Nemzetközi események

 • 93 válasz
 • 18789 megtekintés
*

Geddekas

 • *****
 • 5727
Re:Nemzetközi események
« Válasz #30 Dátum: 2017. Augusztus 15. 08:43 »
KRJ!

Tóth Péternek nincs tudományos képzettsége, sőt nem is dolgozott olyan munkakörben ahol ilyen tapasztalatot szerezhetett volna. Az általa szerkesztett monitoring füzetek semmilyen mértékben nem elégítették ki a tudományosság minimális kritériumát sem. Aféle tájékoztató közlemények tapasztalati adatok alapján. Attól nem válik tudományossá valami, hogy labor mérésekre utal.

Vagyis az eddigi munkássága alapján túl erős elvárás lenne vele szemben, hogy tudományosan értékeljen valódi tudományos közleményeket.

De térjünk rá hazai tevékenységére. Most kért és kapott elnökségi jóváhagyást arra, hogy fél szabadföldi kísérletet végezzen. Ezzel az a baj, hogy ez a kutatóintézet dolga lenne. Az általa bitorolt költségkeretből monitorozni kellene. Vagyis most se a saját dolgát csinálja. Ebben persze ludas az OMME elnöksége, aki abszolút elutasítja a méhészeti kutatások normális menedzselését. Tragikus káosz uralkodik ezen a téren. A pénz haszontalanul folyik erre arra.

Valakinek jó ez a helyzet, csak a méhésztársadalomnak nem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #31 Dátum: 2017. Augusztus 15. 16:39 »
Meg kell védjem Tóth Pétert. Neki van a kémiai anyagok területén a legnagyobb végzettsége azok között, akik méhészek, és akikről tudom, hogy mi az alapvégzettsége. Tehát sok minden olyat is érthet, amit a többi méhész nem ért. Persze ettől nagyobb felelősség is nyomja a vállát, neki nagyon pontosan tudnia kell az anyagokról azok tulajdonságait, pl. mik a bomlástermékei, azok mennyire mérgezőek, vagy mennyi idő alatt bomlik el az adott anyag a természetben.

A résztvevők pedig nagyrészt nem tudományos emberek, így ha egy előadás megértéséhez tudományos fokozat kell, akkor nagyon nagy baj van. Ezeket az előadásokat úgy készítik el az előadók, hogy a hallgatók nem tudósok, hanem igazi méhészek. Szóval most nem a szak kollégájának mesél, hanem nekünk, méhészeknek.  Az előadás módszertanát, hogy az kellően tudományos pedig a tudományos tanács értékelte, az meg sok professzorból áll. Persze pószternek becsúszhat olyan, ami tudományosan is ciki.

Szóval hadd hallgassa meg, és számoljon be róla, már ne mondd előre, hogy nem tudná...
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #32 Dátum: 2017. Augusztus 15. 20:18 »
"Szóval hadd hallgassa meg, és számoljon be róla,"

Remélhetőleg meg is fogja érteni, hogy a rovarölőket azért fejlesztették ki, hogy ilyen vagy olyan módon de ölje a rovarokat ami alól a mézelő méh sem kivétel.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

 • *****
 • 5727
Re:Nemzetközi események
« Válasz #33 Dátum: 2017. Augusztus 16. 08:57 »
Soha nem vontuk kétségbe vegyi ismereteit Tóth Péter nek. Viszont nyugodt szívvel kétségbe vonhatjuk a biológiai ismereteit és értékelő képességét. Ugyanis már a 1990-es évekből vannak tudományos cikkek, amelyek bizonyítják a méhekre való ártalmasságát a neonikotinoid oknak. Már akkor leírták a szubletális mérgező hatásokat. Tudományos an nincs mit bizonyítani. Ez lerágott csont. A tudományos bizonyítékok alapján már régesrégen sehol a világon nem lehetne alkalmazni. Hamis kockázatelemzések garmadája miatt van még forgalomba.

Tóth Péter most pl a klórpirifoszt támadja OMME elnökségi jóváhagyással monotoring pénzből.

Nem kell azért Tóth Péternek kiutaznia Istambulba OMME pénzen, hogy megtudja mennyire káros a méhcsaládba a neonikotinoid.

Jani bátya!

