Mézek kezelése, krémméz készítés.

  • 70 válasz
  • 29254 megtekintés
*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #45 Dátum: 2017. Február 22. 13:43 »
Bross a mostani szekszárdi előadásában a 15. perctől kezdve beszél a mézhamisításról.

https://www.youtube.com/watch?v=EE40JJYvcMY

Elmondja azt, amit Tóth Zoltán is hangsúlyoz, hogy az ázsiai mézhamisítás legsikeresebb formája a sztirol és divinil benzol monomerekből felépülő műgyantával való kezelés. Ezzel a technológiával egy jellegtelen, mézhez nagyon hasonló állagú, méznek nem nevezhető, de mégis a világpiacon mézként értékesített édesipari terméket állítanak elő.

Bross Péter elmondja továbbá, hogy Tóth Zoltán petíciója a méhészekre nagyon veszélyes, mert mi van, ha a magyar mézben is találnak műanyagot, hiszen számos eszközünk, sőt a kaptárok egy része is műanyag.
Ejnye, ejnye. Ez indokolatlan hangulatkeltés.

Nem hiszem, hogy Bross Péter az agrármérnöki képzés során és azóta nem tanult volna arról, hogy műanyag és műanyag között milyen óriási különbség van. Számos műanyagot használnak orvosi célokra. Nagyon sokféle műanyagot használunk a mindennapi életünkben, pl a konyhában.

Viszont már a műanyagok felfedezésének kezdetén megtanulta az emberiség, hogy a gyűrűs aromás vegyületek többsége veszélyes, rákkeltő. Márpedig, ha a gyantakezelés során az ioncserélő műgyantából a térhálót felépítő monomer molekulák elszabadulnak, akkor azok az ázsiai gyantaszűrt mézben is benne lehetnek. 

Kedves Péter!
A műanyag darabkákat és a műanyagot alkotó monomer molekulákat nem illik még előadás keretében sem összekeverni. Sőt ott aztán végképp nem illik.
Miért? Mert két következtetésre juthat a hallgató:
1.
Bross Péter nem készült fel ebből a témából és úgy beszél róla vagyis minimális hozzáértés nékül.
2.
Bross Péter tudatosan keverte össze a két fogalmat, mert valamely érdek ezt követelte meg tőle.

Való igaz, hogy műanyagdarabkák kerülhetnek a mézbe, de nem ugyanaz, mint a sztirol vagy benzolszármazék molekula.
Miért?
1.
A sztirol és benzolszármazékok olyan kicsi molekulák, amik csak nagyon speciális fizikai kémiai eljárással vehetők ki a mézből, viszont az esetleg mézbe került műanyagdarabkákat a méz kilöki magából, de sima hétköznapi szűrővel is eltávolítható.
2.
A méhészetben nem használunk olyan eszközöket amiből benzolszármazékok juthatnának a mézbe. Tehát, ha a labor benzolszármazékot talál a mézben, akkor az idegen eredetű, gyantaszűrésre utaló nyom.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

  • ***
  • 139
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #46 Dátum: 2017. Február 22. 19:01 »
Sziasztok!

Kristályos mézeimet nem melegítem.
Annyira átkeverem, hogy üvegbe tölthető vagy szedhető legyen.
Azért, hogy minél kevesebbet legyen "kezelve", és ne kelljen pluszba dolgozni az illúzióért.
Ha kimelegíteném és megvennék, de nem fogyasztanák el egyből, csak egy-két hónap múlva, amikor már félig újraköt, arra gondolna, ez nem az, amit vásárolt. Tovább is ajándékozhatja jóhiszeműen, amikor még nála folyékony...
Ezért minden vevőnek elmondom a kristályosodási időket - repce 1 hét, napraforgó 3-4 hét, stb., mindez csak halmazállapot-változás, ízek, aroma, illat, enzim és minden egyéb nem változik.
A kristályos méz is kizárólag (édesharmat kiv.) virág nektárjából készül, mint az akácméz.
Elmondom, ha akarja, felmelegítheti, számolva az érzékeny alkotók sérülésével.
Vannak, akik kimondottan kristályosat kérnek, áruk miatt vagy célzottan. Kenyérről nem folyik le, nem csöpög annyira, íze miatt, teában, kávéban elolvad ugyanúgy, sütésre stb.
Az árszabás olyan, hogy ösztönözze a kristályos mézek kóstolását, megismerését.
Tanítani kell a fogyasztót is, ha már az érdeklődés csekély szikráját is felcsillan a szemében, azonnal, mielőtt tovább indul. Legyen a mag elvetve.

Üdv.: Attila

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #47 Dátum: 2017. Február 23. 10:02 »
Geddekas! Úgy tudom, hogy a műgyanták ioncserélő típusuak. A vízlágyító műgyantáknál a keménységet okozó ionok kötődnek meg és H ion kerül a helyébe. A méz esetében ha  megköti a káros anyagokat mit bocsát a helyébe? Ez csak kérdés, nem biztos, hogy így van, de a működése akkor milyen?

