IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414090 megtekintés
*

irido

• 488
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #135 Dátum: 2015. Január 05. 09:28 »
Mintha a zöldön olvastam volna, hogy a 7 évvel ezelőtti mért adatokat közli. Biztosan van ilyen ciklusosság, de azért nem napra lebontható.
Én azt mondom, hogy fagyosszentek előtti akácra keresztet lehet vetni. Tehát ha előtte indul, akkor azért lesz rossz, ha utána, akkor meg a beígért rossz idő miatt.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #136 Dátum: 2015. Január 05. 21:43 »
QUQURIQ!!!

Hű gyerekek!
A hét vége felé még az ágy lábára is zoknit kell húzni!
Ilyenkor a jó meleg műhelyből szép az élet egy pohárka forralt borral…
Jó fahéjasan, szegfűszeggel, vanilia rúddal, kevés mézzel, egy csipetnyi borssal, egy csipetnyi erős paprikával és persze citromkarika sem hiányozhat!
Az egészet jó forrón kortyolgatva, és bámulni ki a műhely ablakán, ahogy a hópelyhek keringőznek az a kaptárak között.
A hókupac meg egyre hízik, a kaptárban lévő méheinkre hó dunna készülődik…

A műhelyben szeret ő Kiskakas!

« Válasz #137 Dátum: 2015. Január 05. 21:50 »
Én azért bizakodok , hogy lesz akác mézem !!

« Válasz #138 Dátum: 2015. Január 10. 16:13 »
Hű gyerekek!
A hét vége felé még az ágy lábára is zoknit kell húzni!

Kiskakas, ez most nem jött be! Ma fél 12-től fél 4-ig tisztulórepülést végezhettek a méhek, márciust idéző langyos, napsütéses időben. A családok tömegesen jártak és intenzíven hordták ki a hullákat. Az egérrácsokat fel kellett hajtanom, olyan nagy volt a tumultus. Vízhordást is megfigyeltem. Minden család él és virul, csak kevés hullát láttam az aljdeszkákon.

Benéztem néhány kaptár belsejébe penész ügyben, és örömmel láttam, hogy minden száraz volt, sehol semmi lucskosodás. Eddig minden évben probléma volt, hogy a fészek melletti üres tér penészesedett, néhol kisebb tócsákban állt a víz, és érezhetően magas volt a páratartalom a kaptárakban. Az idén más takarási módszert alkalmaztam és úgy tűnik bevált. Ha valakit esetleg érdekel, röviden annyi, hogy a család gyékénypárnával le van szűkítve annyi keretre, amennyit sűrűn fedett a beteleléskor. A keretek fölé közvetlenül két réteg padlószőnyeget terítettem, amely teljesen kitölti területet, nincs semmilyen rés az oldalaknál, és a gyékénypárnára is ráfekszik. Így a levegő csak a kijárón tud áramolni. A padlószőnyegre 3-4 cm vastag papír párnákat terítettem. Egy régi méhész újságban olvastam Csikós Tibor tollából, hogy teleléskor teljesen el kell zárni a kaptár fészken túli részébe irányuló levegő útját, így csak a kijáró irányába távozhat a levegő. Lehet, hogy ezentúl télre is bent hagyhatom a fészken túli kereteket? Igazán kényelmes lenne, ha nem kellene ősszel kivenni, tavasszal pedig visszarakni a fészken túli kereteket. Van esetleg aki bent hagyja a fekvő kaptárban a kereteket télre?

« Válasz #139 Dátum: 2015. Január 10. 16:31 »
Sziasztok !  Nálunk is szép volt az idő , de a méhek nem voltak kint . Igy bele néztem én is ,éltek és nyalakodtak . /cukrot /  Űdv .  Antal

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #140 Dátum: 2015. Január 11. 12:29 »
QUQURIQ!!!

No, nálunk vasárnapra meg nagyon gettó lett az idő!
Szélvihar, nappali sötétség, havas eső. Estére meg havazás is várható!
Vagy mégis húzzuk az ágy lábára a zoknit???

A Kiskakas!

« Válasz #141 Dátum: 2015. Január 11. 12:57 »
Na , meg jőtt a szél ! Azért még nincs olyan hideg , de érződik a lehűlés .

« Válasz #142 Dátum: 2015. Január 11. 19:02 »
QUQURIQ!!!

No, nálunk vasárnapra meg nagyon gettó lett az idő!
.....

Kakaska!

Szép, szép az az "árnyalt" fogalmazás, de a teljes képzavar meg nevetséges...

A gettó (ghetto) eredetileg zsidó-negyedet jelentett, később értelmét kiterjesztették a kényszer-lakhelyre, elsősorban a kényszernek adva prioritást.
Persze "Zalában" lehet, hogy van ilyen átvitt értelme is a jelzőjének, de ott meg annyira nem is volt "gettó" az időjárás. Legfeljebb kicsit genyó, de még talán az sem annyira...

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #143 Dátum: 2015. Január 11. 20:01 »
QUQURIQ!!!

Kinek a pap, kinek a papné!
A sekrestyés  kiskakas!

« Válasz #144 Dátum: 2015. Január 11. 20:39 »
Kiskakas!
Ilyen kakasokra buknak a szakácsok!
Üdv:Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #145 Dátum: 2015. Január 11. 20:59 »
QUQURIQ!!!

Hű, de fasza csávó! Mekkora a pofája?
Szerintem Ö lehetne az év Kiskakasa, az év méhésze és az év méze mellé!
Szerintetek ki lenne a kakukk tojás?

Az előre gondolkodó Kiskakas!

« Válasz #146 Dátum: 2015. Január 16. 21:06 »
Tavasz a télben.
Ma megdőlt a meleg rekord.
Sellyén 16 fok volt.

*

Nb18

• 797
« Válasz #147 Dátum: 2015. Január 16. 21:41 »
Elég baj ez!
Szerintem lesz ennek még böjtje! (ne legyen igazam)
Nálunk már a mogyoró barkája teljes hosszúságúra nyúlott és sárgul a virágportól! :-[

Nb18

« Válasz #148 Dátum: 2015. Január 19. 09:27 »
Sziasztok ! A naplóm szerint , most jó idők kevetkeznek . Így akár mit is csinálunk az anyák elkezdenek petézni . A méhek hordják a virág port .  Hála Istennek élnek !  /gondolom magamba . /  És itt szoktam  híbázni , a kaja elfogy a keretekből .  Ilyenkór nem szabad magukra hagyni a méheket .  Februárban pedig be jőn a hó , és a nagyon hideg idő ! Mondjam tovább ,,,. Ilyenkór jól jőn a főzőtt cukorlepény . Ahogy a kiskakas is írja !   Űdv .  Antal           

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #149 Dátum: 2015. Január 19. 13:23 »
Jó ez az idő?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.