ATKAIRTÁS, de ésszerűen

  • 3147 válasz
  • 1530048 megtekintés
*

oszkár

  • *****
  • 1131
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2670 Dátum: 2019. Július 01. 17:27 »
n
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:11 írta oszkár »

*

csumi

  • *
  • 30
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2671 Dátum: 2019. Július 01. 18:08 »
Disznópörzsölőként is lehet használni, az mindent visz: atkát, méhet, kaptárt, erdőt-mezőt... De ha körültekintően használjuk, akkor odafigyelünk, hogy ne gyulladjon be:
- elől kell egy lemez, ami elválasztja a ködöt a spirál körüli lángoktól
- figyelni kell, ne legyen a cső végén égő maradvány, ami begyújtja a ködöt
- ha fúrt lyukon fújunk be, nem kijárón, kisebb a begyulladás veszélye

*

neo

  • *****
  • 947
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2672 Dátum: 2019. Július 01. 18:54 »

A furettó és klónjai melegköd képző berendezések. Folyadékból képeznek néhány mikronos folyadék részecskékből álló (meleg) ködöt. A köd a bekevert anyagot, a vegyszert és a vivőanyagot (petróleum) tartalmazza. A köd tehát apró folyadékcseppekből áll. Ami a csövön kijön, az nem szilárd és nincs is elégetve. Nem is tud a csőben elégni, mert az égés (egyik) feltétele az oxigén, ami a bepumpált keverékben nincs.
Csumi!
Ezt a szakszerű észrevételt elfogadom, és köszönöm! Ugye az Antivaros füstölésre (amit Mitaccal és Takticcal is szoktunk végezni)  ettől függetlenül érvényes a levezetésem, mert ott tényleg égés történik, és az amitráz megmarad, mert hatékony. Ott ugye füst van, melyben szilárd részecskék (vélhetően amitráz kristályok) vannak. Furetto esetén ebben az esetben a két készítmény eltérő hatása (a megfigyelés szerint) nehezen magyarázható. Hiszen akkor mindkettőnek folyadék mechanizmus alapján kellene a kültakaróról felszívódnia, nem pedig a tappancsokon át kristályokként. Aztán persze az is lehet, hogy valami más a dolog nyitja. Az is lehet, hogy csak a glicerin képes átvinni az oxálsavat a kültakarón, apoláros folyadékok nem szívódnak fel. Azért én továbbra is arra szavazok, hogy a különbség oka (ha az nem csak optikai csalódás) a hasznosuló amitráz mennyiségében van. Tehát azonos mennyiségre kiszámolt amitráz alkalmazása esetén, ha van különbség a két készítmény között, akkor az azért van, mert a hatékonyabb esetén több kerül az atka testébe. Tény és való, hogy a papírcsíkos füstölés nem azonos a Furettos ködöléssel. Ennélfogva pedig az is lehet, hogy a Mitacos Furetto maradékanyag szintjei nem különböznek a Takticosétól a folyadékfázis deríthetősége miatt.
Ugye  2014-ben került reflektorfénybe, hogy  különbözik a két készítmény hatásossága. Azt megjegyezném, hogy én azt kizártnak tartom, hogy a Taktic akkor nem tartalmazta az előírt adagban az amitrázt. Azért ezt egy komoly cég készíti, nem pancserek. Ilyent egész egyszerűen nem engedhet meg magának. A lejárt, átcímkézett készítmények más kategóriába tartoznak. Nálam az eredeti, friss Taktic szerepelt harmatgyengén. Igaz, nem Furettoban használtam, a Mitacot viszont igen. Megjegyzem, az sem volt tökéletes, sok atka maradt utána is. De ezt én a fiasítás jelenlétének tudom be.
Nagyon úgy tűnik azonban, hogy ha nem tudunk javítani az atkába jutó amitráz és a kaptárba bevitt amitráz arányán, akkor komoly szermaradék problémák elé nézhetünk. Hacsak nem mi fogunk reklamálni a műgyantázás legalizálásáért. Szép kis jövő elé nézünk! Hát drukkolok az oxálsavnak! Meg aztán a Furettos szermaradékoknak sem ártana utána nézni! Hátha az is egy lehetőség.

