Sok helyről jelzik, hogy híg a méz, magas a víztartalma.
Mi is ezért állunk, inkább várok.
Tegnap ráztam meg egy mézes lépet amit még úgy ítéltem, hogy nincs itt a pergetés ideje.
Aki hordóban értékesít esetleg megteheti, hogy 19-es, 20-as víztatalmú mézet perget, de én nem szeretem ha lötyög az üvegben a portéka.
Inkább lemondok néhány kilóról amit a besűrítés miatt elvesztek, de a minőség ettől többet ér.
Két éve annyira sűrű volt a begyűlő nektár, hogy a hordásban simán bele lehetett pergetni, ez az idén lehetetlen volt.
Így a 2019-es akác után elmondható, hogy egy extrém időszakon vagyunk túl.
A rajzás, a mászkálás, az időjárás, a híg méz mind ellenünk szólt.
Ebből már egy is megkeseríti a méhészek életét, de hát ennyi...ez már sok.
Emiatt sem adom olcsóbban idén sem az akácmézünket!
Nézzétek meg az epertermelőket!
Nem ártana tőlük tanulni.
Simán kijelentik, hogy az idén nem lesz egy fikarcnyit sem olcsóbb az eper, ha valaki szeretne befőzni ne késlekedjen.
Itt nálunk a faluban is több mint 10 hektáron termelik az ízletes szamócát (földiepret).
Sorban állás van érte, ott szedik előttünk potom 1.200 Ft/ kilós áron.
50 ember alig győzi minek engednének az áron?
https://adozona.hu/altalanos/Draga_marad_a_szamoca_FIKH20Az idei akác nem lesz piros betűvel írva az emlékkönyvünkbe, mégis sokan AKCIÓZNAK.
Adják 1.700-ért, ja a repcét meg 1.100-ért.
Válaszuk?
Meg akarnak élni.
Ez éppen jó út a tönkremenetel felé, majd rájönnek.
Nagyernyei Attila