Ha Tóth Péter nek semmi baj nincs az értelmi képességeivel, akkor miért úgy zajlik egy évtizede a monitoring, ahogy zajlik.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #34 Dátum: 2017. Szeptember 28. 12:51 »
Az OMME Apimondiára utazó delegációjának minden tagja megérkezett, átestünk a biztonsági vizsgálatokon. Ilyen sokrétű és szigorú ellenőrzésen még nem voltam. Egyetlen fém nadrág gomb, és máris motozás, külön scanner, stb. Persze ez jó, mert nekünk ugyan macera, de rossz embereknek esetlegesen a bejutás igen nehézzé tétele az eredmény.

Sajnálatos esemény is történt. Ottó bácsi nem kapott engedélyt az akácfa kihozatalára. Talán előbb kellett volna egyeztetni, hogy milyen formában kaphatja meg az engedélyt, hogy ne pusztuljon el a fa az úton.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #35 Dátum: 2017. Szeptember 29. 22:16 »
Az APIMONDIA elindult. Hatalmas komplexum mínusz második szintje a kiállítóké, és az épület előtt egy sátor.

Több, mint 12.000 fő regisztrált.

Ma volt az ünnepélyes megnyitó is. Philipp McCabe, az Apimondia elnöke örömtelinek nevezte az eseményt. Törökország agrárminisztere mellett ült. Amikor a miniszter emelkedett szóra, akkor olyan területeket érintett, mint a méheket befolyásoló környezeti tényezők, a megporzás és a méhsűrűség. Már ez a tény is mutatja, hogy üzeneteink eljutnak a vezetőkhöz, azokat megértik. Innen még komoly munka, harc és meggyőzés vezet a konkrét eredményekig. De egy ilyen rendezvény a munka eleje, az ingerküszöb átlépésével indul. Philip sikeresen vette az akadályt.

A képen Ő beszél.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Szeptember 29. 22:19 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #36 Dátum: 2017. Október 03. 19:15 »
A záró rendezvényen megtörtént a szavazás, 2021 évi Apimondia UFÁ-ban, Baskíriában, Oroszországban lesz.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Kitin

 • *****
 • 878
Re:Nemzetközi események
« Válasz #37 Dátum: 2017. Október 03. 21:21 »
 :o Na Aki nem tud fára mászni az ne is készülődjön :-)
http://www.natureplica.com/tag/bashkir-honey/

Re:Nemzetközi események
« Válasz #38 Dátum: 2018. Január 10. 22:27 »
Európában vitáznak a mezőgazdaság jövőjéről. Ott a WWF-től a Syngentáig mindenki. A regisztráció megnyílt:
http://www.forumforagriculture.com/speaker/save-the-date-for-ffa2018/
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Geddekas

 • *****
 • 5727
Re:Nemzetközi események
« Válasz #39 Dátum: 2018. Január 20. 13:03 »
Tegnap volt Budapesten a V4-ek méhészeinek találkozója Budapesten. Lengyelország (38 millió lakos), Csehország (10,5 millió lakos) és Szlovákia (5,5 millió lakos) 4-4 küldöttel vett részt a találkozón. Találkozó helyszíne a Viola utcában az Actor hotelben volt. Az OMME elnöksége egy kivételével jelen volt. A hotel körülményeiről annyit, hogy a tárgyalóhelyiség egy javíthatatlan ablak miatt hideg és huzatos volt, az ebédlő kényelmes volt, de a kaja száraz és annyira kevés, hogy a vendégek is megjegyzést tettek rá.

Délelőtt az egyes országok méhészeti viszonyait, fogyasztói szokásokat, mézkereskedelmet ismertették a küldöttek, délután az egyes országok méhészeti nemzeti programjának különbségeit, majd legvégén a közös cselekvés lehetőségeiről született megegyezés és arról, hogy a mai napon Kaposváron ünnepélyes felszólalások és ünnepélyes nyilatkozatok fognak elhangzani, "hogyan állítsuk meg Brüsszelt" :) jegyében.

A küldöttségek felkészülten érkeztek és készségesen tárgyaltak. A lengyel küldöttség kvalitásaiban messze kimagaslott a többi közül. A szlovák küldöttséget egy Buchinger típúsú hordószónok vezette. A Csehek személyi karakteréről lehet a legkevesebbet mondani, mert annyira visszahúzódó személyiségek voltak. A tolmácsok jók voltak. Az OMME elnökség tagjai túlságosan diszkrétek voltak, alig szólaltak meg, de odafigyeltek.

