MÉHÉSZKLUB
TÉMÁK => Szakmai kérdések => A témát indította: bekesm - 2014. Május 07. 12:55
-
Tisztelt Méhészek!
Krémméz készítéssel volna kérdésem.
Tavaly kevergetés mellett igen jó állagú krémmézet sikerült készítenem.
Idén keverem és három nap múlva mint a beton olyan kemény lett. A valóság az, hogy éjszaka alszom ;) és ezért akkor nem keverem.
Szerencsém a szerencsétlenségben, hogy vevőim kérték a krémmézet és így csak kb. 20 kg-mal jártam így. A többi most van készítés alatt. Nappal óránként keverem, és bízok valaki jó tanácsába.
Segítséget előre is köszönöm.
Üdv.: Misi
-
QUQURIQ!
Hát igen a krémméz készítés minden méhésznek egy sarkalatos pontja!
Termék bővítés!
Egy méz, ami szokatlan állagú.
Sokan idegenkedve néznek rá!
Nem is mindegy, hogy milyen.
Nos idei repcemézet enyhén meg kell melegíteni, szűrni, és 10 % nagyon apró szemcséjű mézet hozzá keverni.
Jó alaposan el kell keverni.
50-60 fordulat /perc
Gyors keverésnél habosodik, üvegbe töltve a habból kimegy a levegő és összeesik, gusztustalan lesz.
1 óra keverés egy óra pihentetés. lassan hűljön ki.
Az oltóméz bármi is lehet. Azért a legjobb az előző évi finom szemcséjű repceméz.
A repce méznek a legmagasabb a szőlőcukor tartalma, ezért javasolható sportolóknak energia pótlásra.
A szellemi tevékenységet végzőknek és a tanulóknak is javasolható.
Gyomorsav túltengésben szenvedőknek is enyhít a problémáikon.
Vajkrémmel és kakaóporral alaposan összekeverve kész a legkiválóbb Nutella.
A végén ha kezdene keményedni, kis hurkákat készítsünk, majd langyos csokiöntettel fedjük le így elkészült a repcés rudi.
Kozmetikusoknak ajánlom, hogy egy kevés méhpempővel keverve a legjobb bőrradír.
Talán most ennyit!
Üdvözlet a Kiskakastól!
-
Köszönöm!
-
Vajkrémmel és kakaóporral alaposan összekeverve kész a legkiválóbb Nutella.
A végén ha kezdene keményedni, kis hurkákat készítsünk, majd langyos csokiöntettel fedjük le így elkészült a repcés rudi.
Kozmetikusoknak ajánlom, hogy egy kevés méhpempővel keverve a legjobb bőrradír.
Talán most ennyit!
Üdvözlet a Kiskakastól!
Üdvözöllek Kiskakas!
Nagyon tetszett ez a dolog a házi Nutelláról... te már próbáltad?
Ha esetleg lenne egy részletesebb leírásod róla (recepted) annak nagyon örülnék.
Köszönöm előre is Csongor
-
Szerintem csináljátok a gyerekel , ha neki izlik a nutella akkor jólett .
-
A repceméz alapból természetes krémméz, ez üvegbe szedve áttörik annyira hogy krémes maradjon.
Napraforgóból készítettem valódi mesterséges krémmézet, ennek a finom kristályosodását egy polcon felejtett talán 3-4 éves, akácméz alján talált finoman kritályosodó mézzel segítettem elő. Kézzel naponta átkevertem néhányszor, addig amíg be nem krémesedett, a folyamat idejére már nem emlékszem. Mert lehetett ez már tíz éve is. De nem keményedett, azzal nem volt baj. De egy kiló nem sok, annyit sem adtam el belőle hónapok alatt sem. Talán akkoriban még öngól is volt ez a piacon. Erőssen tartotta magát az tévhit, hogy a kristályos méz hamis, cukros. Ezért végül is kimelegítettem. Persze, ez is csak a Nagy Alföld közepén történhetett meg. Míg ugyan azon években, egy balatoni nyaralás alkalmával láttam, hogy egy ottani méhész szinte csak kristályosan kínálta a mézét eladásra a parti kempingben. Beszélgettem is vele röviden, ő meg azon csodálkozott hogy felénk csak a folyékony méz a méz. Na meg az ő áraihoz képest, igen olcsón.
Persze, azóta már sokat változott a világ, főleg az árak terén, néhány tájékozottab vevő már kristályos mézet kér. De ez, talán még az 1%-ot sem éri el. Lehet, hogy itt volna az ideje megint krémesítéssel is próbálkozni.
-
Én a napraforgómézet úgy kapartam ki a hordóból fakanállal, és raktam üvegbe. Kristályos, de mégis kenhető, krémes. Egy részét fúrógépbe fogott habverővel lazítottam fel, az jóval apróbb kristályos lett így, de a színe nem olyan szép, olyan lett, mint a mustár, plusz az üvegben kiül a tetejére egy habréteg.
A vevőnek mondom, hogy krémesen kristályos, tőlem veszik annyira, mint a folyékonyat
-
Egyre több a tájékozottabb ember, de a tévhitek erőssen tartják magukat. Mi kínálunk kristályosan, vegyeset, napraforgót, repcét. Néha el is kél néhány belőle, de öszintén szólva, elgondolkodtam már azon hogy lehet hogy nem jó reklám ez felénk. 15 éve, meg sem mertük volna próbálni. Mostanában is előfordul, szinte rendszeresen hogy megjegyzést tesznek a kristályosodás miatt, nyilván nem volt számukra nagy gond mert visszatértek vásárolni nem csak reklamálni. Ilyenkor ajánlom az akácot, de az általában nem kell mert "drága". Így vesznek megint vegyeset, és megbeszéljük hogy hogyan lehet kiolvasztani ha a szükség úgy hozná.
