Kultúrkör

  • 2 válasz
  • 865 megtekintés
Kultúrkör
« Dátum: 2020. Január 27. 19:22 »
Kultúrkör[/u]   nevet adtam ,és továbbgondolásra teszem közzé azon egyszerű megállapításomat, hogy emeljük a fórumot SAJÁT- tehát- EMBERI rangra .  Nem is olyan nehéz:
- ha ügyelünk a helyes magyar nyelvre ,és a helyesírásra;
- ha kultúránknak megfelelően elismerjük mások érdemeit ,értékeit, erényeit;
- ha valódi mondanivalót fogalmazunk meg ,
- ha a közösségi érdekeinket össze tudjuk egyeztetni a sajátunkéval,
- ha tudomásul vesszük, hogy a vélemények különbözőek, és azok nem okvetlenül antagonisztikus konfliktussá kell váljanak;

             A  "karaktergyilkosság" többnyire "öngólt" eredményez.;
           A fórum egy lehetőség , ötletbörze,mellyel élni  kell !
 Véleményem szerint célszerű lenne azzal is foglalkozni, hogy milyen lehetőség/ek rejlik a méhész/ek/etek  innovációjában .
Mik azok a társadalmi körülmények ,amelyek teljesülése esetén jól érzi magát a méhész !
Ez a fórum ezidáig sok értéket is közvetített, [/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b]megfogalmazásra került sok kiváló elképzelés ,jó tapasztalat ;azonban egy ponton sokszor megtorpanás tapasztalható.     Ez pedig a jövőkép .     
Csak  gondolattöredékeket írtam le ,lehet folytatni ,vagy nem ,lehet egyetérteni, vagy nem.
Folytatom .. ötleti szinten.
Induljunk ki abból, hogy kevesen vesznek részt a helyi összejöveteleken.
Tehát sokan passzív tagok !
A méhészek többsége kevés méhcsaládot gondoz.(20 és ennél kevesebbet)
Ők nem megélhetési/főállású,ill. több jövedelemből élő méhészek.
Számunkra célszerű  lenne egy más szervezeti forma alakítása. /Egyszerűbb működési mechanizmussal, feltételekkel./
folytatom...
A méhészetek "fajsúlyossá" tétele  kormányzati szándék függvénye .
Mondjuk Pl.: Védetté lehetne tenni a méhész telephelyeket . Szabályozottá a vándorlási helyeket.
A méhegészségügyi felelősi hálózatot -meg kellene erősíteni-át lehetne alakítani, megfelelő jogkörökkel állami szervezésben.
A méz fogyasztása ,mondjuk  -az egészséges életmód, egészségmegőrzés területén-állami érdek is.  tehát :Az árak alakítására ez
hatással tud lenni.
 A méhészettel foglakozókat rétegeződés szerint célszerű mind civilszféra lehetőségei, mind állami szinten is "kezelni".
Az utóbbi időben bekövetkezett sok-sok társadalmi,és szakmai változást
át kellene vennie a méhész szervezeteknek./ Megjegyzem ,az itt folyó gondolatok/értelmezések/meglátások/javaslatok/ötletek is alátámasztják a ezt a regressziv helyzetet.   
folytatom …
"Az egy nyelven beszélés" elve  pedig csak azután érvényesülhet, ha fogalomtár kerül kialakításra. Nagy szükség lenne rá ; pl:a félreértések, oktalan magyarázkódások elkerülése végett  is.
 
« Utoljára szerkesztve: 2020. Február 02. 10:52 írta Erdélyi János »

Re:Kultúrkör
« Válasz #1 Dátum: 2020. Január 28. 09:14 »
Akkor kezdjük némi szatírával.
Rövid részlet a Parkinson törvényéből.

"Az ösztön azt kívánja, hogy alakítsanak ki két szembenálló csapatot, bíróval és partjelzőkkel és aztán vitatkozzanak a végkimerülésig. Az alsóházat úgy szervezték meg, hogy az egyes képviselőnek egyik vagy másik félhez kell állnia, még mielőtt tudná, mik az érvek, sőt (némely esetben) még mielőtt ismerné a vita tárgyát. Születésétől fogva arra idomították, hogy a maga csapatáért küzdjön s ez megmenti a felesleges szellemi erőfeszítésektől. A szónoklat vége felé becsúszik egy ülőhelyre, de azért pontosan tudja, a kialakult helyzetből, hova kell állnia. Ha a szónok a képviselőháznak azon a felén áll, ahol ő van, azt kiáltja: „Halljuk, halljuk!” Ha az ellenfél oldalán áll, nyugodtan mondhatja, hogy „Pfuj!” vagy egyszerűen, „Ó!” Nagyobb szabású vitánál még esetleg arra is jut ideje, hogy megkérdezze a szomszédját, miről is van szó tulajdonképpen. Valójában azonban nincs szüksége rá. Annyit bármiről tud, hogy ne rúgja a labdát a saját kapujába. A túlsó oldalon ülő embereknek egyáltalán nincs igazuk és az érvelésük színtiszta badarság. Saját csapatának emberei viszont igazi államférfiak, beszédük ritka találkozása a bölcsességnek, ékesszólásnak és mérsékletnek. Az sem változtat a dolgokon semmit, hogy Harrow-ban tanulta-e a politikát, vagy Aston Villa labdarúgó csapatának szurkolva sajátította-e el ezt a tudományt. Mindkét iskolában megtanulja, mikor kell éljenezni és mikor nyögni. De a brit rendszer teljesen az ülésrendtől függ. Ha a padok nem állnának egymással szemben, senki sem tudná elválasztani az igazságot a hamisságtól, az okosságot az ostobaságtól – ha csak nem hallgatna végig mindent. De mindent végighallgatni nevetséges volna, mert a beszédek fele szükségképpen bolondság."


Ez az angol parlament működéséről szól.
Ha valaki netán magára-magunkra ismerne benne, legyen szó politikai hovatartozásról, Omme választásról, vagy bármiről, az nyilván csak a véletlen műve.


Re:Kultúrkör
« Válasz #2 Dátum: 2020. Április 11. 20:10 »
A Magyar Költészet Napjára:

https://www.youtube.com/watch?v=_HUYPccE9N0