Tehát a füstölés veszélyeit, ebben szerzett szomorú tapasztalataimat osztom meg veletek.
Első, talán legfontosabb a hőmérsékleti tényező.
A Furetto elven működő füstölések ideális hőmérséklete 16-26 Celsius.
Még ekkor is történhet baj!
Két éve hívott a méhész, hogy én mindenhol azt hirdetem, 15 fok alatt ne füstöljünk.
Ő 16 fokban füstölt, mégis óriási a vesztesége.
Mégis ez, hogy fordulhatott elő? Délután 3 órakor kezdte a méhész a kezelést. Fél órára bezárta a méheket az amitrázos füstbe.
A hőmérséklet rohamosan el kezdett csökkenni, este 6-kor már csak 9 fok volt. Ez közel van a telelő fürt külső hőmérsékletéhez.
Másnap hajnalban mínusz 3 fok! Hoppá. A méhek nem tudtak fürtbe húzódni, mert a délutáni kezelést még nem tudták kiszellőztetni, nyugtalanok voltak, és jött a baj. Tömegével ledermedve az aljdeszkán hevertek.
Sajnos teljes pusztulás lett a vége. 45 méhcsalád ment el így.
A befúvás tényleg csak fúvás legyen, ne NATO bomba!
A szerb ködölő eredeti állapotában nagyon brutál. Én is ezt használom. Olyan kicsi a fúvóka átmérője amin a füst kiáramlik, hogy ez óriási nyomást és meleg füstöt eredményez. Már szóltam érte a gyártónak.
Egyszerű mozdulattal le kell a fúvókát csavarni a csőspirál végéről és egy fogóval a csövet össze lehet úgy lapítani, hogy a nyomást a felére csökkentsük.
A füstöt lefelé kell irányítani, a léputcába benyomni tilos. Minimum anyaveszteséggel, vagy komoly népességcsőkenéssel számoljon aki benyomja a léputcába Furetto végét.
Legjobb az alsó kijárós kaptár, itt a keretek alatti méhjáratra célozzunk.
Folytatom.
Nagyernyei Attila