GMO

 • 24 válasz
 • 9124 megtekintés
*

Geddekas

 • *****
 • 5659
GMO
« Dátum: 2015. Január 23. 20:50 »
Szerintem ez a téma megérdemel egy új rovatot. A GMO szigorúan szakmai kérdés is és szigorúan politikai kérdés is. De elsődlegesen politikai és ezért gondoltam itt elindítani ezt a témát.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #1 Dátum: 2015. Január 29. 11:17 »
                                     Fazekas Sándor Brüsszelben is bejelentette az uniós GMO-mentes övezet létrehozását


A brüsszeli Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülése alkalmával Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tárgyalt Phil Hogan agrárügyekért, Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért, valamint Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosokkal.
A berlini Nemzetközi Zöld Hét mezőgazdasági vásárt követően a miniszter ezeken a találkozókon is bejelentette, hogy a fenntartható módon megtermelt, biztonságos élelmiszerek biztosítása érdekében Magyarország uniós GMO-mentes övezet létrehozását hirdette meg. Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. A Tanács ülésének margóján tartott kétoldalú megbeszéléseken pozitív visszajelzéseket kapott több tagállami kollégájától is, többek között francia és lengyel partnereitől. Az egyeztetések a közeljövőben folytatódnak a GMO-mentes övezethez csatlakozni kívánó EU-tagországokkal csakúgy, mint az érdekelt Unión kívüli európai államokkal.
A megbeszéléseken Fazekas Sándor hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Európai Parlament jóváhagyásával több mint négy éves intenzív tárgyalássorozat végén létrejött az a megállapodás, amely végre lehetővé teszi a genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami szintű, végleges tiltását. A tagállami döntések szuverén meghozatalának biztosítása teljes összhangban van a magyar Alaptörvény GMO-mentességet előíró rendelkezéseivel is.
Hogan biztossal folytatott megbeszélésén a miniszter kiállt amellett, hogy az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások során meg kell védeni a GMO-mentes köztermesztést lehetővé tevő új uniós jogszabályt. A biztos megerősítette korábbi álláspontját, mely szerint a védelem szintje nem csökkenhet sem egészségügyi, sem élelmiszerbiztonsági kérdésekben, egy kereskedelmi megállapodás nem írhatja felül az uniós belső jogot, így a GMO-szabályozást sem.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:GMO
« Válasz #2 Dátum: 2015. Január 30. 13:12 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

Re:GMO
« Válasz #3 Dátum: 2015. Január 30. 15:27 »

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #4 Dátum: 2015. Április 13. 08:30 »
"Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában?" címmel rendeznek konferenciát április 16-17-én Budapesten.

Az első nap témája a GMO-mentes jelölés lesz. Az Európában már létező GMO-mentes jelölési jogszabályok különböző szempontrendszereinek vizsgálatán keresztül, valamint a témában érdekelt felek tapasztalatai alapján a konferencia célja a GMO-mentes jelölési jogszabályok megvalósításának előmozdítása.

