Méhméreg gyűjtése

 • 5 válasz
 • 7735 megtekintés
*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Méhméreg gyűjtése
« Dátum: 2015. Február 18. 18:28 »
QUQURIQ!!!

A méhméreg gyűjtése, tárolása, begyűjtése, lekaparása, eladása, árképzése, igen nehéz feladat!

„Mi is maradt ki a leg lényegesebb dolgokból a zöldről”?

1.   Csak lakott területtől 5 km körzetben végezhető.
2.   Borzasztóan vadak, agresszívak lesznek a méhek, vállalnotok kell a felelőséget, ha baj lenne!
3.   Nem minden leszedő jó egyaránt, nagy különbségek vannak.
4.   Ezekhez komplett termelési technológiát is kell adni.
5.   A méhek vadsága ellenére semmiféle füstöt nem szabad használni, mert a füst tele van korom szemszemcsékkel, ami nagyban rontja a minőségét a méregnek.
6.   A lekaparás borzasztóan veszélyes! Legjobb lenne laboratóriumi bűzfülkében végezni a mutatványt! Elég egy nagyon kevés, hogy a tüdődbe kerüljön, biztos halál!
7.   Csak sötét üvegben hűtve! Tilos az élelmiszer hűtőbe rakni az előzőek miatt!
8.   Már pár napos korában el kell adni a mérget, mivel rövid tárolásnál is rohamosan csökken a Mellitin tartalma! Ennek a hatóanyagnak a tisztasága és töménysége képezi az árat!
(az eladó soha nem tudja kontrolálni a felvásárló labor eredmény bemondását, ügyesen lepapírozzák…)(maga a felvásárló sem tudja kontrolálni).
9.   Hatalmas árkülönbségek vannak a szedéstől az eladásig és a tisztasága között.
10.   Méregtermelés közben folyamatosan keményen etetni kell!
11.   Csak, hogy tudjátok, hogy a hadiipar is használja idegméreg gyanánt, meg a gyógyszer gyártók a többit a fantáziátokra bízom…
A kilencvenes évek végén szintén nagy sláger volt a méhméreg szedése.  Én magam is szedtem, és nagyon bele ástam magam ebbe a témába.
Túlságosan is… Külföldiek figyelmeztettek, hogy ne üssem az orrom a nagyok dolgába!
Mondhatni, hogy beszartam, mert a családomat jobban szeretem mint a pénzt…

A „zöldről” másoltam át ide a teljesség kedvéért!
„Sziasztok.
Ma kicsit beleolvastam az itteni témába és nem csak jó tanácsokat hanem egymás ellen irányuló megfogalmazásokat is olvashattam.
Ami szerintem nem illik egy méhészhez. Okos enged szamár szenved alapon kell ezeket a dolgokat kezelni,mert mindenki a maga kárán tanul és nem hiszi el hogy a másik csak jót akar mert tapasztaltabb,rutinosabb vagy mert megjárta ezt az utat.
Na mindegy.
Az utolsó OMME újság apróhirdetési rovatában felkeltette egy hirdetés a figyelmemet."Méhméreg felvásárlás"
Felhívtam a felvásárlót aki ugyan rendkívül kézséges volt és tájékoztatott de sajnos a megrendelések korlátozottak és a már leadott megrendelésekre van bőven aki leszállítja neki. Amit elmondott és fontos az az hogy a felvásárlási ár kb7-10 euró/gramm.
Természetesen a mintázás után árazzák be mikor bevizsgálják a tartalmát. A vásárlás után is megnézik a teljes vásárolt mennyiséget hogy egyezik e a mintával.
Egy készülék amit ajánlott az 45-50,000 ft körül van és kell hozzá elektromos panel ami 10,000/db. De ha valaki ügyes akkor a paneleket le lehet koppintani méhész módra(szóval nem ő gyártja őket).Egy készülékhez 10 panelt lehet csatlakoztatni ami egy 100 családos méhészethez kell hogy akár 1 nap alatt le lehessen őket "fejni".
Kb 1 hetet kell várni a következő alkalomig hogy a méreg megfelelő mennyiségű és minőségű legyen. Természetesen a termelhető méhméreg mennyiség függ a család korösszetételétől is. De 100 család hetente egy alkalommal való "lefejése" átlagban 10 gramm mérget eredményez.
Tehát a 3 hónapos szezon alatt kb 120g -ot lehet termelni.
Természetesen a mézeltetési idők ebből lejönnek.(ez csak a saját elgondolásom).
Az üveglapról le kell kaparni védőfelszerelés használata mellett. Kesztyű és maszk lehetőleg szemvédő is.
Eltárolás szigorúan sötét üvegben hűtőben. Eltarthatóság 6-8 hónap.
Utána gondolom már sokat bomlik.
Hát kb ennyit tudtam meg. Ha valakit érdekel akkor hívja fel az illetőt. A telefonszámát nem szeretném kiadni,de benne van az újságban. Ha esetleg valamilyen információ szerintetek nem valós akkor ne engem szidjatok mert én csak leírtam amit megtudtam.
Remélem valakinek segítettem egy kicsit.”

