Méhészeti programok

 • 819 válasz
 • 208989 megtekintés
Re:Méhészeti programok
« Válasz #780 Dátum: 2018. December 03. 14:13 »
Köszönjük szépen ezt a jó beszámolót.
Ez az ,,önporzós" napraforgó a fele területen mióta van? Melyek ezek a fajták? A pár évvel ezelőtti napraforgó nektártermelési vizsgálatoknál én nem emlékszem arra, hogy ilyen önporzós napraforgókról beszéltek volna. A vizsgálatoknál is csak az Iregi csíkos mutatott nagyon kevés nektártermelést, a többinél nem voltak dupla eltérések.
Csak nem szűnik meg ez a méhlegelő, most, hogy nem lesz csávázva.

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Méhészeti programok
« Válasz #781 Dátum: 2018. December 03. 14:44 »
Engem is meglepett a hír az önporzó napraforgóról. Tavaly ilyet nem hallottam, de ez évben már másodszor. Sajnos ennek a hírnek az alaposságát nem ellenőríztem. Elméletileg nem lehetetlen az önporzóság, bár a 80-as évek vizsgálata szerint az önporzós repcénél az olajtartalom megnőtt a méhes megporzás hatására. Úgy gondolom, hogy a napraforgó se lehet jobb helyzetben, tehát ott is javítja az olajtartalmat a méhes megporzás. Az 80-as évek vizsgálata volt, hogy a jugoszláv hibrid napraforgók estében az olajhozam és a nektározási képesség összefügg. A magasabb olajhozamú napraforgók jobb nektározók voltak. Állítólag ez ma már nem függ össze, tehát kimondottan rossz nektározó napraforgók is képesek magas olajhozamot teljesíteni.

Tomipapa - kertész lévén - biztos gyorsabban rá tud találni az interneten, hogy van-e igazság abban a hírben, hogy önporzós a napraforgók fele.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

leo

 • *
 • 9
Re:Méhészeti programok
« Válasz #782 Dátum: 2018. December 03. 17:11 »
Újra élet a fórumon.Kíváncsi, WR,Tomipapa? Hol vagytok?

Re:Méhészeti programok
« Válasz #783 Dátum: 2018. December 03. 17:48 »
Idén mindent összevetve (méheltűnés, termőterület, időjárás) még jó átlagot pergettem. Tehát vagy sántit a hír, vagy csak ezután lesznek ilyen fajták, vagy erre nem ilyeneket vetnek.

Re:Méhészeti programok
« Válasz #784 Dátum: 2018. December 03. 20:32 »
 " jó átlagot pergettem"

Abba meg már bele sem merek gondolni mekkora lehetett volna a méz mennyisége ha minden klappol. :o

Üdv. jani bátya

Re:Méhészeti programok
« Válasz #785 Dátum: 2018. December 03. 22:16 »
Köszönöm szépen Geddekasnak a részletes beszámolót.
Telefonon kértem, hogy írjon róla, mert nem tudok elmenni.
Mellékelek egy képet, amelyből látható, hogy mekkora volt az érdeklődés.
Az előadásokról hangfelvétel készült, állítólag az OMME hamarosan közzéteszi.
Nagyernyei Attila

Re:Méhészeti programok
« Válasz #786 Dátum: 2018. December 04. 01:43 »
" jó átlagot pergettem"

Abba meg már bele sem merek gondolni mekkora lehetett volna a méz mennyisége ha minden klappol. :o
Igaz, ki tudja, kinek mi a jó.
Üdv. jani bátya

Igaz, ki tudja, kinek mi a jó.

Re:Méhészeti programok
« Válasz #787 Dátum: 2018. December 04. 08:34 »
A gödöllői rendezvényen az aulában készült fénykép a nyitó részről készült,akkor voltak ugyanis a mézlovagrendek bent.
Az első előadáson sokkal többen voltak,tömötten tele volt a terem,körbe-körbe a pilléreknél állt vagy 500 ember.Az argentínai kollégára,a glicerox feltalálójára igen sokan kíváncsiak voltak.
A terem az utolsó előadás alatt is tele volt.Végig csend volt,valószínű azért,mert végig atkával kapcsolatos előadások voltak.
Ilyen rendezvény a pár éve megrendezett találkozók történetében még nem volt.
Mindez mutatja mekkora az atka gond.

Csányi Antal

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Méhészeti programok
« Válasz #788 Dátum: 2018. December 04. 10:47 »
Egy eszközgyártó barátom nagyon panaszkodott. Ott a helyszínen semmit nem tudott eladni és megrendelést is csak egyet kapott. Másik barátom reggel 8 órakor sétálgatott a sportcsarnokban és azt látta, hogy a méz és puszedli fogyott, de semmi más. Igen. Nagyon változnia kell a méz árának és a méhlegelőnek, hogy a méhészeti ágazat eddig elért szintje fennmaradjon. A miniszter által ígért +1 milliárd Ft nem ér semmit, ha az OMME képtelen valódi érdekképviseleti szervezetként működni. Sőt ez a plusz pénz csak arra lesz jó, hogy az OMME nevű főosztály apparátusának a bére emelkedjen érdemi eredmény nélkül.

A Küldöttgyűlésen már Mészáros Laci lengette is a zászlót a + 1 mrdFt elköltése ügyében és kérte a szaktanácsadói bér 600 000 Ft/hóra való megemelését. Ha a szaktanácsadói bér ennyi, akkor a vezető szaktanácsadói is ennyivel emelkedik, aztán az OMME elnöki fizetése is stb. Ja ne feledjük a tagdíjunk is.

