A méhcsaládok általános állapota

 • 1720 válasz
 • 314791 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1590 Dátum: 2019. Március 25. 17:07 »
A felső fiókban is hemzsegnek a méhek hát ki ,hogy értelmezi a szót🤣🤣én a képek alapján erős túlzásnak látom🤣🤣

*

wr

 • *****
 • 518
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1591 Dátum: 2019. Március 26. 09:46 »
Nyilván, mert nem csak szövegértési gondokkal küzdötök sokan, hanem már a képen látottakat sem tudjátok értelmezni. Az megvan, hogy a felső fiók minden léputcájában ott vannak a méhek? Kell hogy hemzsegjenek, mivel ott indultak, ott van a fiasok zöme. Hogy nem terítik be a léceket az nyilván azért van, mert oda puffantottam nekik a füstöt hogy ne tóduljanak ki. De a népesség mértéke nyilvánvaló már abból, hogy az alsó fiók hogy néz ki. Szóval itt lesz lassan 2 hunor fiók méh, míg ti a fekvőben még mindig szűkítgetésekkel meg a jó és tudja mivel bíbelődtök.  :)
Idézet
Wr méhésztárstól az imént megtudhattátok, hogy hátratett kézzel kell a méhesben sétálni
Nem, nem így van, zsebre tett kézzel kell.  :D
Idézet
Ez a fias amit feltett Wr méhésztárs, hát mit is mondjak, hogy ne sértődjön meg?
Nyugodtan mondhatsz bármit, nem sértődöm meg, részben azért nem mert tudom hogy a fekvőidben közel sincs még ekkora népességed, részben meg azért nem, mert azt is tudom, hogy úgysem mondasz igazat. Még mindig szűkítésről beszélsz, meg 1 keret bővítésről, mikor nálam már szorul le az anya az alsó fiókba is petézni. De nálad van a több fias.  :D Hát persze.  ;D A százszor annyi munkáddal sincs több fiasod mint nekem (tudom, 6 kiterjedt lépnyi fiasod van 5 lépben).  :o
Gyakorlatilag rajtad kívül Attila már mindenki rájött arra, hogy biza fordítva ültél a lóra. Ezért nem látod a fáktól az erdőt, meg ezért nem érted hogy miért néz ki olyan furcsán a ló feje.  :D
Bár szerintem kezded már kapiskálni, csak az a típus vagy, aki csakazértsem fogja beismerni ha tévedett, és kitalál ilyen meséket, hogy élvezi a méheknél eltöltött időt. Ja. Én is élveztem, amikor még 10 családom volt. Azt nekem ne magyarázd meg, hogy valaki élvezi a fizikai munkát mert kinevetlek. Azt senki nem évezi. Ha még több van belőle azt meg pláne nem. Jössz itt a "nem 20%"-kal mert szövegértési problémád is van. Nem azt írtam, hogy 20% méz lesz a különbség. Soha nem írtam ilyet. Azt írtam, hogy ha nekem annyival kevesebb mézem lenne, akkor sem választanék egy olyan technológiát amivel sokszor több a munkám. Mert nem vagyok a magam ellensége.
Akkor még egyszer lemondom. A 3 fiókból akác végére marad egy fészekfiók, meg lesz két teli méztéri fiókom amit kipörgetek. És ez akkor is tele lesz, ha egész tavasszal nem csinálok semmit, és akkor sem vennék el többet, ha egész tavasszal kereteket tologatnék!!! Tehát a két végeredmény ugyanaz, csak a befektetett munkában van ég és föld különbség. Nyilván ezt azért vagy képtelen felfogni, mert soha életedben ilyen kaptárral mint az enyém még nem dolgoztál, plusz még azért, mert választottál egy olyan kaptárat, ami az enyémmel ellentétben egyáltalán nem felel meg a család természetes tavaszi fejlődésének, így teljesen jogosan jutottál arra a következtetésre, miszerint azzal sokat kell dolgoznod, mert ha nem teszed, akkor bizony bizony jóval kevesebb mézed lesz. Nem 10, 20, vagy 30%-kal, ahogy azt helyesen látod is, hanem vagy 100%-kal, mert kb. fele annyi mézed lesz ha nem turkálod, szűkítgeted a fekvődet egész tavasszal. És ez bizony tény. Na ezért (sem) kell nekünk olyan kaptár.
Egyébként, neo sok dolgot lát rosszul, de ezt az egyet nagyon jól látja. A tavaszi fiasításod nem attól függ hogy hogyan szűkítesz vagy sem (illetve a méhek fejlődésére leginkább alkalmatlan fekvő kaptárban javarészt attól), hanem elsősorban attól, hogy mekkora a népesség, azaz mekkora fiasítást képesek egyszerre dajkálni. Ha én azt csinálnám a hunoromban amit Te a fekvődben, akkor most nem lenne ekkora népességem, plusz nem férne el a kellő mennyiségű méz, begyűlő nektár, beömlő virágpor, növekvő fiasítás egyszerre a kaptáramban, azaz valamelyik ezekből csorbát szenvedne. Amilyen mennyiségeket ezekből a kaptáramban láttam, az bizony nem fér el nem 5 vagy 6 de még 8 keretben sem.
A többit meg Jenő leírta helyettem a fekvős topikba. Örülsz hogy nem kell pakolásznod.  :D Hát nekem sem kell, pedig pakolászós kaptáram van. Amivel töredéke munkám van, és tudom ez neked hihetetlen, de semmivel sincs kevesebb mézem, mintha tízszer ennyit dolgoznék a méheimmel. Így is két teli hunor fiókot pörgetek meg úgy is annyit pörgetnék. Ha nem így lenne már rég nem méhészkednék.
Jenőnek ez a válasza mondhatni tökéletes volt.
Idézet
Meg miért fáj az neked ha más sokat dolgozik?

