A méhcsaládok általános állapota

  • 3488 válasz
  • 973143 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1605 Dátum: 2019. Április 02. 19:50 »
Sajnos erre korrekt választ nem tudtok adni, mert nincs összehasonlítási alapom.
Ugyanis évtizedek óta az összes méhcsaládomat, a tartalékoktól a termelőkig mindig szűkített fészekkel indítottam tavasszal.
Véleményem viszont az, hogy mivel jobban fejlődik így a méhcsalád, nagy a valószínűsége, hogy a szűkítés hatására hamarabb lehet here.
Az anyanevelők egy része is ezt alkalmazza, mert ők azok akiknek igazán korán kell az ivarérett here.
Nagyernyei Attila

*

wr

  • *****
  • 898
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1606 Dátum: 2019. Április 03. 07:26 »
Idézet
A fiasítás kiterjedésében és a családok erősségében nem tapasztaltam nagy eltérést a szűkített és nem szűkített családok közt.
Nem is tapasztalhattál, ugyanis a család fejlődéséhez megfelelő kaptárban (ami kellően szűk és meleg) nem lehet különbség. Ez csak a fekvőkaptár sajátja, ami nem szűk és meleg, hanem tág és hideg. Ezért kell abban szűkíteni, és ezért nem kell egy rakodóban, pláne ha még szűkebb is a szokásosnál (9 keret) és a fala melegebb is a csupasz deszkánál.
A takarást egyébként a család saját magának még pluszban is nagyon jól elvégzi, méhészkedem már egy ideje, de mivel nem szoktam februárban a kaptárakban matatni ezért eddig ilyet még soha nem láttam, az idén láttam először. Van 3 vékonyabb tetőm, már nem emlékszem miért, a lényeg hogy azok jóval könnyebbek a többinél. Most már tudom hogy ezekre féltégla is kell, mert az idén az egyiket levitte a nagy szél, a család 1 éjszakát a szabad ég alatt töltött tető nélkül. Másnap mikor kimentem, a méhek a léputcák tetejét a felső keretlécek között olyan szorosan kitömték, hogy egy tűt sem lehetett volna ott átdugni, azaz igyekeztek tartani a fészek melegét.
Herefiasnak mostanra már minden családban lennie kell, sőt szerintem a héten már el is kezdenek kelni. Amelyik család sokkal jobb, vagy rajzóbb hajlamú, ott a hétvégén fogják elkezdeni bepetézni az első anyabölcsőket, főleg akkor ha kezdik szűknek érezni a fészket. A gyümölcsről a szárazság ellenére is egész jó hordás van, minden este érlelnek, szellőztetnek a kijáróban.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1607 Dátum: 2019. Április 03. 07:43 »
Én elsősorban azért szűkítettem, mert 2 éve jártam úgy, hogy a fürt az alsó fiókon maradt és hiába volt a fejük felett méz, éhen haltak. Nyilván finoman szólva nem volt egy "bomba" család, de Jenő előadásában is megemlíti a fürt kettészakadásának lehetőségét NB/2-ben.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1608 Dátum: 2019. Április 03. 08:03 »
Komolyan mondom teljesen nevetségessé teszitek magatokat.
Ezt írja Wr méhésztárs:
"Ez csak a fekvőkaptár sajátja, ami nem szűk és meleg, hanem tág és hideg. Ezért kell abban szűkíteni, és ezért nem kell egy rakodóban, pláne ha még szűkebb is a szokásosnál (9 keret) és a fala melegebb is a csupasz deszkánál."
Majd válaszol saját magának, úgy mint Kivancsi111 tette:
".....a család 1 éjszakát a szabad ég alatt töltött tető nélkül. Másnap mikor kimentem, a méhek a léputcák tetejét a felső keretlécek között olyan szorosan kitömték, hogy egy tűt sem lehetett volna ott átdugni, azaz igyekeztek tartani a fészek melegét."
Erre valóban nem tudnék mit válaszolni, mert annyira gáz.
A méhek "súgnak" csak érteni kell a nyelvükön.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

