A méhcsaládok általános állapota

  • 3491 válasz
  • 975310 megtekintés
*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2265 Dátum: 2021. Január 11. 10:16 »
wr-nek hol látod a családjait?   
 Különben bírom a sok "távgyógyászt" Mindenki véleményez ! Amikor a körülményekről fogalma sincs!! PL nálam .ha más virágpor nem lett volna tavaly csak a parlagfű akkor is sok lett volna!
Én úgy gondolom ,hogy a megfelelő nagyságú család ,megfelelő nagyságú kaptárba való! MOST! a körülmények úgy jöttek össze,hogy ezt "tudtuk kihozni" belőle. De ehhez kelet egy "gyenge" napraforgó ,500 mm eső,a méztéri fiók fennhagyása szeptember végéig,Anyák elengedése kér fiókra amikor "dekázott" a napraforgó stb.

Említetted Jenőt!, Amikor ott már júliusban etetett(serkentett)mert nem igen volt hordás,én meg azon siránkoztam ,hogy miből lesz telelő bogaram ,mert nincs még pete sem a családoknál a hordás miatt. Kérdezem én ki telelt be nagyobb családokat? Hogy vegyem le augusztusban a méztereket,és kezdjek el serkenteni, Amikor a serkentéssel csak annyit kapnak ,hogy az anya petézzen ,a (többit felélik): Mikorra tudok én megfelelő mennyiségű telelő élelmet beetetni szept 15-re így? Ha leveszem a méztereket,hogy a téli élelem megfelelő helyre kerüljön,a fiasításnak nem marad elég hely az idő "rövidsége "miatt.

Az meg ,hogy nem hiszel nekem,ugye meg Csányi szerint "nem értek hozzá",meg nem most jöttél le a falvédőről, ezek nekem csak "dumák"! Én látom és tudok a körülményekről is! El kell jönni ,meg kell nézni(mert a saját szemednek csak hiszel).És a látottak alapján véleményezni!

UI: Volt már talpig feletetve:"Itt kezdődnek a problémák, és amely keretekben kevés a méz ott fog az anya megindulni.Ezt kell megakadályozni azzal, hogy kiszorítjuk a mézzel". Sosem voltak ilyen erősek!!!    Keresem a "köztes"megoldást hidd el!
Csak Te ott méhészkedsz,Én meg itt!




 

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2266 Dátum: 2021. Január 11. 11:00 »
Valójában neked címeztem az írásomat Oszkár, de véletlenül Wr-t írtam.
Célom egyáltalán nem a cikizésed, de ezeket a problémákat amikről írsz, már ezerszer megtapasztaltam a Hunoros időmben.
Ezt kérdezed?
"Hogy vegyem le augusztusban a méztereket,és kezdjek el serkenteni, Amikor a serkentéssel csak annyit kapnak ,hogy az anya petézzen ,a (többit felélik): Mikorra tudok én megfelelő mennyiségű telelő élelmet beetetni szept 15-re így?"
Én sokszor nem vettem le a méztereket, hanem a telelésre szánt fészket egy fóliával úgy letakartam, hogy csak egy tenyérnyi helyen hajtottam fel.
A fészken kívüli lépeket szépen felkarcoltam, de akkor mindenhol az alsó fiókon (a fészken) voltak a kijárók.
Amikor lehordták az összes keretből a mézet, ellenőriztem a családokat és ha kellett etettem még.
Az utolsó ellenőrzés, és fészek szűkítés már szeptember végén volt, addigra a fiasok nagy része kikelt, vagy annyira összehúzódott, hogy el tudtam dönteni melyik marad, melyiket veszem ki.
Amiket kivettem és ha fis volt benne kivilláztam, felkapartam a benne lévő mézet.
Utolsóként (mivel minden fiókomon kijáró volt) a méztereket 180 fokkal megfordítva alulra tettem, és letakartam úgy, hogy elöl 2-3 centis rést hagytam.
Tehát tavasszal, nem görnyedve, hanem állva tudtam kezelni a Hunorokat.
A fiók fordításnak azért van jelentősége, mert a család odatájolt, és így nagyon nehéz felkényszeríteni a másik kijáróra.
Ezzel a teleltetéssel soha, semmi gondom nem volt!
Élelem hiány miatt egyetlen családom nem pusztult el, viszont a nozemától sokszor szenvedtem.
Mióta kaptárrendszert, és telephelyet váltottam semmi gondom nincs.
Fontosnak tartom még a telelő méhes tájolását, de erről írtam sokszor.
Azért ahogy olvasom írásidat a Hunor legnagyobb hátránya a teleltetése?
Vannak benne kő kemény szabályok, és akkor semmi gond!
Ezt pedig nem tudom elégszer hangsúlyozni, akkor is kell velük méhészkedni amikor mások már pihennek.
Tehát ahol kikeltek az utolsó fiasok ki kell venni, mert nem marad bennük vastag mézkoszorú.....vagy januárban cukorlepény.
Nagyernyei Attila



