Nemzetközi események

  • 93 válasz
  • 18791 megtekintés
Re:Nemzetközi események
« Válasz #15 Dátum: 2016. Március 21. 18:23 »
Kedves Méhésztársak!

Véget ért a Német Apiterápia Egyesület 14-ik apiterápia kongresszusa. A 180 főt megmozgató rendezvényen Ausztria, Svájc, Románia, Magyarország, Litvánia, Spanyolország, Portugália, Urugvay, Csehország, Szlovákia ... is képviseltette magát. Az előadások nagyon széles skálát öleltek fel.

Az egyik legérdekesebb előadás a propoliszról szólt: egy órába sűrítve 650 cikkből cím alapján kiválasztott az előadó 12 cikket. Ezen cikkek tartalmát, a kutatások irányát mutatta be. Elmondta, hogy a viaszból és propoliszból készíthető szájír receptjét megkaphatjuk tőle. A receptúra tesztelt. Miután hazaérkezem, elkérem az előadótól a receptet, és részleteiben is ismertetem a Magyar Apiterápiás Társaság hírlevelében. A hírlevélre való feliratkozás ingyenes, itt tehető meg: http://www.apiterapia.hu/newsletters/subscribe.html

Volt egy nagyon érdekes háttérbeszélgetés is. Az egyik méhésztárs évi 400 tonna szermentesítésére alkalmas viaszüzemet üzemeltet. A több szabadalommal védett technológia - érthetően - a legtöbb minőségi termék iránt érdeklődő méhészt, gyógyászati célra is szánt termékeket előállító méhészeket is érdekelte. A német apiterápiás Társaság elnöksége ötletemet felkarolta, és laboratóriumi tesztekkel fogják a technológia jóságát tesztelni.

A konferenciára az erre az alkalomra készített előadásomat a tudományos gyűri elfogadta. Az előadásom címe: Méhméreg és Méz Beck Bódog, magyar orvos történelmi kutatásai alapján. Az előadás egyrészt a magyar akácmézről is szólt, amelyet ugye maga Beck doktor is külön említ az 1938-ban New-Yorkban kiadott könyvében.  A magyar származású orvos az USA-ban igazán híres orvossá vált. Ugyan megkapta az Amerikai állampolgárságot, a róla megjelenő cikkekben mégis hangsúlyozta, hogy Ő magyar orvos. Az életét méltató mű 80 oldal környékén jár, még sok New Yorki adat hiányzik (de rajta vagyunk).

További részleteket, mint írtam majd a hírlevélben foglalnék össze.

Üdvözlettel

Dr. Körmendy-Rácz János
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #16 Dátum: 2016. Április 29. 21:53 »
A Magyar Apiterápiás Társaság hírleveléből: Elméleti ismeretterjesztés emlékeztető

A soron következő elméleti ismeretterjesztő rendezvényre 2016. április 30-án kerül sor 10:00 órai kezdettel. Bp. II. Tárogató 2-4 Nemzetközi Üzleti Főiskola

Rozs István: Propolisz kutatások Popravkó Méz és Arany c. könyv szerzőjének szemüvegén keresztül.
és
Dr. Körmendy-Rácz János: Propolisz és méz kutatások a nemzetközi szakirodalom fényében

A részvétel ingyenes!
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #17 Dátum: 2016. Május 10. 19:24 »
A ZDF műsorára tűzött méhekről készült nagysebességű felvételeket. Az 1000 fps-el felvett képeket lassítva mutatja meg. Van benne méh bunyó...

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2735746/Bienen-in-Superzeitlupe#/beitrag/video/2735746/Bienen-in-Superzeitlupe

A méh reptükben 30 km/h sebességet is elérnek és 330 képet látnak másodpercenként, sokkal többet, mint az ember. A tánc alatt nagyon passzol a zene. Sajnos csak négy perc.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

zümi

  • *****
  • 1376
Re:Nemzetközi események
« Válasz #18 Dátum: 2016. Május 10. 21:59 »
Nagyon jó :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #19 Dátum: 2016. Szeptember 06. 14:19 »
Jó napot Mindenkinek...Kérlek segítsetek a belgádi méhészrendezvénynek kellene dátuma helye címe                                                          ...Köszönöm

Re:Nemzetközi események
« Válasz #20 Dátum: 2016. November 09. 12:08 »
   
     Üdv méhésztársak!

