cukor ár

 • 190 válasz
 • 97083 megtekintés
Re:cukor ár
« Válasz #15 Dátum: 2014. Szeptember 07. 13:28 »
Sziasztok ! Akkor a cukor is olyan, mint a , Magyar Fűszer paprika  őrlemény, ? Egy kicsi ebből is, egy kicsi abból is. Szóval ezért nem olyan édes a cukor néha . Űgyes !  Űdv.  Antal

Re:cukor ár
« Válasz #16 Dátum: 2014. Szeptember 07. 15:46 »
Én nem értem ezt a répacukor , nádcukor mizériát. Az Őrösi könyv szerint a nádcukor is tökéletes téli élelem a méheknek. A lényeg, hogy etető anyag semmiféleképpen ne kerüljön a mézbe, akár répa akár nád cukorról legyen szó szerintem. Anno azt tanították , hogy a finomított cukrokban található ultramarine festékanyag nagyon könnyen kimutatható a mézben. Aztán ki tudja mekkorát változott azóta a világ.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #17 Dátum: 2014. Szeptember 07. 16:51 »
A cukor édessége nem attól függ, hogy nádcukor vagy répacukor. A nádcukor összetétele azonos a répacukorral, sőt a tápértéke i, tehát Örösi teljes mértékben igazat írt.. A két cukor közötti különbség a cukorban levő szénizotópok arányában található. A nádban és a kukoricában olyan szénizotópok vannak jelen, amelyek a répában nem fordul elő.

A kristálycukrok ma már nemcsak a cukorrépában és nádban levő diszacharidok lúgos feltárásával, kivonásával történik, hanem enzimekkel is. Sőt ma már nemcsak cukorrépából és kukoricából állítanak elő kristálycukrot, hanem krumpliból, szinte bármilyen gabonából, tehát mindenből, ami keményítőt tartalmaz.

A magvakban levő keményítőt enzimekkel bontják. A bontás során nemcsak diszacharidok, hanem oligoszacharidok is képződnek, sőt nemcsak glukóz és fruktóz, hanem sok más nem feltétlenül édes cukor is keletkezik. Sőt olyan cukrok is keletkeznek, amit a méhek meg se emésztenek. De ma már ezeket a cukrokat tudják kristályosítani, tehát bekerülhet a kereskedelmi forgalomba is.

Tulajdonképpen örülhetünk, ha csak annyira hamis a bolti kristálycukor, hogy van benne nádcukor is vagy tisztán nádcukor. Ugyanis a gabonából gyártott cukrok nem olyan édesek, sőt tartalmazhatnak a méhek számára haszontalan cukrokat is.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Szeptember 07. 16:58 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

 • ****
 • 488
Re:cukor ár
« Válasz #18 Dátum: 2014. Szeptember 07. 17:03 »
Hát ennyi hülyeséget összehordani ? A keményítő tisztán glükózból áll. A kötések szerint lesz belőle maltóz illetve izomaltóz. Mindkettő két glükóz egységből áll. Ezt bontják tovább glükózzá. A glükóz egy részét fruktózzá alakítják a xilóz izomeráz enzim segítségével  (ugyanezt az enzimet használják a nyírfa cukor előállításához is (xilit). De sohasem lesz belőle szacharóz, azaz kristálycukor, amely egy glükóz és egy fruktóz egységből álló diszacharid.  A répa és nádcukorban is ugyanazok az izotópok vannak, de más arányban. A többi stimmel.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #19 Dátum: 2014. Szeptember 07. 17:27 »
Mi a fenéért kötekedsz? Amit leírtam, azt te nem cáfoltad meg, csupán kiegészítetted! Olyan előítéletes vagy, hogy diplomás létedre már neked is szégyellned kellene.

A mindennapi méhész számára lényeges dolgokat írtam le és nem akartam cifrázni olyan részletekkel, amik abszolút fölöslegesek a napi döntések, így a cukorvásárlás döntésének meghozatalához.

Igazad van abban, hogy az előző hozzászólásom első bekezdésének utolsó mondatában rosszul hibásan fogalmaztam. De csak abban. Mert az előtte levő mondatokban viszont leírtam, hogy az izotópok aránya különbözik.

Másrészt jobb ha szétnézel a saját házad táján is, hiszen te sokkal durvább, károsabb magatartást tanúsítasz a növényvédőszerek (ezen belül pl. a neonikotinoidok) méheket károsító hatását illetően. Az pedig igazán súlyos, sőt létkérdés, szemben a nádcukor vagy répacukor problematikájával.

