Lélektorna

 • 351 válasz
 • 77376 megtekintés
*

wr

 • *****
 • 518
Re:Lélektorna
« Válasz #330 Dátum: 2017. December 25. 13:31 »
És a legnagyobb probléma éppen ott van, hogy a tudomány és a vallás is csak magyarázza, egyiknek sincs fogalma sem a valóságról. A hívők is egy érdekes fajta, ahelyett hogy utánajárnának a dolognak és megpróbálnák megismerni amit nem ismernek, inkább kitalálnak maguknak mindenféle dogmát, víziókat, valami elképzelt elvet vagy valóságot.  :)
Tessék csak példát venni egy csepp gyerekről, aki érdeklődik, napról napra ráeszmél a világra, de nem alakít ki magában semmilyen hitet, sem annak az ellenkezőjét, ennél fogva nem is zárja el magát a megismerés lehetőségétől.
Mert a lényegből bármit is megismerni az sem fog aki "hisz" és az sem aki "nem hisz". Azért nem, mert nem csak az előítéleteket kell elengedni hanem minden mást is, leginkább azt a szabad akaratot ami az elmét (ego) irányítja, azaz azokat irányítja (szinte mindenkit) akik ezzel az elmével azonosultak. Amíg a szabad akarat az úr, addig ott nincs helye másnak, a befogadásnak, a megismerés lehetőségének sem. Az csak akkor tud megtörténni ha az elme elcsendesül, az ego úgymond visszavonul a szobába.

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Lélektorna
« Válasz #331 Dátum: 2017. December 25. 14:25 »
Idézet
Szabad nékem minden, de nem minden használ.
Idézet
minden dolog mértéke az ember.
Erkölcs áll az ember teremtő akarata, a hit és a tudomány felett. A vallási dogmáknak és a tudományos kíváncsiságnak, az ember teremtő akaratának az erkölcs szab határt. Ha ezt bármelyik a három közül átlépi, káros a társadalomra.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1375
Re:Lélektorna
« Válasz #332 Dátum: 2017. December 28. 20:55 »
Idézet
Zümi!
Kívánom neked karácsony napján,hogy találd meg a saját utad.
Légy boldog,tudj felülemelkedni a gondokon.
Tudj tenni a galádságok ellen.
Szeresd a gyermekeket,állatokat(kutyádat,ha nincs azonnal hoz a házhoz egyet!!),
kertedet,barátaid,párod,méheid.


Egyik pesszimista barátom szerint az élet értelme a szenvedés.
Anyám szerint a küzdelem.
Szerintem mások és önmagunk szolgálata.
Minden nap egy ajándék,így élj,így szeress!

Méhésztársad:Csányi Anti

Anti!
Köszönöm a jó kívánságokat :) Jó része megvan közülük: Karácsony szuper volt, szűk családi kőrben(szeretetben telt el!)
Kutyus is van, egy "szépséges" akita kölyök :)
A gyermek (méhészpalánta) is útban van kisfiú lesz ;) ;)
Remélem a méhek szépen kitelelnek.....
Szóval mondhatom azt, hogy szép és boldog esztendőt zárhatok.


U.i:
Idézet
Anyám szerint a küzdelem.
   Szerintem is így van ::)


Boldog Új Évet Kívánok: Zümi   

« Utoljára szerkesztve: 2017. December 29. 10:17 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Lélektorna
« Válasz #333 Dátum: 2018. Január 09. 08:37 »
Relaxáljatok egy kicsit, és olvassátok el.
Nagyernyei Attila

Korompai Krisztina
január 7., 17:24 ·
“Buta paraszt” (?)

Azt mondod, a paraszt buta, mert nem járt iskolába?

2017. nyara. Állok a hivatalban, előttem egy idős házaspár. Amolyan eres kezű, picit görnyedt, hatvanas pár, szegényes ruhában. A férfi bal kezében a kalapját szorongatja. Hiszen belépett valahová, ott le kell venni, úgy illik.

Elmagyarázná még egyszer, melyik rubrikába mit kell ikszeljek? És hol is írjam alá?

Az ügyintéző cicceg, látványosan unja az életét. Én már rég megtanultam: ha sorban kell állni, akkor sorban állok és igyekszem ezen nem forrongani, mert ha még forronganék is, azzal a sor nem halad jobban, csak én teszem tönkre az idegrendszeremet.

