Érdekes cikket fordítottam a méz árának elemzésével kapcsolatban az American Bee journal-ból. (Talán a következő Méhészet-ben jelenik meg?) A cikk elemzi a jelenlegi helyzetet a nagyobb méztermelő országokra lebontva. Az okok nagyjából azok, amiket eddig is tudtunk: gyantaszűrt kétes eredetű (hamis) mézek dömpigszerű megjelenése, közvetett behozat stb. A legérdekesebb számomra azonban a cikk vége volt. Optimista! Bizom benne, hogy ez nem egyszerűen az amerikai szociális kód miatt került a cikkbe, hanem valóban a helyzet ismeretében íródott. Ugyanakkor elég nagy önbizalmat adhat a méhészeknek, a cikkíró szerint ugyanis sok mindenre lehet befolyásunk a világban. Ime a lényeg és a cikk vége:
"...A méhcsaládok száma az utóbbi tíz évben 8%-al növekedett, ám az exportált mézmennyiség nemzetközi exportja 61-%al nőtt - Dr. Norberto Garcia professzor méhészeti és mézkereskedelmi szakértő adatai szerint.
Az összesített és az egy főre eső mézfogyasztás megnégyszereződhet, illetve a méz ára megkétszereződhet anélkül, hogy ez a teljes értékű, tiszta, egészséges és természetes ősi termék megterhelné a családi költségvetést. Az árháború helyett, mely végül ki fog törni az ágazat minden szintjén, a nemzetközi méziparnak integritásra és kreatív marketingre van szüksége.
Indokolt, hogy a mézipar pozitív és kreatív módon lépjen fel. Egy vitális nemzetközi és amerikai méhészágazat pozitív, erőteljes hatással lehet mind a mézpiacra, mind a mezőgazdasági érdekekre, továbbá elősegítheti a globális ökológiai rendszerek megőrzését, valamint jelentősen növelheti az élelmiszerellátás biztonságát." (RON PHIPPS-mézimportör)