Mézek kezelése, krémméz készítés.

  • 70 válasz
  • 28329 megtekintés
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #15 Dátum: 2016. Február 15. 16:24 »
Inkább várni kell vele, amíg a levegőbuborékok feljönnek a tetejére és utána kiengedni a csapon.
Jobb, ha a vevőnek nem kell ezt magyarázni...

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #16 Dátum: 2016. Február 15. 17:04 »
Szóval akkor több napig kell hagyni a mézet a csapoló tartályban, ameddig a levegőbuborékok teljesen felúsznak és csak utána kezdjem az üvegezést?

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #17 Dátum: 2016. Február 15. 17:42 »
Ahogy zümi is írta, csak esztétikai hiba. A vevő meg vagy érti vagy nem ezért inkább jobb várni vele, amig a letöltő edényben feljön a levegő a tetejére.

*

kiskakas

  • *****
  • 3184
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #18 Dátum: 2016. Február 15. 17:51 »
QUQURIQ !!!

Minél nagyobb a letöltő tartály, annál lassabban hűl ki.
A méz saját súlya tolja ki a légbuborékokat.
A kisebb átmérőjű töltőtartályból gyorsabban feljönnek a légbuborékok mint a nagyobb átmérőjűből.

Kiskakas

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #19 Dátum: 2016. Március 07. 00:54 »
A méz szűrésekor is kerülnek bele apró légbuborékok, amit a mézcseppek visznek magukkal. A másik habosodási jelenség a kristályos méz kimelegítésekor jelentkezik. Ez viszonylag könnyen feltisztul, a még meleg mézből. A mézet mi rögtön a pergetéskor szűrjük így van ideje felszálni a buborékoknak.

*

kiskakas

  • *****
  • 3184
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #20 Dátum: 2016. Március 07. 20:11 »
QUQURIQ !!!

Robotur!

Jól csináljátok!
A pergetendő méz még langyos, jól szűrhető!
Nem kell további melegítés a szűréshez. A HMF érték a legjobb.
A színét  is sokáig megtartja a méz így.
Akik a méheknél pergetnek, pláne az utolsó pillanatban (virágzás végén) nincs módjukban szűrni a mézet.
Még a pergető sátorban is cinkes ilyenkor szűricskélni. (szűrő tisztítása, elmosása)
Igaz, a hordókból nehéz így tél végén a töltő tartályba átvödrözni a mézet.
Azért büszkék lehetne a vevőid, hogy a Te mézeidet ehetik...

Üdv. Kiskakas

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #21 Dátum: 2016. Március 11. 12:42 »
Mi nem szűrjük a mézet. A hordóban két hàrom nap alatt feldobja a viaszt és a habot. Akkor leszedjük a nagyját. A letöltőbe fejtés után szintén két három nap, és a maradékot szintén feldobja. Így alul kristálytiszta lesz.

*

kiskakas

  • *****
  • 3184
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #22 Dátum: 2016. Március 11. 15:56 »
QUQURIQ !!!

Bocsi a bele szólásért!
30 éve üvegezek mézet.
Vannak a mézben olyan lebegő anyagok amiket ki kell szűrni a mézből.
A megtöltött üveg fala úgy működik mint a nagyító. A legkisebb szemcséket is felnagyítja.
Így a vásárlónak nem adható oda!
Aki szűri a mézet, megmondhatja, hogy a szűrőben mindig van apró fennakadt szemcse.
Lehet, hogy csak minden 10 üvegben találunk apró szemcsét, de amire kivadásszuk, egy komplett piaci mézletöltést elvégezhetünk.