Szerintem diplomás emberként képes vagy normális hangnemben is beszélgetni. Csak le kellene tenned a  válladról azt a hátizsákot, amiben rendkívül súlyos és önmagadra is káros személyeskedő előítéleteket cipeled. Vagy téged is Arisztaioszhoz hasonlóan csak akkor premizálnak, ha durva hangnemben hangnemben írsz?
« Utoljára szerkesztve: 2014. Szeptember 07. 17:44 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #20 Dátum: 2014. Szeptember 07. 17:57 »
Egyébként meg Iridó beszélgess el néhány cukrásszal, hogy  szerintük a kereskedelmi kristálycukrok közül melyiknek milyen édesítő képessége van. Ha az 1 kg valódi répa vagy nádcukrot tekintjük 100 édességi egységnek, akkor bizony vannak bolti kristálycukrok amiből kénytelenek a cukrászok lényegesen többet használni, hogy ugyanolyan édességet érjenek el, mintha az igazi répa vagy nádcukor lenne. Ez nyilván jelentősen függ a fruktóz arányától, hiszen az adja az igazi kellemes édes ízt számunkra.

Mi a fene van a mostani kristálycukrokban a fruktóz helyett, hogy a súlyt nyomják, de nincs elég édességük? Azt nyilván csak a laborok tudják megmondani, de gyakorlati tény, hogy kristályos és nem elég édes.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

 • ****
 • 488
Re:cukor ár
« Válasz #21 Dátum: 2014. Szeptember 07. 18:10 »
Geddekas!
A baj az, hogy az általad említetten kívül az egész 2. 3. 4. bekezdésedben leírtak rosszak. Tudtommal Te hoztad elő ezeket a dolgokat, nem én. Pont ez a baj  más hozzászólásaiddal is. Ugyanennyi belőlük , ami megállja a helyét. Az utolsó hozzászólásod megint hülyeség: egy kristálycukorban nem lehet kevesebb fruktóz. A szacharózban ezek össze vannak kapcsolódva. Abban igazad van, hogy a fruktóz édesebb, de ez egy diszacharidon belül nem fejti ki a hatását. Ha elrágsz egy tüzifa darabot, az sem édes, pedig a cellulóz ugyanolyan szőlőcukor egységekből áll, mint ami történetesen a tiszta szőlőcukor( egyébként a szőlő az édes ízét történetesen a szacharóztól kapja). Az, hogy miért kevésbé édes a kristálycukor,mint kellene lennie, az csak attól lehet, hogy valamivel hamisítják.Nincs értelme szőlőcukorral hamisítani, mert akkor fruktózzal is hamisíthatnák, de mindkettő drágább.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #22 Dátum: 2014. Szeptember 07. 19:13 »
Iridó!

A te hozzászólásaiddal még nagyobb baj van, mert nem az apró részletekben, hanem alapszemléletükben súlyosan hibásak. Ahogy a kétségtelent megkérdőjelezted a neonikotinoidok esetében, az például teljességgel elfogadhatatlan.

Olyan értelmiségi aki ad magára, az hajlandó és képes tanulni a legegyszerűbb embertől is. Nyilvánvaló méhész tapasztalat van évek óta a neonikotinoidok káros hatásáról. Nyilvánvaló ismeretek vannak arról, hogy a multinacionális cégek hogyan korrumpálják a médiát, a hatóságot és az államhatalmat. Te mit képviseltél ebben a helyzetben sokáig?

Visszatérek a kristálycukor kérdésére.
A kristálycukor egy gyári terméktípus kereskedelmi neve, nem pedig kémiai név. A kristálycukor szó jelöl egy kristályos halmazállapotú háztartásban alkalmazott édesítőszert, de ez a szó nem határozza meg annak a kémiai összetételét. A kereskedelmi forgalomban számos ehhez hasonló pontatlan tartalmú megnevezést használunk.

Hogy mennyire hülyeség az, hogy a kristálycukrok mennyi fruktózt tartalmaznak, azt ne velem beszéld meg, hanem a cukrászokkal, gyártókkal, és a laborokkal. Biztos nem neked fognak hinni, hanem a saját tapasztalataiknak, a saját mérési adataiknak.

Kijavítsam a te írásodban levő szakmai hibákat?

A kristálycukor csak a te feltételezésed szerint azonos a kristályosított szacharózzal, ami egy diszacharid (kettős cukor) és áll  egy glükóz és egy fruktóz részből. Azért nem írom, hogy molekulából, mert esetünkben maga a szacharóz a molekula. Ezt a szacharóz molekulát hasítja ketté az amiláz nevű enzimünk és akkor már két különálló molekulaként jelenik meg a szánkban és érezzük az édes ízt a cukor, méz, csoki, és egyéb édesség fogyasztása során.

