A méhcsaládok általános állapota

  • 3429 válasz
  • 967141 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1155 Dátum: 2018. Február 20. 11:51 »
Adamez nincs igazad lehet befolyásolni hogy a méhek mikor kezdjenek el fiasítani pl : én télen semmi takarást nem használok és semmi olyat nem vettem még észre hogy hátrányba lettem volna más méhészekkel szembe akik takarnak !!!
A másik dolog a mikroklíma abba is sok minden rejlik pl: a növények virágzási kezdete
Az egyik telep helyemen dél nyugati tájolással voltak egész évben a méheim amikor vissza értünk napraforgóról akkor az egész állományt északi tájolással pakoltuk le majd ami előtt beindulna a tavasz egyik este átforgatjuk dél nyugatira, és egyenlőre úgy látom hogy jobban telelnek a méheim !! Egyébként az volt vele a problémám a téli hónapokban amikor egész nap sütött a nap és alacsony volt a hőmérséklet akkor korán kicsalta a méheket és tél végére ez igen csak észrevehető volt méhek létszámán !!! Ez igazán enyhébb teleken jött elő ez a probléma !!!
Vissza térve a januári hónapba  nb 3 keretbe lévő fias családokra én azt is el tudom képzelni hogy atkásak voltak és át fiasítottak és az enyhe idő és a virág pór hordás rátett még egy lapáttal !!!!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Február 20. 11:55 írta WENHARDTGY »

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1156 Dátum: 2018. Február 20. 12:52 »
Nem magamra akartam venni a dolgot... nálam ez a méz koszorú természetes gátat jelent az anyának a korai fias megindításának... ez nem jött be . Amikor ellenőriztem őket akkor szinte azon gondolkodtam, hogy hova fognak EZEK "elbújni? -november elején egy két hetes fias mentes időszak biztosan volt.- de legalább a záró atka irtás meg volt akkor...talán...?
A méhész újságokban( az elmúlt 10 év újsága megvan és mellette legalább 10 év  megvan - és olvastam is...és elhihetitek szerintem nem sok magyar könyv van ami valamilyen formába ne lenne meg) és méhész tanfolyamon azt hallom és olvasom, hogy egy igazi jó anya szeptember közepére leáll magától vagy legalábbis kicsi ráhatással és nyugodtan telel...  Nem gondolom, hogy rossz anyáim lennének ... az állományból 2db ismeretlen származású raj anya, 2 db ismert származású raj anya , 2 db anyanevelőtől származó bölcső, 15 db 2017-es májusi anya anyanevelőtől és a maradék 19 pedig 2016-os anyanevelőtől származó.
-Erre majd az jön valakitől, hogy az anyanevelők csak lehúzzák a méhészeket és különben is ő sokkal jobb anyákat nevel mint bármelyik, mert az Ő kifinomult anyanevelési technikája... mert ő már heréből is jobbat nevel.  (tudom , most erre sok régi motoros ki fog fakadni, hogy ezeken a tanfolyamokon nem lehet l.f...t se tanulni!!!! de ezt a TANÁR nevében kikérem)
A családok közül volt 7 db olyan amelyiknek a kijárója északra nézet - ugyanúgy fiasított. Van 3 család ami olyan rossz helyen van, hogy szinte állatkínzásnak érzem: egy terebélyes ezüstfenyő pereménél úgy hogy csoda hogy ki tudnak járni.... egész évben árnyékban - FIAS mégis ugyanúgy!!!
Az állomány közel fel meleg építményben a másik rész hideg építményben. Nincs köztük különbség fias szempontból.
Október közepén még hordták a virágport szolidágóról, a virágon gyűjtögető méheket láttam, bár a 3 mérlegen nem volt a tömege érzékelhető (2 db fürdőszoba mérleg egy kaptár alatt) ezek után se az időjárásban sem a körülményekben nem igazán vettem észre különbséget és nem is háborgattam őket.
December elején az volt a furcsa - illetve elkeserítő, hogy azt látom hogy az előszeretettel itatónak használt rongyhalmot lepik a méhek és hordják a vizet. Még a napfordulót se várták meg...
Ősszel abból a meggondolásból hogy télen- tavasz elején ne keljen bontogatni ezért az oldalszűkítés be lett rakva a szűkített családokhoz, felső takarást  csak előre kellett volna hajtani- igazából nem volt betakarva, szellőző nyitva, a kijáró szélesen hagyva anyaráccsal zárva- az anyarácsos zárás szerintem óriási mellényúlás volt. Le is szereltem. A január 7- i vizsgálatnál -mivel a mérleges kaptárok csökkenés mutattak november közepétől (számomra sokat- 4kg legalább) belenéztünk. Azt kaptuk amit sejtettünk... illetve nagyobbat! Az az érdekes ,annak ellenére hogy pörög a fias , kimerült bogarak nem hevernek a kaptár aljakon, kidobott fias sehol. Azt nem tudom , hogy van e annak köze , hogy azóta 3x4 volt  alkalmuk tisztulni. - Lent voltam eme alkalmakkor - gyönyörűen mentek....ürülék "gyönyörű", nosemának nyoma nem volt.
Tudom, egy kicsit hosszú voltam , de az Ördög a részletekben van... hátha valakinek mond ez valamit. - és úgy is azt lehet sokatoktól hallgatni, hogy erre kell felkészülni....