  Délvidéki méhész vagyok, Óbecséről. Szombaton, november 5-én ünnepeltük a helyi Tisza ME fennállásának 125 évfordulóját. Nagy örömmel üdvözöltük vendégeink között Nagyernyei Attilát, a szekszárdi méhészek vezetőjét is, aki harmadmagával látogatott el hozzánk. A két egyesület még harminc évvel ezelőtt kötött barátságot, amikor a becsei méhészek között csak elvétve volt szerb anyanyelvű, azok is tudtak magyarul. Manapság más a helyzet. A tagságnak már fele, vagy több is nem érti a magyar nyelvet. Emellett, boszniai méhészek is jöttek, kb. 30 a szombati ünnepségre és végül a rendezvényen nemvolt minden (szerb-magyar) fordítva. A magyarországi vendégek köszöntőit ugyan fordítottam, de Rodoljub Zsivadinovics, a SPOS (szerb OMME) elnökének előadását nem. Attila megkért, hogy itt a méhészklub oldalán nagy-vonalakban ismertessem az elmondottakat és én ennek örömmel teszek eleget.

   Mi más lehetett az előadás témája, mint a mézpiaci helyzet az országban. Tudni kell, hogy Szerbiában júliusban 1,5 euróval indult a napraforgóméz felvásárlási ára, ami utána nagy nehezen októberig 1,8-ra emelkedett, majd utána gyakorlatilag megszűnt a fölvásárlás. A kereskedelemben rengeteg a rossz minőségű és pancsolt méz, de a felügyelőség nem nagyon töri a tollát. A SPOS azzal próbálkozott, hogy hat hónapra kibérelt három óriás bilbordot (reklámfelület az utak mellett) amikre a következőket írták:
     -Mikor evett utoljára természetes mézet?
   a másikra:
     - Felügyelők! Jó az Isten jót ád, egyszer majd hamis mézbe esik a kanalatok!
   a harmadikra:
     -Ha hamis mézet vásárol, akkor arra ösztönzi a hamisítót, hogy még többet gyártson. Ha természeteset, akkor a méhészt ösztönzi, hogy többet termeljen méheivel!

  Hát így valahogy. Az elnök meg van győződve, hogy ez a befektetés, meg fog térülni.
     Jellegzetes példát hozott fel, egy újvidéki (Novi Sad) mézfelvásárló esetét. Az AZA névre hallgat.
   Mivel Szerbiában létezik egy olyan Szabályzat vagy Rendelet amely 40 százalékban határozza meg a mézbe keverhető más anyagok mennyiségét, természetesen itt dióra, mogyoróra, mazsolára, stb. kell gondolni, AZA nemes egyszerűséggel 40 százalék izoszirupot kevert a mézbe, nagybetűkkel ráírta, hogy virágméz, alá pedig kisbetűkkel, azt, hogy izosziruppal keverve. A felügyelőség tehetetlen. Az emberek veszik a mézet. Vagy mit.

  Később, kötetlen beszélgetés közben megkérdeztem az elnöktől, mit tanácsol annak a méhésznek akinek otthon van 15-20 mázsa méze, mit csináljon? Várjon még, vagy ha nem, akkor mennyiért lehet odaadni? A felelet: Idén, jövőre és talán még 2018-ban, nem lehet jobbra várni. Valószínű oda kell adni 1,8 - 2 euróért. Addig talán kezelni lehet ezt a piaci helyzetet.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #21 Dátum: 2016. November 09. 19:55 »
Köszönöm szépen Mészáros Józsefnek (Taszilo) a beszámolót!
Mint írtam már, a baráti kapcsolatunk tovább él, és a SZekszárdi Tavaszváró Méhésznapon is tiszteletüket teszik vajdasági vendégeink.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

  • *****
  • 3184
Re:Nemzetközi események
« Válasz #22 Dátum: 2017. Június 08. 23:42 »
QUQURIQ !!!