Vidékünkön régen csak az akácméz számított méznek, ha az "cukrosodott" valóban gond volt a mézzel. Így a kristályos, illetve gyorsan beálló mézet kínáló méhésznek, nem volt túlságosan nagy becsülete. Ez berögződött alaposan, nemzedékről nemzedékre öröklődött mint fontos háziasszony tudomány.
-
Nálam is volt ilyen vagy hasonló a kristályos mézzel . De el mondtam a jó oldalát is ,ha a kenyérre kened nem folyik le , és ha sűtésre használod az egy kanál az egy kanál .
-
Kristályos méz kimelegítésére keresek megfelelő eszközt. Túl sok pénzt most nem tudok rá áldozni, így leginkább az elektromos, spirálos fűtőszálas mézkimelegítő jöhetne szóba. Van valakinek ezzel az eszközzel tapasztalata? Egyszerűen csak le kell engedni a hordó aljára és bekapcsolni, vagy ennél azért bonyolultabb? Mennyi idő alatt melegít ki például egy 30 kg-os hordót? Nem égeti-e meg a mézet? Bármilyen tapasztalatot, véleményt szívesen fogadnék. Előre is köszönöm.
Konkrétan ezen az oldalon találtam:
http://davidmeheszbolt.hu/meheszeti-gepek
Sajnos túl sok mindent nem írnak róla.
-
Szeretném megkérdezni, hogy aki allergiás a méhcsípésre az fogyaszthat-e propolisz tinktúrát?
-
Én úgy tudom, hogy nem! Vannak fokozatok: PL.: van ismerősöm, aki durván allergiás a szúrásra és tolja a propoliszt, mint a huzat. De olyan is van aki még mézet sem ehet, mert belehalhat!
A kérdés: Ettél már lépes mézet? Ha igen, és nem volt bajod, akkor megpróbálhatod, mert abban is van csekély mennyiségű.
Szerintem ne tinktúrával kezd, hanem nagyon kevés nyers propolisszal(morzsányi). Egy kiskanál mézre szórd rá, ha elkezdesz dagadni, azonnal irány a doki! Adrenalinod van otthon ugye?
-
Köszönöm a választ!
Nem nekem kell hanem egy ismerősöm kérdezte csak nem voltam biztos a válaszban.
Én tömöm magamba a mézet meg a propoliszt és gyakran meg is szurkálnak a méhecskék :-)
-
Sziasztok!
Az mitől van hogy üvegezés után pár napra habosodik enyhén a méz teteje?
A mézes hordóból átszűrtem a mézet a csapolós vödrömbe és másnap kiüvegeztem. Lehet hogy kevés az egynapos pihentetés a csapolóban?
Ti hogy szoktátok ezt csinálni?
-
Levegőbuborék van a tetején. Csak esztétikailag kifogásolható! Tájékoztatni kell a vevőt, hogy egy idő után eltűnik...
-
Inkább várni kell vele, amíg a levegőbuborékok feljönnek a tetejére és utána kiengedni a csapon.
Jobb, ha a vevőnek nem kell ezt magyarázni...
-
Szóval akkor több napig kell hagyni a mézet a csapoló tartályban, ameddig a levegőbuborékok teljesen felúsznak és csak utána kezdjem az üvegezést?
-
Ahogy zümi is írta, csak esztétikai hiba. A vevő meg vagy érti vagy nem ezért inkább jobb várni vele, amig a letöltő edényben feljön a levegő a tetejére.
-
QUQURIQ !!!
Minél nagyobb a letöltő tartály, annál lassabban hűl ki.
A méz saját súlya tolja ki a légbuborékokat.
A kisebb átmérőjű töltőtartályból gyorsabban feljönnek a légbuborékok mint a nagyobb átmérőjűből.
Kiskakas
-
A méz szűrésekor is kerülnek bele apró légbuborékok, amit a mézcseppek visznek magukkal. A másik habosodási jelenség a kristályos méz kimelegítésekor jelentkezik. Ez viszonylag könnyen feltisztul, a még meleg mézből. A mézet mi rögtön a pergetéskor szűrjük így van ideje felszálni a buborékoknak.
-
QUQURIQ !!!
Robotur!
Jól csináljátok!
A pergetendő méz még langyos, jól szűrhető!
Nem kell további melegítés a szűréshez. A HMF érték a legjobb.
A színét is sokáig megtartja a méz így.
Akik a méheknél pergetnek, pláne az utolsó pillanatban (virágzás végén) nincs módjukban szűrni a mézet.
Még a pergető sátorban is cinkes ilyenkor szűricskélni. (szűrő tisztítása, elmosása)
Igaz, a hordókból nehéz így tél végén a töltő tartályba átvödrözni a mézet.
Azért büszkék lehetne a vevőid, hogy a Te mézeidet ehetik...
Üdv. Kiskakas
-
Mi nem szűrjük a mézet. A hordóban két hàrom nap alatt feldobja a viaszt és a habot. Akkor leszedjük a nagyját. A letöltőbe fejtés után szintén két három nap, és a maradékot szintén feldobja. Így alul kristálytiszta lesz.
-
QUQURIQ !!!
Bocsi a bele szólásért!
30 éve üvegezek mézet.
Vannak a mézben olyan lebegő anyagok amiket ki kell szűrni a mézből.
A megtöltött üveg fala úgy működik mint a nagyító. A legkisebb szemcséket is felnagyítja.
Így a vásárlónak nem adható oda!
Aki szűri a mézet, megmondhatja, hogy a szűrőben mindig van apró fennakadt szemcse.