Nem fáj. Miért gondolod? Annak haszontalansága is csak megnevettet.
Erről csak az a párbeszéd jut eszembe, amikor többen állunk értetlenül az ilyen emberek előtt, akik "állítólag" szeretnek sokat dolgozni, mert mi a többség, akik nem szeretünk, nem értjük. Erre aztán adott valaki egyszer egy frappáns választ, el kell fogadni, ők már csak ilyenek, szeretik önmagukat is szívatni.

Szóval ne aggódj a csekély méretű fiasításom miatt (amiből lassan másfél fióknyi lesz), mert tele lesz belőlük méhekkel a 3 hunor fiókom. És még meg sem kell ehhez erőltetnem magam.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1592 Dátum: 2019. Március 26. 13:01 »
Az sem mindegy azért szerintem, hogy ki hol van a méheivel. Attila egyszer azt írta, hogy Tolna megye leghidegebb völgyében teleltet. Ez a legtöbb mostani télen jó is, de nem tudom, hogy tavasszal is ott vannak-e neki? Vagy mikor hordja át melegebb helyre? Mert tavasszal biztos, hogy nem jó a hideg völgy. A napsütötte déli domboldal a jó. Jenő állománya mintha ott lenne a videói alapján. Wr-ét nem tudom, hogy domboldal-e.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Március 26. 13:08 írta Mortimer »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1593 Dátum: 2019. Március 26. 13:03 »
Hetek óta hullámvasútozik az időjárás kettő nap nyár öt nap tél , mégis azt olvasom mintha néhányan üvegházba méhészkednek , minden klappol náluk , van bőven virágpor nektár és meleg , a családokat nem viseli meg a szeszélyes időjárás !!!!!

