A méhcsaládok általános állapota

  • 3433 válasz
  • 967310 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1665 Dátum: 2019. Május 05. 16:08 »
Ezt írja neo:
"Van viszont 4 fiókon fiasításom, egy fiók mézzel. Most már remélem megszorulnak, direkt így akartam, ..."
Ugye ezt nem értitek.
Én értem, mert pont fordítva kéne lennie.
1 fiók fias, 3 fiók méz.
Ja, ja.
Hogy mire képesek ezek fiókos kaptárak.
Ez is marha nagy hátránya a rakodó kaptárnak.
Már réges régen korlátozni kellett volna az anyát, akkor lenne fordított az állás.
De nyugi ettől már csak azok az "öszvérek" rosszabbak, ahol nem egyformák a fészek-méztéri lépek.
Ha ezeknél felengedte a kolléga az anyát akkor hol lesz a méz?
Ha nem, akkor már a fán csücsülnek.
Ha a nagy lépre "korlátozta" (ami csak ámítás, nem korlátozás) akkor meg dandárban sok az álca.
Erre mondjátok, hogy tuti technológia?
Ja, és neo nem szöktet?
Ráz, seper?
Mert ha a méztéri fiókban ennyi a fiasa, akkor a rakodó rendszer egyik legnagyobb előnyéről is lemondott.
Molnár Jenő (kivancsi111) legalább ezt a részét "csinalja" úgy ahogy én tettem anno.

Nagyernyei Attila


*

neo

  • *****
  • 939
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1666 Dátum: 2019. Május 05. 16:17 »
Idézetet írta: Oldirty
mind a 4 fiókodban van egy fias kereted ?
Te láttál már kaptárt belülről? Miféle család az, amelyik elfoglal négy fiókot egy-egy keret fiassal?

Idézetet írta: Oldirty
Ez azt jelenti hogy 20 nb táblás keretnyi fiasod van?