*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2267 Dátum: 2021. Január 11. 13:08 »
Attila! " Én sokszor nem vettem le a méztereket, hanem a telelésre szánt fészket egy fóliával úgy letakartam, hogy csak egy tenyérnyi helyen hajtottam fel."

Csináltuk. Ezzel egy a baj,nem mindig fedik le a "későn" lehordott mézet(nozema veszély) Meg,hogy melós a karcolgatás,rablás veszélyes is!

"Utolsóként (mivel minden fiókomon kijáró volt) a méztereket 180 fokkal megfordítva alulra tettem, és letakartam úgy, hogy elöl 2-3 centis rést hagytam."

Ezt is csináltuk. Az alulra tett fiók keretei hátul penészesek lettek!

A "megoldást" másban látom.  Ez nagyban függ a hordástól. Nem mindegy meddig van nagy hordás. Amikor csökken,két fiókra kell engedni az anyát,és mint az őrült elkezdi petézni a felső fiókot. Ezekből már telelő bogarak lesznek!  De mi van az etetéssel? Addig nem etethetek nagy adagba míg a felső fiókot be nem petézte rendesen ,mert akkor a fölösleget oda rakja. Mikor bepetézte anyaráccsal lezárjuk az alsóba ,ott fiasíthat tovább.
Még mindig nem etetek csak serkentek. Amikor kikel felül a fias zöme,NA akkor veszem le a fiókot,a maradék fedettet ami nem kelt ki lerakom alulra.  Ekkor kezdhetek nagy adagokba etetni. Vagy ezeken a családokat 2 fiókon kell teleltetni.

