A méhcsaládok általános állapota

 • 2379 válasz
 • 537120 megtekintés
*

irido

 • ****
 • 488
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #15 Dátum: 2015. Május 15. 13:53 »
Nyuszt!
Erre én azt tudom mondani, hogy egy immunrendszer erős, vagy gyengült, nagyon misztikus dolog. A tanult immunrendszer az, amikor a szervezet megtanulja egy adott kórokozóval szembeni védekezést. Ilyen mechanizmus rovaroknál ismereteim szerint nincs. Öröklött védekezőképességre vannak példák. Elvileg nem elképzelhetetlen, hogy az APV (heveny méhbénulás vírus) ellen létezik ilyen. De akkor ott a kérdés, hogy az ezzel szembeni immunválasz mitől lesz erős, vagy éppen gyenge. Öröklött esetén egyformán erősnek kellene lennie. Fehérjehiány (virágpor) esetén még elképzelhető lenne, de nem az évnek ebben a szakában. Pontosan ezért az egészségesnek éppúgy meg kell tudnia fertőződnie. Ha a vírus képes bejutni a véráramba. Ehhez kell valamilyen injekciós tű, illetőleg az, hogy a vírusok is jelen legyenek. Itt a kérdés az, hogy a vírus hogyan ürül a szervezetből, amit egy másik méh fel tud venni. Ennek mikéntje megint kérdéses. A mód viszont nem elképzelhetetlen, hogy a Nozémához hasonlóan működik: a méhek tisztogatással veszik fel. Ezáltal át is adhatják egymásnak. A lényeg azon van, hogy csak akkor betegszenek meg, ha valamilyen folytonossági hiányon keresztül a véráramba kerülnek. Igen ilyen az atkaszívás, és ilyen lehet sokkal tömegesebb mértékben a Nozéma, ami lyukat üt a bél falán. Tömeges előfordulás esetén az atka szerepe nehezen képzelhető el, mert nincs annyi atkaszívott méh az alacsony atkaszám miatt, mint amennyi mászkáló méh van. Ezért logikusabb ilyen esetben a Nozéma szerepe. Bármilyen méreg  képes lehet-e arra, hogy effajta lyukat üssön a bélfalon ? Elvileg elképzelhető. Nekem az a gondom, hogy nem ismerek olyan szercsoportot, amelyiknek lenne ilyen hatása. A neok pl. simán felszívódnak és egy receptorhoz kapcsolódnak. Ugyanez érvényes a szerves foszfátészterekre is. A gombaölők esetében a mechanizmust nem ismerem pontosan, ez alapján nem zárható ki.

*

nyuszt

 • ***
 • 128
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #16 Dátum: 2015. Május 15. 14:19 »
Iridó ! Köszönöm a gyors választ . Egyelőre még "emésztem " a leírtakat.

*

nyuszt

 • ***
 • 128
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #17 Dátum: 2015. Május 15. 15:35 »
Iridó ! Ismételten elolvastam írásodat.Nem tudom ,hogy helyesen értelmezem-e az általad leírtakat.Tehát ,ha egy méhnek  károsodott a kültakarója mondjuk atka által,nosema által az emésztőrendszere,vagy esetleg vegyszerek hatására károsodás érte,akkor a vírus a véráramon keresztül megfertőzi az egyedet/amely ez esetben már nem tekinthető egészségeges méhnek / !

Viszont azon méhek ,mondjuk dolgozók, amelyek nem szenvedtek ilyen károsodást és épp egészséges egyednek tekinthetők
azok nem fertőződhetnek vírussal egy egyébként fertőzött dolgozótól  ?

*

Nb18

 • *****
 • 797
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #18 Dátum: 2015. Május 15. 16:01 »
Nyuszt! 

Ezek a fertőzési lehetőségek is fennállnak, de szerintem van még egy olyan is, amikor eleve az atka a hordozó és ahogy beszakítja a méh kültakaróját ahonnal megfertőzi. Ha jól gondolom a vírusok amik túlnyomórészt így terjednek. Nozémát pl hazavihet az itatóról is.

Nb18

*

nyuszt

 • ***
 • 128
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #19 Dátum: 2015. Május 15. 16:19 »
NB 18!Ha  a méhbénulás vírus csak az atka által "beoltva" terjed,akkor ez azt jelenti hogy atka szívott méhek elpusztulásával a  vírus terjedése  teljesen leáll ?Nincs  további fertőzés a kifejlett dolgozók ,vagy az álcák estén ?

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #20 Dátum: 2015. Május 15. 16:28 »
Nyuszt!
Azok a magyar szakelőadók, akik méhegészségüggyel foglalkoznak előadásaikban, mind megemlítik, hogy vannak vírushordozó atkatörzsek.
Már kevés létszámú atka is képes a családokban a vírusokat terjeszteni.
Az atkák által megszívott álcákon, illetve a kifejlett méheken is az "atkaharapás" miatt egy nyílt seb keletkezik, ezen keresztül a kórokozóknak szabad a pálya.
Fájó szívvel látjuk a mászkáló méheket, de valójában jobb ha nincsenek az egészségesek között.
Akác pergetés után azonnal védekezni kell!
Nem elég napraforgó után!
Nagyernyei Attila
 

*

nyuszt

 • ***
 • 128
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #21 Dátum: 2015. Május 15. 17:51 »
Szándékozom védekezni az akác hordás után amitráz hatóanyagú szerrel,de a kérdések továbbra is foglalkoztatnak a vírusok fertőzési formáit illetően.