Lehet, hogy csak minden 10 üvegben találunk apró szemcsét, de amire kivadásszuk, egy komplett piaci mézletöltést elvégezhetünk.
Kiskakas
-
A méz hőfokától is függ, hogy mennyire könnyen tisztul magától. Jó harmincfokos nyári hőségben gyorsan tisztul, felül még jócskán buborékos, de alul már csapolható, tölthető. Akkor a Kiskakas által emlegetett apró krokodilok is el tudnak tünni. De természetesen a szűrés a tuti módszer.
-
Igen mi szűrjük a mézet kivétel nélkül, már az első pergetésünk óta, nyáron ennek már 20 éve lesz.
A fentieket kiegészíteném annyival, és főleg jótanácsként.
Szűrésre bármilyen körülmények között lehetőség van. És nem is kell hozzá drága berendezés, csupán a szűrőanyag amit magára a hordószájára kötözünk. Úgy hogy bemélyedése legyen, amibe minimum 1 vedernyi méz belefér. Természetesen több hordónál is egyszerre, mert a mézsűrűsége és a hőmérséklettől függően idő kell hogy lefollyon.
Soha nem pergetünk a szabadban, a lakókocsink elősátrában szoktunk, vagy más hellyen de akkor is meg van a lehetőség a méhmentesítésre. Egyébként ha felöntötöttük a szűrős hordóba a mézet, a tetejét rátesszük.
Az ülepítéses módszer nagyon elavult, bár a kereskedők még szűretlenül is elfogadták (eddig). De nekik is nagyobb a bizalmuk, a gondosan szűrt méz esetében. Bár én a mézemből keveset adok le, mert közvetlen értékesítünk.
Vannak a mézzel azonos fajsúlyú szennyeződések, ezek se le, se fel nem fognak a mézből távozni. De a hordófalára is felragadhat, még a könnyebb szennyeződés is. Hagyományosan is sokan méhészkednek még, fekvőben anyakorlátozás nélkül, ha ők sem szűrik ott aztán nem kevés kipergetett fiasítás is benne rohad, a hordófalára tapadva hiába szedte le a tetejéről. A repcéből meg esélye sem lenne feljönni, mivel az másnapra behúz.
-
Sziasztok!
Nálunk is fennt van a kannán pörgetéskor a szűrő mindig, így már később csak a habot kell a tetejéről leszedni, amit több lépésben szoktam elvégezni. Ha adok le mézet a kereskedőnek, így szokta megkapni, eddig még nem volt belőle gond. Én korlátozok anyát és nem pergetek fias kereteket, hanem megkapják a rászorulók.
Saját kiszerelésnél a letöltőbe szűröm a mézet finomszűrővel. Ehhez szükséges kissé meglangyosítani a cuccot, de csak tényleg langyosításról van szó, nem melegítésről.
Nb18
-
Egylépésből is kellő szűrés végezhető, miért ne tetszene a szűrött méz a felvásárlónak? Egyébként létezik már több lépcsős szűrővel egybe épített pergető is. Sajnos nem volt alkalmas az NB keretek pergetésére.
-
Tisztelt Robotúr !
Én is az Alföld tengersík vidékén méhészkedem.
Teljesen igazat adok. Mifelénk a kristályos mézet majdhogynem megvetik, de legalábbis gyanúsnak tartják.
A minap egyik vásárló azt kérdezte: Mondjam már meg, mikor töltöttem a kínált vegyes virágmézet az üvegbe?
Természetesen pergetés után, válaszoltam. Ezért kristályos.
Mert ő úgy hallotta, hogy a melegített méz veszít az összetevőiből.
Remélem egyre több ilyen tájékozott vevővel fogok találkozni.
Üdvözlettel : lali :)
-
Üdv.Uraim!
Csak óvatosan!
A különböző "szakszerű" tájékoztatásokból kezd leszűrődni hogy a "melegített"méz hibás!
Ezzel szemben az igazság az hogy a kollégáknak meg kellene tanulni a mézzel való szakszerű bánásmódot.
Azért a pergetőből kiszerelni egy kicsit macerás és nem kis túlzás,nem becsapni kell a fogyasztót hanem megtanítani vele ami rátartozik!
-
Izsókám, Nehogy már te oktasd ki a nálad tapasztaltabb méhészeket, hogyan kell melegíteni a kristályos mézet.
-
Üdv.Uraim!
Geddekas!
Talán próbálj meg mézet termelni,a savós,tejfölös muttyod helyett.
Amit lehet hogy könnyen kiprésel a mángorló,és akár egyből folyhat az üvegbe is a fene nagy tapasztalatoddal együtt!
-
Amit lehet hogy könnyen kiprésel a mángorló
Könnyen, szakszerűen és gusztusosan. ;D
Még mindig nem távolította el ezt a videót, pedig sokat árthat a mézfogyasztásnak világszerte ez a gusztustalan ...
https://www.youtube.com/watch?v=8ib2O7UiZfo
-
Írva vagyon, hogy ez kísérlet. Azóta a gép telesen átalakult és az adagolás is automatikus.
-
Kedves izso60 !
Én nem azt írtam, hogy a pergetőből hanem azt, hogy pergetés után.
Nálam ez azt jelenti, hogy a pergetéskor szűrt mézet, amelyet majd piacra szánok, kb. 2-hét múltán amikor már megnyugszik és még folyékony, kiüvegezem.
Ezt láttam a tanítómesteremtől aki 65 év méhészkedés után 87 évesen távozott közülünk.
Isten nyugosztalja.
Tehát, amit én leírtam az nem túlzás és a vevők becsapásáról szó sincs.
Nincs értelme.
