Mézek kezelése, krémméz készítés.

  • 70 válasz
  • 29238 megtekintés
*

izso60

  • ****
  • 466
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #30 Dátum: 2016. December 13. 19:36 »
Üdv.Uraim!
Geddekas!
Talán próbálj meg mézet termelni,a savós,tejfölös muttyod helyett.
Amit lehet hogy könnyen kiprésel a mángorló,és akár egyből folyhat az üvegbe is a fene nagy tapasztalatoddal együtt!

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #31 Dátum: 2016. December 13. 19:48 »

Amit lehet hogy könnyen kiprésel a mángorló

Könnyen, szakszerűen és gusztusosan. ;D
Még mindig nem távolította el ezt a videót, pedig sokat árthat a mézfogyasztásnak világszerte ez a gusztustalan ...

https://www.youtube.com/watch?v=8ib2O7UiZfo

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #32 Dátum: 2016. December 13. 20:23 »
Írva vagyon, hogy ez kísérlet. Azóta a gép telesen átalakult és az adagolás is automatikus.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #33 Dátum: 2016. December 13. 21:02 »
Kedves izso60 !
Én nem azt írtam, hogy a pergetőből hanem azt, hogy pergetés után.
Nálam ez azt jelenti, hogy a pergetéskor szűrt mézet, amelyet majd piacra szánok, kb. 2-hét múltán amikor már megnyugszik és még folyékony, kiüvegezem.
Ezt láttam a tanítómesteremtől aki 65 év méhészkedés után 87 évesen távozott közülünk.
Isten nyugosztalja.
Tehát, amit én leírtam az nem túlzás és a vevők becsapásáról szó sincs.
Nincs értelme.
Üdv : lali

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #34 Dátum: 2016. December 13. 21:19 »
Lalimeheszet!
Ne foglalkozz vele!
Csuja kiakasztotta, és elveszítette az önkontrollját.
Te csak üvegezz, ahogy tanultad.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #35 Dátum: 2016. December 14. 10:30 »
Lali!

A módszered jó és eredményes. Krémmézhez viszont nem jó. Bíró Sándor Svédországban élő magyar méhész a gödöllői előadásában elmondta hogyan is lehet jó krémmézet csinálni bármelyik mézből.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #36 Dátum: 2016. December 14. 13:34 »
Geddekas !
Van-e erről az előadásról írásos vagy esetleg hanganyag ?
Üdv. lali

*

Nb18

  • *****
  • 719
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #37 Dátum: 2016. December 14. 15:24 »
.

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #38 Dátum: 2016. December 14. 16:24 »
Megkérdezem, hogy mit tehetek a recept megismeréséért.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #39 Dátum: 2016. December 14. 18:14 »
Jobb helyeken mindig készül hangfelvétel!  :D

Egyrészt kor dokumentum, hogy mi hangzott el, de sajnos vannak akiknek már emléket állítanak ezek a felvételek.

Javaslom minden egyesületben vezessétek be ezek készítését, az utódok egyszer hálásak lesznek érte!  ;)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #40 Dátum: 2017. Február 08. 18:30 »
Felkerestem levélben a Sunresin céget, hogy adjon információt a méz gyantatechnológiás tisztításáról. Rendkívül gyorsan kaptam választ. Sőt küldtek egy ismertetőt is, hogyan kellene ezt a méztisztítást csinálni. Szerintük a mézből kiveszi az antibiotikumot, a peszticidet a HMF-et stb.

Néhány dologra felhívom a figyelmet. Úgy kezdi az ismertetést, hogy csapvízzel hígítsd fel a mézet úgy, hogy az oldat 40 %-os cukoroldat legyen. Szép lassan öntsd rá a műgyantára. Állítsd be az átfolyási sebességet lassúra. Először a víz fog távozni, majd egyre töményebben a mézoldat.

A folyamat végén kapott mézoldat színe lényegesen világosabb lesz, mint a kiinduló méz.

Szerintem teljesen mindegy, hogy mit beszélnek a nagy méhészvezetők EU-ban és hogyan mosogatják a saját kakis pelenkájukat, vegyétek komolyan Tóth Zoltánnak a gyantatechnológiás mézhamisítás elleni petícióját.

Fogok még további információkat gyűjteni.

