Haladjunk sorjában. Általában higiénikus aljdeszkánál nincsen olyan hogy fenékdeszka, hanem van a taposórács, alatta a tepsi, és az alatt a nagy semmi. Nem minden esetben van ez így, mert van ahol van fenékdeszka, mert az adja az egész merevségét és nem az oldalélek.
Mennyi az optimális távolság? Amennyit hagysz. Most majd záporozni fognak a válaszok miszerint legalább 25 meg 30 mm kell, mert felugrál az atka.
Nem kell. Nálam 15 mm van és működik. Minek ugrálna fel a kábult atka, amikor a tálca peremén majd az oldalélen szépen kényelmesen is vissza tud mászni (ha visszatud)? Akkor is ha 1 centi távolságot tartasz meg akkor is ha 10 centit.
Én szívem szerint a keretek alja és a taposórács között sem hagynék 7-8 mm-nél többet, ezzel csak az a probléma, hogy a füstölések alkalmával nagyobb eséllyel fújnám pofon esetleg az anyát is, amit nem szeretnék, ezért van az 1,5-2 centi. De az a 2 centi már pont elég arra hogy ott ne tudjanak a méhek felmászni, így csak körben, az oldalakon keresztül tudnak közlekedni ami nekem nem tetszik.
Nálam úgy néz ki fentről lefele hogy keret alja, 15mm szünet, taposórács, 15mm szünet, tepsi, 8mm szünet és az aljdeszka 18-as OSB-ből, ami rendesen le van kezelve főleg az éleknél, így nem rohad, nem esik szét.