Tényleg odáig jutottunk, hogy azt kelljen bizonygatni a méhészeknek, hogy a méhek természetes élelme az általuk begyűjtött méz?
Nem kell bizonygatnod semmit, majd a méhek bizonyítják. Nálam már bizonyították. Meg az egyik szomszéd méhésznél is. Egyszer próbálta ki a napraforgón teleltetést, megfogadta hogy soha többet. Azon a télen 35%-os vesztesége lett. Előtte sem és utána évben sem volt.
A méhek természetes élelme az általuk begyűjtött méz. Igen, a termelés időszakában. Az a "természetes" az már annyira nem természetes, hogy sokkal jobb eséllyel telelnek át a cukron. Ez meg az én tapasztalatom. Meg a körülöttem lévő méhészeké is.
Ezzel szemben például Cserényi Péter - ha már meg lett említve - egy nagyon jó példa, mert nála és a hasonló cukron teleltető méhészeknél általában technológiai elem a tavaszi antibiotikumos kezelés.
Ez meg egy újabb, minden alapot nélkülöző állítás, ami kb. egyetlen példa lapján született. Fumagillint akkoriban láttam először és utoljára amikor még a mentoromtól tanulgattam, saját méhészetemben antibiotikumot sohasem használtam. Pedig cukron teleltettem mindig is.
Antibiotikumot azokban a méhészetekben használnak ahol nem egészségesek a családok, és ennek általában maga a méhész az okozója, de egyáltalán nem a cukorral. Van olyan méhészet itt kettő is nem túl messze, amelyikben a családok 20-25%-a minden évben le van seperve, azaz ezek a családok már akác után megesznek 10 kg cukrot, ebből építik ki a lépjeiket mivel az összes kiépítettet elveszik tőlük mindenestől. Utána még cukron is vannak teleltetve, mégsem mennek tönkre, pedig antibiotikumot sem kapnak.
Meg van olyan méhészet is ahol azt állítja a méhész, hogy ha nem adna minden évben fumidilt a családjainak akkor akác utánra nem maradna kijáró méhe. Hogy ő mit csinál vagy mit nem, vagy min teleltet arról fogalmam sincs.