OKÉ emelkedjenek a bérek én nem ellenzem, de akkor mutasson fel érdemi érdekképviseleti munkát az OMME. Fizessen olyan kutatást, amivel a gyantás mézet ki lehet mutatni és harcolja ki a gyantás méznek az európai és hazai piacról való kiszorítását.

Ott Gödöllőn hallottam, hogy nemcsak a törökmézgyártás probléma Magyarországon, hanem pletyka terjed, hogy  átfutó tételként gyantázott mézek is keresztül mennek a kereskedőink mézüzemein és azért mennek ezek az alacsony diasztázos perek a bíróságokon. 3-as 5-ös diasztázos mézeket szedettek le a polcokról a hatósági állatorvosok, miközben tőlünk méhészektől 10-15-ös diasztáz értékű mézeket vesznek meg a felvásárlók. Ebbe az alacsony diasztáz értékű történetbe már több kereskedő is belecsúszott. Most is megy ilyen per a Pest megyei Törvényszéken. A hazai laborok - de sajnos egyelőre az európai laborok általában - nem tudják elcsípni a gyantázást, mert nincs rá még igazolt elfogadott módszerük, de az alacsony diasztáz érték már a hamisítási gyanút kelt. Azt is tudjuk, hogy a gyantázással a mesterséges diasztázt is el lehet tüntetni a rizsszirupból készült "műmézből". De én személy szerint azt szeretném látni és ezt várom el az OMME-tól, hogy lebukjanak a gyantás mézek és az OMME élen járjon a gyantás mézek lebuktatásában, mert akkor nagy valószínűséggel eltűnnek a boltok polcairól az alacsony diasztáz értékű mézek is és elindul emelkedni fog a felvásárlási ár.

Addig nem fog a méz felvásárlási ára emelkedni hazánkban, sőt tovább csökkenhet 1,5 dollár környékére, amíg a gyantakezelést nem tudják kimutatni az európai laborok. Ezt pedig csak és kizárólag csak érdekvédelmi munkával lehet kiharcolni.

Olyan OMME elnökségre lenne szüksége az ágazatunknak, amelyik nem fél a
 1- minisztertől, hanem egyenrangú partnernek tekinti
 2- gazdáktól és az Ő érdekeiket képviselő növényvédőszer gyártóktól
 3- mézkereskedőktől és nem is függ tőlük.

Kíváncsi vagyok mi a véleményetek, szerintetek a fenti 3 feltételből mennyi valósul meg jelenleg és mennyire lehetünk képesek? Mind a három feltételt 1-től 5-ig osztályozhatjátok, tehát mind a három feltételre két két osztályzatot adhattok. Az 5-ös a kiváló és az 1-es az elégtelen. Most ne a lojalitás legyen a fontos, tehát ne az legyen a szempont, hogy a haverom az OMME-tól kapja a pénzét, hanem a közös érdekünk, közös célhoz viszonyítsátok az OMME munkájának minősítését.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

leo

 • *
 • 9
Re:Méhészeti programok
« Válasz #789 Dátum: 2018. December 04. 17:34 »
Geddekas!Sajnos ehhez én érdemben nem tudok hozzászólni, de örülök, hogy újra írsz és harcolsz a hazai méhészeti ágazatért.

*

linen

 • *
 • 45
Re:Méhészeti programok
« Válasz #790 Dátum: 2018. December 04. 20:21 »
"OKÉ emelkedjenek a bérek én nem ellenzem, de akkor mutasson fel érdemi érdekképviseleti munkát az OMME. Fizessen olyan kutatást, amivel a gyantás mézet ki lehet mutatni és harcolja ki a gyantás méznek az európai és hazai piacról való kiszorítását. "

Szerintem előbb tegyenek is valamit le az asztalra, mert bér az volt és van is bőven.
Ha valami örvendetes javulás tapasztalható a jövőben, akkor mehet a béremelés is.
Minden mással teljesen egyetértek Geddekassal.


Re:Méhészeti programok
« Válasz #791 Dátum: 2018. December 15. 21:53 »
Ma késő délután leugrottam Pécsre.
Volt némi időm a tervezett programig, így kihasználva a lehetőséget elsétáltam az adventi vásárba.
Természetesen a méhészekre voltam kíváncsi.
Szerintetek hányan árultak mézet?
Ha jól számoltam 7-en.(Mint a gonoszok.)
Legérdekesebb, hogy a Konzum mögötti téren már minden faház zárva volt este 7-kor, de három méhész még mindig kitartott.
Nem tudom mekkora lehet a forgalmuk, de az biztos nagyon szerethetik egymást.
Egy vásárban ennyien....
Nagyernyei Attila

Re:Méhészeti programok
« Válasz #792 Dátum: 2018. December 16. 09:08 »
"Egy vásárban ennyien...."

Méhészgyűlést tartanak  ;)

Üdv. jani bátya

Re:Méhészeti programok
« Válasz #793 Dátum: 2019. Január 02. 19:43 »
Tisztelt Méhésztársak!
Az új év első Szekszárdi Méhészklubja 2019. január 7-én lesz a Babits Mihály Kulturális Központ Csatári Termében.
Kezdés, a szokott időpontban: 17 órakor.

Előadónk:
Ábrahám Péter   (Pöte)
Előadásának témája:                                       
 "Alternatív védekezés atka ellen, termelő méhészetben."

A belépés ingyenes!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!!!


Nagyernyei Attila


Re:Méhészeti programok
« Válasz #794 Dátum: 2019. Január 03. 09:17 »
Szia Attila! 
Esetleg nem terveztek az előadásokról videófelvételt készíteni?