*

wr

 • *****
 • 518
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1594 Dátum: 2019. Március 26. 16:59 »
Javaslok valamit a jövőre nézve. Már február elején akartam, csak nem akartam szítani a tüzet, sőt, belépni sem akartam ide már egyáltalán. Aki teheti (főleg a fekvősöknek szól ez), menjen el olyankor ha teheti, mint pl. ami idén is volt ha jól emlékszem február első napjaiban, néhány fok meleg, egy habkaptáras kollégájához, de ne félkereteshez, hanem amiben legalább a fészek hunor, és csak annyit csináljanak hogy billentsék fel a tetőt. El fognak kerekedni a szemei, ha nem így lesz, szidhat majd itt nyilvánosan a fórumon. Azt fogja látni amit én is láttam idén is ekkor. A fekvőben még javában fürtben, halkan duruzsoltak a méhek, az ilyen kaptárakban pedig már javában zajlott az élet!  :o Ha ezt úgy olvastam volna valahol én sem hittem volna el, a saját szememnek sem akartam hinni. A menekülőtérben sétálgattak a méhek február első napjaiban! És nem azért mert élelmet kerestek ott, hanem azért mert a család jóval előrébb járt már a fejlődésben a kaptárnak köszönhetően. Bár úgyis hiába magyarázza az ember ezt egy megrögzött fekvősnek, nem sok értelme van...
Szóval, általában nem viseli meg őket ez az idő egy ilyen kaptárban, legalábbis én még nem tapasztaltam. De ha mégis, korántsem úgy, mint egy másikban. Egy ismerősöm pl. tavaly a több napig tartó lehűlésben és mínuszokban is ugyanúgy serkentett minden nap, mert látta hogy milyen mértékű fejlődés van, nem akarta hogy ez a hideg idő miatt megtorpanjon, plusz ilyenkor a víz bevitele lényeges, ha azért nem tudnak a hideg miatt kimenni. És ugyanúgy fejlődtek tovább nála a családok a hideg ellenére is. Szűk a fiók, plusz még szigetelve is van, nem hűl ki a fészek, sokkal jobb a hőgazdálkodás. Ja, és úgy jobb, hogy közben nem kell lemondaniuk sem a bőséges méz, sem a virágporkészletről, és a fiasítás méretét sem korlátozza semmi, csak ők.
Egy fekvőben ahol ilyenkor néhány keretre vannak szűkítve, valami nagyon gyorsan elfogy már pár nap alatt is. Ha nem a méz akkor a virágpor, vagy az üres sejtek a fiasítás számára.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1595 Dátum: 2019. Március 27. 07:44 »
Wr méhésztársat megkérném idézze be ezt a részt, amit Kivancsi111 is felemlegetett, hol olvastátok ezt?
"A százszor annyi munkáddal sincs több fiasod mint nekem (tudom, 6 kiterjedt lépnyi fiasod van 5 lépben)."
Ezek a gondolatai különösen érdekesek:
"De a népesség mértéke nyilvánvaló már abból, hogy az alsó fiók hogy néz ki. Szóval itt lesz lassan 2 hunor fiók méh, míg ti a fekvőben még mindig szűkítgetésekkel meg a jó és tudja mivel bíbelődtök."
Majd a végén ezt írod:
"Szóval ne aggódj a csekély méretű fiasításom miatt (amiből lassan másfél fióknyi lesz),.."
Eddig sem aggódtam, de itt egy komoly ellentmondást vélek felfedezni.
Azt tudjuk, hogy 9 keretes "Legókban" nyomod, ami 6.3 NB lépnek felel meg!!!!!!!!
Ugyanis 7NB lép pont egy 10 keretes Hunor.
Na már most ha neked lassan másfél fióknyi fiasod lesz, akkor "lenyomtad" Kivncsi111-et!
Akkor ez 14-15 Humor fias, ami március végén VILÁGCSÚCS!
Nyertél, feladom!
Ezek valóban olyan bombasztikus családok, hogy inkább meghajolnék előtted.
Valójában viszont véleményem szerint mostanság a SZÉP Hunor családoknál ennek pont a fele van, de inkább 5-6 táblás fiasokról hallok itt lent délen.
Vagy ez talán valamelyik licitáló oldal, hogy ki tud nagyobbat mondani?
Mára a bővítések után sok családom 7 NB keretet sűrűn borítja, amivel meg vagyok elégedve, de van néhány ettől erősebb is, és vannak lemaradók.
Még valami, amiről nem árt beszélni.
Amiről Mézengúz írt, bizony az egy komoly nehezítő tényező.
Az időjárás egy hullámvasúton csücsül most tavasszal.
Egyszer 20 fok másnap meg 12.
Holnap hajnalban komoly fagyot ígér, de szombat-vasárnap ismét 20 fok.
Továbbra is azt vallom, hogy erősen szűkítsetek, gondosan takarjatok és valójában az 5-6 Hunor vagy NB fias teljesen rendbe van, mivel még márciust írunk.
Gyermekkoromban anyámék néha elvittek vasárnap a Babitsba matinéra, de ilyen meséket még ott sem adtak, hogy 14-15 keret Hunor fias márciusban.
Esetleg keretben, nagy mézkoszorúkkal!
Ha ezeket levonjuk akkor valójában kijön az 5-6, na a szebbeknél a 7 táblás.
Nagyernyei Attila

