TÉL

 • 130 válasz
 • 32990 megtekintés
*

Geddekas

 • *****
 • 5659
TÉL
« Dátum: 2015. Január 10. 17:53 »
Ma kint voltam a méhesben. Szépen repült a méhcsaládok többsége a déli napsütésben. De voltak családok, amiket meg kellett kicsit kopogtassam, hogy egyáltalán halljam egy pillanatra a zúgásukat. Úgy sejtem, hogy nincs még fiasítás náluk. Ami családnak felhajtottam a nejlon borítást a fejük felett és lassan, nyugodtan mozogtak. Nedvesedést sem tapasztaltam. A lehullott viaszmorzsa mennyisége és helye nem utal nagy fogyasztásra.

A leggyengébb családjaimhoz tettem be karácsony előtt egy-egy 0.8 kg-os cukorlepényt, nyalogatják, de csak a harmaduk fogyott el. Ezek a családok is nyugodtak voltak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:TÉL
« Válasz #1 Dátum: 2015. Január 11. 12:56 »
Hó nincs, de borult nyirkos hűvös idő miatt a méhek ki se bújtak.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:TÉL
« Válasz #2 Dátum: 2015. Január 11. 16:19 »
Tegnap nálunk Pomázon is repkedtek, tisztultak a méhek. Nagyon szép idő volt. Ma már nem bújtak elő, jóval hidegebb van. Élelmet még nem sokat fogyasztottak

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:TÉL
« Válasz #3 Dátum: 2015. Január 14. 20:17 »
A méhek élete nagyon erősen kötve van a növények éves bioritmusához. A téli napforduló előtt az egészséges méhcsalád fiasításának leállása természetes, viszont a téli napforduló után már a hőmérséklet az úr, hiszen a növényvilág is ugyanígy dönt a mérsékelt éghajlati övben.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:TÉL
« Válasz #4 Dátum: 2015. Január 15. 17:41 »
Nálunk szegeden lassan egy hete folyamatosan szép napos idő van 10 fok körül. Egyre többet jönnek ki a jószágok. Tegnap gyönyörködtem bennük egy kicsit és az egyikőjük sárga virágporral jött haza (fú mondom még csak január közepe van... a kaptáraktól nem messze találtam pitypangot). Nem néztem be a kaptárakba a takarás óta szóval most nem bírtam magammal, na meg elég jó volt az idő és féltem, hogy elfogyott a kaja annak ellenére, hogy sokat hagytam nekik télire mint mindig.

A 15 családomból 13 szépen fürtbe telelt, de 2 (egymás melletti) úgy zsongott mintha gyűjtés lenne. Januárba még sose láttam őket ilyennek, borították az összes lépet aktívan mászkáltak föl alá. Hűha mondom elfogyott a kaja szval sosbe csináltam cukorlepényt. Annyira szörnyen aggresszívak és stresszesek voltak, hogy elképesztő. Be kellett öltözzek és még füstön is elgondolkodtam. 4 szer szúrtak meg mire sikerült beadjam a kaját. Na mind1 ilyenbe se volt még részem...

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:TÉL
« Válasz #5 Dátum: 2015. Január 18. 19:48 »
Egy héttel ezelőtt a méhészetemben elindult a tavasz a télben.
Mit is jelent ez?
A méhcsalád felfűtötte a fészek közepét 38 C fokra, majd amikor visszahűlt 34 V fokra. a szépen kipropoliszozott sejtekbe az anya elkezdett petézni.
Honnan tudom ezt?
Ma kint jártam a méhészetemben. Felhajtottam a nejlon takarót és figyeltem a méhek mozgását. Már nem úgy viselkednek a méhek, mint karácsony előtt. Akkor csendes lassú mozgást tapasztaltam és kevés zajt. Most a méhek gyorsan mozognak és a nejlon felemelésére is aktívan reagálnak. Megkaptam az idei első méhszúrást is.

Egyébként még mindig kicsi a mézfogyasztás, de most fognak a méhek nekilendülni a "zabálásnak". Mostmár a méhcsalád képtelen léputcát váltani, mert a fiasításos lépet nem hagyja ott. Ha abból a léputcából elfogy az élelem, akkor ott abban a léputcában meghalnak a méhek. Ha volt lyuk a lépen akkor a kapcsolat révén az élelem utánpótlása megoldott és nem lesz baj. De a fészekre rakott cukorlepény is segíthet átvészelni a nehéz helyzetet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:TÉL
« Válasz #6 Dátum: 2015. Január 23. 15:49 »
                                                       Téli kalandozások nemzeti parkjainkban