Az ülést jól vezette le Bross. Láthatóan jól felkészült, forgatókönyve volt az egész eseményre. Végig irányította a beszélgetést, körkérdésekkel, pontosításokkal, összefoglalásokkal. Bár így vezetné le az OMME elnökségi üléseket is, akkor néha érdekképviseleti munka is folyna az OMME-ban nemcsak hivatali munka, "pénz és pozíció osztogatás" aztán meg "hogyan térjünk ki az érdekvédelmi fő feladatok elől" és sajnos leggyakrabban "hogyan marjuk egymást".

A cseheknél és a szlovákoknál a méhészeti ismeretek terjesztése a fiatalok körében nagyon jól kialakított rendszerben folyik. Ez se a lenygelekre, se a magyarokra nem jellemző.

A méztermelés mind a három országban kisebb, mint a fogyasztás. Mind a három országban a méhészek udvarról adják el üvegekben a mézet a fogyasztóknak. A hordós értékesítés ritka, kis arányú. Mindenhol baj van a bolti és nagykereskedői mézek minőségével. Az egyik felszólaló megemlítette, hogy a vizsgált minták 80 %-a tartalmazott olyan összetevőt, ami nem jellemző a mézre. A mézek minősítése, minősége tekintetében pontosabb szabályok kellenének, hogy a termelői méz jól elkülöníthető legyen a hamisítványoktól. A viaszhamisítás nemzetközi jelenség, pl ukrán import viaszt tragikus. (Vajon az ukrán méz is?) A méhlopások minden országban vannak, de kirívó a lengyel és magyar helyzet. Biztosítás máshol sincs.  Lengyelországban eső és viharos szél 10000 méhcsaládot pusztított el 2016-ban.

Az adózás más más módon, de mindenhol kedvezményes, sőt adómentes sáv is van. Állami támogatás mindenhol van, de eltérő szempontok szerint. Pl. Lengyeleknél megyék osztják el. Ahol van megporzási támogatás, az nagyon kis összegű. Van ahol kaptár és méhcsalád vásárlást is támogat az állam. Elméleti képzést minden hol támogatják. A méhegészségügyet szintén. Eszközvásárlási támogatás is van mindenhol.

A méhmérgezések témája is fel lett vetve, de nem harapott rá nagyon egyik ország se.
"Igen, van, de ....." - mintha Tóth Pétert hallanám.

Miben fognak a V4-ek közösen fellépni?
1.
A méhmérgezések ügyében biztos, hogy NEM.
2.
Kérjük, hogy a Méhészeti Nemzeti Program összegét kérjük emelje meg az EU 45 %-kal.
3.
Kérjük, hogy Mézcímkézés jelölje a származási országot és az arányokat.
4.
Kérjük a mézek minőségére vonatkozó szabályokat szigorítását. Új minőségi paraméterek bevezetése (olyanokét, amit nem lehet iparilag előállítani) és mennyiségi paramétereket tól-ig határokkal kérjük megadni (pl. glükóz-fruktóz arány, pollen arány),
5.
Kérjük a mézfajták (akác, repce, hárs, stb.) definiálását.
6.
Legyen kötelező a megporzási támogatás minden országban.
7.
Egységes legyen a méhek gyógyszereinek engedélyeztetése az EU-ban.
8.
Kérjük, hogy a méhekről és méhészeti tevékenység egészéről alkosson törvényt az EU.
9.
A 2020 utáni EU közös agrárpolitikájában a méhészet szerepeljen kellő arányban.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

főnix

 • ***
 • 104
Re:Nemzetközi események
« Válasz #40 Dátum: 2018. Január 20. 14:30 »
Valójában fogalmam sincs, hová kéne raknom ezt a kérdést, mert hazai is, nemzetközi is a Méhész V4-ek megalakulása.

Van ugyan eme egyesülés jelentőségéről fogalmam, van markáns véleményem is, de ezidáig az egyetlen valóban releváns érvet a közös ülés jelentőségéről Körmendy úr adta: a magyar nők szépségéhez csak a lengyel hölgyeké fogható, bár nem szép dolog a diszkimináció, szerintem a szláv szépségek is megmozgathatták volna a nagy Eb-tag és apiterapeuta, Bross barátja fantáziáját...

Ám most nem ez az aspektusa foglalkoztat a megalakulásnak, hanem egy másik: a jó Geddekas az ismerkedő találkozón milyen minőségében volt jelen? Nehezen tudom eldönteni, hogy az OMME tagjaként, vagy ellenkezőleg, az OMME ebrúdon kihányt számkivetettjeként mutatkozhatott-e be, esetleg a hazai neonikotoninionioidok első számú szakértőjeként, kutatójaként, vagy a felsőléces rakodókasok (top-bar-hive) kiötlőjeként, atyjaként,  netán a méhészeti érdekképviseleti munka avatott művelőjeként, a minisztériumok és a megalkuvó érdekképviseleti vezetők elszánt és megalkuvást nem ismerő ostorozójaként?

