Kaptárgyártás

  • 261 válasz
  • 68588 megtekintés
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #240 Dátum: 2018. Március 04. 14:16 »
A 3.2 mm rostaszövet koránt sem olyan stabil, mint a 2.8-as. Kicsit elmozdul használat közben,még ki is férnek rajta a méhek. Ha sűrű festékkel átfestjük sokat javulhat! Stabilabb és szűkebb.

*

Nb18

  • *****
  • 713
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #241 Dátum: 2018. Március 04. 16:59 »
Fülemüle!

Pontosan ez miatt gondoltam, hogy megpróbálom a terpesztett lemezt.

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #242 Dátum: 2018. Március 04. 18:22 »
Persze próbáld meg, de arra gondolok ha valaki megvett egy tekercset / valószínű kelet ázsiai anyagból/,  valahogy érdemlegesen használja fel.

*

Nb18

  • *****
  • 713
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #243 Dátum: 2018. Március 04. 18:27 »
Ebben igazad van!
Elárulok egy titkot: nekem is van egy fél tekercs 3,2*3,2-es. ;)
De pssszt!! ;)

*

Nb18

  • *****
  • 713
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #244 Dátum: 2018. Március 04. 18:29 »
Valaki próbálta már a lennt említett lemezt taposórácsnak?

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #245 Dátum: 2018. Március 04. 18:42 »
Sziasztok!
De jó, hogy feljött ez a kérdés. Nekem is hagyományos rostaszövet keretfedőim vannak. Tavaly néhány kaptárnál a szálak elcsúsztak, és simán kifértek a méhek vándorláskor. Iszonyat volt, kaptunk rendesen. Aztán átkentem sűrű festékkel én is, de az nagyon tökölős. Nem tudtam eldönteni, hogy a 3,5-ös lyukú terpesztett lemez nem túl nagy-e. De ezek szerint nem férnek át rajta. Kipróbálom.

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #246 Dátum: 2018. Március 11. 20:53 »
Szervusztok!
Használ valaki közületek Virág féle kaptárt?
Minőség érdekelne. Ár érték arány.
Üdv: csaba

*

nata

  • ***
  • 140
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #247 Dátum: 2018. Március 11. 21:40 »
A marketingjük az nagyon jó. 2 ismerősöm, aki használja a kaptárjukat az nincs megelégedve. Annyit nem érnek azok a kaptárak, azon az áron már polisztirolt veszel...

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #248 Dátum: 2018. Március 12. 18:31 »
Vagy műanyag kaptárat, ami még tartósabb is!

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #249 Dátum: 2018. Március 12. 19:47 »
Köszönöm!

*

ata67

  • ****
  • 351
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #250 Dátum: 2018. Március 14. 07:13 »
Lali!
A paraffinos kisütés miatt nem észlelek befülledési problémát.
5 év múlva újra kezelni kell a fiókokat, de elég gyors ez a technológia. Én még ezt az időt nem értem el, mástól hallottam, aki követi ezt a gyakorlatot. Festeni nem lehet ezután a fát, nem is szükséges, viszont a méretét is kiválóan tartja.

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #251 Dátum: 2018. Március 18. 07:30 »
Laliméhészet !

Külső kezelésre csak akkor alkalmazd a paraffint  ha nem kívánod olajfestékkel kezelni. Olajkezelés után már nem szívja magába a fa az olajfestéket, vagyis nem képes magába szívni mert telítődött a fa pórusa olajjal.  Ha meg is tapad az sem az igazi már. Belső kezelésnél nem tapasztalható befülledés. Mivel magam már mind ezt megtapasztaltam új kaptár kezelésénél, ezért úgy gondoltam megosztom. Érdekes jelenség mert az olajfestékbe viszont keverhető a paraffinolaj. Van aki arra esküszik, van ki másra. Festéküzletekbe is  beszerezhető a paraffinolaj.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 18. 07:46 írta Molesz »
Tanuljuk meg tisztelni méheinket és méhésztársainkat!

*

zümi

  • *****
  • 1338
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #252 Dátum: 2018. Március 18. 08:55 »
Molesz milyen "edényben" főzöd a fiókokat? Esetleg képet ha tudnál csatolni :-)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #253 Dátum: 2018. Március 18. 11:17 »
Zümi!

Edénybe csak ételt és pálinkát főzök.  :) Viccet félretéve kaptárt hagyományos módon ( festékszóróval, ecsettel) kezelem, mivel nem rakodó kaptárral méhészkedem hanem többségében NB-18 (hig.) fekvővel.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Március 18. 11:54 írta Molesz »
Tanuljuk meg tisztelni méheinket és méhésztársainkat!

Re:Kaptárgyártás
« Válasz #254 Dátum: 2018. Március 18. 23:01 »
Én tepsiben főzöm. 560X220X100. Anyaga 1mm vastag vaslemez. Két végén fogantyúval ellátva. A Méhész újság 2017.decemberi számában van egy jó cikk a kaptárfiókok kifőzésével kapcsolatban.
Üdv. V.Lali