A méhcsaládok általános állapota

 • 1780 válasz
 • 336550 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1710 Dátum: 2019. Május 23. 21:35 »
Neo! Írásodból következtetve van még remény szerinted. Egye fene, na még egyszer.


Ebből látszik, hogy halvány lilád sincs az anyakorlátozás lényegéről, nekem meg 36 éves tapasztalatom van.


Ezt ugye neonak írta Attila. Tehát van 36 évnyi tapasztalata az anyakorlátozás "lényegéről" Attilának. Nem is szólaltam volna meg, ha nem szövi ezt bele:


Ezzel akasztott ki kivancsi111-is, hogy arról mondott véleményt amit sosem csinált, így nem állt módjában

Tehát 27 év hunorozás után 36 év anyakorlátozás. Aha. Ez nem igaz. Én úgy emlékszem csak néhány éve (talán 8) vannak NB-k. Tehát nem jó a matek.

Nem szeretnék elmélyedni az anyakorlátozás, és nem korlátozás témában, mert körülbelül az ezüsthárs nyílásának kezdetéig tudnám az érveimet, és az ezekkel kapcsolatos történeteket mesélni, aminek úgy sem lenne sok értelme a tapasztalataimból következtetve, meg aztán Attilától megtudhatjuk, nincs is tapasztalatom. Vagy mégis, és nekem elég volt egy rövidke idő,- kezdőként- aztán ezen túlléptem. Csak annyit azért elmondanék, neo fórumtárs valamikor megjegyezte, hogy régen a felest szidtam, ma meg az NB-t. Most ezt nem keresem vissza, akit érdekel rákereshet abban a hozzászólásában, ahol párhuzamot von a... 111.  Nem szidom én egyiket sem, sőt akinek ilyen is van a méhészetében, és azt jónak tartja, annak nem is engednék soha egyenlő lépes nem kis, és nem óriás keretes rakodóval ( meg vegyes méret  ;D)  dolgozni. Mindezt korlátozás nélkül, ugyanannyi munkával a többszöröse családszámmal.
Na akkor nézzük csak:

..rajzásra készülő anya ...

Ilyen anya nincs! :o Rajzásra készülő család, az van.  :o
Vannak a rajzásnak feltételei. Amikor egy család eléri az egyedi szaporodásban azt a szintet, amivel már (genetikailag befolyásolva valamelyest, vagy nevezzük örökletesnek, ez nem minden családnál megegyező, vannak "rajzósabbak") biztonságosnak érzi a nem egyedi, hanem család szaporodást, akkor az a család előkészületeket végez ehhez a szaporodáshoz. Hosszan tartó, nem feltétlen bőséges élelem. Sok tétlen dajkaméh, mert az anya peterakási maximuma véges, és a dajkasereg tétlenül kotlik a megtermelt pempővel. Ugyanez, ha nem tudja leadni a viaszpikkelyeket..mindenki ismeri. Stb.
Aztán van még egy fontos dolog, ami a jelenlegi témához kapcsolódik. A szűk lakás. Tehát a kicsi fészek. Éppen a szűkítéssel csinál rajzó kedvet a méheinek a gazda, és ezután nem marad más választása (lehetősége), mint a bölcsőzés. Az ugyan igaz, hogy amelyikkel meglehet értetni, nem mehet Egyiptomba, az képes egy kanna mézet is berántani, de amelyek szófogadatlanok, azok bizony végig kotlanak esetleg egy egész akácvirágzást, és nem termelnek, és nem építenek egy fikarcnyit sem, munkát adva a gazdának, és erre megy el az ideje a méhésznek, miközben számtalan dolga lenne. Mert ugye azt a viaszt majd az új kéró felépítésére tartogatják.  Na ha ehhez még társul egy ilyen csuda jó méhészbarát időjárás, amikor a bölcsőrombolás csak napi több ezer szúrással esőköpenyben végezhető, Néhány napos bezártság, méhtömeg egymás hátán : Brrrr.
Tehát amikor az anya már nem képes a napi peterakással lekötni a dajkasereget, mert mondjuk mint jelen esetben nincs számára elegendő hely erre a szűkítés következtében, akkor azok a dajkák a tétlenség okán rákényszerítik az anyát a bölcsőalapok bepetézésére, és attól kezdve annak a közelébe sem engedik, főként amikor azok már kelés közeliek. A táplálását is csökkentik, sőt tépik nyúzzák, de ez csak csendes, akár füst nélküli kaptárbontásnál észrevehető. Na ezért fogy le, nem anorexiás.