Nem! 20 NB táblás egészen biztosan nincs. Hiszen sok a virágporos keret. Azt akartam szemléltetni, hogy a valódi rakodókaptáras méhész fiókokban gondolkodik, nem keretekben.  Ezáltal fiókokat pakolászik, amikor kell, nem kereteket. Egyszer számoltam, hogy 4 fiók fias kb. 24 keret táblás, azaz teljes fél NB keretnek felel meg. Ez ugye 12 NB keret. Ez nem egy kiemelkedő mennyiség, egyik ismerősömnél egy hónapja volt ennyi fias egy családnál. Tehát a 20 keretnyi fias kb. 30 lépen foglal helyet, a virágporosokon kívül vannak üres keretek is. Tehát az alaptétel, hogy az induló dajkák mennyisége határozza meg a tavaszi méhcsalád nagyságát. Ezt ugyebár én ősszel a fiatal és öreganyás családok egyesítésével érem el. Nagy lépfelületen (NB) egy anya is képes lehet ősszel elegendő mennyiségű dajkát előállítani. Azonban az sem mindegy, hogy az állomány tíz százaléka, vagy 90 százaléka éri el ezt az állapotot. Tehát az őszi egyesítés valójában az a folyamat, amit a fekvősök tavasszal kiegyenlítésnek neveznek. Csak én az anyacserét is ugyanezzel az egy lépéssel oldom meg, és a téli fészek berendezését (a két felső fiók a legmézesebb).
 Az ilyen családoknak sem kell rajzásnak indulnia, ha időben rendelkezésre áll a tér számukra. Azt pedig már ősszel megkapták. Hol van itt akkor a pakolászás? Októberben, és majd most akác indulásakor, amikor elviszem a fias fiókokat. Tavaly bővítettem 8 fiókra, egy árva bölcsőm sem lett, idén nem bővítettem, hogy legyen bölcsőm. Mostanra telt meg a kaptár, így várható, hogy húznak, de amiket eddig megnéztem, ott egy árva bölcső sem volt. Tehát ez is szabályozható a sokak által lenézett fél NB-ben. Egy hátrány tényleg van: az augusztusi kevés fias. Ugyanis a szűkülő méhcsaládban az anya hajlamos csak egy fióknyi keretet petézni. Tavasszal ilyen gond jó időben nincs. Idén azt vettem észre, hogy bár a kikelt méhek már régen fedtek a fiason kívül még egy fiókot alul, akkor indult meg lefelé az anya, amikor két petézetlen fiókot takartak a méhek lenn. Tehát itt volt egy kb. 3 hetes megtorpanás. Nem tudom az igazi okát, talán a hideg éjszakák miatt volt.
Egy biztos. Én februárban nyúltam a méhekhez technológia szerűen utoljára. Atkairtást végeztem akkor. Eddig semmi tennivalóm nem volt. Kivéve persze a nyúlós ellenőrzése, de annak szerintem ez a legkevésbé hatékony kontrollja. Arra, hogy elnyomjunk véletlenül néhány anyát, arra mindenképpen alkalmas. Aztán ellenőrizzük azt, hogy vajon nyomtunk-e el anyát, utána pedig megint ellenőrizzük, hogy ellenőrzésnél nyomtunk-e el anyát. Más munka nincs.
Én értem, mert pont fordítva kéne lennie.
1 fiók fias, 3 fiók méz.
Lehet, hogy igazad van Attila, nekem ez repcéből még sosem jött össze. Egyszer vándoroltam repcére, mert 4-5 kilométernél nagyon ritkán van közelebb. Ez 2010-ben volt. Az erőseket elvittem a repce mellé, a gyengék maradtak. Nos repce végére a gyengéknél volt 25 kiló repceméz, amelyek 4 kilométerről gyűjtöttek, az erőseknél meg kb. tíz kiló, amelyek 500 méterről gyűjtöttek. A fajtában volt különbség. Minden elismerésem azon méhészeknek, akik fajtától, távolságtól függetlenül egy fiók fiassal tudnak 3 fiók repcemézet termelni. Ezt én soha nem fogom tudni megtanulni. Mondjuk nem is vagyok profi méhész, hanem amatőr (értsd alatta, hogy másodállásban méhészkedem).

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1667 Dátum: 2019. Május 05. 18:18 »
Neo!

Gratulálok. Utálom az 1/2 NB-t, de te mintaszerűen méhészkedést írtál le. Ezt tanítanod kéne. Szívesen meghívnálak egy előadás erejéig, ha elfogadják és te is elfogadod.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1668 Dátum: 2019. Május 05. 18:19 »
"De nyugi ettől már csak azok az "öszvérek" rosszabbak, ahol nem egyformák a fészek-méztéri lépek."

Igen NB12 fészek 1/2NB méztér már a második mézteret dobják meg repcéről, kb 2 nap jó idő kell hozzá és kész.  : Ahogy elgondoljátok elméletbe úgy van.......

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1669 Dátum: 2019. Május 05. 18:21 »
12 nb fias?durván 5700 pete naponta nem szìvtál valamit?

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1670 Dátum: 2019. Május 05. 19:11 »
M
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:50 írta oszkár »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1671 Dátum: 2019. Május 05. 19:29 »
12 nb fias?durván 5700 pete naponta nem szìvtál valamit?

Csak a kaptárról írtam, nem engedem ennyi fiasig, most 7-8 lehet maximum, az ez fölöttit szigorúan el kell venni. Naprán 9-10 simán van.