Ez eredményezte a mostani családok nagyságát. Ami ,hidd el lelóg rendesen a keretek aljára is.Gondolom nem egy marék bogár eszik havi 1.6 kg-ot, még ha nyugtalanul telelnek is akkor is sok.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2268 Dátum: 2021. Január 12. 08:34 »
Oszkárnak a válaszomat továbbra sem kioktató stílusúnak szánom, kérem így olvassátok.
Ezt írja:
"Ez eredményezte a mostani családok nagyságát. Ami ,hidd el lelóg rendesen a keretek aljára is.Gondolom nem egy marék bogár eszik havi 1.6 kg-ot, még ha nyugtalanul telelnek is akkor is sok."
Az általad nagy családoknak ítélt méhcsaládok mivel nincsenek fürtben feltételezhető a fiasítás jelenléte, és a nagy fogyasztás is erre utal.
Sajnos az utóbbi években (felénk legalább is) tavasszal az időjárás sokszor igen változékony, emiatt rengeteg méh vész el, marad kint.
Ez főként akkor igaz amikor beindul a rendszeres virágpor hordás, valamint megnő a vízigény.
Ennek kivédésére használok belső itató-etető vályút, mely a fészek része, így azt is vastagon takarom.
Jelenleg az én méhcsaládjaim kemény fürtben vannak, és a jó időben is kevésbé repkedtek, aminek örültem.
Az egyik méhész barátom többször újságolta, hogy nála teljes zsongás, repül mind, csak három nem.
Mondtam neki, hogy azokat jegyezze meg, abból szaporítson ha lehet, mert azok lesznek a legjobbak.
Ahol a méhcsaládok nem vonultak fürtbe, ott bizony nagy baj lehet.
A nyugodt, fürtben lévő méhcsaládok fogyasztása minimális volt eddig, szinte alig mérhető fogyás.
A nagy fogyás azt is jelenti, hogy a telelő népesség idő előtt elhasználódik, mert a kevéske fiasítás felnevelése igen megviseli a méheket.
A nagy fogyasztás nem annak köszönhető, hogy nagy a méhcsalád, hanem annak, hogy nyugtalanul telelnek.
Így látatlanba, ha egyet lehet tippelni azt mondom, hogy a középső keretekben a kívánatostól kevesebb az élelem.
Ha azoknak a kereteknek a 2/3-a mézes lenne, akkor sem fiasod, sem nyugtalanság nem volna.
A nyugodt méhcsalád a mézkoszorú alatt telel, és nem "kavar" a keretek tetején!
Tovább megyek, de ne legyen igazam.
Március végére ezeknek a családoknak a népe lefeleződik, vagy nozemával fogsz küzdeni.
Ehhez még az sem kell, hogy ledermedjenek, kint maradjanak, egyszerűen nem fogják zökkenő mentesen megélni a generáció váltást.
Drukkolok neked, hogy ne legyen igazam!
Nagyernyei Attila

*

wr

  • *****
  • 900
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2269 Dátum: 2021. Január 12. 09:51 »
Attilával kevés dologban értek egyet (szinte semmiben), de az etetés, teleltetés problémakörét jól látja. Hunorosok szoktak sipákolni az etetéskor, hogy nem megy, meg nem jó, ami érthető is ha megnézzük hogy csinálják. Másrészt, sokakban él egy afféle tévképzet, hogy a telelő élelemnek a fészek lépjeiben kell lenni. Miért kellene??? Egy 20 keretes hunorban azt szokták csinálni, hogy leveszik augusztus végén a mézteret (már itt bukik a mutatvány, ráadásul duplán), és elkezdenek etetni. Na de kérem. Hogy lehet levenni a mézteret egy családról augusztusban, amikor még annyi a méh, hogy bele sem lehet préselni őket egyetlen fiókba? Néha még szeptember végén is neccesen. És hogy lehet elkezdeni egy etetést olyankor, amikorra már be kellene fejezni? Ráadásul azokkal a méhekkel érleltetni a szirupot amik már telelő méhek lesznek? És mi történik ilyenkor?
Csupa nem kívánt dolog! Elkezdi a méhész az etetést, a család még javában élne, azaz az anya fiasítana, a nép meg hordaná a virágport. Hova fogja hordani a telelő élelmet? Hát ahol nincs fias meg virágpor, azaz szétszórja az összes keretbe, mézkoszorúba, meg tömi szélső lépeket, pont azokat amiket nem kéne! Ahogy megyünk előre az időben, látja ám a méhész hogy a középső lépekbe, ahol a fürt lesz, kevés a kaja. Persze hogy kevés, mert ott a fészek. Mit csinál? Etet tovább, a fészek meg szorul egyre összébb. Na de annyit nem tud etetni hogy a fészek középső lépjeiben is bőven legyen méz, mert akkor sokkal több élelmet kell beetetnie mint amennyire valóban szükség lenne, illetve ezzel együtt, a szükségesnél korábban jócskán elveszi a fiasítás és a virágpor elől a helyet, azaz nem tud a család úgy fiast nevelni ahogy szeretne. Zsákutca...!
Mit lehet tenni? Nagyon egyszerű. Az etetést nem augusztus végén, meg szeptember közepén kell elkezdeni, hanem a nagy részét augusztus közepére már be is lehet fejezni. Nem a fészekbe hordják ilyenkor a mézet? Nem bizony, hanem a méztérbe! És ez baj? Nem hogy nem baj, hanem minden szempontból jó! Miért?
1. Azért, mert közben a család alul úgy él ahogy akar, annyi virágport hord amennyit akar, és annyit fiasít amennyit akar, miközben bent van a téli készlet is!
2. A méztérben a mézet nem fogják szétszórni mint alul a fészek lépjeiben, hanem a középső lépekbe koncentrálják, a fias keretek fölé!
3. A téli készlet mennyiségét bármikor meg tudjuk nézni, anélkül hogy a fészket zavarni kellene, csupán a méztérből kell megemelni néhány keretet, még csak ki sem kell venni.
4. A mézet a nyári méhek érlelték be, nem a telelő méheknek kellett.
5. Ha nem 1 fiókon teleltetünk hanem 2 fiókon, akkor tulajdonképpen a feletetéssel megtörtént a betelelés is, az atkairtáson meg az esetleges ellenőrzésen kívül semmi mást nem kell csinálni, nem kell fiókokat forgatni, de még kereteket tologatni vagy rakosgatni sem.