*

wr

 • *****
 • 518
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1596 Dátum: 2019. Március 27. 08:57 »
Idézet
Vagy ez talán valamelyik licitáló oldal, hogy ki tud nagyobbat mondani?
Pontosan! Mivel tőled rendre "megtudhatja" az olvasó, hogy semmi mással nem lehet olyan akácátlagot csinálni, mint az NB18-cal.  ;D Aztán, amikor meg többen egymástól függetlenül is leírják hogy de, ráadásul a Te munkádnak a töredékével, akkor meg jön a megsértődés, meg a mellébeszélés, mert olyan nem létezik.  :D
Idézet
Akkor ez 14-15 Humor fias, ami március végén VILÁGCSÚCS!
Látod, ilyet sem írtam sehol. Igazából, értelmes méhésznek egyetlen szót sem kellett volna írnom, mert ránéz arra a 3 képre amit feltettem, és már abból megmondja, hogy összességében semmivel sincs kevesebb fiasításom (sőt), mint neked az NB-dben. Annyi különbség van csak, hogy Te ezért már jó sokat tettél ebben a tavaszban, én meg gyakorlatilag semmit. Sajnos, nekem csak ilyen gyenge méheim vannak, hogy csak az alsó léctől a mézkoszorúig fiasítanak, nem tudnak olyat mint a tiéd, hogy még a mézkoszorúban is fiasít az anya.  ;D ;D ;D
Egyszer, sok év múlva, majd talán rájössz arra is, hogy mi a különbség a kaptáraink között, ebben a változékony hideg időben (is), de hiszen kellene hogy tudd, mert le is írtad:
Idézet
Továbbra is azt vallom, hogy erősen szűkítsetek, gondosan takarjatok
Bezony, ha a fekvődben most nem bagyulálgatod őket akkor nagy baj lesz. Máshol ezt elintézi az eleve szűk fiók, meg körben és felül a nikecell.  :D
Idézet
Gyermekkoromban anyámék néha elvittek vasárnap a Babitsba matinéra
Ez látszik is, hiszen aki erre jár az nem nagyon lát mást mint magát a matinét, arról szól az egész fórumod.  ;D Ha hiszed ha nem, sokan olvassák a fórumodat szórakozásból, azaz ide ide néznek néha egy jót röhögni. Ez egyben válasz is a kérdésedre hogy hol olvasunk ilyeneket, hát nyilván itt, hol máshol. Az egyik nap még 5 keretre vannak szűkítve a családok, pár nappal később meg már 6 keret táblás fiasuk van.  :D Szórakoztató, és egyben elszomorító is amiket itt az ember néha olvas.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1597 Dátum: 2019. Március 27. 09:54 »
Wr méhésztársat megkérném idézze be ezt a részt, amit Kivancsi111 is felemlegetett, hol olvastátok ezt?
"A százszor annyi munkáddal sincs több fiasod mint nekem (tudom, 6 kiterjedt lépnyi fiasod van 5 lépben)."

WR!  :P ;) Hadd én, hadd én jó....? Köszi!

Amikor elindul a virágporhordás, az ilyen vagy hasonló családokat 5-6 keretre szorítsd össze.

Tehát ezek a "bikák".
Majd:

A képen láthatót ha 5, max 6 kereten indítod, akác előtt megrajzik, egyébként....


Tehát ezeket gyorsan meg kellene csapolni. :D ;D :o

Főleg amikor már ősszel is egy-két kerettel gyengébben mentek a telelésbe.

Nagy általánosságban elmondhatom, hogy olyan 1-2 léputcával gyengébbek a méhcsaládok az előző éviekhez képest.


De ennek vége, mert megkezdődik a hatékony atkairtás:Tehát wr méhésztársnak üzenem, jövőre mindent bevetek az atka ellen, főleg amit a szerb barátaink használnak.


Ilyeneket + nem irkálunk, mert engem 1x már ezért kitiltott a klubvezető. Na 111. Meg egy másik is megkapta a fejére:
Ácsi fiúk!
Rádöbbentem már tegnap valamire!
Ezt kell az MVH-val és a NÉBIH-el közölnünk, de azonnal!
Az OMME szakmai alelnöke D........................r a méhészeket tiltott házipatikai módszerekre buzdítja!


Na legalább már erre rádöbbentél. Most még vissza van, hogy kiért tüntettetek, vezetőváltás kellene mielőbb, és milyen kaptárban kellene szorgoskodni. ;)

*

Berci

 • **
 • 90
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1598 Dátum: 2019. Március 27. 10:49 »
Jenő! Áruld már el, honnan van Neked ilyen fantasztikus memóriád, hogy ennyi mindenre emlékszel?!  ;D