A konferencia második napja a genetikailag módosított növények termesztésével összefüggő gazdasági és társadalmi hatásokat vizsgálja meg, különös tekintettel az új, európai uniós irányelv tükrében. A konferenciára az Európai Unión kívüli országokból is érkeznek előadók.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #5 Dátum: 2015. Április 17. 17:40 »
Kevesebb dél-amerikai kukorica!
Magyar Mezőgazdaság
Noha a 2014–2015. gazdasági évi termés 90 százaléka már a tárolókban van, a déli féltekén a következő hónapokban takarítják be a kukoricát. Brazíliában a növény első (nyári) vetése 2014 decemberében fejeződött be, a második vetés azonban a szójabab elhúzódó betakarítása miatt később kezdődött.
Bár korábban tartottak tőle, a legfrissebb előrejelzés szerint nem várható a hektáronkénti hozam jelentős gyengülése, és a 15 millió hektárra jelzett teljes termőterületen a kibocsátás 75 millió tonna (-6%) körülire becsülhető. Brazília a déli félteke elsőszámú exportőre, így az egy évvel korábbihoz hasonló mennyiségű, 20,5 millió tonna tengerit szállíthat a külpiacokra a 2014–2015. gazdasági évben. Argentínában 12 százalékkal kisebb területen került vetőmag a földbe, ezért a 2013–2014. gazdasági évinél 10 százalékkal kevesebb, vagyis 23,5 millió tonna kukoricát takaríthatnak be a gazdák a folyó gazdasági évben.
A kukorica fronthavi jegyzése tonnánként 153–155 dollár körül stabilizálódott a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) március utolsó hetében, és az IGC 2015–2016. gazdasági évre vonatkozó prognózisa hatására sem mozdult el. A szervezet igen korainak számító előrejelzésében a keresletet 20 millió tonnával alulmúló, 941 millió tonna kukoricatermést vetített előre világszinten. A hiányt a várakozások szerint a zárókészlet szenvedi el, amely 171 millió tonnára (-10,4%) csökkenhet a szezon végére.
Az USDA termőterület- és készletadatainak március végi megjelenését követően a kukorica fronthavi jegyzése tonnánként 148 dollárra esett Chicagóban. A hivatal negyedéves készletadatai alapján az Egyesült Államok az egy évvel korábbinál csaknem 11 százalékkal több, 197 millió tonna kukoricakészlettel rendelkezett március elsején. Bár a hivatal adatai szerint a tavalyinál alig 1,5 százalékkal kisebb területen, 36 millió hektáron vethetnek az idén kukoricát a gazdák, a piaci szereplők a terület 2–3 százalékos zsugorodására számítottak ezt megelőzően. A vetésterület körüli bizonytalanságok miatt a termény jegyzése néhány nappal később 152 dollárra visszakorrigált. Kína – GMO problémákra hivatkozva – az USA helyett más exportőröktől, például Ukrajnából próbálta beszerezni a kukoricát az utóbbi hetekben. Ukrajna aktív kínai eladásai révén a 2014–2015. évi szezonra prognosztizált kivitel kétharmadát (közel 13 millió tonna) teljesítette március végéig. A fekete-tengeri ország az idén előreláthatólag a tavalyinál 10 százalékkal kisebb területen, 4,4 millió hektáron termelhet kukoricát, és az UkrAgroConsult tanácsadó ügynökség 23 millió tonna (-11,2%) kibocsátásra számít az idén.
A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) mindeközben alig módosult a kukorica front havi jegyzése, tonnánként 162-165 euró tartományban hullámzott (2. ábra). Látványos változást az Európai Bizottság előrejelzése sem okozott, amelyben a kukorica 2015. évi hektáronkénti termésátlagát az egy évvel korábbinál 4,3 százalékkal gyengébbre, 7,2 tonnára becsülte. A Coceral szerint így 10 százalékkal 66 millió tonnára eshet az EU-28 idei kukoricatermése.
Magyarországon tonnánként 44,5 ezer forintra mérséklődött a takarmánykukorica legközelebbi lejáratra szóló jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén 2015. április első napjaiban (3. ábra). A
fizikai piacon tonnánként 38 ezer forint körül mozgott a takarmánykukorica termelői ára március második felében is (4. ábra). A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara március végi adatai szerint a gazdák 1,16 millió hektáron vetnek kukoricát az idén, a tavalyinál 6 százalékkal kisebb területen.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #6 Dátum: 2015. Május 14. 08:45 »
Magyarország vezetheti be elsőként az új uniós GMO-szabályokat
Az Európai Unióban Magyarország vezetheti be elsőként a genetikailag módosított szervezetek (GMO) köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tévő új szabályokat - mondta az MTI-nek pénteken Berlinben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára.
Dr. Rácz András a „GMO-mentes Európát!” című nemzetközi konferencia után adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a kormány az új uniós irányelv nemzeti jogba átültetése mellett arra is törekszik, hogy még az idén elkészüljön egy új címkézési rendszer, amelynek révén GMO-mentes jelöléssel lehet ellátni a húst, a halat, a tojást, a tejet és a mézet, ha igazoltan nem tartalmaz GMO-t és előállításához kizárólag GMO-mentes takarmányt használtak.
Egyebek között ilyen címkézési rendszerek kialakítását, majd ezek uniós egységbe szervezését sürgeti a pénteken véget ért konferencián elfogadott Berlini Nyilatkozat - mondta Dr. Rácz András, hangsúlyozva, hogy a dokumentuma magyar kormány ”határozottan GMO-mentesség párti"politikájának irányával harmóniában van, és a több mint 60 ország képviselőivel rendezett tanácskozás "méltó folytatása" volt az FM „Hogyan maradjunk GMO-mentesek Európában?” című áprilisi konferenciájának.
Az FM helyettes államtitkára rámutatott, hogy Magyarországon még az alaptörvényben is szerepel a GMO-mentesség célkitűzése, és az ügyben nemzeti egyetértés, pártpolitikai oldalakat átívelő konszenzus alakult ki. A kormány azonban ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy minél több uniós tagország GMO-mentes övezetté váljék, ezért hirdette meg dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a „Szövetség a GMO-mentes Európáért” elnevezésű kezdeményezést.
A berlini konferencia is szorosan kapcsolódik a magyar kormány törekvéseihez - tette hozzá dr.Rácz András. A több mint 400 résztvevővel - köztük kormányok, nemzetközi szervezetek, az Európai Bizottság, valamint szakmai és civil szervezetek képviselőivel és kutatókkal - kidolgozott Berlini Nyilatkozat elsőként az új uniós irányelv tagállami bevezetésének fontosságát hangsúlyozza.
A dokumentumban sürgetik azt is, hogy készüljön európai fehérje stratégia az EU-ba áramló génmanipulált szójától való nagyfokú függőség enyhítésére - ismertette a helyettes államtitkár.
A Berlini Nyilatkozat az EU és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi szerződésről - a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű megállapodásról - szóló tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy nem szabad veszélyeztetni a GMO-mentességért tett eddigi erőfeszítések eredményeit és a tagállami szabadságot - tette hozzá dr. Rácz András.
Hangsúlyozta, hogy a kormány meggyőződése szerint a GMO-mentesség az egyetlen helyes út, mert csak így lehet a családok asztalára biztonságos és fenntartható módon megtermelt élelmiszert tenni, és megőrizni a magyar mezőgazdaság versenyképességét és a természet sokszínűségét
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #7 Dátum: 2015. Június 16. 06:34 »
A versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van!