Honnan tudjuk meg, hogy mikor szakad meg a rizsás mézek UNIÓS beszállítása?
A felvásárlási mézek árából?
Vagy az UNIÓ értesíti az OMME-t, hogy már a rizst csak rizottónak lehet felhasználni!...
Figyelem! akkor vajon ezután miből lesz a "puffer méz" ???

Az értetlen kiskakas...

Re:Nemzetközi események
« Válasz #23 Dátum: 2017. Június 18. 08:50 »
Pár napja érkezett a hír, hogy a 2017 évi Apimondia tudományos bíráló bizottsága szóbeli előadásnak fogadta el a benyújtott tudományos előadásomat.

Az előadás címe: The usage of bee hive - and bee hive air- therapy for treatment of asthmatic reactions of beekeeper's children having bee venom allergy .

Ami annyit tesz, mint: "A kaptárlevegő- és kaptárterápia használata méhméreg allergiás méhész gyermek asztmatikus reakciói esetén."

Azt többen tudhatjátok, hogy egy augusztus esti alkalommal, amikor a méhek már "nyugovóra tértek" gyermekem egy olyan méhszúrást kapott, amelynek helyi nyoma nem is volt. De anafilaxiás sokkja alakult ki. Kiderült, hogy nagyon nagyfokú érzékenységet mutat a méhméreg iránt, nagyon magas fokon allergiás. Mindezt úgy, hogy életében nem kapott előtte méhszúrást.

A hagyományos deszenzibilizációs kezelés mellett elkezdtem mélyebben a témával foglalkozni. Mára kiderült, hogy a méhészek között nagyobb arányban allergiásak a gyermekek, mint a nem méhészek között. Sőt, a méhészek gyermekei sokkal rosszabbul reagálnak a kezelésekre. (Az én fiam 5 alkalommal esett át anafilaxiás sokkon vagy ahhoz közeli fázison! Ha vicces lenne, mondhatnám, hogy rutint szereztem.) Ami foglalkoztat, az a MIÉRT? Miért a méhészek és családtagjaik a veszélyeztetettek? Hogyan lehet őket kezelni? Gondolhatjátok, mivel a saját gyermekemről van szó, és a tét egész életében injekció hordozása, nincs munkaidő a kérdés megválaszolásában. Folyamatos a kutatás, olvasás, kérdések feltevése és megválaszolása.

Mind mélyebbre ástam, annál több olyan kérdésre kaptam választ, amely talán közelebb visz a végső kérdések megválaszolásához. Orvos - labor - méhész , Magyarországon és külföldön - együttműködés segítségével keresem a válaszokat. Szinte havonta van egy-egy kisebb új eredmény.

Az előadás a 2017 év nyaráig megszerzett kutatási eredményeken alapul, originális, és első közlés lesz. Ez azt jelenti, hogy itt hangzik el először.

Kérés:

Aki tud olyan méhészről, akinek a családjában gyermek allergiás, vagy a felesége allergiás, az kérem beszéljen az érintett méhésszel: kérem, hogy keressen meg emailben: krj@apiterapia.hu email címen. Szeretném megkérdezni egy két részletről és elmondani majd az eredményeket Nekik is.

Dr. Körmendy-Rácz János
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Geddekas

  • *****
  • 5728
Re:Nemzetközi események
« Válasz #24 Dátum: 2017. Június 18. 20:57 »
János!

Gratulálok ehhez a sikerhez. Csak így tovább. Ez személyes sikered is, de nemcsak a személyes sikered, hanem a magyar méhészet sikere is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #25 Dátum: 2017. Június 30. 23:15 »
Nikon díjas lett egy méhes fotó: "Méh szeme virágporral".
http://www.sciencemag.org/news/2015/10/pollen-eyed-bee-takes-nikon-photography-prize
A fotográfus Hanae Armitage szerette volna a méhekre, az őket érő veszélyekre felhívni a figyelmet: a paraziták, betegségek és a VEGYSZEREKre! Világszinten 30 %-kal csökkent mára a méhek populációja...

Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Geddekas

  • *****
  • 5728
Re:Nemzetközi események
« Válasz #26 Dátum: 2017. Július 09. 20:11 »
JÚL.
10
A gyantaszűrt mézek betiltását kezdeményező petíció tárgyalása
Nyilvános · „Mondjunk nemet a gyantaszűrt manipulált mézekre" szervezésében

Brüsszelben

https://www.facebook.com/events/1304009279716497/?acontext=%7B%22action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22surface%22%3A%22dashboard%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D%2C%7B%22surface%22%3A%22dashboard%22%2C%22mechanism%22%3A%22calendar_tab_event%22%2C%22extra_data%22%3A%22[]%22%7D]%2C%22ref%22%3A1%2C%22source%22%3A2%7D

Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Nemzetközi események
« Válasz #27 Dátum: 2017. Augusztus 02. 22:35 »
Malmöben volt 2016 tavaszán egy komoly konferencia. Bátran állítom, hogy világszínvonalú előadásokkal. Köszönöm Bíró Sanyinak a lehetőséget.

Minden előadás minden szava, minden mondata ült.

Az egyik érdekes téma a méhek immunrendszere volt. A rovarok immunrendszere - kitágítva nevezzük így a környezeti patogénekre való reakciót - kevéssé ismert. A jelenleg szabadalmaztatás alatt álló találmányt kifejlesztő csoport vezetője többször elmosolyodott: ha ezt elmondom, a szabadalmi iroda kitekeri a nyakamat. De azért lényegi információkat közölt:

1. Annak a méhanyának - amely maga már találkozott a nyúlós költésrothadás baktériumával - gyermekei sokkal ellenállóbban lesznek, esetlegesen rezisztensek a nyúlós költésrothadással szemben.
2. Ez az "immunválasz" kevésbé ismert, de nagyon specifikus, azaz a nyúlósra kialakul, az más betegség leküzdésében nem segíti a méhet, és a méh "jó" baktérimait sem pusztítja.
3. Olyan védőoltás szabadalmaztatásán dolgoznak, amely élelemként adagolható.
4. Vannak tapasztalataik az Európai Költésrothadás kezelésére.
5. Vannak tapasztalataik gombás megbetegedések elkerülésére.
6. Vírusokkal még nem dolgoztak, az a jövő nagy kihívásai közé tartozik.
7. A védőoltás mechanizmusa nagy valószínűséggel genetikai módosulást is eredményez.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #28 Dátum: 2017. Augusztus 08. 21:56 »
Megjelent a 2017 évi, isztanbuli Apimondia összes előadásának címe:

http://apimondia2017.org/default.asp?p=Program

Párhuzamosan 4 teremben zajlanak a szekciók. 8 ember elegendő minden terembe - termenként 2 ember  delegálásával. 4 kamerával minden előadást rögzíteni lehet.

Én az Apiterápia szekciót vállalom.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Augusztus 08. 22:51 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Nemzetközi események
« Válasz #29 Dátum: 2017. Augusztus 15. 07:36 »
Nagy szerencse a magyar méhésztársadalom számára, hogy Tóth Péter az OMME delegáció tagjaként részt vesz az isztanbuli Apimondián. Ott több előadás fog a neonikotionidok kérdéskörével foglalkozni, példaként két pósztert emelnék ki:
 
R 0464 - Ahmed Karahan, Mehmet Ali Kutlu, Fatih Yıldırım, İsmail Karaca - The Effect of Imidacloprid on the length of life of honeybee larva

ami szabad fordításban annyit tesz, mint az Imidacloprod hatása a lárva életének hosszára.

R 0468 - İsmail Karaca, Ahmed Karahan, Mehmet Ali Kutlu, Mehmet Ali Yetim, Mustafa Avcı - Does Imidacloprid prevent the honey bees from getting direction?

Ez pedig Az Imidacloprid megakadályozza e a méheket a tájékozódásban?

Várjuk, hogy neonikotionid kérdésekben elhangzó előadásokat és Pósztereket ismerje meg, értékelje tudományosan és ismertesse a magyar méhészekkel..
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!