Már az is gyanús, hogy az eseményről írt ugyan, az ott elhangzottakról, a történésekről adott egy vázlatos képet, de fogalmam sincs, honnan szűrte le azokat a következtetéseit, amiket most kéretlenül is megosztott velünk. Persze lehet, hogy nem is szakmapolitikai motivációk kormányozták oda a lépteit, csupán elégtételt kívánt venni a jó Bross elnök úron, aki miatt a legutóbbi elnökségi ülésen nem a Viola utcai pincében, az elnökséggel ebédelt (Bross nem merte megkockáztatni, hogy tagdíjainkból, vagy a Nemzeti Programból finanszírozza egy kizárt OMME tag ebédjét, különben is Geddekas elég válogatós, és nem mindent vesz be a kényes gyomra). Geddekas ugyan kinyilvánította, melyik menüt lenne képes elfogyasztani, ám Bross határozottan kijelentette, hogy "Neked pedig nem rendelek ebédet!" Geddekas pedig belátva a jó elnök elszántságának indokolt voltát, elballagott ebédelni máshová.

Nos, repesve várjuk, hogy Geddekas beszámoljon az eseményről, a szakma-politikai reláció kevésbé, a menü annál inkább érdekelne bennünket, különösen azért, mert a mi jó Tudósítónk és Tudósunk nem volt maradéktalanul elégedett vele.

Jelzem, úgy is fel fogom kérni az EB-ot, hogy indítson vizsgálatot, milyen alapon szórhatja számolatlanul az elnök a tagság tagdíjaiból befolyt pénzt, s etet-itat  egy egyesületből kizárt volt tagot. Ennyi erővel akár a környék összes hajléktalanját is vendégül láthatná, de nem tudom, akár a tagdíjainkból, akár a NP keretéből ildomos-e megpróbálni Geddekast lekenyerezni, mondván, amíg tömi a fejét, addig se beszél...

Remélem, Geddekasnak volt annyi magához való esze, hogy a traktát ő fizette, akár elégedett volt, akár nem a minőséggel és mennyiséggel. A lényeg, hogy bár Bross a tőle elvárható módon jól vezényelte le a találkozót, de nem hajíttatta ki Geddekast, aki így megmutathatta a V4-ek küldöttségeinek, honnan és merre tart a méhész-érdekek képviselete, s a múltat és a jelent képviselő vezető és a potenciális új egyesületi vezető személyét illetően sem hagyott kétségeket, mikor megmutatta magát, 

Titkon reménykedek, hogy már a visegrádi négyek méhészei is az OMME tökös és konzekvens jövőbeli elnökét látják klubunk él-érdekvédőjében és ön-érdekérvényesítőjében... Szerintem ideje lenne szavazást indítanunk, hogyan támogathatnánk e szándékot a leghatékonyabban...

Re:Nemzetközi események
« Válasz #41 Dátum: 2018. Január 20. 18:33 »
+1
Nincs mese, most már el kell menni a falig.

Geddekas for president! Now! 8)

*

Geddekas

 • *****
 • 5727
Re:Nemzetközi események
« Válasz #42 Dátum: 2018. Január 20. 21:14 »
Csak Tomipapa képes egy normális riport kapcsán ennyi marhaságot összehordani.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #43 Dátum: 2018. Január 21. 23:04 »
Tisztelt Méhészklub!  Tisztelt Klubvezető!