Szilárd meggyőződésünk, hogy a versenyképes és fenntartható Európa jövője a GMO-mentes termelésben van – hangsúlyozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Milánóban a nemzetközi mezőgazdasági fórumon.
Történelmi jelentőségűnek nevezte Nagy István, azt hogy ebben az évben megszületett a genetikailag módosított szervezetek köztermesztésének tagállami tiltását lehetővé tevő uniós jogszabály-módosítás. Így a tagállamok végre szuverén módon, szabadon dönthetnek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Ennek az irányelvnek a magyar jogrendbe történő átültetését az Országgyűlés nemrégiben elsöprő többséggel szavazta meg. Ezzel Magyarország elsőként ültette át az irányelvet nemzeti jogrendjébe- húzta alá Nagy István.
Leszögezte: lépéseket kell tenni a GMO-s import takarmány-függőségünk csökkentésére, azért hogy az uniós gazdálkodók a saját maguk által megtermelt GMO-mentes takarmánnyal biztosíthassák élelmiszereink tisztaságát.
Nagy István arra is kitért, hogy Magyarország célja, hogy a GMO-mentes termékeket mindenki számára elérhetővé tegye. Hazánk még ebben az évben szeretné megvalósítani, hogy a húst, halat, tojást, tejet, mézet, és a takarmányt GMO-mentes jelöléssel lehessen ellátni Magyarországon. Mindezekkel elérhető, hogy még több eszköz legyen a kezünkben a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzésére.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #8 Dátum: 2015. Július 22. 09:31 »
Megkezdődtek a részletes GMO-tárgyalások
Magyarország elkötelezett fellépésével összhangban megindulhatnak a részletes tárgyalások a génmódosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti szintű korlátozásáról és tiltásáról.
Erről az uniós agrárminiszterek Tanácsának 2015. július 13-i vitáját összegezve nyilatkozott az EU-elnökséget ellátó luxemburgi miniszter, Fernand Etgen. Az irányadó vita előtt kérdéses volt, hogy megkezdődhet-e a tervezet tárgyalása, tekintettel arra, hogy a javaslat gyakorlati végrehajthatóságával, kereskedelempolitikai összefüggéseivel kapcsolatban jelentős aggályokat jeleztek előre a tagállamok. A 2015 második félévében EU-elnökségi feladatokat ellátó Luxemburg agrárminisztere a tegnapi tanácsi vita alapján megerősítette, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében, az előterjesztő Európai Bizottsággal együttműködésben hamarosan megkezdik a szakértői szintű tárgyalást.
Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy Magyarország számára alkotmányos kötelezettség a génmódosított élelmiszerek és takarmányok piacról való kiiktatása is, a köztermesztés már hatályos tiltási lehetőségének biztosítása mellett. Jóllehet a tagállamok mindegyike elismerte, hogy a szóban forgó bizottsági tervezetben vannak javításra szoruló elemek, Magyarország konstruktív hozzáállást tanúsít az ügyben, elkötelezett a tárgyalások folytatása mellett.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:GMO
« Válasz #9 Dátum: 2015. Július 22. 11:54 »
A GMO terjesztők keresik a kiskapukat és azokat a patrónusokat, akiket kilóra megvehetnek. Meg fogják-e találni ugyanúgy, ahogy a neonokotinoid esetében megtalálták? Remélem, hogy most OMME tag nem lesz közöttük!!!!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #10 Dátum: 2015. Július 23. 21:22 »
GMO-szennyezett vetőmagtételt zárolt a hatóság
GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételnél a NÉBIH. A 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei.
Magyarország GMO-mentességét az ország Alaptörvénye is rögzíti. Ennek biztosításához – a vonatkozó rendeletek alapján – a NÉBIH, illetve a megyei kormányhivatalok vetőmag-felügyelői vetőmag előállítóktól, feldolgozóktól és forgalmazóktól egyaránt bármikor mintát vehetnek GMO-szennyezettséget ellenőrző vizsgálatokhoz. Évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5%-át, az import tételek 10%-át választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra.
2015 februárjában a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukorica tételt jelölt ki GMO ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzés során. A NÉBIH Központi Vetőmagvizsgálati Laboratóriumába beküldött mintákból az egyik hibridkukorica vetőmagtételnél GMO-szennyezettséget állapítottak meg. A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítás jelenlétét.
A laboratóriumi eredmények alapján NÉBIH haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel forgalmazójával, a Bázismag Kft.-vel szemben. A tételt hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

