Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
Szakmai kérdések / Re:A méhcsaládok általános állapota
« Utolsó üzenet: írta wr Dátum 2019. Szeptember 17. 12:07 »
A kijáró méretére már nem is reagáltam, mert ott már kezdett volna elmenni a mondandóm a vulgaritás irányába. Nálam a téli szűkítő (kijáró mérete) 12cm széles és 7mm magas, amit az egér és a cickány miatt már három hete fel kellett tenni, ugyanis nem októberben költöznek be ha be tudnak hanem néha már szeptember elején is. És még így is sajnáltam a méheket még tegnap délután is, mert úgy tömörültek a meleg miatt abban az apró résben hogy szinte folytak ki.
Lépraktár? Dehogy nincs! Hát a láda maga a lépraktár is!  :o  :D Azért is karcolgat a kolléga, mert ugye az etetést is meg a késői hordást is szétszórják benne, oszt nem ott lesz ahol annak lennie kellene. Nálam meg ugye csak felszórni tudják a méztérbe, ahol meg a legjobb helyen van.  ;)
A molyokról ne is beszéljünk, amik a láda legtávolabbi zugában serénykednek, csak kikényszerítve onnan a dolgozók egy részét a jól megszokott szűk fészkükből.  ;D
Nekem még az is nagyon tetszik abban a ládában, amikor mondjuk két család egyesítve van, vagy netán valamelyik tönkremegy a télen, mert akkor sem lehet a megmaradt lépekkel kezdeni semmit. Mivel másiknak nem tudja odaadni (hiszen azok is tele vannak léppel) ezért egyetlen út marad, a forró üst. Milyen rossz a rakodósoknak, mert azok ilyenkor csak beviszik a fiókokat, aztán azt csinálnak vele amit akarnak.
2
Méhészeti közélet / Re:Gőzölgő
« Utolsó üzenet: írta Vivaldi Dátum 2019. Szeptember 17. 11:26 »
Ja és még valamit Tomipapa. Hiába nem szeretitek a facebookot, /hozzá tenném én se nagyon rajongok érte,/ de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy annak bizony 17000 körüli tagsága van. Ezért az ott a véleményformáló, és kikerülhetetlen.
Ha azt vesszük, hogy méhészek és méhtartók ebben az országban 20000 körül vannak, akkor feltehető aki kimaradt az 3000 körüli, valószínűleg nem is netezik.
No, most azért Fehér Viktor néven visszavennének téged is, én meg nem árulom el, hogy te vagy. Ha. Ha, megígéred, hogy a stílusodat vissza fogod egy kicsit. Mert tudomásul kell venni, hogy a kontroll csoport halott, talán nem is volt, de még a zöld fórum is kicsi ahhoz, hogy akármilyen véleményformáló hatása legyen.
 Én, csak szólok.
3
Méhészeti közélet / Re:Zöld gondolatok
« Utolsó üzenet: írta Fehér Viktor Dátum 2019. Szeptember 17. 10:35 »
“Atyaúristenesmindeneseszetlenes faültetősdiUrakat”!
Alcím:A brigadéros nem felejt,avagy a “fotőlybőlfelébredősmindenit”!

“Mámeg” erdőket akarnak a szántok “helet” ezek!
Ezek az Urak!
Meg vannak veszve?
Ez meg-e,ez az államfő,ilyen oldalt támogat.
Mit ajánlgat?
Az élőbolygonk.hu-t?

https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Agrarium/2019_09_13/megemelkednek_az_erdotelepitesi_tamogatasok

“Figyemán”!Hát,komolyan.Ebben a “pozícióban”?

“Nédd mán” !
Ebben meg mi van!
Ez a brigadéros erről nem is tudott,aztán régebben “csak úgy”, a köpönyegesek javaslatát,ötletét-az elfekvő területek beültetéséről-föltette erre az “evetemüt ódara”.
Szégyen!
Szégyen!

“2011-ben készült fotó arról, ahogy a Kunbaracsi Polgárőr Egyesület tagjai önkéntes munkában facsemetéket ültettek a település határában lévő szeméttelepen. Az önkormányzat tulajdonában lévő, sok éve bezárt és rekultivált félhektáros terület fásítását a polgárőrök kezdeményezték a megyei szervezetüktől pályázaton nyert ötvenezer forintos támogatás és egyéni felajánlások segítségével. Nemcsak a fák ültetését vállalták, hanem a majdani erdő gondozását is, amely ha vágáséretté válik, akkor a település közintézményeinek fűtését fogja szolgálni
Fotó: MTI/Ujvári Sándor. “

Hát illetett volna “tudniok” ezekről a kunbaracsi “sehonnai bitang polgárörők gaztetteiről”.
Mi az,hogy a volt szeméttelepet beültetik!