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1599 Dátum: 2019. Március 27. 12:07 »
Kivancsi111 idézte tőlem:
"A képen láthatót ha 5, max 6 kereten indítod, akác előtt megrajzik, egyébként.... "
Ez pontosan így is van!
Mivel sosem csináltál ilyent ezt el sem tudod képzelni, pedig egyszerű.
A bővítésnél ezek 4-5 keret fiassal rendelkeztek, mert általában az anyák az egyik oldalra kimennek, de van ahol mindkettőre.
Leírtam, hogy azért nem lehet vele elkésni mert ahol kikelt a fedett, ott az anya újra bepetézi.
A másik, a takarón kívül is van ám méh, nem is kevés, néhány léputcányi.
Ezek egy része ebben a hideg időben behúzódik, takarni a nyitott fiast.
No de nálatok már tele a méztér, gond egy szál se, húzzák a bölcsőket.
Többször írtam már, de ahogy érzékelem nem érint meg a következő tény.
7NB lép PONT egy 10 keretes Hunornak felel meg.
Wr 9 keretes fiókja 6.3 Hunor lépfelületű.
Ennyire nehéz ez?
Szerinted gyengék a tavaszi indításkor ezek a méhcsaládok?
Amit én leírtam, hogy a szűkítéskor nálam átlagban egy léputcával voltak gyengébbek a családok, de mára hála az égnek gyönyörűen összekapták magukat, de még van bőven teendőm, de ti csak dőljetek hátra nem kell a méheket piszkálni.
Ha szabadon hagytam volna őket, szerinted hol tartanék?
Egyébként azt mesélik a nyaralók, hogy Balatonlellén még a Balcsi vize is édesebb.
Állítólag egy Kivancsi méhész akácon nyitva felejtette az egyik csapot a pörgetőn (a kettőből), és pont a  Balatonba folyt a méz.
Minek ez az össznépi hülyítés?
Majd alszom még rá egyet és a hétvégén amikor kicsit melegebb lesz fotózok néhány általam jónak tartott méhcsaládot, de csak akkor ha nem fikázzátok le.
Még te sem idézted írásaim azon részét amikor azt állítjátok, hogy az 5 keretes részben 6 fiasom van.
Kicsit komolyabb ez a honlap, de azért várom az idézetet.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