Neo! Azt miből következtetted ki, hogy Attila petés állapotban veszi ki az Ép. keretet? Lehet, hogy így van, de ezt nem értem. Ott valami félreértelmezhető. A rendszeresen, gondolom a fedett állapotban történő kitörést jelentheti.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1711 Dátum: 2019. Május 24. 07:36 »
Ezt írja kivancsi111:
"Tehát 27 év hunorozás után 36 év anyakorlátozás. Aha. Ez nem igaz. Én úgy emlékszem csak néhány éve (talán 8) vannak NB-k. Tehát nem jó a matek."
Aaaaaaaaa....jó a matekom!
Most esett csak le nekem , hogy valóban nem figyelsz, és nem olvastad el precízen írásaimat!
Én a Hunorban is korlátoztam az anyákat, mégpedig függőleges, és vízszintes anyaráccsal!
Előadásaimban erre kitérek, és bemutatom.
Általában 5 keretre szoktam korlátozni, de volt amikor 4-re.
Akkor volt a legjobb eredményem, viszont az nagyon kemény, és rendkívüli odafigyelést igényel, az idén nem is működött volna.
Még vagy 25 évvel ezelőtt Buchinger György meg is jegyezte, hogy soha nem látott még ilyent, akkor azon nem kell csodálkozni, ha Kivancsi111 sem.
Tehát én a méhészeti pályafutásom első akácától kezdve korlátoztam az anyákat, egyetlen egy év kihagyás nélkül.
Tegnap ismét nálam járt egy "méhész guru", és beszéltünk az itteni írásokról, meg felülről megnéztünk néhány családot.
Annyit mondott, hogy apja és nagyapja is méhész volt, nem tudna másként mézeltetni.
Sokkal kevesebb munkával jár az anyák ellenőrzése, mert nem kell áttúrni az egész fészket csak azt a néhány keretet.
És még egy hír, egy Hunorostól aki egy évvel később kezdett (1984-ben) mint én.
3 éve rászánta magát, hogy kipróbálja a módszeremet.
Függőleges, és vízszintes ráccsal lekorlátozta az anyákat, és annyit mondott fele melója van velük mint a szabadon bóklászókkal.
Írásod második részével egyet értek, érezhető, hogy a rajzás és annak kezelésében profi vagy.
Szerintem az idén ez volt az egyik legnagyobb termelést csökkentő tényező az időjárás mellett.
A szűk fészek erre is jó, abból csak kivételes esetben szöknek ki.
Ami fontos az anyás rész kijárója zárva!
Nagyernyei Attila

*

neo

 • *****
 • 832
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1712 Dátum: 2019. Május 24. 12:00 »
Neo! Azt miből következtetted ki, hogy Attila petés állapotban veszi ki az Ép. keretet? Lehet, hogy így van, de ezt nem értem. Ott valami félreértelmezhető. A rendszeresen, gondolom a fedett állapotban történő kitörést jelentheti.
Kár, hogy Attila nem válaszolta meg a kérdést, én ebből gondoltam:
Mint írtam nálam a dandárban max a hereépítményt, és max egy fél NB lépet tud bepetézni ahol már kikelt a fedett fias.
Értelmezésem szerint, ha egy kikelt fél NB-nyi léphez  társul a hereépítmény, akkor ott az a módszer, hogy nagyon gyakori a tördelés. Mondjuk a matekkel, mint láttuk Attila hadilábon áll (amit gondolom viccnek szánt, hiszen egy gépészmérnöknek felvételi tárgy a matek tudtommal, vagy azt is rosszul tudom, hogy gépészmérnök?) Hiszen 5 NB/21=1/4 NB naponta. De akkor vegyük két napra a fél NB-t. Ha azt 10 naponta tördeli (fedett állapotban), akkor a hereépítmény 1/5-ét tudja bepetézni, nem az egy egész hereépítményt magát. Naponta pedig a hereépítmény egy tizedét.
Alapvetően persze nem ebből gondoltam, amit gondoltam, hanem abból indultam ki, hogy az anyakorlátozás lényege nála a minél kevesebb nyitott fias, hordás idején. Ezt pedig eképpen lehet elérni, ha kikelés előtt kitörjük hordás idején. A hordási időszakon kívül használhatjuk atkagyérítésre.
Tudod az a gond, hogy nem figyelünk. Egyébként én azt tudtam, hogy a Hunor rakodóiban is korlátozott, de most még nem igazán tiszta nekem, hogy jelenleg meddig szűkít (időpontban). Korlátozni  azt hiszem az első akácvirág megjelenésekor, de mintha olyan is rémlene, hogy a szűk fészekből kivesz fias kereteket, tehát olyan mintha, mindig be lennének az anyák zárva erre az öt keretre. Akkor viszont a korlátozást nem értem, hacsak éppen nem az a korlátozás, hogy nem vesz ki lépet, hanem csak tördeli a bepetézett herefiast. Egy biztos. Ebbe én belehülyülnék. Azonban aki látta már Attila méhészetét, csak kerítésen kívülről is, annak azért leeshet az álla. Ha ezer évig élnék, akkor sem tudnék ilyen szép méhészetet kialakítani. Tehát az is lehet, hogy ez a rendmániája érvényesül kaptáron belül is, és meg is valósítja. Tehát én csak azt tudom mondani, hogy én sohasem fogom elítélni, egyszerűen arról van szó, hogy ezt én nem tudnám megcsinálni. Ahogyan a Tiédet sem tudnám utánozni sem. Sem munkabírásban, sem rajzásgátlásban. Ezért járunk külön utakat. A szakma szépségét jelenti az, hogy létezik többféle út. Kinek, melyik áll a kezére. Úgyhogy Jenő arra szeretnélek kérni, hogy szelídebb stílusban beszélgessünk inkább a méhészetről, megismerve a másikét, aztán magunkban össze lehet vetni, hogy nekünk járható vagy sem ez az út.