*

wr

  • *****
  • 890
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1672 Dátum: 2019. Május 05. 19:33 »
Nem szívott semmit. Figyeltél olvasás közben? Családóriásokat telel be, azaz egyesít kettőt, megjegyzem szerintem ő sem tudja hogy mi okból. Nálam a hunorban úgy volt most 11-12 táblás fias a jobbaknál, hogy 5,5 léputcáról indultak tavasszal, tehát nem csináltam ősszel 2 családból egyet.
Ha tovább olvasod azt is írja ami ebből következik. Ősszel megfelezi az állományát, amik tavasszal népesen indulnak, és nem korlátoz fiast, ezért van az, hogy nem mézet hanem méhet termel, és lesz neki 4 fiók fiasa meg 1 fiók méze, holott a felesben valóban fordítva kellene. A táblához közelebbi, erősebb családjai nem azért hordtak kevesebb repcét amiért írta, hanem azért, mert törvényszerű, hogy ahol rengeteg fias van ott kevés méz lesz. A gyenge családjainak meg nem kellett annyi fiast dajkálni éppen, így tudtak hordani.
Annak idején a félkeretet éppen azért találták ki, mert azt lehet a legjobban gépesíteni, azaz azzal lehet a leginkább iparszerűen, nagyban méhészkedni. Azt felejtették csak el a könyvekben is hozzáírni, hogy hát ez csak akkor igaz, ha van egy adott népesség a tél végén a félkeretes kaptárban! Mert ha nincs, akár csak 1 léputcával is gyengébbek a szükségesnél, akkor cseszheti a tavaszi fejlődést is meg az iparszerű méhészkedést is. És akkor az van, hogy ott van 40-50 félkeret amit nem csak elkészíteni nem kutyafüle, hanem aztán rakosgatni sem ide oda, mert ugrik a fiókos kezelés. Vagy egyesít két gyengébbet, de az sem olyan egyszerű, mert akkor lehet hogy megint ott van, hogy akácra túlfejlődik.
Mondhat bárki bármit, a hagyományos rakodókaptárakat éppen ezért nem tartom jónak, sem a 2 fiókos, sem a 4 fiókos nem jó ha mézeltetsz, mert akkor a 3 fiók az ideális, azaz a megfelelő méretű, és 3 egyforma térrészre osztható kaptár. Miért? Azért, mert egész évben lehet 2 fiókon a fészek, kivéve a mézelés alatt, mert akkor 1 fiókra van zárva az anya, a másik kettőt pedig meghordják és elvehető, és még éppen működik a rakodókaptár előnye, a fiókos kezelés is és a szöktetés is.
Na meg a fejlődés. Azt lehet hellyel közzel mondani, hogy a 6 léputca (felesben keretpár) méh az ideális tavasszal ahhoz, hogy az éppen akácra fejlődjön akkorára, hogy pont meg tudja tölteni mézzel teljesen a kaptárat, már a fias kereteken felüli kereteket ugye. Ha ennél gyengébbek kiteleléskor akár csak 1 léputcával is, a felesben nem fognak felfejlődni, babusgatni, pátyolgatni kell. A fekvőben ugyanígy, sőt ott még szűkíteni is kell. A hunoromban meg semmi nem történik ha csak 5 léputca telel ki, mert pátyolgatás nélkül is ugyanúgy termelő lesz. De, még a 4,5 léputcásakat sem szoktam bántani, csak felírom tavasszal hogy azokra jobban kell majd figyelni mert lemaradnak. Sokan esnek abba a hibába, hogy a 3-3,5 léputcás családocskákat is elkezdik pátyolgatni. Na azokat már nem érdemes, mert nem éri meg a befektetett munka. Két olyat össze kell rakni, és onnantól ugyanúgy csak a kijáróját kell nézegetni tavasszal mint a többinek.
Nálam a tavalyi mérgezések miatt a legjobbak is csak 6 léputcásak voltak beteleléskor, ennek ellenére 2-3 még ki nem kelt fias keret kivételével mostanra megtelt a 2 hunor fiók repcével.
A jobbaktól meg vettem még el 1-2 fedett fiast is, azzal rendeztem be a pároztatókat, muszáj volt, mert a 3 hunor fiók tele volt méhekkel, még a menekülőtérben is csüngtek.
Nem is kívánok ettől többet.