Csatolom az ismertetőt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #41 Dátum: 2017. Február 09. 16:18 »
A csatolt fotón szerepel az a mézüzemi gépsor, ami áll 1 méztartályból, amibe a vízzel duplájára hígított kezeletlen méz van, két ioncserélő gyantával feltöltött tartály, amibe felülről megy be a méz, alul pedig kijön a "méz"-nek nevezett édesipari termék, ami egy másik tartályban gyűlik. Üzemi hőmérséklet 40 C fok +/- 5 C fok.

A "méz"-nek nevezett édesipari termék 60 % vizet tartalmaz, ezért azt evaporátor nevű és a képen nem látható eszközön kell keresztülengedni, amiben -6 bar vákuum van és 45 C fok hőmérséklet. Nehogy azt higgyétek, hogy csak a víz távozik az eljárás során, hanem az összes könnyen illó aroma jellegű anyag.

A gyantakezelés, ahogy már leírtam és a fotón is mutattam, kiveszi a méz színét, tehát valószínűleg a flavonoidokat is eltünteti a mézből. Vagyis ami ennek a két "tisztítási" lépcsőnek a végén a kiinduló mézből megmarad, az már valóban csak és kizárólag édesipari terméknek nevezhető, de méznek semmiképpen sem. És még arról nem is beszélgettünk, hogy vajon 40 C fokos hőmérsékleten a műgyanta alkotóelemeiből (benzolszármazékok) mennyi kerül bele a mézbe.

Ezeket az információkat kb 7 nap alatt egyedül össze tudtam szedni. Ha erre a teljesítményre eddig az EU egyetlen méhészegyesülete se volt képes, akkor azt kell mondanom, hogy vagy töketlen és tudatlan társaság a vezetésük, vagy velejéig korrupt aljas gazemberek gyülekezete.

De teljesen mindegy, mert mind a két eshetőség esetén szélnek kell őket ereszteni. Ebben a tekintetben a nagy francia Etyienünk sem kivétel, Ő se különb a többinél. Bross nem hivatkozzon nagy nevekre ebben a témában, hanem dolgozzon meg a pénzéért és a tekintélyéért.

A kínai mézet ki lehet nyomni az EU piacáról, ha AKARJUK. Csak egy a baj, hogy a méhészegyesületek vezetőinek ahhoz nem talpakat kéne nyalni, hanem jó szándékkal és tudással érdeket kell védeni, nemcsak hordószónoklattal szépeket dumálni mindenféle paradigmaváltásról, miközben zajlik a régi hatalommal való kiegyezés és restauráció.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #42 Dátum: 2017. Február 09. 16:56 »
Íme az Élelmiszerkönyv szerinti méz direktíva.

Olvassátok el!

Szerintem a gyantaszűrt méz ennek semmiképpen sem felel meg. Ha bele is szuszakolják az Élelmiszerkönyvbe, szerintem a filtrált méz kategóriájába vagy a sütő-főző méz kategóriába lehet helyet találni neki.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #43 Dátum: 2017. Február 10. 10:24 »
Mivel a gyanta telítődni tud és akkor már nem veszi ki a mézoldatból a peszticideket, ezért időnként nátronluggal átmossák a rendszert, amit aztán egy erős vízes átöblítés követ. Az átöblítést addig folytatják, amíg a lúgos kémhatás el nem tűnik. Ez után újra ráengedik a toronyra a mézoldatot, ami savas, pH: 4,2-3,5.

Érdemes lenne megnézni, hogy mit old le a gyantáról a nátronlúg, vagyis mit szed ki a mézből a gyanta?. Biztos, hogy nemcsak a virágport és a nönvényvédőszereket. Feltételezhetően a flavonoidokat is. Márpedig azok is természetes részei a méznek. Ráadásul a színen kívül az ízét illatát zamatát is jelentős részben megadják.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

  • *****
  • 5658
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #44 Dátum: 2017. Február 11. 14:32 »
Valaki néhány évvel ezelőtt - ha jól emlékszem Bross Péter - járt Kínában és arról számolt be, hogy a kínai méhészektől nem érett mézet visznek a mézüzemekbe a mézfelvásárlók, hanem éretlen 70 %-os éretlen mézet. Hány éve is történt ez?

Valószínűleg már akkor alkalmazták a kínaiak a gyantatechnológiát a mézüzemekben, ugyanis a gyantatechnológiához mindenképpen vízzel hígítani kell a mézet. Vajon mikor jelent meg ez a technológia Európában és Magyarországon?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.