Az idős pár végül elköszön, a kijárat felé igyekszik. Én kerülök sorra. Az ügyintéző azt gondolja, cinkosra lelt bennem.

Buta parasztok, alig értették meg, mi a teendő. – mondja.

Nem szólok semmit, a tekintetem épp elég erős ahhoz, hogy rájöjjön, mégsem én vagyok az ő embere. Lehajtott szemmel “végez velem”.

A napokban olvastam egy elképesztően jó cikket a facebookon és miután elolvastam (aztán elolvastam még egyszer), ez a fenti eset jutott eszembe.

Mutatom nektek, gondolkodjatok el rajta, kérlek:

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy” csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába?

Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a ‘buta paraszt’ állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a ‘buta paraszt’ több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a ‘buta paraszt’ ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a ‘buta parasztnak’ itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a ‘buta paraszt’ ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként /láttam, hogy/ az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan ‘buta paraszt’ amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a ‘buta parasztnak’ jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a ‘buta parasztnak’.

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és mondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a ‘buta parasztnak’ jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is!

Míg napjainkban magukat művészeknek, celebeknek szólíttató emberek tucatjaival van teli a média, addig ezeket az embereket száz évvel korábban a legutolsó csárdából is elhajtották volna a zenészek, mint csepűrágó, tehetségtelen kontárokat! Ugyanis zeneművészeti főiskola nélkül is csodálatos zenészei voltak a vidéknek, akik nem gőgösen pöffeszkedtek, hanem szolgálták a művészetükkel a népet. Népünk zeneiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a kétszázezer népdal, ami kinyomtatva is megtalálható, az olyan valóban tehetséges és elkötelezett művészeknek köszönhető, mint Kodály Zoltán. De soha ne felejtsük, ezek a remekművek a nép ajkán keletkeztek!

De tudod fiam, ha /a most a tanultak valamelyike/ elvégzi a képzőművészeti főiskolát, és az ott elsajátított tudásával a kétszáz évvel korábban élt, férjhez menni szándékozó tizenhét éves „buta” parasztlány kelengyéjének csupán tizedrészét képes megcsinálni, akkor már művésznek nevezi magát, saját stílusirányzatot indít, a saját kreálmányait a divatbemutatók kifutóira viszi.

Mondd fiam, hol itt az igazság?

Mondd fiam, összeszámoltad, hogy hány diplomát és különböző végzettséget kellene szétosztanod minden egyes ‘buta paraszt’ között, akiket te leszólsz, míg a te tanult, művelt /embered/ csupán egyetlen tudományágban jeleskedik? Feltéve, ha tényleg jeleskedik és nem valami kókler, aki csak azért kapott valami tudományos címet, mert a családba tartozik és összehoztak neki is egyet, mert ugye „ő is megérdemli”.

Tudod fiam, az a ‘buta paraszt’, aki nem járt iskolába, kisgyermekkorától járta az élet iskoláját a nap huszonnégy órájában, és mindent eltanult az öregektől. Így amikor Ő maga is öregember lett, többet tudott, mint száz egyetemi professzor, akik egymásnak jól hangzó titulusokat osztogatnak a felületes tudásukra és lenéznek mindenkit, akiknek nem jutott az ő szedett-vedett címeikből. Mert nem tartoznak az ő köreikbe! Ezek után, ugye elhiszed nekem, hogy a te tanult /embered/, aki a tudását az én ‘buta parasztomtól’ lopta, sok ezerszer többel tartozik az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna neki, vagy neked?”


Re:Lélektorna
« Válasz #334 Dátum: 2018. Február 07. 16:52 »
Azzal meg még nehezebb szembenézni, hogy nagyjából 20-25 év múlva az európai termőtalajok jelentős részéből el fog tűnni a humusz réteg, és akkor teljesen elfogynak az ásványi anyagok, és a talaj meddővé válik. Ezt nem én találtam ki, elég komoly kutatások foglalkoznak ezzel, mert érthetően elég cikis helyzet előtt állunk.