Más a helyzet ha 1 fiókon teleltetünk, mert akkor van még munka a fias leállása, vagy jelentős lecsökkenése után, mert akkor időjárás függvényében október eleje körül a két fiókot meg kell cserélni! Alulra kerülnek a teli, vagy szinte teli mézes lépek, és az üres lépeket amiken a méhek csücsülnek el kell venni, a tenyérnyi fiasokkal együtt. Ha van olyan keret amiben bőségesen van virágpor akkor azt bent kell hagyni, de véletlenül sem szabad kettő ilyet egymás mellé tenni, mert akkor a nép java ott fog télen csücsülni, hanem be kell tűzni! Virágporos, vagy nagyobb kiterjedésű fias lép mellett jobbról balról teli mézes lép legyen! Ha netán olyan a helyzet, hogy ilyenkor van még náluk mondjuk 2 kiterjedt fias lép amit nem akarunk elvenni, meg egy szinte léctől lécig virágporos, akkor ezeket nem egymás mellé kell tenni, hanem szét kell osztani, tűzni.
Szoktam ilyen érveket is hallani, hogy de hát a méztérbe azért nem szabad etetni, mert ott szűzlépek vannak, és azon nem jól telelnek, ezért csereberélgetik a fiókokat és a fészek fiókba etetnek. Normális lépcsere során, és ha az anyának hely van hagyva, nincs olyan, hogy szűz a méztér, tehát ez nem lehet kifogás. Még akkor se nagyon, ha akác után az egész családot műlépre söpörték. Legfeljebb az van, hogy a fészek lépjei már jó sötétek, a méztér lépek meg kevésbé. De többször, több családdal is kipróbáltam, szűzlépen is ugyanúgy átteleltek mint a fekete lépeken, és tavasszal sem fejlődtek rosszabbul.

*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2270 Dátum: 2021. Január 12. 11:25 »
wr.  Kérdezném ,hogy miért írod ,hogy Attilával egyet értesz?  "az etetés, teleltetés problémakörét jól látja".  ?? Ő egy fiókon teleltetésben gondolkodik!!! "Beemel 3/4-ig mézes kereteket,fiókot cserél! 

"Másrészt, sokakban él egy afféle tévképzet, hogy a telelő élelemnek a fészek lépjeiben kell lenni. Miért kellene???"  Ezt kérdezem én is,. Miért kellene?  Kell ott, ahol a család "kicsi" és belefér egy hunor fiókba!!!  Főleg ,ha 10-es! 