Üdv : lali
-
Lalimeheszet!
Ne foglalkozz vele!
Csuja kiakasztotta, és elveszítette az önkontrollját.
Te csak üvegezz, ahogy tanultad.
Nagyernyei Attila
-
Lali!
A módszered jó és eredményes. Krémmézhez viszont nem jó. Bíró Sándor Svédországban élő magyar méhész a gödöllői előadásában elmondta hogyan is lehet jó krémmézet csinálni bármelyik mézből.
-
Geddekas !
Van-e erről az előadásról írásos vagy esetleg hanganyag ?
Üdv. lali
-
.
-
Megkérdezem, hogy mit tehetek a recept megismeréséért.
-
Jobb helyeken mindig készül hangfelvétel! :D
Egyrészt kor dokumentum, hogy mi hangzott el, de sajnos vannak akiknek már emléket állítanak ezek a felvételek.
Javaslom minden egyesületben vezessétek be ezek készítését, az utódok egyszer hálásak lesznek érte! ;)
-
Felkerestem levélben a Sunresin céget, hogy adjon információt a méz gyantatechnológiás tisztításáról. Rendkívül gyorsan kaptam választ. Sőt küldtek egy ismertetőt is, hogyan kellene ezt a méztisztítást csinálni. Szerintük a mézből kiveszi az antibiotikumot, a peszticidet a HMF-et stb.
Néhány dologra felhívom a figyelmet. Úgy kezdi az ismertetést, hogy csapvízzel hígítsd fel a mézet úgy, hogy az oldat 40 %-os cukoroldat legyen. Szép lassan öntsd rá a műgyantára. Állítsd be az átfolyási sebességet lassúra. Először a víz fog távozni, majd egyre töményebben a mézoldat.
A folyamat végén kapott mézoldat színe lényegesen világosabb lesz, mint a kiinduló méz.
Szerintem teljesen mindegy, hogy mit beszélnek a nagy méhészvezetők EU-ban és hogyan mosogatják a saját kakis pelenkájukat, vegyétek komolyan Tóth Zoltánnak a gyantatechnológiás mézhamisítás elleni petícióját.
Fogok még további információkat gyűjteni.
Csatolom az ismertetőt.
-
A csatolt fotón szerepel az a mézüzemi gépsor, ami áll 1 méztartályból, amibe a vízzel duplájára hígított kezeletlen méz van, két ioncserélő gyantával feltöltött tartály, amibe felülről megy be a méz, alul pedig kijön a "méz"-nek nevezett édesipari termék, ami egy másik tartályban gyűlik. Üzemi hőmérséklet 40 C fok +/- 5 C fok.
A "méz"-nek nevezett édesipari termék 60 % vizet tartalmaz, ezért azt evaporátor nevű és a képen nem látható eszközön kell keresztülengedni, amiben -6 bar vákuum van és 45 C fok hőmérséklet. Nehogy azt higgyétek, hogy csak a víz távozik az eljárás során, hanem az összes könnyen illó aroma jellegű anyag.
A gyantakezelés, ahogy már leírtam és a fotón is mutattam, kiveszi a méz színét, tehát valószínűleg a flavonoidokat is eltünteti a mézből. Vagyis ami ennek a két "tisztítási" lépcsőnek a végén a kiinduló mézből megmarad, az már valóban csak és kizárólag édesipari terméknek nevezhető, de méznek semmiképpen sem. És még arról nem is beszélgettünk, hogy vajon 40 C fokos hőmérsékleten a műgyanta alkotóelemeiből (benzolszármazékok) mennyi kerül bele a mézbe.
Ezeket az információkat kb 7 nap alatt egyedül össze tudtam szedni. Ha erre a teljesítményre eddig az EU egyetlen méhészegyesülete se volt képes, akkor azt kell mondanom, hogy vagy töketlen és tudatlan társaság a vezetésük, vagy velejéig korrupt aljas gazemberek gyülekezete.
De teljesen mindegy, mert mind a két eshetőség esetén szélnek kell őket ereszteni. Ebben a tekintetben a nagy francia Etyienünk sem kivétel, Ő se különb a többinél. Bross nem hivatkozzon nagy nevekre ebben a témában, hanem dolgozzon meg a pénzéért és a tekintélyéért.
A kínai mézet ki lehet nyomni az EU piacáról, ha AKARJUK. Csak egy a baj, hogy a méhészegyesületek vezetőinek ahhoz nem talpakat kéne nyalni, hanem jó szándékkal és tudással érdeket kell védeni, nemcsak hordószónoklattal szépeket dumálni mindenféle paradigmaváltásról, miközben zajlik a régi hatalommal való kiegyezés és restauráció.
-
Íme az Élelmiszerkönyv szerinti méz direktíva.
Olvassátok el!
Szerintem a gyantaszűrt méz ennek semmiképpen sem felel meg. Ha bele is szuszakolják az Élelmiszerkönyvbe, szerintem a filtrált méz kategóriájába vagy a sütő-főző méz kategóriába lehet helyet találni neki.
-
Mivel a gyanta telítődni tud és akkor már nem veszi ki a mézoldatból a peszticideket, ezért időnként nátronluggal átmossák a rendszert, amit aztán egy erős vízes átöblítés követ. Az átöblítést addig folytatják, amíg a lúgos kémhatás el nem tűnik. Ez után újra ráengedik a toronyra a mézoldatot, ami savas, pH: 4,2-3,5.
Érdemes lenne megnézni, hogy mit old le a gyantáról a nátronlúg, vagyis mit szed ki a mézből a gyanta?. Biztos, hogy nemcsak a virágport és a nönvényvédőszereket. Feltételezhetően a flavonoidokat is. Márpedig azok is természetes részei a méznek. Ráadásul a színen kívül az ízét illatát zamatát is jelentős részben megadják.