A hideg évszakban is változatos programokat kínálnak a Magyar Nemzeti Parkok: Transz-bükki átkelés, Téli túra a Zemplénben, Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn, Hajnalmadár túra, Nyomunkban a hiúz vagy éppen Hortobágyi sasles. Január 31-én és február 7-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat keretében közel húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a Magyar Nemzeti Parkok.
A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, mikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.
A Magyar Nemzeti Parkok színes ajánlataikkal mind a növény- és állatvilág, mind a magyar tájak szerelmeseinek a kedvében járnak.
A madárvilág kedvelőinek különösen figyelmébe ajánljuk a zempléni túrát, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak, vagy a hajnalmadár túrát, amelyen a Bél-kő szikláin figyelhetjük meg e különös szépségű énekesmadarat, és a Dinnyési-fertőn vagy a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyelésére szervezett túrákat. A vállalkozó szelleműek a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban indulhatnak a rejtett életmódot élő hiúz nyomába.
A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani értékünk megtekintésére.
A cégénydányádi kastélyparkban szervezett túrán a téltemető virágzó egyedeinek megfigyelésére mutatkozik jó esély, de az angol tájképi kert téli pompája önmagában is megér egy kis kirándulást.
A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programját a www.magyarnemzetiparkok.hu/events/event/teli-turak-nemzeti-parkjainkban/ oldalon, valamint a www.facebook.com/MagyarNemzetiParkok webfelületen olvashatják az érdeklődők.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