Te,”figyemán ténleg”!
Lehet,hogy máshun is van ilyen “ELFEKVŐŐ TERÜLET”?
“Ne mond mán!
“Ilen nincsen,a bisztos,csak KUNBARACSON!”

Mély tisztelettel!
A brigadéros!

Brigagyéros!

Zagyvá' má' meg esmeg lükét...!

Nem a 2011-es kunbaracsi ü'ttetést köllöt vón' mutogatnyi mint illusztrációt, hanem aztat, hogy azóta mekkorát nőtt az a szeméttelepre üttetett erdő. No, meg az se minegy, hogy millen az a szeméttelep, s miként rekultiválták a bezárást követően.

Mivel kivételesen valamit konyítok is hozzá, meg állami kertészként Győrben hivatalból is kénytelen voltam érteni a kérdéskörhöz, ezért merem azt mondani, hogy ez az újabb brainstorming-ja egyenértékű a "zsák diós erdőtelepítő programjával", ahol 20 000 méhészt szólított csatába, hogy küzdjenek már meg pár százezernyi paraszttal, a gazdák tulajdonában lévő földterületek, szántók méhészek általi -erdősítési célú- igénybevételének szándékával.

Arany Brigadérosom!

Nem lenne kedve inkább olyat művelni, amihez konyít? Én azt szorgalmaznám, a szeméttelep bezárását követő rekultivációt meg bízzuk inkább azokra, akik értenek hozzá. A szeméttelepek, röndös nevükön települési szilárd hulladék-lerakók meglehetősen alaposan kidolgozott  technológiával rekultiválhatók. No azt sem a "dióerdő" analógiájára lehet végigvinni...

Engednék némi bepillantást a "szemétbe", s talán sikerül beláttatnom, hogy még az eróziós károkat megelőzni képes  összefüggő gyeptakaró megtelepítése is sokszor nehézkes egy lezárt szemétlerakó felületén. Elengedhetetlen, hogy megfelelő termőréteg álljon rendelkezésre, s a depónia-gáz elvezetése és hasznosítása is kulcskérdés. A depógázban nincs olyan növény, mely képes életben maradni, s az előírás szerinti 30 cm-es termőréteg is elég kevés növény számára képes életfeltételeket biztosítani... Értékes erdőknek biztosan nem. Majd nézzen már utána, vágják-e a kunbaracsi Szemét-erdőt a polgárőrök...

Tehát olvassa át , s okosodjon. A technológiai előírásokon túl azért az egykori (bezárt) győri, dombképzéses technológiával művelt szilárd hulladéklerakót és a helyette megnyitott sashegyi hulladéklerakót állítom példaként, mert azokat ismerem "testközelből", s a rekultiváció során végzett biomonitoring-vizsgálatok eredményei sem ismeretlenek számomra, ráadásként anno a Nagyszentjános- Gönyű települések határában, egykor Natura 2000-es területen működő! hulladéklerakó lezárásának és rekultivációjának is résztvevője voltam (a többi bezárt települési hulladéklerakóhoz képest nagyon jó biomonitoring eredményekkel zárult ez az utóbbi projekt).

http://www.koztegy.hu/files/reg_le_re.pdf
https://www.hidrotanszek.hu/files/966/Hulla%c3%a9klerak%c3%b3k%20rekultiv%c3%a1ci%c3%b3ja.pdf

https://hulladekonline.hu/files/80

https://docplayer.hu/1467939-Gyor-szol-gyori-kozszolgaltato-es-vagyongazdalkodo-zrt-9024-gyor-orgona-u-10.html
http://www.hulladek.gyor.hu/rekultivacio/rekultiv_kiadvany_vegleges.pdf
http://www.hulladek.gyor.hu/projektbemutatasa.html