-
Valaki néhány évvel ezelőtt - ha jól emlékszem Bross Péter - járt Kínában és arról számolt be, hogy a kínai méhészektől nem érett mézet visznek a mézüzemekbe a mézfelvásárlók, hanem éretlen 70 %-os éretlen mézet. Hány éve is történt ez?
Valószínűleg már akkor alkalmazták a kínaiak a gyantatechnológiát a mézüzemekben, ugyanis a gyantatechnológiához mindenképpen vízzel hígítani kell a mézet. Vajon mikor jelent meg ez a technológia Európában és Magyarországon?
-
Bross a mostani szekszárdi előadásában a 15. perctől kezdve beszél a mézhamisításról.
https://www.youtube.com/watch?v=EE40JJYvcMY
Elmondja azt, amit Tóth Zoltán is hangsúlyoz, hogy az ázsiai mézhamisítás legsikeresebb formája a sztirol és divinil benzol monomerekből felépülő műgyantával való kezelés. Ezzel a technológiával egy jellegtelen, mézhez nagyon hasonló állagú, méznek nem nevezhető, de mégis a világpiacon mézként értékesített édesipari terméket állítanak elő.
Bross Péter elmondja továbbá, hogy Tóth Zoltán petíciója a méhészekre nagyon veszélyes, mert mi van, ha a magyar mézben is találnak műanyagot, hiszen számos eszközünk, sőt a kaptárok egy része is műanyag.
Ejnye, ejnye. Ez indokolatlan hangulatkeltés.
Nem hiszem, hogy Bross Péter az agrármérnöki képzés során és azóta nem tanult volna arról, hogy műanyag és műanyag között milyen óriási különbség van. Számos műanyagot használnak orvosi célokra. Nagyon sokféle műanyagot használunk a mindennapi életünkben, pl a konyhában.
Viszont már a műanyagok felfedezésének kezdetén megtanulta az emberiség, hogy a gyűrűs aromás vegyületek többsége veszélyes, rákkeltő. Márpedig, ha a gyantakezelés során az ioncserélő műgyantából a térhálót felépítő monomer molekulák elszabadulnak, akkor azok az ázsiai gyantaszűrt mézben is benne lehetnek.
Kedves Péter!
A műanyag darabkákat és a műanyagot alkotó monomer molekulákat nem illik még előadás keretében sem összekeverni. Sőt ott aztán végképp nem illik.
Miért? Mert két következtetésre juthat a hallgató:
1.
Bross Péter nem készült fel ebből a témából és úgy beszél róla vagyis minimális hozzáértés nékül.
2.
Bross Péter tudatosan keverte össze a két fogalmat, mert valamely érdek ezt követelte meg tőle.
Való igaz, hogy műanyagdarabkák kerülhetnek a mézbe, de nem ugyanaz, mint a sztirol vagy benzolszármazék molekula.
Miért?
1.
A sztirol és benzolszármazékok olyan kicsi molekulák, amik csak nagyon speciális fizikai kémiai eljárással vehetők ki a mézből, viszont az esetleg mézbe került műanyagdarabkákat a méz kilöki magából, de sima hétköznapi szűrővel is eltávolítható.
2.
A méhészetben nem használunk olyan eszközöket amiből benzolszármazékok juthatnának a mézbe. Tehát, ha a labor benzolszármazékot talál a mézben, akkor az idegen eredetű, gyantaszűrésre utaló nyom.
-
Sziasztok!
Kristályos mézeimet nem melegítem.
Annyira átkeverem, hogy üvegbe tölthető vagy szedhető legyen.
Azért, hogy minél kevesebbet legyen "kezelve", és ne kelljen pluszba dolgozni az illúzióért.
Ha kimelegíteném és megvennék, de nem fogyasztanák el egyből, csak egy-két hónap múlva, amikor már félig újraköt, arra gondolna, ez nem az, amit vásárolt. Tovább is ajándékozhatja jóhiszeműen, amikor még nála folyékony...
Ezért minden vevőnek elmondom a kristályosodási időket - repce 1 hét, napraforgó 3-4 hét, stb., mindez csak halmazállapot-változás, ízek, aroma, illat, enzim és minden egyéb nem változik.
A kristályos méz is kizárólag (édesharmat kiv.) virág nektárjából készül, mint az akácméz.
Elmondom, ha akarja, felmelegítheti, számolva az érzékeny alkotók sérülésével.
Vannak, akik kimondottan kristályosat kérnek, áruk miatt vagy célzottan. Kenyérről nem folyik le, nem csöpög annyira, íze miatt, teában, kávéban elolvad ugyanúgy, sütésre stb.
Az árszabás olyan, hogy ösztönözze a kristályos mézek kóstolását, megismerését.
Tanítani kell a fogyasztót is, ha már az érdeklődés csekély szikráját is felcsillan a szemében, azonnal, mielőtt tovább indul. Legyen a mag elvetve.
Üdv.: Attila
-
Geddekas! Úgy tudom, hogy a műgyanták ioncserélő típusuak. A vízlágyító műgyantáknál a keménységet okozó ionok kötődnek meg és H ion kerül a helyébe. A méz esetében ha megköti a káros anyagokat mit bocsát a helyébe? Ez csak kérdés, nem biztos, hogy így van, de a működése akkor milyen?
-
Feltettem a cégnek ezt a kérdést is. Nem adott pontos választ. Annyit mondott, hogy lényegesen csökken a méz ásványi anyag tartalma.
Szerintem nagyon sok értékes anyagot megköt a műgyanta, hiszen színét, illatát, ízét veszti a gyantakezelés során a méz.