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1157 Dátum: 2018. Február 20. 14:00 »
Adamez nincs igazad lehet befolyásolni hogy a méhek mikor kezdjenek el fiasítani pl : én télen semmi takarást nem használok és semmi olyat nem vettem még észre hogy hátrányba lettem volna más méhészekkel szembe akik takarnak !!!

Én sem takarok, ebből is látszik, hogy a méhanyák nem a takarástól indulnak be. A fiasítás nevelése a hosszabbodó nappalok hatására kezdődik meg. Akkor is megkezdődik, ha hideg van, csak nem terjed ki ~1 dm2-nél nagyobb területre. Az idén annyiból volt más a helyzet, hogy tavaszias időjárás és virágpor hordás is volt januárban. Ehhez alkalmazkodva az anyák kiterjesztették a fiasítást a szokottnál nagyobb területre.

Idézet
A másik dolog a mikroklíma abba is sok minden rejlik pl: a növények virágzási kezdete


Ebben teljesen egyetértek veled, de ez a mostani felmelegedés mikroklímától függetlenül is hatással volt a méhcsaládokra.

Idézet
Az egyik telep helyemen dél nyugati tájolással voltak egész évben a méheim amikor vissza értünk napraforgóról akkor az egész állományt északi tájolással pakoltuk le majd ami előtt beindulna a tavasz egyik este átforgatjuk dél nyugatira, és egyenlőre úgy látom hogy jobban telelnek a méheim !!

Ez igazán jó hír, úgy legyen!

Idézet
Vissza térve a januári hónapba  nb 3 keretbe lévő fias családokra én azt is el tudom képzelni hogy atkásak voltak és át fiasítottak és az enyhe idő és a virág pór hordás rátett még egy lapáttal !!!!

Nem voltak atkásak, és nem is fiasították át az egész telet. Október közepén az állomány nagy részében már nem volt fiasítás. November elején már a teljes állományban fiasításmentes állapot volt. Ekkor megcsináltam a zárókezelést. Január elején indulhatott csak be a fiasítás, ami egyébként, ahogy fent is írtam, egyáltalán nem szokatlan dolog. A kiterjedése volt szokatlan, de az időjárási helyzetet figyelembe véve nem volt meglepő.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1158 Dátum: 2018. Február 20. 14:14 »
A január 7- i vizsgálatnál -mivel a mérleges kaptárok csökkenés mutattak november közepétől (számomra sokat- 4kg legalább) belenéztünk.