 • *****
 • 1352
Re:TÉL
« Válasz #7 Dátum: 2015. Január 28. 17:16 »
Február a méhcsaládok és a méhészek legnehezebb hónapja. Alig várjuk a kitavaszodást, de valójában még tél van. A nap egyre magasabban jár, lassan jelez a méhcsalád biológiai órája, elkezdenek az anyák petézni, a méhészek szíve egyre hevesebben ver.
Az utóbbi években februárban mindig adódott néhány nap a tisztuló kirepülésre. A 2012-es évet eddig nem tartom ideálisnak, január szokatlanul enyhének bizonyult, különösen az ország délnyugati vidékein. Voltam olyan méhészetben, ahol a méhek rendszeresen járták az itatót. Zala megyei kollégám jelezte, hogy tenyérnyi fiasítások voltak január közepén, és néhány méh virágport is gyűjtött. Természetesen az északi országrészben méhészkedőknek ez elképzelhetetlen. Kik járnak jobban? Melyik vidéken jobb a méhcsaládok telelése? Erre jó az Emlékeztető, hogy ezt kifejthessem. Véleményem szerint minél hűvösebb, szélvédett helyen vannak méhcsaládjaink, annál nyugodtabban telelnek. Egész évben a klimatikus különbségből adódnak a családok közötti fejlettségi szintek. Természetesen tudom, hogy az álló méhészeknek adottak a lehetőségei, és a vándorméhészetek nagy részének is komoly gondot okoz a telelőhely kiválasztása. Mégis megpróbálkozom azzal, hogy valamilyen irányt mutassak a méhek lehetséges elhelyezésére. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, melyből néhány, általam fontosnak tartottat ragadok ki. Most nem arra gondolok, hogy adott egy udvar, és máshová nem lehet a kaptárakat elrakni, mert már így is vagy tízszer feljelentett a szomszéd. Egy pár családos méhészeten belül is kijelenthető, hogy vannak olyan méhcsaládok, amelyek minden évben jobbak egy bizonyos helyen a többitől, vagy éppen mindig a vén diófa alattiak a leggyengébbek, vagy fordítva. Véletlen ez? Nem! Akinek vidéken, több telephelyen van a méhészete, biztosan tapasztalt olyant, hogy az egyik „csapat" tavasszal jobban fejlődik. Természetesen a röpkörzethez tartozó méhlegelő is befolyásoló tényező lehet.
Tudjuk azt, hogy adott tájegységen, akár településen belül is az azonos növényfajok között fejlettségben vannak eltérések (fenológiai állapot). De még az udvarunkon, telephelyünkön belül is. A szélvédett, napos, déli oldalon előbb kibújik a nárcisz, mint a ház északi, szeles oldalán. Ezt méhésznyelven az adott hely mikroklímája okozza. Amennyiben ezt kivetítjük országunkra, már jobban érezhető a különbség. Északon minden növény később éri el déli testvéreinek fejlettségi fokát, ezt használjuk ki akácra való vándorláskor. A különbség a méhcsaládok fejlődésében is tapasztalható, de még telephelyen belül is. Mit tehetünk annak érdekében, hogy méhcsaládjaink a lehetőségeinkhez képest a legnyugodtabban teleljenek és megfelelően fejlődjenek?
1. A telelő méhcsaládok kijárói lehetőleg délnyugatra nézzenek! Miért? Mert a rövid nappalok miatt a Nap „laposabban" jár, és a tisztulásra való lehetőséget így tudják a legjobban kihasználni. Később, kora tavasszal, amikor virágporcsomókkal térnek majd haza a dolgozók, a napsütötte kijárón nem dermednek le.
2. Nem szerencsés választás telelésre a nagy, nyitott, napsütötte rét. Sokáig éri (gyakorlatilag körbejárja) a méhest a Nap. A hűvösebb, de felhőtlen időben sok méh kintmarad. Akkor menjenek ki, amikor az idő a legmelegebb, ez délután két óra körül van. Ezért kell a kijárónak délnyugatra nézniük. A konténereseknek ebben az esetben nehezebb a helyzetük, mert valamelyik oldal mindig rossz felé néz.
3. A déli fekvésű meleg völgyeket, szélvédett, napos, dombok által körbeölelt részeket kerüljük. (Ilyen hely akácra lehet ideális.) Az anyák hetekkel korábban elkezdik a petézést.
4. Aki teheti, az adott tájegység hűvösebb részein teleltessen. 5. Ha minden kötél szakad, mert a fenti lehetőségek közül egyiket sem tudjuk megvalósítani, legalább törekedjünk arra, hogy a kaptáraink kijárói nézzenek délnyugatra! Egy próbát megér!
A méhcsaládok biztonságos telelésének egyik alapfeltétele az egyenletes tartós hideg, de ezt nem tudjuk befolyásolni. Ekkor a telelőfürt nyugodt, mozgása minimális, tehát a fogyasztás is az. A mozgás energiát kíván, amit a méhek a mézből nyernek. Ez az „üzemanyaguk".
A déli országrész napos, szélvédett helyen telelő méhészek méhcsaládjai nyugtalanabbul telelnek, emiatt megnő a fogyasztás, és a fiasítás indokolatlanul korán elkezdődik. Ez nem kívánatos állapot, mert a korai fiasítás nagyon megviseli a méhcsaládot! Ezért nem ideális a mostani időjárás, mert visszajött a tartós hideg, a fiasítás melegítéséhez még több méz kell, ez nozémához vezethet. Mit lehet tenni? Reménykedni. Rengeteg mézzel betelelni, hogy az anyáknak ne legyen lehetőségük korán elkezdeni a petézést! Évekkel ezelőtt jártam olyan konténeres méhésznél, aki februárban a folyosót fűtötte. Abban az évben bejött, de ennek súlyos következménye lehet, ha közben nem tudnak tisztulni a családok. Ne csapjuk be a méheket és magunkat. Várjuk meg a valós tavaszt!
Amikor megtörtént a baj, korán elkezdődött a fiasítás, életmentésként kemény főzött cukorlepényt lehet adni. A puha gyúrt lepény semmiképpen nem jó, pláne ha még egy kis „tuning" virágpor is van belekeverve. Ez tovább tetézi a bajt. Petézésre serkenti az anyát! Csak nyugi! Hamarosan eljön az idő, amikor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy maximális petézésre késztessük az anyákat! De ez nem februárban van!
Az előző sorokból kitűnik, hogy ebben az időszakban a cukorlepény csak és kizárólag életmentésre javasolható. A benne lévő cukrot betelelésre kell szánni, de az élelemhiány miatt szenvedő méhcsalád megmentése miatt használata néha elkerülhetetlen. Amelyik család bőséges élelemmel rendelkezik a cukorlepényt kihordja a kaptárból vagy egyszerűen leszórja. Honnan tudjuk, hogy a családnak szüksége van a „vénás injekcióra", a lepényre? A takarás megbontása nélkül tenyerünket finoman rátesszük a fürt vélhető helyére és játszunk, mint gyerekkorunkban. Hideg-hideg, meleg-meleg, forró. A hideg, rendben (ha él).
Ha meleget érzünk (fiasítás jelenlétére utal), felhúzzuk a fóliát és meglessük, hol vannak. Ha középen vagy a kijáróhoz közelebb, nincs teendőnk. Ha hátul vannak (forró), azonnali beavatkozással ablakot vágunk a fólián a fürt felett, és rájuk fordítjuk a lepényt. Többet ebben az időszakban nincs módunk tenni.
A pincében vagy veremben teleltetést kevés méhésznek van módjában választani, pedig a méhcsaládok számára ez lenne az ideális. Nincs szél, állandó a hőmérséklet, minimális a fogyasztás, és egy kis hordónak is szoríthatunk helyet.
Nagyernyei Attila