Nos, ezek után -ha már kiderült, hogy a "brigadéros" hörkent föl megint a fotelból- rákérdeznék arra is amit kivancsi111 feszt feszeget: a Berci által felrakott akácméz valóban abból a méhészetből származnék, melynek "brigadérosa" kend lenne? Már csak azért is érdekel ez mindenkit, mert a híresztelések szerint van benne abból a mézből is, amelyet Kendtek "jegyeznek". Ha pedig tényleg van, gondolom van róla laboreredmény is. Érdekelne mindenkit, hogy milyenek a paraméterek, hogy ilyen aláócskázott áron pakolták le az alsó polcra azt a virtigli akácimézet... Az már csak hab a tortán, hogy ez a deklaráció szerint "Európai Mézválogatás", ezért sokakban felmerült a kérdés, hogy van-e benne egyáltalán magyar akácméz is, mert azt nem hiszem, hogy a Fulmer Családi Méhészet Kft gazdája és dolgozói ennyire alacsonyra értékelnék a saját munkájukat, s azt sem hiszem a brüsszeli tüntetők, élükön a Klub(fel/meg)vezetővel, szó nélkül tűrnék, hogy ilyen alacsonyra degradálják a verítékes munkával előállított akácmézük árát. Mondjuk ezek a kötözködő méhészek a fotón szereplő akácméz színével sem voltak egészen kibékülve, nagyon sokan kerestek, hogy ez sokkal jobban hasonlít az ukrán napraforgóméz színére, mint magyar akácmézére... Meg kellene cáfolni ezeket a világhálón keringő pletykákat, s nem az erdőtelepítési támogatások megemelésének hírével vakítani a parasztot!

Ha lenne olyan informatív, kedves Brigadérosunk, ossza már meg velünk is az adatokat, hogy ne tévelyegjünk a vakvilágban. Higgye meg Kend, mindenkit sokkal jobban érdekel ez a téma (amiről inuk-szakadtából igyekeznek elterelni a szót a jó N.Agyernyei Atilla királlyal, egykori fő-fő kontrollerrel és kockásra ült popójú brüsszeli vezérdemonstrátorral), mint hogy 2011-ben szegény kunbaracsi polgárőrök miként szolgálták a szent klímavédelmet a szeméttelepi beerdősítésével...

Akkor meg jobb lenne témát is váltani, mert itt már egy ideje nem zöld gondolatok vannak a fókuszban, hanem a lila köd üli meg azon méhészek agyát, akikkel nemrég sikerült elhitetni, hogy ha győznek Brüsszelben, akkor itt tejjel-mézzel folyó Kánaán lészen, s a méhész udvarában az a méz is sokkal, de sokkal többet fog érni...

Mint hallom, készülnek a demonstrációra ezek a fel/megvezetett méhészek, csak a jelre várnak, csak még azt nem tudják: Don Tessitore/Bross/Atilla áll-é élére a kiegyenesített kaszákkal és be/meggyújtott füstölőkkel felkerekedő, a magyar akácméz régi presztízsének visszaállítását követelő méhész-tömegeknek...

Persze lehet, hogy a méhészeket nem is igazán érdekli a méz ára, tényleg a jövő igazolhatja, hogy kifejezetten csak a klímavédelem ügyével lehet őket Washingtonba vagy Brüsszelbe, Párizsba az utcákra hívni... Majd möglássuk, ha möglássuk... legfeljebb egy piszkos kézzel nem csak a méhészeket, hanem a Világot is sikerül megváltani.

4
Szakmai kérdések / Re:Méhlegelő
« Utolsó üzenet: írta somogyi csaba Dátum 2019. Szeptember 17. 10:35 »
Nagyernyei Attilának!

Örökzöld magnólia szerintem.

Üdv: Somogyi Csaba
5
Szakmai kérdések / Re:Méhlegelő
« Utolsó üzenet: írta ata67 Dátum 2019. Szeptember 17. 08:21 »
Köszönöm Lajos!
Üdv: Attila
6
Szakmai kérdések / Re:Méhlegelő
« Utolsó üzenet: írta Németh Lajos Dátum 2019. Szeptember 17. 08:18 »
Látom, hogy egy számomra semleges helyen viszont növekedik egy kis akác csemete. Ki tudom-e ezt ősszel, vagy tavasszal szedni, átültetni a számomra kívánatos helyre, hogy felnövekedve árnyékot adjon a méheim "hátrányos helyzetű" csoportjának?
Várom válaszodat!
Üdvözlettel: Attila

Kibököd ásóval, aztán átülteted.
Nem kényes fa az akác.

Egyébként tarvágás után, a vágástéri hulladék elégetésének a helyén, tömegével lehet magoncot szedni. Az akácmagnak hőkezelés kell a keléshez, ezt megkapja a elégett hulladéktól. 
7
Szakmai kérdések / Re:A méhcsaládok általános állapota
« Utolsó üzenet: írta kivancsi111 Dátum 2019. Szeptember 17. 08:15 »
Nem nézünk. Megoldod ezt te magad egyedül.  ;) ;D Abba ne hagyd! Kitartás! (Még valamelyikünknek elveszed a kedvét azzal a hunoros múltaddal ijesztgetve, és) olvasva esztelenségeidet esténként ha gép elé kerülünk, majd téma hiányában egyéb humoros oldalakat kell felkeresnünk.