Berci

  • ***
  • 247
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1609 Dátum: 2019. Április 03. 08:28 »
Attila! ööö...ha tető nincs a fejük fölött, akkor az teljesen más helyzet, mintha tető lenne a fejük felett. Ha arra vagy kíváncsi, hogy a szűkítést a család önmagában is végrehajtaná, akkor azonos feltételek mellett kellene vizsgálnod. A fészek melegét, a fiasítást, védi a család és, ha helyzet van összeáll...Ha csak önmagában ezt a helyzetet vizsgáljuk ez még nem indokolja a szűkítés létjogosultságát.
Azt gondolom, hogy az alapfelvetés nem az(és még mindig nem érted, de ez nem baj, csak személyed/OMME elleni támadásnak veszed és ez baj!), hogy szűkítsen az ember vagy sem hanem a gazdaságosabb termelés. Ha naponta megyek ki a méhesbe, akkor naponta termelek költséget, amit aztán a mézárban kell(ene) érvényesítenem. Fel kell tenni azt a kérdést, hogy ekkora előnyöm származik a naponként kijárásból? tudok-e optimálisabb körülményeket teremteni? stb stb.
Kökény Attila, aki a szántás nélküli talajművelés hazai képviselője, mesélte egyszer a következő történetet: Egy régóta gazdálkodó megszólította aratás után. Kérdezte, hogy mennyi lett Kökénynek a búzája. Mondta, hogy 5 tonna/hektár. Nekem 7.5 tonna lett-dicsekedett a gazda...ok. akkor nézzük a költségeket. Kiderült, hogy a gazda a 7.5 tonnás termés érdekében 3.5 tonna gabona árát költötte rá a földre. Hektáronként. Kökény 0.5 tonnát...kinek lett a végén több?!
szerk.oka. helyesírás  ::)


« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 03. 09:01 írta Berci »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1610 Dátum: 2019. Április 03. 08:41 »
Berci!
Most vonatkoztassunk el a szűkítés-nem szűkítés témától, bár ezt lehetne sokáig ragozni.
Én úgy gondolom, ha éjjel nem takaródzol be, és kinyitod az ablakot, akkor egy kicsit összegömbölyödsz te is.
Na de erre a felvetésedre:
"Ha naponta megyek ki a méhesbe, akkor naponta termelek költséget, amit aztán a mézárban kell(ene) érvényesítenem. Fel kell tenni azt a kérdést, hogy ekkora előnyöm származik a naponként kijárásból?"
Ez a válaszom:
Mivel köztudott, hogy a megtermelt mézem egy részét ott kint adom el, így a hosszú évek tapasztalata alapján elmondhatom, hogy megéri kijárni.
A méz árát nálam ismeritek, de ha kell felidézem.
Virág méz 1.500 Ft/Kg
Akác, Hárs, Selyemfű 2.500 Ft/Kg
Galagonya: 4.000 Ft/Kg
Nem piázom, nem dohányzom, nekem a  méhészkedés egyben a szórakozásom is.
Soha nem válok meg tőlük, nem adom el őket, pedig horgászni én is szeretek.
Nagyernyei Attila

*

Berci

  • ***
  • 247
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1611 Dátum: 2019. Április 03. 09:00 »
Rendben. Ez így már érthetőbb. :)

*

wr

  • *****
  • 898
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1612 Dátum: 2019. Április 03. 09:15 »
Az a baj Attila, hogy Te teszed magad nevetségessé nap mint nap. Idéztél tőlem 2 mondatot, ráadásul pirossal, amiknek konkrétan semmi közük nincs egymáshoz, így eleve nem is lehet válasz egyik a másikra. Szóval azt sem tudod miket beszélsz.
Ott pont azt próbáltam (százezredszer) is megvilágosítani a (még mindig) sötétek számára, hogy a szűkítést megoldja az arra alkalmas kaptár, azzal nem nekem kell bíbelődni. Valamint az enyémben a nikecell a takarást is megoldja, nem nekem és nem a méheknek kell. Ezt a dolgot, hogy a napraforgó óta ugyanúgy van a kaptáram nem lehet megfizetni! És semmivel nem fejlődik rosszabbul a családom mint nálad a fekvőkben!!! Szűken vannak, hiszen szűk a fiókom!!! Melegen is vannak, mivel ott van 2cm nikecell a tetőben meg körben a fiókon, plusz mivel 2 fiókon vannak, a kijárótól is messzebb vannak, nem a seggük alatt süvít a hideg szél!!!
Érthető? Nem. Nem baj. Van aki érti.  :D