*

neo

  • *****
  • 939
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1673 Dátum: 2019. Május 05. 20:04 »
Köszönöm Geddekas, de én előadásokat sohasem vállalok. A két fórumon írtam én már annyit, hogy az nyitott könyv bárki számára, aki kíváncsi rá.
Ami az 5700 petét illeti naponta. Nem tudom, hogy mi alapján lehet egy számot elfogadni. 1500, 3000, 6000. Nem kameráztam be a kaptárat, hogy egy anya hány másodpercenként tud petét rakni. Egészen biztosan van egy határ, ami fölé biológiai korlátként nem lehet menni. Ezt azonban nem lehet kijelenteni, hogy azért ez a határ, mert nálam ennyi a maximum. Azonban azt kell látni, hogy a limitáló tényező ebben az időszakban a dajkatömeg. Aztán a dajkatömeg túlfejlődése (ami az élethossz rövidülését idézi elő) eljut egy olyan pontra, amikor egy anya már nem lesz képes annyit petézni, hogy kiszolgálja a dajkákat. Amelyek ezért dologtalanná válnak, pempőző kapacitásuk felesleget termel, ezért rajzást indukálnak. Én alapvetően rajanyákkal dolgozom, azok petézési képessége azt gondolom messze meghaladja az álcás nevelésű anyák petéző képességét. Tehát azokhoz viszonyítani a teljesítményt nem biztos, hogy szabad. Egyébként engem egyáltalán nem érdekel, hogy mennyi a napi pete. Az évek óta alkalmazott technológiám bizonyítja azt, hogy egy anya képes 4 fiók fiasítást létrehozni egy 4 generációs időintervallumn belül, ha rendelkezésre áll annyi idő egy tavaszon. Van úgy, hogy csak a fele van meg. Én a magam részéről azért nem értek egyet a nem takarni, hogy minél később induljanak állásponttal. Generációs idők vesznek így el.
Mint írtam, egy helyzetértékelést adtam. Nem beszéltem a nyitott fias/ népesség arányról. Én is úgy gondolom, hogy a méztermelést  ennek a számnak a minél kisebb értéke szolgálja. Az pedig az anya megszorításával jár, ami viszont rajzást generáló. Tehát ha aközött döntünk, hogy jó nyitott fias/népesség arány, de rajzásveszély, vagy fordítva, akkor ez két külön elképzelés. Emellett is szólhatnak érvek, amellett is. A rajzásveszély nélküli megoldás mellett még  szólhat,  az atka elleni kezelés hatékonyabbá tétele (az elvitt fias fiókokban kikel a népesség az új anya petézéséig), és az akácra kihegyezett kockázat csökkentése kedvezőtlen időjárási viszonyok között. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi áll hozzá közelebb. Attila méhészeti gyakorlatának ellenpontját írtam le, de távol áll tőlem, hogy wr vagy Jenő érveit használjam. Én nem minősítem az ő gyakorlatát, egyszerűen azért, mert ő egy másik úton jár. Nem gondolnám, hogy felelősséget kellene vállalnunk azért, hogy a kezdők kit fognak követni. Az a kezdők felelőssége. Nekünk az étlapot és az elkészült ételt kell megmutatni. Mindenki ki tudja választani magának a legjobban tetszőt. Igazán nem is kellene megmutatni az étlapot, nekem sem mutatta meg senki, hacsak nem tekintem annak a sok-sok szakirodalmat. Azokat azonban én megvásároltam, másvalaki pedig eladta az adott áron. Ettől függetlenül nagyon hitelesnek tartom Jenő hozzáállását a dologhoz. Egy bárki számára elérhető felületen elérhetővé tette a technológiáját, amit egy ingyenes előadás keretében vettek fel, nem pedig végighaknizza az országot filléres fellépti díjért. Szerintem Attila sem ezért a pénzért teszi, nincs rászorulva, hanem azért mert hisz abban, ami az ő életműve. Ismerek én is nagyon profi NB-s méhészt, hát én biztosan nem tudnám fizikailag azt megcsinálni, amit ő. Szóval széles a paletta, mindegyik szín rajta másnak lehet vonzó.
Időközben írt wr is. Tulajdonképpen szinte teljesen egyetértek vele. Hiszen én is hasonlókat írtam. A hátrányokról is. Egyszerűen más utaakat járunk. Én soha az életben nem lennék már Hunoros. Ahhoz eljárt az idő felettem. Azt vallom, azzal kell megtanulni méhészkedni, ami mellett 25 éve döntöttem. Ez pedig a fiókos kezelés volt.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1674 Dátum: 2019. Május 05. 20:05 »
Neo, neooooooóóó!
Ezt nem gondoltad át valld be.
Március 5-én ????? Javítottam április 5-re!!!!
"Ez ugye 12 NB keret. Ez nem egy kiemelkedő mennyiség, egyik ismerősömnél egy hónapja volt ennyi fias egy családnál. "
Nekem is van olyan ismerősöm akinél mindig NYÓC keret fias van NB-ben.
Még karácsonykor is.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2019. Május 05. 20:19 írta Nagyernyei Attila »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1675 Dátum: 2019. Május 05. 20:15 »
Attila! Nem vagy te egy kicsit "megkeveredve"?  ;D :
MA Május 5. van!