Re:GMO
« Válasz #12 Dátum: 2015. Október 28. 20:34 »
Akkor e hírre hivatkozva még egy kicsit esetleg korainak tűnhet az OMME zárszalagra ráírni a tervbe vett garantált GMO mentességet?

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:GMO
« Válasz #13 Dátum: 2015. Október 28. 22:44 »
QUQURIQ !!!

...vagy nemsokára nem a méz, hanem a GMO és a neonikotinoid miatt mennek a magyar méhészek Brüsszelbe tüntetni???
...mert, hogy vissza kell menni az biztos, hogy rendet tegyünk végre a szakmánkban!

A rendszerető Kiskakas!

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:GMO
« Válasz #14 Dátum: 2015. Október 29. 08:21 »
 Nem termeszthetők génmódosított kukoricafajták Magyarországon

Hazánk elkötelezett kiállása a GMO-mentességért vívott harcban ismét nem volt hiábavaló és a sikerrel zárult folyamat eredményeként Magyarország tiltás nélkül őrizheti meg GMO-mentes mezőgazdaságát, teljesítve ezzel az Alaptörvényben is kitűzött célt, írja honlapján közzétett közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy a termesztési engedélyezés előtt álló, illetve már korábban engedélyezett génmódosított kukoricafajták termesztési engedélye – a magyar kormány követelése alapján – nem fog kiterjedni az ország területére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a fajták nem lesznek termeszthetők Magyarországon.

A magyar kormány éveken át vezető szerepet játszott abban a tárgyalási folyamatban, amely végül idén márciusban jogi lehetőséget teremtett a GM növények köztermesztésének tagállami tiltására. Régóta kifogásoltuk és ennek minden lehetséges fórumon hangot is adtunk, hogy elfogadhatatlan az a gyakorlat, mely szerint mások döntenek helyettünk arról, hogy akarunk e GMO-kat a magyar mezőgazdaságban vagy sem. A több mint négy évig tartó tárgyalássorozat során hazánk minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy megállapodás szülessen a javaslatról. A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt az EU tagállamai közül elsőként ültettük át nemzeti jogrendünkbe, majd az új irányelv alapján a Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben követelte, hogy az engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarország területére.

A 2015. október 22-i határidőig az érintett vállalatok közül a Pioneer, a Syngenta és a Dow Agrosciences nem reagált a magyar követelésre, ezzel hallgatólagosan belegyeztek abba, hogy jövőbeli termesztési engedélyük ne legyen érvényes hazánk területén. A Monsanto – amelynek engedélyezési folyamat alatt álló kérelmére és meglévő engedélyére is vonatkozott a követelés – válaszlevelében csalódását fejezte ki, azonban nem emelt kifogást a kiigazítással kapcsolatban. Ezek alapján az Európai Bizottságnak minden jelenleg termesztésre beadott kérelem és meglévő engedély földrajzi hatályának kiigazítását el kell végeznie, melynek eredményeként egyetlen génmódosított növény sem lesz termeszthető Magyarországon.

Amennyiben a jövőben további GM-növényekre vonatkozó termesztési engedélykérelmet nyújtanak be az Európai Unióban, úgy hazánk természetesen minden esetben kezdeményezni fogja, hogy ezen engedélyek területi hatálya ne terjedjen ki országunk területére.

Az uniós tagállamok többsége, vagyis összesen 17 tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország és Szlovénia) és 4 régió (Vallónia, Skócia, Wales, Észak-Írország) nyújtotta be követelését az októberi határidőig. Az új irányelv népszerűségéből is látható, hogy Európa zöme – hazánkhoz hasonlóan – nem szeretne GM-növényeket termeszteni és erről saját hatáskörben kíván dönteni. Meggyőződésünk, hogy ehhez nagyban hozzájárult az a magyar kezdeményezés is, melyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentett be idén januárban, Berlinben azzal a céllal, hogy Európa GMO-mentes övezet legyen. Ugyanakkor bízunk abban, hogy ez a tagállamok részéről tapasztalható nagymértékű elutasítás további lökést adhat a kezdeményezésnek.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.