Attila "emlegeti" Jenőt! Először is sajnálom ,hogy nem tud hozzá szólni!!!!  De amikor Ő a H 12-esbe már július közepétől "húst " neveltet a telelő népességhez.Itt még javában nagy hordás van! Kevés az idő az etetéshez+ a telelő bogarak neveléséhez! Mellesleg azért etetünk izoval mert "rövid "az idő!

Most ,hogy kevés volt a hordás,így volt ideje az anyáknak fiasítani,telelő népességet nevelni. 

Mint írtam ekkora népességgel még nem sikerült a betelelés!  Sokat vacilláltunk levegyünk fiókot vagy ne. (Ez egy "új helyzet" volt!) Levettük. wr írásából kiindulva rossz döntés volt!!! Hiába pótoltuk mi 5 kg izoval még október 10 körül a kaját,,hogy Attilának is igaza legyen , kevésnek bizonyul, mikor ezt írja:"Egy biztos, ha "tökig" tele volt mézzel az összes lép, akkor a méhcsalád nem így néz ki!"

Ezért mert kizabáltak"mindent":Kaptak a fejük fölé egy teli mézes 1/2NB mézteret. Amire azt írtam fentebb,"hogy ez nem vicc"!

Visszautalva wr írására: "
"Na de kérem. Hogy lehet levenni a mézteret egy családról augusztusban, amikor még annyi a méh, hogy bele sem lehet préselni őket egyetlen fiókba? Néha még szeptember végén is neccesen. És hogy lehet elkezdeni egy etetést olyankor, amikorra már be kellene fejezni?"   

Jan 4-én visszakapták ami jár nekik!!   A többit majd tavasszal mutatom.
 
« Utoljára szerkesztve: 2021. Január 12. 19:08 írta oszkár »

*

T82

  • **
  • 68
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2271 Dátum: 2021. Január 12. 20:51 »
Üdv!
A családok eddig szépen fürtben minimális fogyasztással teleltek, csak pár napja vettem észre 1-2 kaptárnál hogy van páralecsapodás a kijáró ban.
Az előző hozzászólásokkal kapcsolatban a téli fogyasztást jelentősen befolyásolja a méhek genetikája. Föleg ha a krajinai méhek keverednek  más fajtákkal. Ezért pár éve bevezettem a tenyészcsaládok téli vizsgálatát hogy pontosan tudjam melyik család mikor kezdi, és milyen hosszú volt a fiasitásmentes idöszak

*

wr

  • *****
  • 900
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2272 Dátum: 2021. Január 13. 07:52 »
Idézet
wr.  Kérdezném ,hogy miért írod ,hogy Attilával egyet értesz? 
Nem azt írtam hogy vele értek egyet, hanem hogy általában a teleltetés problémakörét jól látja. Az általad vázolt esetbe nem szólok bele, mivel nem tudok róla semmit, nem jártam nálad, meg a viszonyokat sem ismerem. Az országon belül nagyon nagy eltérések vannak mind legelő, mind pedig kezelés tekintetében. Az általános problémákat írtam le amiket el szoktak követni.
Amíg a család a természeteshez nagyon közeli állapotban él, azaz ahogy leírtam, 2 fiókon van teleltetve addig nem kell vele csinálni semmit, hiszen az odúban sem csinál vele senki semmit. Behordják az élelmet a fejük fölé, alá meg a virágport, és fiasítanak amíg az idő engedi. Dolgozni akkor kell velük, ha ezt az állapotot felborítjuk az 1 fiókos teleltetéssel, hiszen akkor megszűnik a természetes állapot. Igen, még az NB keretnél is, hunornál meg pláne. Nyár végén-ősz elején egy hunor keretnyi magasságba nem lehet belezsúfolni egyszerre a mézet, a fiast, meg még a virágport is, fizikai képtelenség. Valamelyik csorbát szenved.

*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2273 Dátum: 2021. Január 13. 08:40 »
Igen ezt szúrtuk el! Egy fiókra akartuk "zárni".     