*

wr

 • *****
 • 523
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1713 Dátum: 2019. Május 24. 14:06 »
Idézet
aztán magunkban össze lehet vetni, hogy nekünk járható vagy sem ez az út.
Nyilván nem, mert akkor mindenki ugyanazt azt utat járná.  :D Jártam régen egy idős bácsikánál, volt vagy 150 családja úgy kb. elharmadolva, Hunor, fekvő és félkeret. Kérdem tőle, hogy mondom nem tud dönteni, vagy minek a 3 féle kaptártípus? Azt mondja az öreg, az NB meg a feles azért kell, mert leginkább azokon a keretméreteken keresnek eladó családokat tavasszal. A hunor meg azért, mert abban készül az azokhoz való népesség jó része.  :D Ezekkel a szavakkal mondta: öreg vagyok, nem bírom már, és nem is akarok naphosszat a méhesben álldogálni, ezért vannak a hunorok (húsgyárak), azokkal szinte semmit nem kell csinálnom a tavaszi fejlődéskor mégis népesebbek mint a többi, azok lerázott népével hizlalom fel az NB-ket meg a feleseket.  :o

Sokan mondanak nagyon szépen hangzó dolgokat, meg remek technológiákat, csak a végére felejtenek el odaírni egy apróságot. Minden amit leírnak az jól működik 20-30 családdal, de amikor már 2-300 család van akkor nem fog, mert összecsapnak a hullámok a méhész feje fölött. Még a fanatikus, megszállott méhész feje fölött is, aki azt vallja hogy akkor is tartana méheket ha fizetni kellene érte, meg kint matat a kaptárjai körül nap mint nap mert más dolga nincs, vagy nem szeret otthon lenni, vagy mit tudom én, csak szimplán kitalálja hogy ez a méhek szeretete, közben meg frászt, sima anyagi érdek.
Na ezért mondom én azt, hogy olyan technológiát érdemes keresni, amiben nem készül ki az ember, meg szabadideje is van, mert nem kell a kaptárak mögött állnia minden nap.
Az utolsó gondolataiddal egyetértek neo, ha nekem az Attila fekvőiben kellene matatnom a minél nagyobb akáctermés reményében, vagy a Jenő 24-es hunorjait kellene kipörgetnem, akkor előbb akasztanám fel magam, mintsem belekezdjek...

