Mézek kezelése, krémméz készítés.

  • 87 válasz
  • 71414 megtekintés
*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #75 Dátum: 2019. Március 14. 21:58 »
Sziasztok!

A napraforgóméznek a színét mi adja?
Lehet mondani rá, hogy flavonoidokban gazdag méz, ezért is egészséges?

Köszi a választ,
Attila


*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #77 Dátum: 2019. Április 05. 05:13 »
Köszönöm jani bátya!

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #78 Dátum: 2019. Május 28. 14:57 »
Sok helyről jelzik, hogy híg a méz, magas a víztartalma.
Mi  is ezért állunk, inkább várok.
Tegnap ráztam meg egy mézes lépet amit még úgy ítéltem, hogy nincs itt a pergetés ideje.
Aki hordóban értékesít esetleg megteheti, hogy 19-es, 20-as víztatalmú mézet perget, de én nem szeretem ha lötyög az üvegben a portéka.
Inkább lemondok néhány kilóról amit a besűrítés miatt elvesztek, de a minőség ettől többet ér.
Két éve annyira sűrű volt a begyűlő nektár, hogy a hordásban simán bele lehetett pergetni, ez az idén lehetetlen volt.
Így a 2019-es akác után elmondható, hogy egy extrém időszakon vagyunk túl.
A rajzás, a mászkálás, az időjárás, a híg méz mind ellenünk szólt.
Ebből már egy is megkeseríti a méhészek életét, de hát ennyi...ez már sok.
Emiatt sem adom olcsóbban idén sem az akácmézünket!
Nézzétek meg az epertermelőket!
Nem ártana tőlük tanulni.
Simán kijelentik, hogy az idén nem lesz egy fikarcnyit sem olcsóbb az eper, ha valaki szeretne befőzni ne késlekedjen.
Itt nálunk a faluban is több mint 10 hektáron termelik az ízletes szamócát (földiepret).
Sorban állás van érte, ott szedik előttünk potom 1.200 Ft/ kilós áron.
50 ember alig győzi minek engednének az áron?
https://adozona.hu/altalanos/Draga_marad_a_szamoca_FIKH20
Az idei akác nem lesz piros betűvel írva az emlékkönyvünkbe, mégis sokan AKCIÓZNAK.
Adják 1.700-ért, ja a repcét meg 1.100-ért.
Válaszuk?
Meg akarnak élni.
Ez éppen jó út a tönkremenetel felé, majd rájönnek.
Nagyernyei Attila

*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #79 Dátum: 2019. Május 28. 22:22 »
Sziasztok!

Tapasztalom én is, hogy híg még a méz, bár errefelé hétvégén még volt friss nektár, keretrázáskor fröccsent, megízleltem. Május eleji kóstoló mennyiségű repceméz is viszonylag híg lett, egy része a lépekben is maradt... pár nap alatt bekötött a pergetett is.
A gyümölcsvirág-galagonya szintén híg lett egy picit, ebből sem sok lett.
Most meg kéne vagy 5-6 nap száraz, napos idő.
Közelemben kövér levelű napraforgók cseperednek, s nem tudom, menekítsem-e a méheket 1 hónap múlva. Valahova. Vagy bezárjam őket 3 hétre? :D Infúzióval, pihennek a kaptárban, annál erősebbek maradnak... közben lapozom nekik a Virágporos méhlegelő c. kiváló könyvet.
Ezek a hatalmas táblányi intenzíven növekvő növények gyökérzónái úgy működhetnek, mint egy talajfelszíni szivattyú. Hatalmas felületen párologtatnak talaj felett a növények, ekkor indulhat egy felszín felé történő talajvíz elmozdulás, amely viszi magával a beoldott vegyszer maradékokat is a gyökereken át a növénybe? Nagyobb felvett vízmennyiség - több vegyszer... lehetséges ez?

Üdv.: Attila

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #80 Dátum: 2019. Május 29. 06:57 »
Látod Attila!
Ludányi(Innen egy sértő kifejezést töröltem írásomból!) 17 lehetséges okot felsorolt mitől mászkálhatnak a méhek.
Azok közül egyiktől sem.
Te egyet soroltál fel, ez pedig jelen állás szerint (nem magyarországi, hanem nemzetközi) telitalálat.
A híg mézről is essen szó.
Sajnos éppen a mászkálás miatt megcsappant méhtömeg miatt lassan megy a sűrítés, valamint a légköri viszonyok sem kedvezőek. (párás az idő)
Aki üvegben szeretné értékesíteni az akácmézét, várjon mert a vevők meghálálják.
A híg löttyöt mindenki felismeri, és többet nem vesz belőle.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2019. Május 30. 07:17 írta Nagyernyei Attila »

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #81 Dátum: 2019. Május 29. 17:13 »
Nekem sikerült kicsit hígabbatt pörgetni. Most a többi fiókot fent hagytam hogy még érleljék. Mi a tapasztalat hogy ha egy hordóba felesbe megy bele akkor összekeveredik? Még nem jártam így... :(

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #82 Dátum: 2019. Május 29. 20:05 »
Az OMME honlapján is van egy felhívás!
http://www.omme.hu/erett-mezet-a-hordoba/
Nagyernyei Attila

*

Nb18

  • *****
  • 797
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #83 Dátum: 2019. Május 31. 20:12 »
Sziasztok!

Tudna valaki nekem segíteni egy jó kis propoliszos méz recepttel?

Köszönöm!

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #84 Dátum: 2019. Június 05. 21:34 »
Sziasztok!

Én meg a propolisz oldat receptjét szeretném kérni tőletek!

Köszönöm: Somogyi Csaba.

*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #85 Dátum: 2019. Június 06. 22:59 »
Sziasztok!

1. A propolisz oldat:
egy üvegben lévő nyers propoliszt felöntesz annyi etilalkohollal, hogy ellepje. Jól összerázod, naponta vagy egy hétig. Utána békén hagyod, pár nap múlva elkezd leülepedni, felül van a tinktúra. Kb. 1 hónapig is ülepszik.

2. Ha már megáll az ülepedés, vagy kicsivel előtte, átszűröd finom szűrőn(szódával / alkohollal mosható / tisztítható) egy üvegbe, hozzákevered jó érett repcemézbe. Ez kevéssé dobja ki. Milyen arányban? Kellemes legyen az íze. De legyen is benne propolisz íz, hiszen a propoliszé itt a főszerep.

Alkoholmentesen készítve jobban feldobja.

Javítson, aki jobban tudja, nehogy megvezessem a kérdezőket.

Üdv.: Attila

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #86 Dátum: 2019. Június 07. 21:26 »
Attila köszönöm szépen a receptet.
Üdv: Csaba

*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #87 Dátum: 2020. December 24. 22:58 »
Sziasztok!

A krémes (nem a kifejezetten krémmézre gondolok) állagú repcemézet ki, hogyan tölti üvegekbe?
Ha olyan sűrű, hogy nehezen mozdítható?
Van rá gyors, egyszerű és könnyű módszer?

Esetleg kolbásztöltővel? :)

Köszönöm válaszaitokat előre is!
Attila