Weblapnak indult, ezeket a profi képeket nem lehet "felnyomni".
Sajnálom.
Csak nem gondoltad, hogy a kaptár aljába öntöm a szirupot?
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1015
« Válasz #237 Dátum: 2015. Szeptember 07. 22:29 »
Dehogy! :o Ilyet még viccből se gondolok! De ha valami oknál fogva nem vitték el mindet, kerül oda is egy kicsi, de gondolom ebből nincs baj, hiszen néha nálam is mellé löttyen.

« Válasz #238 Dátum: 2015. Szeptember 08. 14:14 »
A Köpönyeg szerint az elkövetkezendő éjszakák igencsak hűvösek lesznek, mindössze 7-8 °C várható. Mivel az etetési sorozatot nem szeretném megszakítani, a méheket letakartam, és a fészkek mögé gyékénypárnát helyeztem. Most nem szűkítettem, egyenlőre 11-12 keret van a takart fészekben. Átjáró nyílik a méztérbe. A keretetetővel ellátott kaptáraimban a felső takaró az etetőt is takarja (Attila kívülről beöntős módszerét alkalmazom én is, és nagyon elégedett vagyok vele). A tálcás etetővel rendelkező kaptáraknál a rostás keretfedőt is takarom.

« Válasz #239 Dátum: 2015. Szeptember 09. 21:26 »
Az etetéssel lehet irányítani is a fészek nagyságát.
Most, ebben az időszakban, már csak élelemkiegészítésről szólhat az etetés, és ha egy mód van rá, a mérsékelten szűkített fészekre kell a méhekkel behordatni a télire szánt eleséget.
Egyszerűen el kell választani a fészket a méztértől(rakodósok), ez lehet úgy, hogy a fészket megtakarjuk, és egy tenyérnyi rést nyitunk.
A méhek, a fészken kívüli nyitott sejtekből pillanatok alatt kihordják a kaját, valamint aki meri, óvatosan, gondos takarás mellett, a tenyérnyi mézes lépeket fel lehet karcolni.
Ezt is behordják a fészekbe.
A fekvőnél hasonló a helyzet, itt is valamivel (farost lemez, fólia) el kell választani a fészektől, a fészken kívüli lépeket.
Nem kell attól tartani, hogy sok méh van még rajtuk.
Majd ahogy hűl az idő, szépem behúzódnak a fészekbe, és olyan jó kis gombóc családok lesznek.
Addig kell a fészket szűkíteni, amíg minden léputcát nem takarnak sűrűn.
Most még olyan "átmeneti" állapot van.
Nálam jelenleg 3-5 keretben nagy kiterjedésű fiasok vannak, 3,5-4 NB az átlag
Ahogy ezek kelnek (jó egy hét múlva) szépen a helyére kerül a téli élelem.
A Hunornak ez a legnagyobb veszélye, de erről már írtam.
Ott ahol az utolsó keret fiasok kikelnek, ki kell venni,vagy telenyomni kajával!
Pont február-március fordulóján lesz ezekkel a lépekkel a baj, mert ezeken indul az anya....folytassátok.
A helyükre szinte talpig mézes lépeket kell beemelni, akkor nincs gond.
Aki annyit etet, hogy az összes lép talpig mézes, ott a tavaszi tisztító pergetéskor elengedhetetlen, hogy cukoretetésből is kerüljön a hordóba.
Ezért írtam nem túl rég (és Csonka Imre is a mostani Méhészetbe), hogy nem szabad "kopaszra" pergetni az utolsó legelőn.
Azért nem írtam, hogy a napraforgón, vagy a szolidágón,mert mindenkinek más a méhlegelője.
Ezt a természetes mézet kell "megfejelni" cukoretetéssel, és akkor ezen telelnek a családok, tavasszal pedig a fiasítás megindulásakor, már mézen fejlődnek.
7-8 kg jó helyen lévő mézzel a családok kitelelnek.
15 kg mellett is elpusztulhatnak, ha nem jó helyen van.
Persze, most majd kapok kíváncsi111-től, hogy a nagy családoknak mindegy, mert "fogják" az egész kaptárt.
Nyugi, üzenem neki.
Mivel én nem tudok méhészkedni, a rosszkor jövő   mínusz húszra készülök!
Méhcsaládom élelem hiány miatt még soha nem pusztult el!
A telelés a méhész bizonyítványa.
Nekem is volt már rossz jegyem, atkától, és nozemától, meg ökör favágóktól.

Nagyernyei Attila