Kiskakas

*

Geddekas

  • *****
  • 5644
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #23 Dátum: 2016. Március 11. 22:40 »
A méz hőfokától is függ, hogy mennyire könnyen tisztul magától. Jó harmincfokos nyári hőségben gyorsan tisztul, felül még jócskán buborékos, de alul már csapolható, tölthető. Akkor a Kiskakas által emlegetett apró krokodilok is el tudnak tünni. De természetesen a szűrés a tuti módszer.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #24 Dátum: 2016. Március 12. 08:22 »
Igen mi szűrjük a mézet kivétel nélkül, már az első pergetésünk óta, nyáron ennek már 20 éve lesz.
A fentieket kiegészíteném annyival, és főleg jótanácsként.
Szűrésre bármilyen körülmények között lehetőség van. És nem is kell hozzá drága berendezés, csupán a szűrőanyag amit magára a hordószájára kötözünk. Úgy hogy bemélyedése legyen, amibe minimum 1 vedernyi méz belefér. Természetesen több hordónál is egyszerre, mert a mézsűrűsége és a hőmérséklettől függően idő kell hogy lefollyon.
Soha nem pergetünk a szabadban, a lakókocsink elősátrában szoktunk, vagy más hellyen de akkor is meg van a lehetőség a méhmentesítésre. Egyébként ha felöntötöttük a szűrős hordóba a mézet, a tetejét rátesszük.
Az ülepítéses módszer nagyon elavult, bár a kereskedők még szűretlenül is elfogadták (eddig). De nekik is nagyobb a bizalmuk, a gondosan szűrt méz esetében. Bár én a mézemből keveset adok le, mert közvetlen értékesítünk.
Vannak a mézzel azonos fajsúlyú szennyeződések, ezek se le, se fel nem fognak a mézből távozni. De a hordófalára is felragadhat, még a könnyebb szennyeződés is. Hagyományosan is sokan méhészkednek még, fekvőben anyakorlátozás nélkül, ha ők sem szűrik ott aztán nem kevés kipergetett fiasítás is benne rohad, a hordófalára tapadva hiába szedte le a tetejéről. A repcéből meg esélye sem lenne feljönni, mivel az másnapra behúz.

*

Nb18

  • *****
  • 714
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #25 Dátum: 2016. Március 12. 10:22 »
Sziasztok!

Nálunk is fennt van a kannán pörgetéskor  a szűrő mindig, így már később csak a habot kell a tetejéről leszedni, amit több lépésben szoktam elvégezni. Ha adok le mézet a kereskedőnek, így szokta megkapni, eddig még nem volt belőle gond. Én korlátozok anyát és nem pergetek fias kereteket, hanem megkapják a rászorulók.
Saját kiszerelésnél a letöltőbe szűröm a mézet finomszűrővel. Ehhez szükséges kissé meglangyosítani  a cuccot, de csak tényleg langyosításról van szó, nem melegítésről.

Nb18

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #26 Dátum: 2016. Március 14. 01:39 »
Egylépésből is kellő szűrés végezhető, miért ne tetszene a szűrött méz a felvásárlónak? Egyébként létezik már több lépcsős szűrővel egybe épített pergető is. Sajnos nem volt alkalmas az NB keretek pergetésére.

Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #27 Dátum: 2016. December 12. 22:58 »
Tisztelt Robotúr !
Én is az Alföld tengersík vidékén méhészkedem.
Teljesen igazat adok. Mifelénk a kristályos mézet majdhogynem megvetik, de legalábbis gyanúsnak tartják.
A minap egyik vásárló azt kérdezte: Mondjam már meg, mikor töltöttem a kínált vegyes virágmézet az üvegbe?
Természetesen pergetés után, válaszoltam. Ezért kristályos.
Mert ő úgy hallotta, hogy a melegített méz veszít az összetevőiből.
Remélem egyre több ilyen tájékozott vevővel fogok találkozni.
Üdvözlettel : lali  :)
 

*

izso60

  • ****
  • 452
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #28 Dátum: 2016. December 13. 17:44 »
Üdv.Uraim!
Csak óvatosan!
A különböző "szakszerű" tájékoztatásokból kezd leszűrődni hogy a "melegített"méz hibás!
Ezzel szemben az igazság az hogy a kollégáknak meg kellene tanulni a mézzel való szakszerű bánásmódot.
Azért a pergetőből kiszerelni egy kicsit macerás és nem kis túlzás,nem becsapni kell a fogyasztót hanem megtanítani vele ami rátartozik!

*

Geddekas

  • *****
  • 5644
Re:Mézek kezelése, krémméz készítés.
« Válasz #29 Dátum: 2016. December 13. 19:04 »
Izsókám, Nehogy már te oktasd ki a nálad tapasztaltabb méhészeket, hogyan kell melegíteni a kristályos mézet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.