Az egy kicsit tényleg több, mint ami lenni szokott. Viszont ha tényleg úgy el vannak látva élelemmel, ahogy írtad, akkor nem lehet gond.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1159 Dátum: 2018. Február 20. 14:58 »
A 4 kg fogyás az január 7 ig volt, azóta ott újabb majdnem 4 kg minusz. 
Legnagyobb gondotott abban látom , hogy ez a mennyiség alapvetően a fias keretekből hiányzik, hiába van a szélső keretekben elég méz a fészek közepe üres. Úgyhogy jobbat nem tudtam kitalálni... lepény.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1160 Dátum: 2018. Február 21. 07:27 »
Ezt írja adamez2:
" A Dél-Dunántúlon virágpor hordás és kifejezetten enyhe idő volt januárban, kizártnak tartom, hogy nálad ne indultak volna be az anyák. Ezt az időjárási körülményt, mikroklíma ide vagy oda, nem lehet "átpakolással" megoldani, hacsak nem a hűtőházba viszed a méheket. Senki nem tapsolt a 2-3 keret fiasításnak, egyszerűen csak tényként közöltük a kialakult helyzetet. A kiterjedt januári fiasítás tehát nem a méhészek hibájából jött létre, hanem az enyhe időjárásnak köszönhetően. Mindazonáltal ott ahol a megfelelő helyen és elegendő mennyiségben van élelem, nem kell aggódni a méhek miatt."
Na tehát.
Akkor még egyszer megpróbálom.
Az én méhészetem megyénk leghidegebb völgyében van, éppen a fenti anomáliák miatt.
Nálam virágport elvétve láttam, az itatót nem járták.
Többször rájuk pillantottam felülről, és azt láttam, hogy fürtben vannak.
A tőlem 5 Km-re lévő kollégámnál, élénk mozgás mellett, óriási virágporhordás.
Amikor az északi oldalon a mogyoró  csak "szőkült", a déli oldalakon járták a méhek.
Ugyan ezek miatt tudunk délről északra vándorolni akácra is.
Északon az anyák el sem kezdtek még petézni, amikor nálunk már 2-3 keretben kiterjedt fias van.
Ezért kár vitatkozni, mert még adott vidéken belül is más-más a fenológiai állapot, és a méhcsaládok fejlettsége.
Abban megegyezhetünk, hogy a korai fiasítás káros, nagy áldozattal jár.
Mit nevezek korai fiasításnak?
Amikor a VALÓS tavasz, a dömping virágporhordás előtt indulnak be az anyák.
Ha ez így van, akkor ott valami hiba csúszott a számításba.
Mivel lassan február végét írjuk, szinte mindenhol lehet némi fias, a mennyisége nem mindegy.
A januári 2-3 keret fiasításnak, ha még 1 hónapig nem fognak repülni a méhek, a vége, nozema.
Most ez fogja legjobban fenyegetni a méhészeket, pláne ha még cukorlepénnyel tetézik a bajt.
Akinél már most kaja gondok vannak, magában keresse a hibát, ne az időjárásra fogja!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

  • *****
  • 3248
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1161 Dátum: 2018. Február 27. 10:45 »
QUQURIQ !!!

"QUQURIQ !!!

(február 19.)
Ma árnyékban + 3 C volt. a fürt külső héján a méhek hőmérséklete: 17,1 C
A fürt maghőmérséklete: 34,1 C"

(február 26.)
Árnyékban - 5,5 C A hó közvetlen felülete -15,2
A fürt belsejében 31,1 C  A fürt külső héján a méhek hőmérséklete. Felül a a pufis takarás alatt 7,1 C
Egy hét alatt 10 C esett a fürt külső hőmérséklete.
A fürt maghőmérséklete csak 3 C esett vissza. Erősen fűtenek a " lányok" , persze ezért etettünk be nyár végén.

Kiskakas

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1162 Dátum: 2018. Február 27. 19:04 »
Attól tartok,hogy ahol sok volt a fias egy hónapja . Ott hiába etettek fel ősszel rendesen. Most még is sok család fog éhen pusztulni. Vagy nozémások lesznek .

*

kiskakas

  • *****
  • 3248
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1163 Dátum: 2018. Február 27. 19:10 »
QUQURIQ !!!

