A repceméz alapból természetes krémméz, ez üvegbe szedve áttörik annyira hogy krémes maradjon.
Napraforgóból készítettem valódi mesterséges krémmézet, ennek a finom kristályosodását egy polcon felejtett talán 3-4 éves, akácméz alján talált finoman kritályosodó mézzel segítettem elő. Kézzel naponta átkevertem néhányszor, addig amíg be nem krémesedett, a folyamat idejére már nem emlékszem. Mert lehetett ez már tíz éve is. De nem keményedett, azzal nem volt baj. De egy kiló nem sok, annyit sem adtam el belőle hónapok alatt sem. Talán akkoriban még öngól is volt ez a piacon. Erőssen tartotta magát az tévhit, hogy a kristályos méz hamis, cukros. Ezért végül is kimelegítettem. Persze, ez is csak a Nagy Alföld közepén történhetett meg. Míg ugyan azon években, egy balatoni nyaralás alkalmával láttam, hogy egy ottani méhész szinte csak kristályosan kínálta a mézét eladásra a parti kempingben. Beszélgettem is vele röviden, ő meg azon csodálkozott hogy felénk csak a folyékony méz a méz. Na meg az ő áraihoz képest, igen olcsón.
Persze, azóta már sokat változott a világ, főleg az árak terén, néhány tájékozottab vevő már kristályos mézet kér. De ez, talán még az 1%-ot sem éri el. Lehet, hogy itt volna az ideje megint krémesítéssel is próbálkozni.