Elképesztőnek tartom, hogy sokan már most nyomják be a cukorlepényt.
A csúcs, hogy már turbózzák is virágporral, na meg fehérjével.
Hova ez a kapkodás?
Hétfőn járt nálunk Katulin Károly méhanya nevelő.
Sok hasznosat mondott a méhcsaládok tavaszi felfejlesztésével kapcsolatosan.
Jegyzeteltem, most abból írok le néhány gondolatát.(ja és az utóbbi időszakban most voltunk a legtöbben)
-Nozevites sörélesztős cukorlepény tisztulás után, február végén.
-Sokan az oldalszűkítést bíbelődésnek tartják, pedig ez alap.
-Felülről erős takarás.
-Külső-belső meleg vizes itatás (Belül 1 deci szirupos serkentés naponta!)
-Első vizsgálatok 16-18 foknál.
-Az első bővítést a takaró lép és az első fedett fias mellé teszi.
-Tűzés soha.
-Rajzásgátlás módjai,szárnycsonkítás,herelép tördelés, anya zárkázás(utána leváltják)
-Anyakorlátozással ha az átlag 40-45 Kg akácméz, szabadon hagyott anyával 25 kg.
Tökéletes előadás volt, nekem semmi extra mert mindent így csinálok.
Arra viszont jó volt, hogy megerősített abban....jól csinálom.
Az előadás után odajött hozzám egy Hunoros, hogy soha nem szűkíti a fészket, de az idén nem ártana, mert 4-5 léputcásak.
Nem szóltam egy szót sem mivel én szűkítés nélkül el sem tudom képzelni az eredményes termelést.
Ahhoz, hogy repcevirágzás elejére termelők legyenek nagyon kell nyomni a gázt.
A nagy dumások akiknél minden család már most ropogtatja az oldaldeszkát, ezt ne olvassák el.
A szakszerű, gyakorlatias tavaszi felfejlesztésről kaptunk hétfőn ízelítőt.
Nagyernyei Attila