"Igen, még az NB keretnél is, hunornál meg pláne. Nyár végén-ősz elején egy hunor keretnyi magasságba nem lehet belezsúfolni egyszerre a mézet, a fiast, meg még a virágport is, fizikai képtelenség. Valamelyik csorbát szenved."       Rájöttünk!!! Főleg ,ha 10-es Hunor.

*

wr

  • *****
  • 900
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2274 Dátum: 2021. Január 13. 09:42 »
A sok közül ez volt az egyik ok, amiért rövid idő alatt megcsömörlöttem a fekvőtől. Hiába akartam én téli készletet etetni, ha lép volt a ládában (márpedig volt) akkor szépen szétterítették benne az etetést, akkor is ha volt mellettük válaszfal. Utána meg egész ősszel a szenvedés, meg a rakosgatás, meg a plusz pörgetés, meg a karcolgatás, meg a késői etetés, hogy ott legyen a méz télre ahol én akarom. Most meg egyből oda hordják, semmit nem kell erőlködnöm vele.
És teli mézes lépeim vannak, nem olyanok hogy ebben is van egy kis koszorú, meg abban is, meg még amabban is, és mindez még rossz helyen is.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2275 Dátum: 2021. Január 13. 16:29 »
Ez végre egy érdemi szakmai csörte!
Ezt írja wr:
"A sok közül ez volt az egyik ok, amiért rövid idő alatt megcsömörlöttem a fekvőtől."
Én ezt úgy változtatnám, hogy..
A sok közül ez volt az egyik ok, amiért rövid idő alatt megcsömörlöttem a Hunortól.
Nekem soha semmi gondot nem okozott a méhek beteleltetése, különösen azóta, hogy teljesen zárt, gondosan letakart vályús etetőim vannak, így a takarást meg sem kell bontanom, gyakorlatilag a méhekkel nem is találkozom.
A Hunorokban ez egy kicsit macerásabb volt, mert a fiókok között azért szeretnek "szaglászni".
A fekvőben ez nem megy nekik, mivel fiók sincs. ;D
Véleményem szerint pedig minél "mélyebb" egy lép, annál jobban igazodik a méhek természetes teleléséhez, és az NB-ben nincs felső-alsó keretléc gát, valamint méhjárat.
Ahol nem ilyen "combosak" a méhek mint ahogy a kollégák írják, és nem "lóg" át a méhfürt a fiókok között, ott egy fiókon kell a méheket teleltetni.
Én leírtam azt, hogy a Hunorokban miként teleltem probléma mentesen, a fekvőre ez fokozottan igaz.
Arról nem is beszélve, hogy már azok a selejtezésre szánt lépek amelyekben kevéske méz volt, és fészken kívül felkarcoltam, azok szombaton műlépként landolnak nálam.
Most nincs tele a fekvő 18-as, de ez a jó, hiszen a fészken kívül lévő keretekkel nem kell bíbelődnöm.
Véleményem szerint ha valaki a saját rendszerének a mestere, akkor sikeres lehet.
Ha egy korszerűnek gondolt rakodó kaptárhoz rossz technológiákat választ, akkor nyűg az egész.
Én a fekvőben rendkívül jól érzem magam, sokkal több a szabadidőm, de nem bánom a Hunorokkal eltöltött 27 évet sem.
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2276 Dátum: 2021. Január 24. 07:48 »
Ismét megy az ujjongás, hogy milyen szépen repültek a méhek, sőőőőt tömegesen hordták a virágport.
Mondtam az egyik kollégának kukkantson bele néhány családba.... mit lát?
Jelentése szerint 2-3 keretben tenyérnyi fias, az anyák meghíztak, lendületesen petéznek.
Holnap rendeli a téli, kemény cukorlepényt, mert az élelemük fogytán.
Nem jó ha ennyire korán beindulnak a méhcsaládok, hiszen most vagyunk a téli időszak felénél, és a neheze most jöhet.