-
Köszönjük a kémiaóra-szintű felvilágosítást a technológiáról.
Így a mennyiségnek érthetően nem szab határt semmi. Biztosan még kukoricából is tudnának mézet gyártani...
Maradok az igazi méznél.
Üdv.: Attila
-
Üdvözletem ! Egy kérdésem lenne akácmézről. Múlt héten csütörtökön pergettem az akácmézet , és ma megnéztem és olyan a méz mint a tej , vagy a limonádé ,nem áttetsző.Lehet hogy még hordtak bele repcét és azért ilyen , meg fog kristályosodni ? Az íze akác nem érződik a repce. A tisztító pergetést 10.-én végeztem és az a mézen ,természetesen már be van állva , kristályos. Vagy csak nagyon lassan távoznak a légbuborékok azért ilyen " zavaros " ? Egyébként csak tiszta szűzlépekből lett elvéve az említett méz tétel ! Várom a megtisztelő válaszokat ! Köszönettel : nyuszt
-
Ja igen ,azt elfelejtettem leírni , hogy pergetéskor áttetsző volt még, akkor nem volt limonádé jellegű .
-
Ne aggódj, az idő mindent megold. ;D
Majd szépen ki fog tisztulni.
Üdv. jani bátya
-
Jani bátya ! A választ köszönöm , de őszintén mondom egyáltalán nem vagyok nyugodt . Nem először pergetek életemben, de ilyen "tejszerű vagy limonádés " még nem volt a mézem. Átnéztem időközben a Méhész Fórumra ( a Ződre ) is , és hasonló gondokkal szembesült tibibi nevű felhasználó is . Akkor írásodat tekintve már tapasztaltál ilyen jelenséget, és esetedben a méz tiszta , áttetsző akácméz lett egy idő elteltével ? Nem az esetlegesen be vitt repce nektár okozza ezt a jelenséget ? Üdv :nyuszt
-
Nyuszt!
Örülj neki, hogy ilyen a mézed!
Tegyél belőle egy kilós üvegbe és naponta fogod megélni a csodát.
Az alján kezdődik a tisztulás, és szobahőmérsékletlen egy hét tíz nap alatt fog letükrösödni.
2.500 Ft alatt meg se mutasd a vevőidnek.
Olyan víztiszta, áttetsző akácmézed van, aminek ez a folyamat természetes velejárója.
A tetején lévő fehér habnál finomabbat még nem ettem.
Földi eperre szoktuk csorgatni, valami fenomenális ízharmónia a kettő együtt.
Nekem ez volt a 34 szezonom, és csak egyszer volt hasonló minőségű mézem mint az idei.
Most úgy látom, hogy a 2017-es lesz a bajnok.
Nyugodj meg, a mézed kiváló.
Nagyernyei Attila
-
Attila ! Köszönöm a hozzászólásod- bíztatásod ! Remélem így lesz . Üdv :nyuszt
-
A hétvégén pergetett akácomnál még nem álltam neki a kiüvegezésnek, csak a pergetés végén töltöttem ki egy üveggel. Ilyen mézet még nem láttam, szinte vízszerűen halvány, és halványzöld árnyalatú. Volt már "zöldes" árnyalat korábban, de azért az alaptónus a sárga volt, ennél meg nem. Illata gyakorlatilag nincs az első üvegnek, a tartályban azért van valamennyi. A sűrűségével nincs gondom. Ez így rendben van?
-
Teljesen rendben van.
-
Tisztelt Méhészek!
Szeretnék tanácsot kérni!
Az egyik -júliusi- pörgetésnél kicsit hígnak találtam a vegyes mézemet.Gyanúm be is igazolódott,kis macis üvegbe rakva mostanra majdnem fel is forrt!!! (ez gondolom az éretlen méz tulajdonsága)
A kérdésem az lenne, hogy mit tudok ezzel a mézzel kezdeni, mielőtt még tényleg "beindul"??
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Szervusz crx7!
Az erjedő mézedet öntsd hozzá valamilyen gyümölcscefréhez, kiváló pálinkád lehet még belőle.
Tisztelettel: Somogyi Csaba
-
Sziasztok!
Propoliszos méz készítéséhez szeretnék receptet, adagolásához tanácsokat kérni!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nb18
-
Kedves Somogyi Csaba!
Köszönöm a választ!:-)
-
Méhész újság 2001. júliusi számában jelent meg:Krémmézgyártás
-
Köszönöm, hogy feltetted! Biztosan sokaknak segítesz vele.
-
Mivel a ma éjszakai fagy szerintem végérvényesen beveri a szöget a családjaimnak így rá fogok érni scanelgetni az elmúlt 20 év méhészújságaiból... hátha valaki hasznát veszi.
-
Azért ne temesd még őket!
-
Sziasztok!
Savanyított (tejsavas erjesztés, fermentált) virágpor őstermelői értékesítéséhez milyen hatósági laborvizsgálatok kellenek?
Van ebben valakinek tapasztalata? Ki segíthetne ebben?
Köszi a válaszokat!
Attila
-
QUQURIQ !!!
Aki lépes méz termelésre adja a fejét, csak új keretet használjon, a műlépének! (lépes méz elszíneződés miatt)
Az első akácon kiépíttetni a kereteket, és meghordatni, a fönti akácon fedetni.
kiskakas
-
Szép napot mindenkinek! Azt szeretném kérdezni hogy ki mivel szűri a mézet,hogy ne legyenek benne nagyon apró sötét vaszmorzsák sem.
-
Szép napot mindenkinek! Azt szeretném kérdezni hogy ki mivel szűri a mézet,hogy ne legyenek benne nagyon apró sötét vaszmorzsák sem.