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #48 Dátum: 2017. Február 23. 18:25 »
Feltettem a cégnek ezt a kérdést is. Nem adott pontos választ. Annyit mondott, hogy lényegesen csökken a méz ásványi anyag tartalma.
Szerintem nagyon sok értékes anyagot megköt a műgyanta, hiszen színét, illatát, ízét veszti a gyantakezelés során a méz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

  • ***
  • 139
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #49 Dátum: 2017. Február 24. 14:30 »
Köszönjük a kémiaóra-szintű felvilágosítást a technológiáról.
Így a mennyiségnek érthetően nem szab határt semmi. Biztosan még kukoricából is tudnának mézet gyártani...
Maradok az igazi méznél.

Üdv.: Attila

*

nyuszt

  • ***
  • 104
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #50 Dátum: 2017. Május 29. 15:14 »
Üdvözletem   ! Egy kérdésem lenne akácmézről. Múlt héten csütörtökön pergettem  az akácmézet  , és ma megnéztem és olyan a méz mint  a  tej , vagy a limonádé ,nem áttetsző.Lehet hogy még hordtak bele repcét és azért ilyen , meg fog kristályosodni ? Az íze akác nem érződik a repce. A tisztító pergetést 10.-én végeztem és az a mézen ,természetesen már be van állva , kristályos.  Vagy  csak nagyon lassan távoznak a légbuborékok azért ilyen " zavaros " ? Egyébként csak tiszta  szűzlépekből lett elvéve az említett méz tétel ! Várom  a  megtisztelő  válaszokat  ! Köszönettel : nyuszt

*

nyuszt

  • ***
  • 104
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #51 Dátum: 2017. Május 29. 16:08 »
Ja igen ,azt elfelejtettem leírni , hogy pergetéskor áttetsző volt még, akkor nem volt limonádé jellegű .

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #52 Dátum: 2017. Május 29. 18:43 »
Ne aggódj, az idő mindent megold. ;D
Majd szépen ki fog tisztulni.

Üdv. jani bátya

*

nyuszt

  • ***
  • 104
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #53 Dátum: 2017. Május 29. 20:26 »
Jani  bátya  ! A választ köszönöm , de őszintén mondom egyáltalán nem vagyok nyugodt . Nem  először pergetek életemben, de ilyen "tejszerű  vagy limonádés  " még nem volt   a mézem. Átnéztem időközben a Méhész Fórumra  ( a Ződre ) is , és hasonló gondokkal  szembesült  tibibi nevű felhasználó is . Akkor írásodat tekintve  már tapasztaltál ilyen jelenséget,  és  esetedben a méz tiszta , áttetsző akácméz lett egy idő elteltével ? Nem az esetlegesen be vitt repce nektár okozza ezt a jelenséget ? Üdv :nyuszt

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #54 Dátum: 2017. Május 29. 20:41 »
Nyuszt!
Örülj neki, hogy ilyen a mézed!
Tegyél belőle egy kilós üvegbe és naponta fogod megélni a csodát.
Az alján kezdődik a tisztulás, és szobahőmérsékletlen egy hét tíz nap alatt fog letükrösödni.
2.500 Ft alatt meg se mutasd a vevőidnek.
Olyan víztiszta, áttetsző akácmézed van, aminek ez a folyamat természetes velejárója.
A tetején lévő fehér habnál finomabbat még nem ettem.
Földi eperre szoktuk csorgatni, valami fenomenális ízharmónia a kettő együtt.
Nekem ez volt a 34 szezonom, és csak egyszer volt hasonló minőségű mézem mint az idei.
Most úgy látom, hogy a 2017-es lesz a bajnok.
Nyugodj meg, a mézed kiváló.
Nagyernyei Attila

*

nyuszt

  • ***
  • 104
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #55 Dátum: 2017. Május 29. 21:06 »
Attila  !  Köszönöm  a hozzászólásod- bíztatásod  ! Remélem így lesz  . Üdv :nyuszt

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #56 Dátum: 2017. Május 30. 14:28 »
A hétvégén pergetett akácomnál még nem álltam neki a kiüvegezésnek, csak a pergetés végén töltöttem ki egy üveggel. Ilyen mézet még nem láttam, szinte vízszerűen halvány, és halványzöld árnyalatú. Volt már "zöldes" árnyalat korábban, de azért az alaptónus a sárga volt, ennél meg nem. Illata gyakorlatilag nincs az első üvegnek, a tartályban azért van valamennyi. A sűrűségével nincs gondom. Ez így rendben van?
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 30. 14:41 írta Jam Clerk »
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #57 Dátum: 2017. Május 30. 14:56 »
Teljesen rendben van.

*

crx7

  • *
  • 13
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #58 Dátum: 2017. Szeptember 11. 22:02 »
Tisztelt Méhészek!

Szeretnék tanácsot kérni!
Az egyik -júliusi- pörgetésnél kicsit hígnak találtam a vegyes mézemet.Gyanúm be is igazolódott,kis macis üvegbe rakva mostanra majdnem fel is forrt!!! (ez gondolom az éretlen méz tulajdonsága)
A kérdésem az lenne, hogy mit tudok ezzel a mézzel kezdeni, mielőtt még tényleg "beindul"??
Válaszokat előre is köszönöm!

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #59 Dátum: 2017. Szeptember 12. 06:26 »
Szervusz crx7!
Az erjedő mézedet öntsd hozzá valamilyen gyümölcscefréhez, kiváló pálinkád lehet még belőle.
Tisztelettel: Somogyi Csaba