Nehogy ezt is bevegye valaki.
45 éve 10 éves koromban találták ki az olajválságot. Akkor azt mondták, hogy 10 éven belül nem lesz benzin, ( még jó hogy nem vettem lovat) és azért fogják ismét felosztani, vagy elégetni a világot. Most meg még mindig eladhatatlan készleteik miatt egymást eszi az arab világ, és szándékosan csökkentik a kitermelést, miközben újabb lelőhelyeket találnak, és nyakukon a villanyautó. Nem is folytatom...
A méheket is eltemetik időnként. Nagy tudású  ::) kutatók marhaságait olvassák az emberek, és el is hiszik közülük sokan, miközben a méhekről gőzük sincs a "kutatóknak". Világvégi bejelentéseket, új kutatásokat ismerhetünk meg, amelyeknek semmi alapja. Rettegésben élnek a hiszékeny méhészek, miközben annyi a méh, mint a nyű.
Most a legújabb hóbort fog károkat okozni a hiszékenyeknek, a lítiumos atkairtás. Hányan fogják ezt is benyalni??? :D Már látom az előadók névsorát >:(  Legalább lesz kinek eladni méheket továbbra is.
A normálisabbja meg vesz még néhány furettót ;D

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Lélektorna
« Válasz #335 Dátum: 2018. Február 12. 11:42 »
Kiváncsi!

Nehezen hiszed el, de tényleg globálisan tragikus helyzet van. Mi elmondhatjuk, hogy az Isten tenyerén vagyunk itt a Kárpát medencében és te nem hiszed, hogy képesek vagyunk ezt tönkretenni. Pedig nem kell hozzá sok, hogy ez bekövetkezzen.

Az Atlasz hegység ott van a Földközi tenger partján. Amikor 20 000 évvel ezelőtt a jelenlegi Szahara kialakult akkor korábbi gazdagon termő folyóvölgyekkel szabdalt Szaharából a népesség felhúzódott a hegyekbe és a Nílus folyó völgyébe. A Nílusi Kultúráról sokat olvashatunk a történelem könyveinkben, de nagyon ritkán esik szó az Atlasz hegység környezetének népességéről és kultúrájáról, pedig az is megérdemelne sok írott szót, hiszen az volt a háttere aKarthágó felemelkedésének. Nem a pun háborúk tették tönkre az ottani virágzó kultúrát, hanem saját maguk azzal, hogy a saját életük forrását adó erdőket kiirtották és ezzel ezek a területek is elsivatagosodtak.

Az elsivatagosítás az arab kultúra elterjedésével lelassult, majd a XX. században az európai gyarmatosítás erősödésével felgyorsult. Most ott tart, hogy azok az oázisok, ahol még 25 évvel ezelőtt öntözéses gazdálkodással 5000 ember vidáman megélt, ott most 50 ember tengeti életét, mert az életet adó vizek a hegyi erdők letarolása miatt ennyire elapadtak. Erről láthatsz dokumentum filmet az interneten.

Jenő! A te 4-600 méhcsaládot eltartó méhlegelőd és ezzel a jelenlegi anyagi biztonságod is megszűnne, ha a környezetedben levő erdőket kivágnák.

A Globális klimaváltozásnak szerintem elsődlegesen nem a CO2 mennyiségének növekedése az elsődleges oka, hanem az erdők elpusztítása és ezzel a Föld vízkörforgásának megváltozása.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1375
Re:Lélektorna
« Válasz #336 Dátum: 2018. Március 03. 21:18 »
Tona megy, Tolna megye, országunknak ez a mindene :D Egyszerűen nem tudok betelni vele nagyon jól sikerült :P a kis videót lentebb görgetve mindenképp nézzétek meg érdemes ;) 
http://kadarka.net/cikkek-kat/imazsfilm-keszult-tolna-megyerol-reviczky-gabor-kozremukodesevel
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:Lélektorna
« Válasz #337 Dátum: 2018. November 21. 21:01 »
Régen írtam ebbe a rovatba, éppen itt volt az ideje.
"Az emberi butasággal szembeni „bosszúm” az, amit teszek: szeretem, oktatom, nevelem a gyermekeket, hogy kevesebb sötétség legyen a Földön."
Böjte Csaba