Vászon szűrőn.
-
Szép napot mindenkinek! Azt szeretném kérdezni hogy ki mivel szűri a mézet,hogy ne legyenek benne nagyon apró sötét vaszmorzsák sem.
Vászon szűrőn.
Ha gonosz lennék, azt mondanám: kétszer ad, aki gyorsan ad... Gondulom, észrevevéd, a kérdés május 6-án hangozék el...
Persze az is lehet igaz, hogy van, ami soha nem érkezik későn, ezért én is bekapcsolódnék a beszélgetésbe, s megjegyezném, hogy az a "vászonszűrő" nem feltétlenül okos javaslat.
Tagadhatatlan, hogy egykor áldott emlékű Öreganyám a frissen fejt tejet vászonkendő segítségével szűrte meg, de emlékeim szerint a tej mintha valamivel kevésbé viszkózus lenne, mint a méz...
Mindenesetre -a teljesség igénye nélkül- néhány link a méz szűrésére alkalmas eszközökről. Van azok között ritka szövet-szűrő, talál az érdeklődő műanyag és fém szűrőket is, rendkívül nagy méretválasztékban.
https://erista.hu/termek/85
http://vernalis.hu/kategoriak/mezszurok
http://vargamulep.unas.hu/spl/487176/Mezszurok
https://www.meheszbolt-tamasi.hu/szuro-betet-es-allvany
http://www.mezpergetobolt.hu/47-mez-szurok
http://www.konigin-trade.com/webshop/meheszeti-termekek/mezletoltes-csomagolas/mezszurok/mezszuro-eloszuro-30cm/
Mint mondtam, nem a teljesség igényével, valamint, hogy legyen valami hasznom is, hogy néha nézek TV-t (s a reklámokat kikerülni én sem tudom), beugrott: "...kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét...!"
Nos, ismeretségi körömben van egy nagyméhész, aki elég sok mézet szokott pergetni/szűrni, gondoltam Jenő biztosan a legjobbat tudja ajánlani. Megkérdeztem hát, hogy Ő ajánlaná-é a Juliska babos, vagy Piroska piros vászonkeszkenőjét? Aszonta, hogy mire azon átküzdené magát a méz, tán még az akácméz is megkristályosodna. Ő azt tanácsolja, cipőt a cipőboltból, mézszűrőt meg a mézszűrő-boltból köll venni, de ha a kínálatból képtelen valaki választani, Ő biza Módos Attilát ajánlaná. Aszonta, az a szögletes jó lössz:
http://mezszuro.hu/
http://mezszuro.hu/rendeles.htm
http://mezszuro.hu/elerhet.htm
https://www.facebook.com/search/top/?q=M%C3%B3dos%20Attila
Nos, én Jenővel és a vízilovakkal vagyok...
-
Sziasztok!
A mézesüvegeket töltés előtt hogyan tisztítjátok?
Az üvegek nem mindig teljesen tiszták, amelyeket veszek a kereskedésben. Itt kézzel pakolják, kesztyű nélkül.
Ilyenkor kiöblítem, és eltörlöm. Na de, ha egyszerre kell sokat, rövid idő alatt megcsinálni?
Raklapos beszerzésnél, ahol be van zsugorfóliázva, az gondolom, pormentes, ill. akik pakolják azok kesztyűt viselnek. Feltéve, hogy nem automata tölti fel a raklapot.
Köszi a választ!
Attila
-
Attila!
Először is ne engedd, hogy belenyúljanak, valamint a dobozba a szájával lefelé pakolják.
Vigyél néha nekik egy kis üveg mézet, szívesen megteszik és nem kell mosogatnod.
Lehet fél bálával is kapni, akkor sem lesz koszos ha szépen letakarod.
A gyártás az Orosházi Üveggyárban történik.
Ott a kemencétől a zsugorfóliázásig szinte steril marad, még a raklap is speciális, élelmiszeripari gyártáshoz csíramentesített.
A legjobb megoldás ha veszel egy teljes raklapot, és magad szeded ki otthon a szükséges mennyiséget.
Utánfutóról egy padlón két ember le tudja engedni.
Én a feleségemmel szoktam kivenni a transzporterből.
Sajna az ára 2019-ben felballagott 10 forinttal.
Na meg a Kft-t is el kell tartanunk belőle.
Nagyernyei Attila
-
Mézmarketing ide- vagy oda!
Én azért csak betenném a mosogatógépbe mielőtt beletöltöm az értékes mézet!!!!
A 12 terítékes gépbe 49db üveg fér el és szépen elmosogatja csillivillire!
Szerintem ennyit csak megér egy VEVŐ
-
Sziasztok.
Használ valaki 120l -es hordóhoz való mézmelegítő "paplant"?
Vajon mennyire hatékony?
-
Sziasztok!
A napraforgóméznek a színét mi adja?
Lehet mondani rá, hogy flavonoidokban gazdag méz, ezért is egészséges?
Köszi a választ,
Attila
-
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/225190/file_up_Agr%C3%A1rtudom%C3%A1nyi%20-%20M%C3%A9zek%20%C3%B6sszes%20antioxid%C3%A1ns%20%C3%A9s%20flavonoid%20tartalma.pdf?sequence=1
Üdv. jani bátya
-
Köszönöm jani bátya!
-
Sok helyről jelzik, hogy híg a méz, magas a víztartalma.
Mi is ezért állunk, inkább várok.
Tegnap ráztam meg egy mézes lépet amit még úgy ítéltem, hogy nincs itt a pergetés ideje.
Aki hordóban értékesít esetleg megteheti, hogy 19-es, 20-as víztatalmú mézet perget, de én nem szeretem ha lötyög az üvegben a portéka.
