GMO

 • 24 válasz
 • 9125 megtekintés
*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #15 Dátum: 2016. Március 31. 08:54 »
A génmódosított takarmány-alapanyagok kiváltását szorgalmazza a Kamara


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Elnöksége a magyar állattenyésztés és élelmiszergazdaság fenntarthatóságának, versenyképességének és fejlődésének érdekében az importált génmódosított (GM) takarmány-alapanyagok fokozatos kiváltását szorgalmazza.

Ezt azonban csak egy szakmailag megalapozott stratégiai program végrehajtása mellett tartja megvalósíthatónak. Mindezek érdekében a Kamara Országos Elnöksége fontosnak tartja a GM-mentes szója termesztésének és hazai felhasználásának további támogatását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Elnöksége a hazai mezőgazdaság GMO-mentességének fenntarthatóságával kapcsolatban adott ki állásfoglalást. A GMO kérdése azért is nagy jelentőségű, mert folyamatosan növekszik a fehérjenövények iránti kereslet, és ebben a GM-szójának meghatározó szerepe van. Az Európai Unióban a keveréktakarmányok 90 százaléka tartalmaz import génmódosított összetevőket. A Magyarországon megtermelt szójamennyiség 2015-ben mindössze 143 ezer tonna volt, így évente 500-600 ezer tonna szójadarát kell importálnunk.

Mindezek érdekében az Országos Elnökség kiemelt fontosságúnak tartja a GM-mentes szója termesztésének és hazai felhasználásának további támogatását. A Kamarának aktív szerepet kell vállalnia a génmódosított összetevőket tartalmazó termékek kiváltását célzó alternatív takarmányozási kutatás-fejlesztési tevékenységek eredményeinek széleskörű terjesztésében.

A Kamara – tagjai érdekében – a GMO-mentesség fenntartásával kapcsolatos álláspontjának kialakításakor gazdasági megfontolásokat is figyelembe vett. Az elmúlt időszak gazdasági folyamatai egyértelműen mutatják, hogy stratégiailag elkülönült piaci igényként fog jelentkezni a népesség ellátása GMO-t is tartalmazó tömegélelmiszerekkel, illetve GMO-mentes minőségi élelmiszerekkel. Magyarország természetföldrajzi adottságai miatt kiválóan alkalmas a minőségi, GMO-mentes élelmiszerek előállítására. A Magyarországon megtermelt egyes mezőgazdasági termékek GMO-mentessége az a tulajdonság, ami a keresletet, és így a magasabb értékesítési árat meghatározza.

Indokolt az is, hogy a Kamara részt vegyen a hazai előállítású GMO-mentes élelmiszerekkel kapcsolatos tudatos fogyasztói magatartás kialakításában, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatásban is. A Kamara ezért kész együttműködni minden olyan szervezettel, amely ezen célok megvalósítását támogatja, illetve ilyen termékeket állít elő, és ezt a tényt a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében a termékein jelölni is szeretné.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának ugyanakkor tagjai azok a vetőmagtermesztéssel is foglalkozó multinacionális nagyvállalatok hazai leányvállalatai, amelyek a világ GM-vetőmag előállításának meghatározó részét adják. Az Országos Elnökség szerint a hazai mezőgazdaság versenyképességének fenntartása érdekében fontos ezen vállalatok magyarországi jelenléte, tevékenységük a nem génmódosított növények nemesítésében, és a hazai piac GM-mentes vetőmagokkal történő ellátása.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:GMO
« Válasz #16 Dátum: 2016. Június 12. 20:26 »
Az Európai Bizottság Májusban elfogadta, hogy ezután nem szüksésges feltüntetni a cimkén, hogy az adott méz génmódosított virágport tartalmaz. Erről szól az alábbi német video. Meg arról, hogy az EU-s döntéshozó intézményekbe évente 30000 lobbiért felelős szakember jár ki-be. A videő végén nyilatkozó bankember, teljesen természetesnek tartja, hogy a lobbisták  szaktudásukat felajánlják a politikusoknak. Vajon milyen lobbiista lehetett, aki elérte a méz cimkézésének jelenlegi enyhítését? Feltételezem, hogy a TTIP-nek ágyaznak meg ezzel.  https://www.facebook.com/freiemediennachrichtenpresse/videos/779149875554059/