Kiskakasi megjegyzés, bátor emberé a jövő!

A Kiskakas!*

Geddekas

 • *****
 • 5728
Re:Méhméreg gyűjtése
« Válasz #1 Dátum: 2018. Július 09. 12:55 »
Ti tapasztaltatok-e hasonlót?

Méhszúrás miatt néhány óra múlva kórházba került egy ismerősöm, de olyan tünetekkel amit eddig nem tapasztaltam.

Az illetőnek a méhszúrást követően a végtagjai kezdtek el duzzadni, olyannyira, hogy nem fért a cipőben a lába és a keze, karja is duzzadt. Mentő vitte kórházba. Sürgősségi osztály fogadta és az adrenalin injekcióra nagyon jól reagált. Allergia teszt mutatta ki, hogy méhméregre allergiás. Jelenleg immunizálják, de még nincs vége a folyamatnak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Méhméreg gyűjtése
« Válasz #2 Dátum: 2018. Július 11. 07:02 »
Párom is allergiás (volt)... Nála pont az volt a baj, hogy nem dagadt fel a szúrásra, hanem csalánkiütés "liftezett" ide-oda a testén percről-percre. Hányás, szédülés, ájulás közeli állapot kísérte... Az allergia teszt természetesen pozitív lett, azt mondták, hogy még a méhes közelébe sem mehet. A táskában lapul a mai napig az adrenalin injekció. Immunizálták őt is, a MÉHEK! Minden nap vittem be neki egy "áldozatot". Először kézfejbe szúrattunk a delikvenssel, aztán, mikor már nem volt reakciója, akkor mentünk a felfelé. Közben végig méhészkedett! 3 hónap után kapott nyakba, fejbe véletlen vagy 5 szúrást...Bedagadt, de semmi komoly anafilaxiás sokk...Csak a látvány... :)
Most már kesztyű nélkül méhészkedik...és minden alkalommal kap szúrást, hogy emlékezzen a szervezete. DE SENKI NE KÖVESSE A PÉLDÁNKAT, NEM AZÉRT ÍRTAM! Természetesen mindig nála van az adrenalin!!!

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:Méhméreg gyűjtése
« Válasz #3 Dátum: 2018. Július 13. 23:03 »
QUQURIQ !!!

 Sziasztok!
Velem is, mint veletek is fordult elő olyan baleset, hogy a segítőnk nem mondta el, hogy Ő még nem kapott méhszúrást. Csak a szúráskor derült ki a reakcióból az érzékenység.
Ezért javasolnám, hogy a Nemzeti programból minden méhész tartson magánál ellenszert, amit könnyedén beadhat az arra rászorultnak!
Be kell vállalnunk ennyit a szakmánkért és a jó hírnevünkért!

Kiskakas

*

Geddekas

 • *****
 • 5728
Re:Méhméreg gyűjtése
« Válasz #4 Dátum: 2018. Július 14. 11:06 »
Szerencsére eddig még ilyen helyzetbe még nem kerültem. De régebben nem adrenalin injekció, hanem valami tablettát tartottunk magunknál a 80-as években. Sajnos nem emlékszem a nevére. Arra emlékszem, hogy fiatal méhész voltam és egyszer olyan sok méhszúrást kaptam, hogy lángolt a fejem és lázasodtam. Akkor vettem be ezt a tablettát. Emlékszem, hogy azonnal oldódott és a nyelvem is elzsibbadt tőle, de valóban nagyon segített. Ti nem emlékeztek ilyenre.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:Méhméreg gyűjtése
« Válasz #5 Dátum: 2018. Július 14. 22:36 »
QUQURIQ !!!


A méhmérget tisztelni kell, mert ha a melitin hatóanyag felhalmozódik a szervezetünkben, végleg alergiát okozhat, ami azt jelenti, hogy végleg búcsút kell mondanunk a méhészetének! Ez nem vicc, és nem arról szól, hogy én meddig bírom!!!! Szabó János volt agrárminiszter a legjobb példa! Mint mondta, alsógatyában méhészkedett, de volt egy utolsó szúrás ami majdnem az életébe került!

Kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 14. 22:41 írta kiskakas »