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1613 Dátum: 2019. Április 03. 09:35 »
És a kaptár belsejének hőgazdálkodását még lehetne fokozni hőtükrös ragasztószalaggal. Ha új habkaptárakat vennék, biztos körberagasztanám belülről. A párát nem szabályozza, de a műanyag hab sem. A hőt viszont visszaveri a méhekre.

*

ata67

  • *****
  • 521
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1614 Dátum: 2019. Április 03. 11:31 »
Március vége felé már láttam frissen kelt heréket.
Az itatón nem látok méheket, viszont a kaptárakból késő délután a frissen behordott nektár érlelésének elégedett, halk moraja hallatszik. Szerintem a család nagysága, ereje meghatározó abban, hogy mikor és mennyi herét nevelnek. Két hete gyenge családnál alig láttam herefiast, míg az erős családoknál már jócskán volt. Ekkor tettem be az építtető kereteket, de elkéstem vele, korábban kellett volna.
ata67

*

wr

  • *****
  • 898
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1615 Dátum: 2019. Április 03. 11:56 »
Az előbb én is bekukkantottam néhányba, és úgy döntöttem, hogy így a repce előtt még kapnak egy két műlépet, hogy ne vesszen kárba az a gyümölcsről behordott nektár.
A fekvősök meg - Attila jeligéjének megfelelően - továbbra is gondosan szűkítsenek és takarjanak.  ;D

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1616 Dátum: 2019. Április 03. 12:45 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:59 írta kivancsi111 »

*

wr

  • *****
  • 898
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1617 Dátum: 2019. Április 03. 19:27 »
Nem szoktam csapolni. Általában az már előbb látszik hogy melyik fog túlnőni az átlagon. Elveszem tőle a fias keretet bölcsővel együtt, meg egy mézes virágporosat, meg kap még két másiktól 1-1 kelés előtt álló fiast és kész az új család ha nem tűnik el az anya párzáskor.

Lassan ott tartunk, hogy mézet nem is fognak venni méhésztől. Elmondta nekem egy hölgyike, hogy gyakorlatilag annyiért megkapja a lidliben vagy mit tudom én hol mintha nálam venné, viszont hozzám ezért pluszban el kell még jönnie, a lidlibe meg úgyis megy bevásárolni. Meg egyébként is, amit ott vesz az tuti átmegy mindenféle ellenőrzésen mire a polcra kerül, az én mézem meg nem.  ;D

Méhészek idegállapota topik azoknak kell, akik maguknak keresik a bajt, meg maguknak csinálnak pluszmunkát. Én az ellenkezőjét vallom, nem megyek el más atkájáért, vírusaiért meg nyúlósáért és nem hozom magamnak haza, meg technológiát is olyat használok ami nem nehezíti hanem könnyíti a dolgomat. Emlékszem még én is azokra az időkre, amikor egy rémálom volt a mézelvétel, a betelelés, meg ilyenkor naponta vakaróztam, hogy jujj, most nehogy elsiessek vagy elkéssek egy nappal a fiók felrakásával mert baj lesz.
Na mindez már a múlté.  :P Én is imádom a méheket. Csak nem folyton cseszegetni, hanem a látványt, amikor végigmegyek a sorok között, és minden kijáróban olyan élet, olyan tülekedés van hogy öröm nézni.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1618 Dátum: 2019. Április 04. 19:52 »
Itt a szűkített családoknál semmi sem történik csak így néz ki a szélső virágporos melletti lép.És ebből van állomány szinte úgy 4-8

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1619 Dátum: 2019. Április 16. 23:03 »
Hunor keret kihasználva. 9 kereten fejlődött.