*

bükk

 • ***
 • 163
Re:GMO
« Válasz #17 Dátum: 2016. Június 14. 09:13 »
Az EU GMO pollen mizériája visszaért oda ahol elkezdődött.
A lobbistáknak ebben az esetben könnyű dolguk volt,manapság az a termék amely max.0,5%-nyi GMO-t tartalmaz
GMO mentesnek számít.Ehhez képest a mézben lévő virágpor....
Maga a történet Karl Heinz Bablok német méhész esetével kezdődött:
http://www.stern.de/panorama/stern-crime/eugh-urteil-zum-verkauf-von-gen-honig-der-sieg-eines-deutschen-imkers-3920312.html
Aztán sok minden történt, még felsorolni is nehéz.
A végén az EU előírta,hogy a méz címkéjén fel kell tüntetni,hogy a méz GMO virágport is tartalmaz.
Magyar hivatalos szervek(FVM,OMME) ezt sikernek,piaci előnynek ítélték.
A valóság,mint sok esetben azonban más.
Ugyanis a nagy mézkiszerelők úgy reagáltak,hogy inkább nem vettek olyan mézeket amelyek GMO virágport tartalmaztak,mintsem változtassanak a fogyasztó által megszokott címkézésen.
A világpiacon pedig hol lehetett nagy mennyiségű GMO virágpormentes mézeket venni,hát Ázsiában.
Olcsó is,világos színű is,van belőle bőven,és még a laborokon is átmegy....

Re:GMO
« Válasz #18 Dátum: 2016. Július 02. 04:50 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Hozso

 • *
 • 38
Re:GMO
« Válasz #19 Dátum: 2016. Július 05. 12:19 »
Csak egy érdekesség: Magyarország Alaptörvény XX. cikk. Mi az erősebb a törvény vagy a lobbi?!

Dr. Horváth Zsolt

Re:GMO
« Válasz #20 Dátum: 2016. Július 05. 13:25 »
Feltételezem,hogy ez csak költői kérdés volt...Vagy?
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:GMO
« Válasz #21 Dátum: 2016. Július 05. 14:45 »
QUQURIQ !!!

A lobbi irányítja a törvényt...  :-X

Kiskakas

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #22 Dátum: 2017. Február 15. 11:05 »
 :'(
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:GMO
« Válasz #23 Dátum: 2017. Április 13. 17:15 »
Továbbra is a korábbiakhoz hasonló szigorral kezeli a kormány a GMO-val kapcsolatos szabályozást - jelentette ki Nagy István a Magyar Időknek tett nyilatkozatában. Ezzel szemben új szabályozás lép hatályba a takarmányokat illetően, így a továbbiakban az lehetőséget nyújt az olyan termékek felhasználására, amiben a véletlenszerű GMO-tartalom nem haladja meg a 0,9 százalékot, ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük. Az államtitkár úr elmondása alapján azonban, a közelmúltban elfogadott rendeletmódosítással csupán az ide vonatkozó uniós jogszabályokhoz igazítják a génmódosított összetevők határértékét.  Erre a pontosításra állítólag a magyar termények külföldi feldolgozása miatt volt szükség.

Ez alapján azok a termékek, amik nem tartalmaznak génmódosított alapanyagokat, illetve az ilyen takarmánnyal etetett állományból származó hús, hal, tojás, tej és méz is megkaphatja a GMO-mentes jelölést.
https://www.agroinform.hu/gazdasag/van-engedmeny-a-gmo-nal-vagy-megsem-32445-001

*

Kitin

 • *****
 • 813