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1714 Dátum: 2019. Május 24. 20:36 »
Ezt írja neo:
"Tehát az is lehet, hogy ez a rendmániája érvényesül kaptáron belül is, és meg is valósítja."
Igen ezzel betaláltál.
Kemény katonai rend van a kaptáraimban.
Gyönyörűek az építmények, és az egész látvány felemelő, de a fotókat nem teszem fel, mert akkor ismét megkapom, hogy dicsekeszem.
Meg a hozzám közel álló méhészektől egyre több kritika ér, hogy minek "oktatom" a méhészeket, nem kell mindenkinek nagy átlagot pergetni.
Aki eddig betartotta azokat a szabályokat amiket ide leírtam, mind a tenyerükön hordoznak.
Wr-nek is igaza van.
Rengeteget dolgozok velük, de a vége a lényeg.
Ezt is jól tudod neo, de nem szoktam vele kérkedni:
"..vagy azt is rosszul tudom, hogy gépészmérnök?"
Annyi csavar van még a diplomám után, hogy atomerőművi gőzturbinagépész, és operátori végzettségem is van.
Szegény édesanyám mindig mondta, hogy...ezért taníttattalak, hogy az erdőt járd fiam?
A méheket választottam, amit nem bántam meg.
Nagyernyei Attila


*

neo

 • *****
 • 832
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1715 Dátum: 2019. Május 25. 05:32 »
Attila!
Akkor még légy szíves azt áruld el, hogy hány naponta töröd ki az építtető keretet?

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1716 Dátum: 2019. Május 25. 07:30 »
Nemrég írta valahol, hogy a második sorozatnál tart, ha jól emlékszem. Én is ma végzek ezzel másodjára, és este kifőzök néhány mázsát, már csaknem tele az 1 köbös gőzös tartály.

Volt nálam egy méhész, akinek mutattam a rajkészítést tegnapelőtt. Fél nap alatt egy hátsó sort néztem át, (negyvenes sor) amiből kettő hiányzott. Nem tudtam neki mutatni 38 építtetőben egy atkát sem, pedig kereste szakadtáig.  ;)  Második tördelés. Pedig van. Úgy alakult, hogy az éppen fedettben találni párat az időeltolódás miatt, ami a néhány napi kezelési csúszásnak a következménye. Bonyolult. Mint ahogy a cikkben írtam. Atkacsapda= méhészcsapda. Majd pergetés (pergetés :o ???) után meglátjuk mennyire rezisztensek :P . Kapnak a pofájukra.  >:(

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1717 Dátum: 2019. Május 25. 07:47 »
Neo!
Harmadszor tördeltem ki, és mindig a here-fiasok lefedése után.
Már tettem róla fel képet!
Nem petésen, nem álcásan.
Elég jól lehet ezt irányítani, mert az egész állománynál egyszerre végzem a műveletet.
A kitördelésük után pár nap múlva már ki is építik.
Általában nem főzöm ki, de ha a melegben napokig zsákban marad borzasztó büdös.
Meg tojást kapok értük.
Nagyernyei Attila

*

neo

 • *****
 • 832
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1718 Dátum: 2019. Május 25. 08:19 »
Oké, így tiszta a kép. A zöldön ugye pont azon megy a polémia, hogy  kimegy-e az anya a bölcső fedésekor vagy sem. Nálad ugye nem tud kimenni, ebben az esetben viszont a sokszori bölcsőzésnél én vagy tizenöt éve azt vettem észre, hogy a nyitott fiasra is ráhúzzák a bölcsőt. Melyet a még gyakoribb bölcsőzés old meg. Annak pedig az lehet a következménye, hogy eltűnik az anya, amit vagy leölnek, vagy megy magától. Nálad azonban nem tud menni. Tehát a kérdésem, hogy ilyen hosszú idő után, ha ritkábban töröd, és ilyen bölcsőid is vannak, akkor nem lesz tömeges anyaveszteséged?

*

neo

 • *****
 • 832
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1719 Dátum: 2019. Május 25. 08:41 »
Nem tudtam neki mutatni 38 építtetőben egy atkát sem, pedig kereste szakadtáig.  ;)  Második tördelés. Pedig van. ..... Majd pergetés (pergetés :o ???) után meglátjuk mennyire rezisztensek :P . Kapnak a pofájukra.  >:(
Ha ilyenkor könnyű találni a herefiasban bárhol atkát, ott nagyon nagy baj van. Szerintem a méheken előbb meglátni. Egy atka a toron, vagy egy szárnyatlan here. Ha a  feles fiókok szétszedésekor a zugépítmény heresejtjei közül akár egynél is látunk atkát, ott már közel a vég. Ami a rezisztenciát illeti: Nem a rezisztencia jelenti a veszélyt. Azt könnyű észrevenni. A toleranciát nehéz felismerni. Nem az a lényeg, hogy mennyi esik le, hanem, hogy mennyi marad fenn. Itt van a különbség a rezisztencia és a tolerancia között. Rezisztencia esetén kevés esik le, sok marad fenn, tolerancia esetén sok esik le, és sok is marad fenn. Rezisztenciára nincs is szükség ahhoz, hogy eltűnjön az ország méhállományának 95 százaléka. Annyit a tolerancia is el tud intézni.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1720 Dátum: 2019. Június 10. 20:13 »
Este hoztam haza illetve a vaddohányra a méheket. A pörgetés óta kellemesen nehezedtek a kaptárak. A vaddohány virágzik de egyenlőre még semmi nincs. A méhek egész nap tőgyelnek , rengeteg víz fogy,. Ennyi mára.