Most írok másodszor a fekete-fehér klubra. Első alkalommal a saját ügyemben emeltem fel a szavam egy valótlan bejegyzés miatt, amit adatokkal támasztottam alá, szerintem egyértelműen. Akkor kértem Csuja László, alias Geddekas elmarasztalását a minden alapot nélkülöző bejegyzése miatt. Nem tettétek meg. Beláttam, hogy akkor ez volt a klub hangadóinak közös érdeke.
Most viszont teljesen más a helyzet, abban ugyan nem, hogy újra valótlanságokat állít a „fentnevezett érdekvédő harcos”. Vagy pedig egy másik V4-ek találkozón volt.
Apropó: a részvételének módja is felettébb érdekes, hiszen ez egy szakmai konferencia volt. Amikor Bross Péter elnök Úr közölte vele, hogy a rendezvényen csak a meghívottak vehetnek részt, akkor megfenyegette, hogy feljelenti. Amikor mégis megjelent –tartva a vendégek előtti botránytól- senki nem emelt szót. A potya kaját bírálni, amit a közel 14 000 OMME tag tagdíjából meghívás nélkül evett az már enyhén szólva is pofátlanság. Ha viccelni akarnék azt mondhatnám, hogy mindegyikünk porcióját csökkentették, hogy a hívatlan vendégnek is jusson, de eszemben sincs komoly dolgokkal tréfálkozni.
Fussunk neki még egyszer:
A Szlovák méhészegyesület képviseletében 2 fő volt (elnök és alelnök),
a Cseh méhészegyesület képviseletében 3 fő (elnökasszony és még két vezető tisztségviselő),
a Lengyel méhészegyesület képviseletében 2 fő (alelnök és gazdasági vezető) jött el meghívásunkra.
Ellenben „egy normális riport kapcsán” a korrekt és minden témában megkérdőjelezhetetlen hozzáértő azt írta, hogy országonként 4-4 küldött volt jelen.
Mondhatnánk, hogy ez nem lényeges, de a másik ferdítés már súlyosabb: ugyanis
négy pontban egyeztünk meg, melyről emlékeztető is készült. Ehhez képest a „korrekt tájékoztató” már kilenc pontban foglalja össze a hallottakat.
Fontosnak tartom, hogy a klub olvasói a valóban eldöntött négy témakört ismerjék meg, így  most leírom:
1.   Az EU-s csatlakozásunk óta nem emelkedett az EU Nemzeti Programra szánt keretösszege. Az új csatlakozó országokkal megnőtt a méhcsaládok száma (csak a V4 tagországokkal 25%-al) de csatlakozott azóta Románia, Bulgária. Ezért kérjük a támogatás szinten tartását, ami a jelenlegi 4 Euro/család helyett kis híján 6 Euro/család.
2.   A címkézés szabályainak megváltoztatatását kérjük, ugyanazt, amiért 2004-ben 5 héten keresztül demonstráltunk Brüsszelben.  Kérjük, töröljék a rendeletből „az EU és nem EU mézek keveréke” megfogalmazást. Azaz mézkeverék esetén a címkén tüntessék fel a származási országok nevét a keverékben szereplő mennyiségnek  megfelelő csökkenő sorrendjében.
3.   Megállapodtunk abban, hogy minden ország javaslatot tesz olyan új mézmarkerek, mézparaméterek bevezetésére az élelmiszerkönyvbe, az EU mézdirektívába, amelyek lehetővé teszik a manipulált mézek kiszűrését és szankcionálását. Ezeket a javaslatokat összesítjük és közösen (a mindenki által elfogadottakat) nyújtjuk be.
4.   A Lengyelek javasolták, hogy a NP-os alaprendelethez hasonlóan legyen a méhek, a méhészkedés elfogadtatására, körülményeinek javítására egy EU-s alaprendelet, melyet aztán ugyanúgy mint a NP rendeleteket minden tagország a saját  igényeire, körülményeire szabhat, de egy közös elgondolás keretein belül.

Ha csak ennyi lett volna, nem ragadok klaviatúrát, de ami végképpen felbosszantott az egyesületünknek az OMME-nak alapító, azaz első elnökének és a Szlovák méhészegyesület jelenlegi elnökének „lehordószónokozása”. Én lehet, hogy nem értem ezeket az új szeleket, hogy névvel, vagy anélkül mindenkit bátran lehet mocskolni. Én már csak ilyen maradi vagyok. Úgy érzem, hogy Buchinger György személyének sértegetésével egyaránt sérti az alapító MME tagokat, a Szekszárdi méhészegyesületet (mivel Gyuri jelenleg az Ő tagjuk), de minden jó érzésű magyar méhészt is.
Attila és Anti! Szeretném, ha kiállnátok barátotok Buchinger Gyuri mellett!
A másik sokkal súlyosabb amikor egy másik nép, egy másik ország méhészeinek választott képviselőjét sértjük meg. Hol itt a híres magyar vendégszeretet, a magyar vendégtisztelet?

És végezetül a félretájékoztatással és a fekete-fehér fórum olvasóinak félrevezetésével sérti annak olvasóit, szlogenjét a hiteles tájékoztatást.
Ezek után kérem a klub tulajdonosát, Nagyernyei Attilát (ha tényleg fontos a klub hitelességének megőrzése) végleg küldje szabadságra Geddekast, azaz Csuja Lászlót!*

Geddekas

 • *****
 • 5727
Re:Nemzetközi események
« Válasz #44 Dátum: 2018. Január 22. 01:18 »
Fekete József!

