Elfogtunk egy levelet.
Részlet belőle.
Ökológiai gondolkodó
Egészségügyi problémáinknál felmerül a kérdés, hogy helyesen táplálkozunk-e?
Az biztos, hogy az vagy, amit megeszel.
Mai világunkban azonban szinte elkerülhetetlenek a különböző szennyezések, hiszen a Földet érintő környezetszennyezések immár globálisak. Sokszor ér bennünket az a vád, hogy hazugság az egész biogazdálkodás, hiszen már nincs tiszta terület, mert mindenhova esik a savas eső és száll a füst.
A mondat eleje aljas rágalom, a vége azonban igaz, csak nincs összefüggés a kettő között. A biogazdálkodás nem valamiféle romantikus ábránd, amellyel visszaforgatjuk az idő kerekét a kemizálás előttre. Mi a legmodernebb ökológiai ismereteket és biológiai fejlesztéseket használjuk fel arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben lecsökkentsük a káros környezeti hatásokat, illetve mi már ne szennyezzünk tovább. Nem vagyunk tökéletesek, de igyekszünk és látjuk magunk előtt a célt, ami a lehető legtisztább élelmiszerek előállítása.
Mivel a kémiai szereket (műtrágyáktól a növényvédő szerekig) minden nem BIO növény előállításánál használják, ezért különböző kombinációkban és mennyiségekben, de folyamatosan terhelik szervezetünk “szűrőit”. Ezek a kor előrehaladtával telítődnek és kezdődnek különféle egészségügyi problémáink. Mindenkinél az örökölt “szűk keresztmetszet” határozza meg, hogy éppen milyen problémával szembesül majd.
A Bio zöldségek-gyümölcsök nem csodaszerek, sőt minden élelmiszernél ez lenne a normális, egyszerűen nem mérgezik tovább szervezetünket és hagynak időt a természetes öntisztuláshoz. Persze nem véletlenül a vegyipar a legjövedelmezőbb üzletág a Földön, kemikáliák nélkül sokkal drágább és macerásabb az élelmiszerelőállítás. Ez az egyik oka annak, hogy a bioélelmiszerek drágábbak. Persze hazánkban mesterséges árfelhajtás és árletaposás is működik a bioélelmiszereknél. Mivel az árrés többnyire a kereskedőnél marad, ezért a biotermelés nem igazán jövedelmező, így az import válik meghatározóvá ebben a szegmensben is.
De mielőtt elkezdnénk az össznépi magyar kesergőt, inkább nézzük mit tehetünk mi magunk az egészségünkért?!
Együnk friss, növényi enzimeket!
A növényi sejtek haláluk után leállnak és a bennük levő aktív fehérjék szétesnek. Ez a folyamat 15 perc és 6 óra között zajlik le a keringés leállása, tehát a szedés után.
Ezek a bioaktív anyagok az enzimek, ők működtetik a növényi sejteket és egy részük hatással van az ember test működésére is. Csak elenyésző részüknek ismerjük részletesen a hatását, ilyen például a C-vitamin. Azt viszont tudjuk, hogy támogatják az egészségünket. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a növények gyógyító, méregtisztító hatásához már kevés is elég, viszont minél többféle és természetesen vegyszerektől mentes formában.
Hogyan tudunk szedés után azonnal sokféle bio zöldséghez-gyümölcshöz jutni?
Termeljük meg! Erre tökéletes megoldás a biokerti veteményes, vagy a magasított ökológiai dombágyás.
Csipegessünk friss levélzöldségeket naponta akár többször is az ágyásainkból!
Töltsük gyógyító anyagokkal a szervezetünket, hagyjuk rásegíteni kerti munka közben a napocskát, amely segít megtermelni a valóban hatékony D-vitamint és piszkítsuk össze a kezünket, hagy kerüljenek bőrünkre biokertünk jótékony baktériumai.
Kertbaráti üdvözlettel:
Székely Gyöngyvér
biogazdálkodási szaktanácsadó
https://biogazdabolt.hu/wp-admin/admin-ajax.php?page=acymailing_front&ctrl=fronturl&task=click&urlid=129&userid=18154&mailid=56&action=acymailing_frontrouter&noheader=1