Üdv. jani bátya

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1721 Dátum: 2019. Június 23. 17:53 »
Sziasztok!
Nálam két napja annyira vadak a méhek, hogy mikor kaptárat nyitok, azonnal tódulnak ki a kaptárból és nagyon agresszívan támadnak, nem lehet velük dolgozni. Hársról van hordás. Gondolom attól lehetnek ilyenek, hogy szinte folyamatosan lóg az eső lába. Nem szeretik ezt az időt úgy látszik. Szokott ilyen lenni, de már két napja...

*

ata67

 • ****
 • 466
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1722 Dátum: 2019. Június 23. 19:44 »
Szerintem az időjárás miatt van, hogy ilyen agresszívak. Nálam is van hárs, és még az idei új családok is mérgesek. Zárójeles megjegyzés: az idei rajokat is néztem. Az egyiknek (május 17.) már nem elég 2 fél NB fiók, meg kellett közölnöm. Ejha!
« Utoljára szerkesztve: 2019. Június 23. 20:13 írta ata67 »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1723 Dátum: 2019. Június 29. 13:14 »
Kicsit kevesebb időm van írni, mert a kaptárak felújítása kifáraszt.
Megutáltam teljesen az óriási fekete hangyákat.
Minden rést megtalálnak, járatokat vájnak a deszkába, gyakorlatilag leamortizálják a méhlakást.
Eddig 10 kiló vízzel hígítható kátránnyal kezeltem az aljakat, remélem elmegy a kedvük a falatozástól.
Amíg festék szárad, készítem fel a családokat napraforgóra.
Hát mit mondjak vannak kiakasztó dolgok.
A 2019-es anyákat sok helyen váltják, és amúgy elég zűrösek a családok.
Érdekességként megemlítek egy dolgot, de ha nem így látjátok azt is elfogadom.
Nálam is bent vannak Anti receptje által gyártott gliceroxos csíkok.
Működik, remélem továbbra is így lesz, mert egy óriásit léphetünk előre "bio" irányba.
A "kumafosos,amitáz (amitől az idegráz)" remélem kiváltható lesz, és így a mézünk, lépeink kitisztulnak ezektől a vegyi szutykoktól.
Na de hogy mit tapasztaltam a gliceroxos csíkoknál, az több mint érdekes.
Ahol anyagondok vannak, vagy nincs egyáltalán fiasítás, azok a családok nem rágják a lapokat!
Sajnos elég sok cirkuszos családom van az idén, így szembetűnt ez a dolog.
Kb. 18-20 családdal szenvedtem (mára megoldódott) az anyásítással, és anyacserével, ahol egyértelműnek tűnt, hogy ezek a családok nem rágták a lapokat.
Nem tudom más tapasztalt e hasonlót, most közzé adtam hátha egy újabb adalék a lappal kapcsolatban.
Nem állítom, hogy ez felér egy anyátlansági teszttel, de több mint érdekes...
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1724 Dátum: 2019. Június 29. 20:27 »
Tegnap felhívott a szomszéd, korosabb méhésztárs, hogy van legalább kettő felesleges méhanyája. Ha szükségem van rá nekemadja, mert úgyis meglép a kis pároztatóból. Volt egy igazolt anyátlan családom és egy kérdéses, ígyhát elhoztam őket. Az anyátlan megkapta az új anyát zárkában, de ha már úgyis bontottam, gondoltam megnézem a négy napja berakott gliceroxos csíkokat, hogy mennyire darálták le. Hát az eredmény dettó az, mint Attilánál. Pici rágások a peremen. Úgyhogy ezzel kettő az anyátlanoknál megfigyelt nem rágás.