De ha nem megy, segítek ígérem :D, és matek illetve földrajz órára invitállak...

*

neo

  • *****
  • 939
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1676 Dátum: 2019. Május 05. 20:17 »
Attila azt már többször észrevettem, hogy a számolás nem az erősséged. Ha május ötből kivonok egy hónapot, az április 5. De abban lehet, hogy igazad van, hogy ez április tíz körül volt, annyira pontosan nem emlékszem.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1677 Dátum: 2019. Május 05. 20:18 »
Ja, bocs valóban április 5 a pontos dátum.
A többi gondolatom viszont akkor is passzol.
Április 5-én 12 NB fias, amikor az öregek azt vallották, hogy Szent György napján kell (április 24) 6 NB fiasnak lennie?
De köszönöm, hogy figyelmeztettél.
Közben olvasom, hogy földrajz órára is invitál  Beeznisz.
Ezt légy szíves fejtsd ki, abban hol tévedek?
Nagyernyei Attila

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1678 Dátum: 2019. Május 05. 22:34 »
Szerintem meg kezditek az öregség jeleit mutatni  ;D kicsit rugalmatlanok vagytok, én is szerettem régen ezt a témát, de több oldalon keresztül ugyan azt .....  :o

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1679 Dátum: 2019. Május 06. 14:04 »
Attila !

Tévedni emberi dolog, szokták volt mondani...  ;)
A matek mellett,  a földrajzra való invitáláskor az idő múlásával kapcsolatos összefüggések megismertetésére gondoltam (forgásidők, keringési idők stb... ) Tudod, ez ilyen akácvirágzás alatti elvont méhészhumor  ;D.

Viszont szeretném felhívni egy fontos dologra a figyelmedet, az adminét , az üzemeltetőét,... és  a fórumtársakét:

Ezt a hozzászólásodat utólag úgy módosítottad, hogy semmi nyomát nem látni neki!
Ilyenből már voltak gondok, ezért gondoltam szólok...

"Ja, bocs valóban április 5 a pontos dátum.
A többi gondolatom viszont akkor is passzol.
Április 5-én 12 NB fias, amikor az öregek azt vallották, hogy Szent György napján kell (április 24) 6 NB fiasnak lennie?
De köszönöm, hogy figyelmeztettél.
Közben olvasom, hogy földrajz órára is invitál  Beeznisz.
Ezt légy szíves fejtsd ki, abban hol tévedek?
Nagyernyei Attila"

Méh Elemér