Attila!
remélem nem bánod, hogy beidéztem egykori írásod?!
Szerintem épp aktuális a téma......... ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

Re:TÉL
« Válasz #8 Dátum: 2015. Január 28. 21:01 »
Zümi!
Jól átvágtál!
Kezdem olvasni, nézem mi ez.
Mondom, hogy került ide?
Aztán legörgetek az aljára, és látom mit tettél.
Remélem másnak is tetszik.
Ma sem tudnék mást írni erről.
Üdv:Attila

*

Geddekas

 • *****
 • 5659
Re:TÉL
« Válasz #9 Dátum: 2015. Január 31. 21:15 »
Kecskeméten +6 C fok, Gödöllőn meg havas téli idő.

Ezt az írást ilyen módon, az időjárás topic-ban tedd közzé!!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 01. 10:31 írta atya »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

 • *****
 • 3184
Re:TÉL
« Válasz #10 Dátum: 2015. Február 02. 20:46 »
QUQURIQ!!!

Nem gondoljátok, hogy az idei tél is nagyon hasonlít a tavalyihoz?
Igaz, még nem értünk a végéhez, de idáig elég meleg volt a tél.
Mint írjátok már tenyérnyi fiasítást is láttatok.
Vajon hol lehetnek most az át telet atkák?

A Kiskakas!

Re:TÉL
« Válasz #11 Dátum: 2015. Február 03. 09:59 »
Ne hidd el hogy van fias!!!!! Tilos benézni a kaptárba!!!! :o :-X

*

bekesm

 • ***
 • 167
 • HUNOR/12
Re:TÉL
« Válasz #12 Dátum: 2015. Február 11. 15:25 »
Kecskeméten 10 C szélcsend, napon 16 C. Méhek tisztultak. Eljött az ideje, hogy mentoromnak bizonyítsam igazam. Hát nem sikerült, Balatonlellén jobban tudja mi újság a méheimnél, mint én a helyszínen.
Három hete megvoltam győződve, hogy van fiasítás a méheknél, Ő állította, ha van, akkor valami  gond van, valószínű atka miatt nem telelnek nyugodtan. Ma benéztem egy a kaptársor szélén lévő családhoz; hát fiasítás még most sincs. Amiért leírom, tanulság a kezdőknek; hallgatni kell a profikra, nem véletlenül van nekik több száz méhcsaládjuk.
Mai kép.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 11. 15:30 írta bekesm »

Re:TÉL
« Válasz #13 Dátum: 2015. Február 11. 16:21 »
Üdv.
Ha ilyen jobb idő van télen, akkor a méhek a kaptár távolabbi zugaiból a telelőfürt közelébe hordják a mézet?

Re:TÉL
« Válasz #14 Dátum: 2015. Február 11. 20:27 »
Mortimer,
Nem. Ez még nem túl jó idő a méhek aktív tevékenysége szempontjából. Február van. Az elmúlt napokban hideg és havazás volt. Nem érdemes nézegetni sem a családokat ilyenkor. Arra kell törekedni a betelelés során (ami ugye az idei évre nézve már tavaly megtörtént), hogy mindíg legyen a "fejük felett" élelem. A méhészet és a Forma1 között nagy a hasonlóság. Utóbbi ugye egy technikai sport, de a méhcsaládnál sem mindegy, hogy tavasszal hányadik rajtkockából indul. Nem beszélve arról, ha egy csapat mellényúl a korábbi évben az autó fejlesztését illetően, a szezonban már sohasem fogja tudni maximálisan korrigálni a tévedést hiszen ahhoz alapvetően újra kéne tervezni az autót, esetünkben a betelelést. "A betelelés a méhész remeke"- tartja a mondás. És ez így igaz. Több feltétel mellett, élelem tekintetében a sikeres betelelés a következő termelési idény alapja. A méhészeti évad a méhészeknél nem februárban-márciusban, hanem azt azt megelőző év júniusában kezdődik. A méhészetben a legfontosabb hónapok (van néhány) a július és az augusztus. A legjobb tavaszi serkentés a bőséges telelő élelem. Sokkal többet jelent a családok számára a tavaszi fejlődés szempontjából a nyári serkentés, mint az esetleges tavaszi. Ha jó családokkal sikerül a "célegyensre" fordító kanyarból akác virágzás előtt 10 nappal "kigyorsítanunk" és ha a "célegyenseben" a padlóig nyomjuk, akkor az időjárás kegyessége mellett igazán jó helyezést érhetünk el a mézeshordók számában... :D