A következő napokra, de egész jövő hétre mérsékelten meleg (20 fok alatti) hőmérsékleteket, és felhős-napos, néha záporos időket ígérnek a meteorológusok.
Ennek nagy jelentősége van a méhcsaládokra, mert most kel ki egy akkora méhtömeg amit elég lesz kaptárban tartani.
Amennyiben "normálisan" következnének a méhészeti események, akkor ez a hőmérséklet még jól is jöhetne, mivel csúszik az akácvirágzás kezdete.
Most azonban merőben más a helyzet.
A méhek már most bombák, és nagyon óvatosan lehet a mézkészletükhöz hozzányúlni, mert ha az akác valóban teljesen kimarad, akkor minimum egy hónapig nem lesz érdemei hordás.
Az gyalogakác vagy ámorakác nem sok méhésznek adatik meg, de annak is van vissza 3 hete.
Normál években kipergettük a repcét, a tavaszi mézet (galagonyát) és elindult a hordás akácról.
Most ez, a szinte hűvösnek mondható időjárás nem csalja úgy a virágokat, é a méhcsaládok fogyasztása is drasztikusan megnő, a méhek meg kelnek, és kelnek.
Tegnap odatettem néhány kijáró elé a kezem fejét és mint egy hősugárzó, úgy áramlott ki a kaptárakból a meleg.
Ez egy érdekes játék, hogy kitakarom-betakarom, nagy kijárót nyissak e?
Természetesen ha bölcsőznek akkor érdemes hűteni a méhcsaládokat, egyébként pedig azt érjük el a laza takarással, hogy megugrik a fogyasztás.
Nagyon nehéz ilyen időjárási és méhlegelő körülmények között jól dönteni.
A mai kor méhészkedése már köszönő viszonyban sincs azzal, ahogy megszoktuk, tanultuk.
És erre szeretném írásommal a hangsúlyt helyezni.
Nem szabad a "bevett szokások szerint" méhészkedni, hogy ......mindig így csináltam.
Mások a körülmények, és ez más szemléletet kíván.
Véleményem szerint akkor döntünk jól, ha méhcsalád "élelmiszer -biztonságára" helyezzük a hangsúlyt, majd ha ez rendben, akkor jöhetünk mi a pörgetéssel.
Tehát ha lesz hordás pergetés, ha nem lesz akkor pedig pihi.
Ez a 2020.évi taktikám......egyelőre.
Nagyernyei Attila