Re:Lélektorna
« Válasz #338 Dátum: 2018. November 30. 19:05 »
Ma volt Takler József szekszárdi méhész temetése.
Ő volt a tanítómesterem.
Sokat köszönhetek neki, igazi vérbeli méhész volt, kemény vonalas, de jószívű.
Szakmai titkait szinte senkivel nem osztotta meg, én kivétel voltam, bár egyszer kijelentette..
Gyerek tartsd a szád mert lánckeksztűvel verem ki.....azt a bizonyost. (Nevetni sem volt kedvem.)
Amikor már nem volt aktív szóban méhészkedtünk, és feloldott a titoktartás alól.
Apámnak mindig panaszkodott, hogy nagyon fafejű vagyok, és nem hallgatok rá.
Pedig ez nem így volt.
Ma is követem intelmeit, és amikor méhészkedek sokszor megemlítem, hogy ...ennek még Takipapa is örülne ha látná.
Hideg-építményű NB18-ban ő volt a király!
Olyan irigylésre méltó eredményei voltak, amik ma is csodálkozásra adnak okot.
Mi volt a titka?
A rendkívüli precízség, és a méhek szeretete, amelyhez óriási szakértelem párosult.
Amikor egészségi állapota megromlott sok méhészkönyvét megvettem, vagy egyszerűen odaadta.
Az aláhúzott sorok Örösi könyvekben már csak az emlékét idézik.
Sok méhészpalánta örvendene, ha ilyen tanítómestere lehetne.
Nekem szerencsém volt, hogy megismerhettem, ez meghatározta egész méhészeti pályafutásomat.
Biztosan egyedül is rájöttem volna sok dologra, de amit tőle kaptam soha nem felejtem el.
Isten nyugosztaljon Takipapa!
Nagyernyei Attila
 

*

Attila

 • ***
 • 172
Re:Lélektorna
« Válasz #339 Dátum: 2018. November 30. 22:28 »
Részvétem!

Való igaz, szerencsés az az ember, akinek jó tanítómester egyengette útját.
A méhészetben pedig nem lehet végtelenségig próbálkozni. Hiszen a szezonban minden virágnak és a méhcsalád fejlettségének megvan az ideje.

A tudást pedig jó továbbadni annak, aki arra érdemes.Re:Lélektorna
« Válasz #340 Dátum: 2018. December 04. 11:46 »
Sziasztok!
Egy kis adakozásra szeretnék buzdítani mindenkit!
Az egész év folyamán,de különösen most,az ünnepek előtt,és alatt,keressük fel ismerőseinket,barátainkat,különösen azokat akik szerényebb körülmények között élnek,és ha gyerkőcök is vannak,akkor főleg!
Néhány üveg finom méz mindíg mosolyt csalhat az arcokra! :-)

*

ata67

 • ****
 • 425
Re:Lélektorna
« Válasz #341 Dátum: 2019. Április 22. 14:59 »
Nagyernyei Attilának az unokázásról írott írásához kapcsolódnék (ott nem tudtam, mert abban a rovatban csak ő írhat).
Így igaz, az unokázás egy örömteli állapot, de azért azt is elmondom, amikor úgy érzem, hogy belefáradok a nyüzsgésbe, akkor fogom, leviszem őket a szüleikhez, és pihenek egyet. (Azt is tudom élvezni, szusszani is kell egy nagyszülőnek...) Nekünk, mondjuk minden nap jut az unokázásból. Másnap ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.  :D

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Lélektorna
« Válasz #342 Dátum: 2019. Május 02. 21:02 »
Mi ez a nagy haldoklás ezen a fórumon? Alíg van hozzászólás. Ezek szerint tényleg hanyatlik a méhészeti ágazat? Már vitára se képes? A végén Bross Pétert az üres közgyűlési terem fogja újraválasztani? Vagy van esély a változásra? De ugye nem Bross kezében van a változás marsallbotja?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Lélektorna
« Válasz #343 Dátum: 2019. Május 02. 21:06 »
Nekünk vannak méheink.
Mindenki a kaptárak mögött toporog.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

 • *****
 • 5705
Re:Lélektorna
« Válasz #344 Dátum: 2019. Május 03. 23:30 »
Nekünk vannak méheink.
Mindenki a kaptárak mögött toporog.
Nagyernyei Attila
Attila más rovatban te panaszkodsz, hogy a méhészek elhagyták a fekete-fehéret. Gondolkodj el, hogy miért! Nem akarom én mondani a tutit.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.