Igen mi szűrjük a mézet kivétel nélkül, már az első pergetésünk óta, nyáron ennek már 20 éve lesz.
A fentieket kiegészíteném annyival, és főleg jótanácsként.
Szűrésre bármilyen körülmények között lehetőség van. És nem is kell hozzá drága berendezés, csupán a szűrőanyag amit magára a hordószájára kötözünk. Úgy hogy bemélyedése legyen, amibe minimum 1 vedernyi méz belefér. Természetesen több hordónál is egyszerre, mert a mézsűrűsége és a hőmérséklettől függően idő kell hogy lefollyon.
Soha nem pergetünk a szabadban, a lakókocsink elősátrában szoktunk, vagy más hellyen de akkor is meg van a lehetőség a méhmentesítésre. Egyébként ha felöntötöttük a szűrős hordóba a mézet, a tetejét rátesszük.
Az ülepítéses módszer nagyon elavult, bár a kereskedők még szűretlenül is elfogadták (eddig). De nekik is nagyobb a bizalmuk, a gondosan szűrt méz esetében. Bár én a mézemből keveset adok le, mert közvetlen értékesítünk.
Vannak a mézzel azonos fajsúlyú szennyeződések, ezek se le, se fel nem fognak a mézből távozni. De a hordófalára is felragadhat, még a könnyebb szennyeződés is. Hagyományosan is sokan méhészkednek még, fekvőben anyakorlátozás nélkül, ha ők sem szűrik ott aztán nem kevés kipergetett fiasítás is benne rohad, a hordófalára tapadva hiába szedte le a tetejéről. A repcéből meg esélye sem lenne feljönni, mivel az másnapra behúz.