Bocs, ha hülyeséget kérdezek!
Ugyanezen a működési elven nem lehet elkészíteni ezt a készüléket 12 volttal?
Előre is köszi a választ!
Ugyan nem engem kérdeztél de azért válaszolok. Annak ellenére is hogy tegnap néhány szemellenzővel rendelkező egyén által le lettem itt oltva, mert segíteni próbáltam, hogy a méhészeknek a pénzük a zsebükben maradjon és ne mások zsebébe vándoroljon. Szóval. Fogalmam sincs hogy a vitában szereplő készülék hogyan működik mert sosem volt a kezemben, nem is lesz. Mivel leírták hogy nem hőlégfúvós módon, ezért kizárásos alapon nem működhet máshogy, mint hogy a tartály alja van melegítve egy fűtőszállal, az elszublimáló oxál pedig egy apró ventilátorral van (ha van) bejuttatva a kaptárba.
Ha így működik, akkor ez nem csak hogy elkészíthető 12V-os változatban, hanem sokkal könnyebben elkészíthető mint 230V-ra. Leírom azt is hogy hogyan, ez ugyan a többségnek semmit nem fog mondani, de ha megmutatja az irományomat egy hozzáértőnek neki igen, és el fogja tudni neki készíteni értelmes árban, nem 60, 80, meg 200 ezrekért hanem annak a töredékéért.
Kell egy 6-7mm vastag réz alap, hogy ez kör vagy négyzet a teljesen mindegy, ez lesz az edény alja, az edény formáját, kinézetét le kell másolni egy bevált készülékről ezzel most nem foglalkozom. Ebbe kell 1 vagy 2 furat élében attól függően hogy hány fűtőszálat teszünk bele. Sokféle megoldás lehet, de a legegyszerűbb a forrasztópáka fűtőbetétje, mert ilyen nagyon sok fajta létezik, olyan is ami eleve 12V-ra készült, és olyan is ami csak 1-2 ezresbe kerül. Ezt az 1 vagy 2 fűtőszálat bele kell szorosan illeszteni a réz aljba, ez fogja felfűteni. Ezekben a fűtőszálakban van valamilyen hőmérsékletfigyelő elem is ami vagy egy hőelem vagy egy termisztor ez lényegtelen. A lényeg, hogy egy egyszerű és olcsó elektronika segítségével ami lehet egy forrasztópáka szabályozó elektronikája is, tudjuk szabályozni a fűtés hőmérsékletét.
Noha leírta itt előttem a "szakértő" hogy ez nagyon lassú lenne és lemerülne az akku, azért én elmondom hogy ez remekül működik.
Az tény hogy kell 2-3 perc a bekapcsolás után amíg a fűtőszál(ak) felfűtik a felületet és az eléri a beállított hőfokot, de ez természetes, a furettót sem kezdjük el rögtön a begyújtás után nyomkodni. Az akkut pedig nem meríti le mert nincs akkora áramfelvétele, több óra üzemidő áll a rendelkezésünkre, ami alatt egy nagyobb állománylétszám is lekezelhető. A leírtakat nem a netről meg a levegőből veszem, nálam működött egy ilyennek a prototípusa.
Hogy miért nem használom, azt is leírom, annak ellenére hogy leírták itt hogy a hőlégfúvós az nem jó. De jó, sőt jobb mint ez a megoldás. Az ilyen, csak az edény fenekét melegítő megoldásokkal az a baj, hogy csak azon a felületen történik meg a szublimáció, amiből aztán majd téves következtetések lesznek levonva ahogy azt itt olvastam is. A hőlégfúvósnál viszont, és itt most nem a hagyományos hőlégfúvóra gondolok de akár annál is, bele lehet tenni egyszerre az egész adag oxált az edénybe, és az edény kialakításánál fogva az a teljes felületén hevítve van, nem csak az edény alján, sokkal gyorsabban lehet haladni vele, amihez még az is hozzájön hogy nem kell minden kaptárnál töltögetni. A ventilátor pedig szinte a nullától a maximumig állítható, butaság az olyan kijelentés hogy az átfújná a kaptáron vagy kifújná a szublimátumot a kijárón.
Némi elő próba után az adagolása is pontos, mert tudni fogjuk hogy hány másodpercig kell egy egy kaptárba tartani, és nem kell olyantól aggódni hogy az egyikbe az előírt adagnál jóval kevesebb, a másikba meg jóval több jut.
Tanyákon, vagy olyan helyeken ahol nincs a közelben hálózat, nem is jöhet szóba más csak az akkumulátoros megoldás.