Ha a kristálycukor nem feltétlenül azonos a kristályosított szacharózzal, akkor bizony bármilyen kristályosítható cukormolekula előfordulhat a kereskedelmi kristálycukorban. Vagyis lehet benne akár kevesebb fruktóz is.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

 • ****
 • 488
Re:cukor ár
« Válasz #23 Dátum: 2014. Szeptember 07. 20:04 »
Ebben az a hiba, hogy az amiláz nem bontja le a szacharózt. Azt a szukráz-izomaltáz enzim bontja le a bélhámsejtek felületén (A Border brush membránon lévő receptorhoz kötődve). Ha nem vagy koprofág, nem nagyon érezheted a belőle kialakuló fruktóz ízét. A kristályosított cukrok közül a szacharóz a legolcsóbb. Te biztosan a vasat is arannyal hamisítanád. Zárjuk le ezt a vitát. Én azért léptem ebbe a Fórumba, mert már nem bírtam ki szó nélkül azt a sok zagyvalékot, amit itt összehordasz.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #24 Dátum: 2014. Szeptember 07. 20:34 »
Az én véleményem meg az, hogy elsősorban azért léptél be a fórumba, hogy a neonikotinoidokat védjed. Ha helyettem más támadta volna a neonikotinos növényvédelmet, akkor hivatalból azt az embert támadtad volna folyamatosan.

Azzal meg (diplomád alapján feltételezhetem, hogy) tisztában lehetnél, hogy a szacharóz nem szinonimája a kristálycukornak. És azzal is, hogy az  élelmiszeripari hamisítás ma már nemcsak a péksüteményeknél tetten érhető.

Az amilázról irottakban igazad van. Viszont most is a lényegben te tévedtél, ahogy más esetekben is. A lényegi hibád pedig az, hogy te a kristálycukor szót azonosítottad a szacharózzal és egyáltalán nem feltételezted a hamisítást, amit pedig a cukrászok és az édesiparban dolgozók pontosan ismernek.

Olyan gőgös vagy, hogy tőled soha nem lehet olvasni olyat, amiben beismered a tévedésedet. Ha ilyesmi kiderül, nem nézel szembe önmagaddal, nem vállalod a tévedésedet, hanem egyszerűen mellébeszélsz vagy megsértődsz és eltűnsz.  Pedig csak az Isten lehet tökéletes, te meg én meg bárki ember fia soha. Nem lenne szégyen tehát beismerned a hibáidat. OK?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

irido

 • ****
 • 488
Re:cukor ár
« Válasz #25 Dátum: 2014. Szeptember 07. 21:32 »
Laci!
Az Isten szerelmére olvass már vissza, hogy miket irkáltál itt össze-vissza. Ha hamisítják, akkor nem cukorral, hanem valami tapadásgátló nyavalyát (tán éppen keményítőt) raknak hozzá. Mondjál nekem légy szíves egy olcsóbb, szilárd halmazállapotú cukrot a nádcukornál, amivel érdemes hamisítani!
Légy szíves mondd el azt a tévedést is, ami miatt eltűntem, mert nem voltam hajlandó beismerni.

Re:cukor ár
« Válasz #26 Dátum: 2014. Szeptember 07. 21:50 »
Irido és Geddekas!
Kezd tetszeni a hangnem.
Ebből a szakmai vitából mi olvasók csak nyerünk.
Ne bántsátok egymást.
A hírlesben már Ravasz írt egy Tolna megyei buktáról.
Sajnos az ilyen gyenge év, és viszonylag magas felvásárlási ár után várható volt a pancsikálás.
Hamar híre megy, hogy ki az elkövető. A kerekedők is felnyomják őket.
Az OMME itt lenne beton kemény!
Sunnyognak, hallgatnak aztán bombaként robban a hír, hogy még az a kevéske akác sem az ami.
Ez a magyar valóság.
"HUNGARY-CUMI"
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #27 Dátum: 2014. Szeptember 08. 22:20 »
Ha tudnám, hogy mivel hamisítják a kristálycukrot, akkor természetesen le is írnám. De azt viszont a cukrászok mondják, hogy valami nem stimmel egyes kristálycukrok édesítő képessége körül ás ők ezt valamilyen balasztanyagra fogják.

Ha úgy működne az OMME, ahogy nem működik, akkor megszervezné, hogy a méhészek csak jó minőségű valódi répacukorral etessék a méhcsaládokat.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

atya

 • *****
 • 1042
Re:cukor ár
« Válasz #28 Dátum: 2014. Szeptember 13. 21:49 »
Szekszárd tesco  184.-Ft a cukor.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Geddekas

 • *****
 • 5836
Re:cukor ár
« Válasz #29 Dátum: 2014. Szeptember 16. 13:31 »
Mennyi nádcukor van a magyar piacon?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.