wr

 • *****
 • 518
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1600 Dátum: 2019. Március 27. 13:39 »
Idézet
Wr 9 keretes fiókja 6.3 Hunor lépfelületű.
Ennyire nehéz ez?
Úgy látom nagyon is.  ;D Egyrészt nem lehet a 9 keretes hunorom 6,3 hunor lépfelületű mert az 9 hunor lépfelületű. De ha NB-t írtál volna sem stimmelne a matek, pedig abból én sem voltam túl jó.  :D Akkor számoljunk. Az egyik 36 magas a másik 27, mivel mindkettőnél ugyanolyan léceket feltételezek ezért mindkettőből vonjuk ki azt a 2,5cm-t. Tehát lesz egyszer egy 33,5x10 azaz 335cm magas lép, megy egy 24,5x9 azaz 220,5cm magas lép. Ha a kettőt elosztom egymással, akkor azt kapom, hogy 0,658, azaz 6,58 és nem 6,3. És ebből a fiókból ugye most 2 van egymáson.
Idézet
nem kell a méheket piszkálni
Hát erről beszélek már vagy 1 éve. Nekem olyan kaptáram van amiben nem kell, neked meg olyan amiben kell.
Idézet
Ha szabadon hagytam volna őket, szerinted hol tartanék?
Erről is beszéltünk már, kb. sehol, fele akáctermésed lenne mint egyébként. Nem véletlenül dolgoznak világszerte rakodóban és nem fekvőben.
Idézet
Minek ez az össznépi hülyítés?
Szerintem én ezt már a legelső hozzászólásomban is megkérdeztem sok sok hónappal ezelőtt, de választ azóta sem kaptam rá. Illetve amiket adtatok az minden volt csak nem válasz, főleg nem szakmai válasz. Mert a "nem szeretek pakolászni, helyette inkább 3 naponta babrálom mert szeretem őket" duma az enyhén szólva is szánalmas. Szeretném én ezt elhinni, de akárhogy próbálom nem megy.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1601 Dátum: 2019. Március 27. 14:54 »
Valóban ezt itt elírtam, de alább helyes volt.
Néha én is hibázok, de te tökéletes vagy, lehet, hogy mégsem?
" ....azaz 335cm magas lép,.."
Ez nem gyenge lép magasság, de tudom, hogy te sem ezt akartad írni.
Az NB lép tehát 9 cm-el "magasabb" a Hunortól!
Tehát még egyszer: 10 Hunor lép felülete felel meg 7NB-nek!
A lécekkel nem kell foglalkozni, mert te is leírtad (helyesen) hogy az NB lép 36 a Hunor pedig 27cm magas.
A 7NB lépben 7X9 cm-nyi +lépfelület van ugyanennyi Hunorhoz képest.
Ez a 63 cm plusz lépfelület osztva 25-el=2.52 Hunort ad ki.
Látható, hogy pár tized az eltérés számításainkban, de nyugodtan dőlj hátra, soha többé nem lesz rakosgatós, pakolászós kaptáram.
Jó a Hunor de 27 évi pakolászás után a nyugalmat választottam.
Nincs plusz fiók, nincs kacat, nincs pántolás, fiók le fiók fel, meg a fiókok közötti szaglászás.
Ha abban a technológiában sikeres vagy, csináld!
Ez innentől parttalan vita.
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1602 Dátum: 2019. Március 28. 07:38 »
Ezt írta Kivancsi111 a Humor rovatban:
"Nem tudnak petézni, mert agyon szűkíted őket, és ahogy írtad, csak a kikelő helyére tudott már szerencsétlen anya petézni a beömlő nektártól és virágportól nem volt szabad hely, és már a takarón kívül is elfoglalták a léputcákat."
Ebből az egy sorból azonnal rádöbbentem, hogy Te soha nem láttál fekvő kaptárt szűk fészekkel berendezve.
A beömlő nektár nagy részét a szűk fészken kívülre viszik!!!!!!!
Érted(?), nem a fészekbe!
Emiatt vannak fészken kívül is méhek.
Mert a fészek nevében is benne van, hogy abban főként a fiasításnak van a helye.
Mint többször írtam (de annyira tudsz idézgetni írásimból keresd meg nekem nincs rá időm),
a szélső lépek egyikét általában befiasítja az anya, de sokszor mindkettőt.
A fias körüli mézkoszorúkat ilyenkor még  nem karcolom fel, de annak is eljön az ideje, és ekkor meg is fordítom őket.
A méheket ezekről lerázom és Kb. 10 másodperc alatt elvégzem ezt a "tökölődést" is.
Ennek azért van szerepe mert amikor akácra korlátozom az anyákat, ezekből a keretekből sok a fészken kívül kerül!!!
Tudom ezt sem érted, így folytatom.
Mivel ezek full fiasok,nincs mit pergessek belőlük a tisztító pergetéskor.
Ezért nincs 500-600 családom, hogy mindre legyen szépen időm.
A begyűlő virágpor meg ebben a változékony időben úgy el tűnik mint a cicc.
A pluszt ebből a fészek szélső lépében tárolják, azért írtam, hogy általában az egyik fias csak, és azok köré hordja.
Reményeim szerint a hét végén lesz alkalmas idő ara, hogy képeket is készítsek, az beszédesebb.
Annak viszont örvendek, hogy Hofihoz hasonlítasz, felemelő érzés hogy ebben a mostani nem túl vidám világban egy kis nevetésre sarkallak.
Azért azt végre elárulhatnád, hogy mire alapozod véleményedet amikor soha nem láttál még ilyent?
Azt, hogy elképzelted mi lehet nálam az nagyon messze van a valóságtól.
Én pedig nem puncsolok, nem vakítok, nem szépítek, csupán közlöm amit látok, és csinálok.
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1603 Dátum: 2019. Április 01. 20:20 »
Mi ez a nagy csend?  "Vihar előtti"? Bár már az lenne! Jó nagy eső kellene!

A családok látványosan erősödnek.
Ápr 10-én egyengetünk rajtuk.
 1 család váltásra készül húzza a harangot.
Különben semmi extra.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1604 Dátum: 2019. Április 02. 13:14 »
Attila arra vonatkozóan van valami tapasztalatod, hogy a szűkített családban előbb kezdődik-e a herefiasítás? Nekem mindössze 10 NB/2 családom van (ebből 4 darab 2 fiókon 10 keretpárral, 6 darab pedig 2 fiókon 6 keretpárral telelt). Mivel kicsi a családszám sok következtetést nem lehet levonni belőle, de a szűkített családoknál (hétvégén már ezeket is bővítettem) már bőven volt herefias (a két fiók között is), míg a 4 szűkítetlennél szinte semmi 1-2 sejt elszórva. A fiasítás kiterjedésében és a családok erősségében nem tapasztaltam nagy eltérést a szűkített és nem szűkített családok közt.