Inkább lemondok néhány kilóról amit a besűrítés miatt elvesztek, de a minőség ettől többet ér.
Két éve annyira sűrű volt a begyűlő nektár, hogy a hordásban simán bele lehetett pergetni, ez az idén lehetetlen volt.
Így a 2019-es akác után elmondható, hogy egy extrém időszakon vagyunk túl.
A rajzás, a mászkálás, az időjárás, a híg méz mind ellenünk szólt.
Ebből már egy is megkeseríti a méhészek életét, de hát ennyi...ez már sok.
Emiatt sem adom olcsóbban idén sem az akácmézünket!
Nézzétek meg az epertermelőket!
Nem ártana tőlük tanulni.
Simán kijelentik, hogy az idén nem lesz egy fikarcnyit sem olcsóbb az eper, ha valaki szeretne befőzni ne késlekedjen.
Itt nálunk a faluban is több mint 10 hektáron termelik az ízletes szamócát (földiepret).
Sorban állás van érte, ott szedik előttünk potom 1.200 Ft/ kilós áron.
50 ember alig győzi minek engednének az áron?
https://adozona.hu/altalanos/Draga_marad_a_szamoca_FIKH20
Az idei akác nem lesz piros betűvel írva az emlékkönyvünkbe, mégis sokan AKCIÓZNAK.
Adják 1.700-ért, ja a repcét meg 1.100-ért.
Válaszuk?
Meg akarnak élni.
Ez éppen jó út a tönkremenetel felé, majd rájönnek.
Nagyernyei Attila
-
Sziasztok!
Tapasztalom én is, hogy híg még a méz, bár errefelé hétvégén még volt friss nektár, keretrázáskor fröccsent, megízleltem. Május eleji kóstoló mennyiségű repceméz is viszonylag híg lett, egy része a lépekben is maradt... pár nap alatt bekötött a pergetett is.
A gyümölcsvirág-galagonya szintén híg lett egy picit, ebből sem sok lett.
Most meg kéne vagy 5-6 nap száraz, napos idő.
Közelemben kövér levelű napraforgók cseperednek, s nem tudom, menekítsem-e a méheket 1 hónap múlva. Valahova. Vagy bezárjam őket 3 hétre? :D Infúzióval, pihennek a kaptárban, annál erősebbek maradnak... közben lapozom nekik a Virágporos méhlegelő c. kiváló könyvet.
Ezek a hatalmas táblányi intenzíven növekvő növények gyökérzónái úgy működhetnek, mint egy talajfelszíni szivattyú. Hatalmas felületen párologtatnak talaj felett a növények, ekkor indulhat egy felszín felé történő talajvíz elmozdulás, amely viszi magával a beoldott vegyszer maradékokat is a gyökereken át a növénybe? Nagyobb felvett vízmennyiség - több vegyszer... lehetséges ez?
Üdv.: Attila
-
Látod Attila!
Ludányi(Innen egy sértő kifejezést töröltem írásomból!) 17 lehetséges okot felsorolt mitől mászkálhatnak a méhek.
Azok közül egyiktől sem.
Te egyet soroltál fel, ez pedig jelen állás szerint (nem magyarországi, hanem nemzetközi) telitalálat.
A híg mézről is essen szó.
Sajnos éppen a mászkálás miatt megcsappant méhtömeg miatt lassan megy a sűrítés, valamint a légköri viszonyok sem kedvezőek. (párás az idő)
Aki üvegben szeretné értékesíteni az akácmézét, várjon mert a vevők meghálálják.
A híg löttyöt mindenki felismeri, és többet nem vesz belőle.
Nagyernyei Attila
-
Nekem sikerült kicsit hígabbatt pörgetni. Most a többi fiókot fent hagytam hogy még érleljék. Mi a tapasztalat hogy ha egy hordóba felesbe megy bele akkor összekeveredik? Még nem jártam így... :(
-
Az OMME honlapján is van egy felhívás!
http://www.omme.hu/erett-mezet-a-hordoba/
Nagyernyei Attila
-
Sziasztok!
Tudna valaki nekem segíteni egy jó kis propoliszos méz recepttel?
Köszönöm!
-
Sziasztok!
Én meg a propolisz oldat receptjét szeretném kérni tőletek!
Köszönöm: Somogyi Csaba.
-
Sziasztok!
1. A propolisz oldat:
egy üvegben lévő nyers propoliszt felöntesz annyi etilalkohollal, hogy ellepje. Jól összerázod, naponta vagy egy hétig. Utána békén hagyod, pár nap múlva elkezd leülepedni, felül van a tinktúra. Kb. 1 hónapig is ülepszik.
2. Ha már megáll az ülepedés, vagy kicsivel előtte, átszűröd finom szűrőn(szódával / alkohollal mosható / tisztítható) egy üvegbe, hozzákevered jó érett repcemézbe. Ez kevéssé dobja ki. Milyen arányban? Kellemes legyen az íze. De legyen is benne propolisz íz, hiszen a propoliszé itt a főszerep.
Alkoholmentesen készítve jobban feldobja.
Javítson, aki jobban tudja, nehogy megvezessem a kérdezőket.
Üdv.: Attila
-
Attila köszönöm szépen a receptet.
Üdv: Csaba
-
Sziasztok!
A krémes (nem a kifejezetten krémmézre gondolok) állagú repcemézet ki, hogyan tölti üvegekbe?
Ha olyan sűrű, hogy nehezen mozdítható?
Van rá gyors, egyszerű és könnyű módszer?
Esetleg kolbásztöltővel? :)
Köszönöm válaszaitokat előre is!
Attila