Már csak 5 mínuszos napunk van hátra!
Amíg 34,1 C van a fészek közepén, nem lehet akkora baj!

Kiskakas

*

kiskakas

  • *****
  • 3248
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1164 Dátum: 2018. Február 28. 20:01 »
QUQURIQ !!!

Nem szeretnék most a fürt külső részénél takaró méh lenni!
Vagy-vagy...

Kiskakas

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1165 Dátum: 2018. Február 28. 20:24 »
Ha a méhcsalád minden léputcája a mézhez ér, simán viszik a mínusz 20 fokot.
Amelyik léputcában kifogyott az élelem, annak annyi.
Ha éppen ott volt az anya, akkor  mínusz 1 méhcsalád.
Ebben a hidegben (és, hogy nappal sem enged) a szomszédos léputcák nem tudnak kommunikálni.
Ezért IS volt Örösi tanár Úr lángész.
A lépek felső harmadában egy 5 cm átmérőjű lyukat fúrt, ha bejönne a hasonló kemény idő, akkor is a szomszédok tudják egymást fűteni, mert a méz a méhek "téli tüzelője".
Máskor is voltak ilyen telek, a méhek a hideget gond nélkül tűrik.
Amit viszont egyáltalán nem viselnek el, az a gondatlan méhész, aki kísérletez az élelem mennyiségével.
Még akkor is előfordulhat kisebb gond, ha mindet a legnagyobb körültekintéssel végzünk.
A jó helyen lévő, és mennyiségű élelem a sikeres telelés záloga.
Pár napon belül kiderül.
Kiskakas addig meg bújj közelebb Tyúkanyóhoz.
Nagyernyei Attila



Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1166 Dátum: 2018. Március 01. 09:49 »
Telelőfürtről alkotott elképzelések átgondolása Méhész újság 2002 február Nagy Lajos fordítása

*

Nb18

  • *****
  • 797
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1167 Dátum: 2018. Március 01. 18:13 »
Sziasztok!

Ma délután végigjártam a méhesem és most nem szűrópróbaszerűen, hanem módszeresen végighallgattam a családjaimat.
Ezidáig az összes betelelt családom szépen duruzsol, talán egy-kettőnél hallottam egy kissé hangosabb zümmögést.
Remélem, ez így is marad...

Nb18

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1168 Dátum: 2018. Március 07. 16:41 »
Nálunk ma teljes tisztulás volt. A kaptárak előtti területről már napokkal ezelőtt eltakarítottam a havat, így száraz területen tudtak landolni a méhek. Rengeteg volt az ürülék, mindenhol sárga pöttyök tarkították a méhes környékét. A hullákat is szépen hordták. Egyenlőre minden család megvan.

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1169 Dátum: 2018. Március 08. 07:03 »
Többen kérdezték privátban, hogy mikor kezdem a szűkítést?
Bizony, sokszor ilyenkor már régen megcsináltam!
Most ahogy az időjárást nézem, vasárnap már biztosan elkezdem.
Ez gyorsan megy, mert már ősszel részlegesen megcsináltam, csak a felső takarót kell rájuk tennem, és oldalról néhány keretet kivennem, ha szükséges.
Rá egy hétre, amikor már beindul a külső virágporhordás,  és rendszeresen kijárnak a méhek, elkezdem a folyamatos belső itatást-serkentést.
Tehát látható, hogy ezek a dolgokat nem a naptári napokhoz tervezem, hanem az aktuális időjáráshoz.
Amúgy nem is lehet sablonszerűen méhészkedni, mert két azonos szezon nincs!
Volt amikor az északi akácok május 13-án véget értek, és volt amikor lúnius 1-én vándoroltam Romhányba.
Így kell ezeket a hozzászólásaimat olvasnotok.
Tegnap még a méheim előtt 10-15 centis hó volt.
A tenyeremen jó nagy vízhólyag lett, mire ellapátoltam előlük ezt az égi áldást.
Nagyernyei Attila