QUQURIQ!!!
A méhméreg gyűjtése, tárolása, begyűjtése, lekaparása, eladása, árképzése, igen nehéz feladat!
„Mi is maradt ki a leg lényegesebb dolgokból a zöldről”?
1. Csak lakott területtől 5 km körzetben végezhető.
2. Borzasztóan vadak, agresszívak lesznek a méhek, vállalnotok kell a felelőséget, ha baj lenne!
3. Nem minden leszedő jó egyaránt, nagy különbségek vannak.
4. Ezekhez komplett termelési technológiát is kell adni.
5. A méhek vadsága ellenére semmiféle füstöt nem szabad használni, mert a füst tele van korom szemszemcsékkel, ami nagyban rontja a minőségét a méregnek.
6. A lekaparás borzasztóan veszélyes! Legjobb lenne laboratóriumi bűzfülkében végezni a mutatványt! Elég egy nagyon kevés, hogy a tüdődbe kerüljön, biztos halál!
7. Csak sötét üvegben hűtve! Tilos az élelmiszer hűtőbe rakni az előzőek miatt!
8. Már pár napos korában el kell adni a mérget, mivel rövid tárolásnál is rohamosan csökken a Mellitin tartalma! Ennek a hatóanyagnak a tisztasága és töménysége képezi az árat!
(az eladó soha nem tudja kontrolálni a felvásárló labor eredmény bemondását, ügyesen lepapírozzák…)(maga a felvásárló sem tudja kontrolálni).
9. Hatalmas árkülönbségek vannak a szedéstől az eladásig és a tisztasága között.
10. Méregtermelés közben folyamatosan keményen etetni kell!
11. Csak, hogy tudjátok, hogy a hadiipar is használja idegméreg gyanánt, meg a gyógyszer gyártók a többit a fantáziátokra bízom…
A kilencvenes évek végén szintén nagy sláger volt a méhméreg szedése. Én magam is szedtem, és nagyon bele ástam magam ebbe a témába.
Túlságosan is… Külföldiek figyelmeztettek, hogy ne üssem az orrom a nagyok dolgába!
Mondhatni, hogy beszartam, mert a családomat jobban szeretem mint a pénzt…
A „zöldről” másoltam át ide a teljesség kedvéért!
„Sziasztok.
Ma kicsit beleolvastam az itteni témába és nem csak jó tanácsokat hanem egymás ellen irányuló megfogalmazásokat is olvashattam.
Ami szerintem nem illik egy méhészhez. Okos enged szamár szenved alapon kell ezeket a dolgokat kezelni,mert mindenki a maga kárán tanul és nem hiszi el hogy a másik csak jót akar mert tapasztaltabb,rutinosabb vagy mert megjárta ezt az utat.
Na mindegy.
Az utolsó OMME újság apróhirdetési rovatában felkeltette egy hirdetés a figyelmemet."Méhméreg felvásárlás"
Felhívtam a felvásárlót aki ugyan rendkívül kézséges volt és tájékoztatott de sajnos a megrendelések korlátozottak és a már leadott megrendelésekre van bőven aki leszállítja neki. Amit elmondott és fontos az az hogy a felvásárlási ár kb7-10 euró/gramm.
Természetesen a mintázás után árazzák be mikor bevizsgálják a tartalmát. A vásárlás után is megnézik a teljes vásárolt mennyiséget hogy egyezik e a mintával.
Egy készülék amit ajánlott az 45-50,000 ft körül van és kell hozzá elektromos panel ami 10,000/db. De ha valaki ügyes akkor a paneleket le lehet koppintani méhész módra(szóval nem ő gyártja őket).Egy készülékhez 10 panelt lehet csatlakoztatni ami egy 100 családos méhészethez kell hogy akár 1 nap alatt le lehessen őket "fejni".
Kb 1 hetet kell várni a következő alkalomig hogy a méreg megfelelő mennyiségű és minőségű legyen. Természetesen a termelhető méhméreg mennyiség függ a család korösszetételétől is. De 100 család hetente egy alkalommal való "lefejése" átlagban 10 gramm mérget eredményez.
Tehát a 3 hónapos szezon alatt kb 120g -ot lehet termelni.
Természetesen a mézeltetési idők ebből lejönnek.(ez csak a saját elgondolásom).
Az üveglapról le kell kaparni védőfelszerelés használata mellett. Kesztyű és maszk lehetőleg szemvédő is.
Eltárolás szigorúan sötét üvegben hűtőben. Eltarthatóság 6-8 hónap.
Utána gondolom már sokat bomlik.
Hát kb ennyit tudtam meg. Ha valakit érdekel akkor hívja fel az illetőt. A telefonszámát nem szeretném kiadni,de benne van az újságban. Ha esetleg valamilyen információ szerintetek nem valós akkor ne engem szidjatok mert én csak leírtam amit megtudtam.
Remélem valakinek segítettem egy kicsit.”
Kiskakasi megjegyzés, bátor emberé a jövő!
A Kiskakas!