Hidegben füstölni TILOS!
Tisztelt Méhészek!
Zajlanak a Szekszárdi Szüreti Fesztivál eseményei.
Biztosan tudjátok, hogy már jó tíz éve a méhészek is részt vesznek portékáikkal a rendezvényen.
Minden évben meglátogatom őket, mert ez jó alkalom egy kiadós, laza beszélgetésre. Vannak megyénken kívüli méhészek is, így még teljesebb képet kaphatok mondjuk méhegészségügyben.
Természetesen 2014. év slágere az atka. Most nem korszakalkotó elmélkedésbe fogok kezdeni, hanem a tegnap este hallottakról írok.
A napokban egy sok száz családos profi méhész, nem vette figyelembe az intő szavakat, és hajnalban, tíz fok alatt bepuffantott egy jó kis adag amitrázt Furettoval. A keverési arány rendben volt, viszont a beavatkozást tíz fok körül, vagy kicsit alatta végezte. Miért fontos ez? Mert ezen a hőmérsékleten, már majdnem fürtben van a méhcsalád, valójában ez a héj külső hőmérsékletéhez közel lévő körülmény.
Eredmény? Siralmas. "Rajok" a fákon, méhanyák a homlokdeszkákon, később óriási rablás tört ki!
Azt gondolják sokan, hogy amit itt leírunk az a néhány bohóc elmélkedése. Hát nem!
Tapasztalatinkat osztjuk meg veletek, azért, hogy a leghatékonyabban tudjatok védekezni.
Hányszor és hányszor figyelmeztettem a tisztelt méhészeket, hogy az alacsony hőmérsékleten történő füstölés (Ködölés) akár végzetes is lehet.
Annyit szeretnék még üzenni a pórul járt méhésznek, hogy még nincs vége!
Most jön a nosema! Ennek a rosszul időzített atka elleni védekezésnek a kísérő betegsége a hasmenés.
Sajnálom. Óriási veszteséggel számolhat.
Nagyernyei Attila