Többször írtam már a méhesek mikroklímájáról, most is azért említem, mert a fenti kolléga meglátása nem általános, országrészenként változó.
Egy biztos, azoknak a méhésztársaknak akik kicsit "vékonyabban" teleltek be, sokkal jobban résen kell lenniük, mert ahol kevés a kaja, ott bizony a fiasítás megindulásával vészhelyzet lehet.
Soha nem értettem meg ezeket a méhészeket, hogy miért nem ősszel adják a méheknek azt a pluszt, ami miatt most kell aggódniuk?
Nem vagyunk egyformák.
Pár más gondolat, de ez is a mikroklímához tartozik.
Tegnap nálunk egy nosztalgia-méhész találkozót tartottunk, és a jókedvünk mellett csak a kakaspörkölt volt felemelőbb.
Előkerültek a régi vándorlások emlékei, az egyiknél a feleségem rám is szólt....fel ne írd a klubra!
Intelmét nem tartom be, ugyanis az a pörgető brigád is jelen volt akinek a legnagyobb élménye az északi akácról az volt, hogy Dél-Baranyából késő délután 24 fokos melegben indultak, és amikor a Barkas-szal  másnap hajnalba Nógrádba értek, a deres fű ropogott a talpuk alatt....aztán egy hét múlva milyen jót pergettünk....emlékszel?
Csak nem bírtam ki....
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2277 Dátum: 2021. Január 27. 07:03 »
Olvasom, és hallom is, hogy gőzerővel adják be a kollégák a cukorlepényeket.
Mi lenne ha valóban végre tél lenne?
Az újkori felcseperedő méhésztársadalom el sem tudja képzelni, hogy milyen egy igaz kemény tél, amikor 4 hónapig fogságban vannak a méhcsaládok.
Az utóbbi 10-15 évben ezek a tavaszias telek kissé lazítottak a méhek "karanténján", és ez látszik a méhészek hozzáállásán is.
Teljesen átalakul a telelési technológia, de lehet én látom rosszul a dolgot, tehát  továbbra is arra törekszem, hogy a családok bőséges, minden keretben elégséges élelemmel vonuljanak a téli nyugalomra.
Erre mit tesz a felcseperedő új hullámos méhészsereg?
Már január elején azon megy a meccs, hogy milyen tuningokat tegyenek a lepénybe, mert fogytán az élelem.
Régebben szinte szentségtörésnek számított a március 15-e előtti kaptárbontás.
Változik a világ, de én is haladok a korral.
Ahogy nézem február utolsó napjaiban alkalmas lehet az időjárás egy általános tisztulásra, és akkor én is beteszem a puha, fehérjés lepényeket.
Valamikor évekkel ez előtt mereven elleneztem a lepényezést, mára már belátom, hogy bizony a jókor beadott tavaszi cukorlepények új generációja akácig 1-2 keret plusz fiast eredményez.
A most beadott cukorlepényekről továbbra is az a véleményem, hogy a kemény lepény életmentés, és valahol a méhészt minősíti.
Aztán ezen lehet megsértődni, attól még igaz.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2278 Dátum: 2021. Január 27. 10:34 »
Attila!
Ez olyan mint amikor még nem voltál" méregkeverő"!   ( "Esküdtél" a gyári atka irtókra)!! Ez nem minősített téged? Cikiztél mindenkit aki maga keveri az atka irtókat! És lám -lám,mi lett a vége!

" Mi lenne ha valóban végre tél lenne?" 
Nem lenne idejekorán fias, fogyasztás -20fokban  gyenge takarásnál 0,6kg volt havonta.

Előbb,mint utóbb eljön a korszak,mikor az anyák nem állnak le télen sem a fiasítással! Vagy csak nagyon rövid időre!

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2279 Dátum: 2021. Január 27. 13:07 »
Ja ja Oszkár.
Ez engem minősít.
Én bevallom ha hibáztam, sokan meg általában másra kenik a saját kudarcukat.
Nagyernyei Attila