Szia wr!
Tudod ezt néhányan tegnap este kiveséztük, mintha csak mi írtuk volna a soraidat. Volt aki kiröhögte, és mások elgondolkoztak a régi történeteit is felemlegetve, hogy tényleg látott már a Klubvezető Úr telelés előtti családokat életében, vagy csak ilyen nyomorékokkal rendelkezik. Mindenkinél vannak gyengébbek is, majd a kiegyenlítésnél tavasszal erősítve lesznek, de ha már képet rak fel a méhész, legalább egy valamirevaló családot fényképezzen le.  :o
Bevallom, amíg a képeket nem láttam, én ezt nem hittem el:

A kijárót előzetesen le kell szűkíteni, nálam most 3 centi széles és 8 mm magas.

Most már megértem, sőt megkérdezném, nem túlságosan nagy az a kijárónyílás? ;D ;D ;D

Mert ugye mi látható a képeken?
1. Lőszeresláda felnyitva.
2. Méhviasz lépszeletben.
3. Telelőélelem. Méz, és cukor.
4. Virágpor. (Méhkenyér.)
5. Haverom szerint kötelező ráírni, hogy a láda nyomokban méheket is tartalmaz.  ;D

De aztán akinek van kedve, annak azt ajánlom, hogy nagyítson már rá arra a középső képre, és nézze meg, mi van ott a Klubvezető Úr térde előtt a földön. 8 cm mézkoszorú, és mögötte egy műlépszerűségesség. Telelés előtt ilyen egy kaptárban? Nincs is lépraktár?


Azért 27 éves Hunoros múlttal a hátam mögött, nem biztos, hogy amatőrnek számítok.


DE BIZTOS, CSAK NEM ÉRTED MEG.
AZTÁN ARRÓL SE FELEDKEZZÜNK MEG, HOGY MI IS VAN AZOKKAL A NYUGATI OLCSÓ AKÁCMÉZEKKEL, AMIT A BERCI FELRAKOTT, ÉS MÉG NEM TUDJUK, HOGY SZERVEZED-E A TÜNTETÉST, MERT MOST ÉPPEN VAN RÁ OK. AHELYETT INKÁBB MARHASÁGOKKAL TEREL(LITEK)ED A TÉMÁT.
8
Méhészeti közélet / Re:Gőzölgő
« Utolsó üzenet: írta Sagittarius A Dátum 2019. Szeptember 17. 07:57 »
Egyszer megitatok veled egy ilyen csapolt sört a teraszosba, Sátorosbányán. De, hozzál söfőrt is, mert csak akkor ihatsz. Amúgy meg valóban utána néztem, Egerben előfordul, mondom előfordul, De a Mátrai borvidéken , és Tokajban, nincs löszös talaj.
 A kontroll csoport meg, ugyan úgy mint a hajdani elődeik a baloldali mozgalmak, mondhatnám partizánok, nem tűnt el, csak illegalitásba vonult. Viszont azért mindegyikük maradt baloldali, Csuja úr megzöldült.
A többit pedig csendben jutalmazza a legnagyobb, ezért ezek hallgatnak.
Vagy talán, nem ilyen lovat akartak?
9
Méhészeti közélet / Re:Gőzölgő
« Utolsó üzenet: írta Németh Lajos Dátum 2019. Szeptember 17. 07:55 »
Lajos, Lajos!

Idézni csak hitelesen...!


Jóvanna! Emlékezetből volt.
A prózát csak úgy körülbelül jegyzem meg, a vers jobban megmarad.

Egyébként valóban, illene az agyamba vésni pontosan, mert szerintem ez a pár perc a magyar filmtörténet egyik csúcspontja. Pontosan annyira abszurd, mint a kor, amelyről szól.
Remélem, hogy már nyiladozik az értelme annak a leendő rendezőnek, aki napjainkról fog egy hasonlót forgatni.
10
Szakmai kérdések / Re:A méhcsaládok általános állapota
« Utolsó üzenet: írta Nagyernyei Attila Dátum 2019. Szeptember 17. 07:45 »
Este válaszolok.
Azért 27 éves Hunoros múlttal a hátam mögött, nem biztos, hogy amatőrnek számítok.
Vagy ennyire hülyének néztek?
Nagyernyei Attila
Oldalak: [1] 2 3 ... 10