Senki nem fenyegetett meg senkit. Se Bross Péter Csuja Lászlót, se Csuja László Bross Péter. Ez megalapozatlan pletyka, hiszen a rendezvény automatikusan nyilvános esemény volt, ugyanis az OMME, mint közhasznú egyesület szervezte és a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból finanszírozta. Tehát két okból is igaz, hogy a megrendezett esemény nem lehet zárt, vagyis bárki részt vehet rajta. Csuja szabályosan néhány nappal előtte bejelentkezett és a jelentkezést Bross Péter tudomásul vette. De ő is tudta, hogy ha törvénytisztelő, akkor nem is tehet mást.

Az ebéd megrendelése annak tudatában történt, hogy Csuja László is ott lesz. Amennyiben az együtt ebédelés bárkit zavart volna, akkor ott a helyszínen egyértelműen megtilthatta volna, vagy elkérhette volna az ebéd árát. Ha az OMME elnöke kéri az ebéd árát, akkor tegye meg a megfelelő formában és ne a helyettesét ugrassza ez ügyben, ráadásul ilyen ügyetlen formában. Az ebéd mennyiségét illetően első bíráló szót a szlovák elnök tette, de a kritikai vélemény általános volt. Olyannyira általános, hogy a szlovák kritika után Bross is szóvá tette.

Jóska!

Ha már a részletekben is kekeckedsz, akkor legalább nézz utána, hogy létezik-e olyan jogi fogalom az EU törvénykezésben, hogy alaprendelet. Nincs. Lehet viszont alkotni olyan jogszabályt, ami nemcsak egy-egy részkérdést szabályoz, hanem a méhek, méhlegelő és a méhészkedés lényeges vonatkozásait.

Azon is kekeckedsz, hogy hány témában volt megegyezés. Amit te négy támakörként írtál le, azt bontottam szét több pontra, hogy bemutassam az olvasó számára a lényeget bemutató tartalmat is. Azt is bemutattam piros betűs mondattal, amiben nem lesz közös fellépés.

Aki hordószónok, az hordószónok. Ez egy sajátos karakter, sajátos érték. Vannak az ilyen karakternek értékei és vannak hátrányai. Ez a véleményem erről a két személyről. Ezen lehet háborogni vagy éppen szimpatizálni vele, de belefér a karakter jellemzésébe. Még a 80-as években láttam egy filmet (címe: Viva Bombolini!). A film főhőse egy hordószónok polgármester volt. És éppen ez a fajta karakter volt képes megmenteni az olasz városkát a II. világháború alatt a náci hadak rablóhajlamának kiélésétől. Persze más helyzetben ugyanez a fajta személyiség éppen hogy hátráltatja a közös érdekek érvényesítését.

Ha történelmi értékelést akarsz Buchinger Györgyről adni, akkor ebbe nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy azt az embert, Nikovitz Antalt, aki őt elnökké tette, nem védte meg, hanem éppenséggel mindent megtett azért, hogy Nikovitz Antal távozzon a frissen alakult OMME életéből. Ugyanez mondható el Buchingernek a Stork Sándor és Frictsh Ottó eltávolítása ügyében játszott szerepéről is. Ezeknek a következménye lett, hogy Nikovitz Antal a Fejér megyei egyesületet fejlesztette naggyá és ennek szárnyai alatt született újjá a méhészoktatás, indult el egy új méhészújság. Ez a meghasadt állapot tudomásom szerint még a 90-es években és erős volt.

Ha pedig ki kell emelnem a 80-as évek pozitív méhész személyiségeit, akkor kezdem Nikovitz Antallal, folytatom a Fejér Megyei Méhészegyesület alapító vezetőivel, Stork Sándorral és ezzel talán le is zárhatom a felsorolást, mert sajnos az OMME vezető garnitúrájából a 80-as évekből nem tudok igazán pozitív személyiséget felsorolni. (természetesen tévedhetek, de mutassátok be ki és miért számít olyan értékesnek, mint akiket felsoroltam.)

Buchinger György méhészként és oktatóként kiemelkedő egyéniség volt, de mint egyesületi elnök, felejthető lenne, ha nem ő lett volna az első elnöke az újászületett OMME-nak.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 22. 01:48 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.