*

Nb18

 • *****
 • 797
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #22 Dátum: 2015. Május 15. 17:55 »
Nyuszt!

Kérdésedre a válaszom az, hogy jó lenne ha a beteg méhek, vagy családok elpusztulásával a vírusok terjedése leállna. Sajnos a legyengült családok rablásakor a fosztogató méhek továbbvihetik a fertőzött atkát, ezáltal a vírust.

Nb18

*

irido

 • ****
 • 488
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #23 Dátum: 2015. Május 15. 18:10 »
Nyuszt!
Igen, csak az a beteg méh, amelyet valami beoltott. Valóban lehet az atkában benne is a vírus, amit aztán beolt. Ez feltehetően az atkában szaporodik. A szárnydeformitás vírusa egy ilyen vírus. Ettől függetlenül passzívan is fertőződhet vírussal, amit csak közvetít, tehát benne nem szaporodik, csak a vírus a szájszervére van tapadva. Az atka által passzívan terjesztett vírusfertőzésnek ez a valószínű formája. Nozémában feltehetően nem szaporodik a vírus, ott elegendő, ha a méh béltartalmában benne van. Alapvetően a betegség kimenetelét az határozza meg, hogy a közvetítő faktorokon kívül milyen mértékben "szennyezett " vírussal a méhcsalád. Ha nincs közvetítő, akkor betegség sincs, bármennyire szennyezett.

*

bekesm

 • ***
 • 168
 • HUNOR/12
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #24 Dátum: 2015. Május 15. 19:11 »
Sziasztok!
Igaz csak 5. éve vagyok méhtartó, de van egy megfigyelésem. Lehet alapjában téves, de várom hozzászólásaitokat.
Nem sok, de van nekem is mászkáló méhem.
Már tavaly is felfigyeltem, hogy meggyvirágzást kővető lerakott petékből kikelő méheknél indul a mászkálás. Ez azért, fontos mert a méhesemtől 2-300 m-re van egy igen nagy ültetvény. Annak permetezését fő virágzásban, nappal végezték mind két évben.
A gazda állítása szerint „csak” gombaölő szerrel történt a permetezés.
Amit én gondolok, (agyrémem, már tavaly is gondoltam rá és beszéltünk róla) a gombaölő szerek nem engedik a virágport beérlelni, a silózás nem teljes és az megbetegíti az azzal táplált, nevelt méheket. Az álcák amikortól ebből a virágporból készült pempőt kapják kezdődik a megbetegedés.
permetezés idő: 04.12. amikor elkezdödőtt a mászkálás 05.05. repce vége elött 2 nappal.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Május 15. 19:19 írta bekesm »

*

nyuszt

 • ***
 • 128
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #25 Dátum: 2015. Május 15. 19:35 »
Köszönöm az eddigi válaszokat,hozzászólásokat a vírusokkal kapcsolatosan.Rendkívül tartalmasak. Üdv:nyuszt

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #26 Dátum: 2015. Május 15. 20:16 »
Üdvözlök mindenkit.
Ma azon gondolkoztam hogy átállok hangyászásra, mászkáló rovarok tartásában talán jobb lennék. Bár lehet hogy azok felszállnának?
Egy szónak is száz a vége. Ma megindultak nálam is a gyalogosok. Ezt követően én is gyenge nozémás tüneteket produkáltam. Reméltem hogy nem következik be, de egyelőre nem olyan durva mint tavaly volt. Mondjuk tavaly is az első "jó" nap után következett látványosabban. A fiatal méhek tájolásakor indult meg, majd kb. 2 óra alatt szét is másztak. Ha valaki nem figyeli nem feltünő.
Ilyenkor úgy érzem kevés vagyok mint mackósajtban a brummogás.
Sok sikert mindenkinek az idei akácvirágzáshoz.

*

irido

 • ****
 • 488
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #27 Dátum: 2015. Május 15. 20:41 »
a gombaölő szerek nem engedik a virágport beérlelni, a silózás nem teljes és az megbetegíti az azzal táplált, nevelt méheket.
Erről már nagyon sokat vitatkoztunk. Ehhez alapvetően az kellene, hogy olyan mikroorganizmusok végezzék a virágpor érlelését,amelyeket a gombaölők el tudnak pusztítani. Ezeknek gombáknak kellene lenniük. A virágpor érlelése azonban tejsavas erjesztés. Tejsavasan viszont baktériumok, elsősorban Lactobacillusok fermentálnak. A gombák viszont nem fermentálnak tejsavasan. Sokkal inkább alkoholosan. A méhkenyértől viszont még senki nem részegedett le, ha ebből származó virágport fogyasztott. A Lactobacillusokra a gombaölők nem hatnak.

*

kiskakas

 • *****
 • 3201
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #28 Dátum: 2015. Május 15. 21:30 »
QUQURIQ!!!

Szűkül a kőr, egyre inkább az atka a saras…
Jó volna, ha Iridó visszaolvasva összesítené a beírtak véleményét, hogy egy lépéssel előbbre léphessünk!
Ma sokat töprengtem méhészkedés közben…
…Idegrendszeri vagy emésztő rendszeri lehet a probléma?
Ez a legfontosabb eldönteni, hogy melyik irányba induljunk?...

A Kiskakas

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #29 Dátum: 2015. Május 15. 21:41 »
Van egy méhész egy hatalmas nagyüzemi körtés mellet méhészkedik amit éjjel-nappal permeteznek !!!!. Nála 20 éve tavasztól-őszig folyamatosan mászkálnak a méhek !!!