*

oszkár

  • *****
  • 1131
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2673 Dátum: 2019. Július 01. 19:06 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:10 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 947
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2674 Dátum: 2019. Július 01. 19:34 »
Neo! Az a család rajbölcsős szaporítás volt, és le kellett  volna az elején írnom, hogy ne vezessek félre senkit.
Értsem ez alatt azt, hogy fészkes műraj volt, és akkor kapták meg a lapokat, amikor kikelt a fias? Attól félek, hogy ez a hullási dinamika is azt sugallja, hogy olyan esetben, amikor van fedés előtt álló nyitott fias, akkor az első öt nap gyenge hullási eredménye alapján a kikelő méheken is kb. 5 nap alatt alakul ki a hatékony koncentráció, ami idő alatt az öreg atka simán visszamegy a fiasba. Ugye, ha a koncentráció hamar kialakul, és hamar fel is szívódik, de azért kezd későn hullani, mert az atkában dolgozik a hatóanyag, akkor a fiasban pusztulna az atka. Azt pedig biztosan lennének, akik úgy reklámoznák, hogy a fiasban is pusztítja az oxálsav az atkát. Ilyenről viszont még nem hallottam. Aki kísérletezett vele, és az atkára cseppentette a glicerin oxalátot, az a nagyon gyors hatásról számolt be. Ezért reménykedtem abban, hogy a fias jelenlétében is lehet csökkenteni az atkaszámot. Félő azonban, hogy csak a szinten tartás lehetséges ezzel is. Ha pedig az import atkák között nem csak fiatal van, akkor az sem, hanem emelkedni fog az atkaszám.

*

csumi

  • *
  • 30
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2675 Dátum: 2019. Július 01. 20:21 »
Azt tudja-e valaki, hogy a glicerines oxálsav oldat mennyire veszélyes bőrön keresztüli felszívódásra? Gumi (nitril) kesztyűt használok, de baromi zavaró, illetve jó lenne tudni, ha bőrfelületet ér emiatt ne adj isten akár leállhat a vesém? A glicerin biztos felszívódik a bőrbe, szerintem viszi az oxált is. Ezekben a glicerox lapokban eszméletlen mennyiségű oxálsav van pl. a szublimáláshoz képest.
"Végy 8 kg. (!) oxálsavat és 10 liter glicerint..."

Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2676 Dátum: 2019. Július 01. 23:34 »
.
« Utoljára szerkesztve: 2022. Szeptember 07. 10:29 írta deGonosz »

Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2677 Dátum: 2019. Július 02. 05:07 »
Azt tudja-e valaki, hogy a glicerines oxálsav oldat mennyire veszélyes bőrön keresztüli felszívódásra? Gumi (nitril) kesztyűt használok, de baromi zavaró, illetve jó lenne tudni, ha bőrfelületet ér emiatt ne adj isten akár leállhat a vesém? A glicerin biztos felszívódik a bőrbe, szerintem viszi az oxált is. Ezekben a glicerox lapokban eszméletlen mennyiségű oxálsav van pl. a szublimáláshoz képest.
"Végy 8 kg. (!) oxálsavat és 10 liter glicerint..."
Hát igen, ezt tényleg jó lenne pontosan tudni, mert amikor készítettem a csíkokat és láttam, hogy gond lesz a felszívódásal, bizony belenyúltam én és szépen egyesével átforgattam a lapokat puszta kézzel. A körömháznál és oldalt a köröm mellett éreztem kicsi csípést, de nem volt vészes. Viszont a felszívódó anyag hatása engem is érdekelne.

Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2678 Dátum: 2019. Július 02. 12:08 »

Amikor az lenne kimondva, hogy ellenőrizhető módon kellene minden méhésznek mindig fenntartania az atka elleni védekezést a kilencvenkilenc százaléknál nagyobb mértékben.


Ez a lehetőség - többek között - azért is elég utópisztikus, mert nem számol azzal a sok tíz-vagy százezer rajjal, ami jelenleg fák odvában, padlásokon, meg a fene tudja hol várja a szebb jövőt és neveli kezelés nélkül az atkát.

*

neo

  • *****
  • 947
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2679 Dátum: 2019. Július 02. 13:00 »
Ez a klisé mindig előjön. Senki nem gondolja azt végig, hogy a rajok atkaszaporulata a normál atkaszaporulat része. Tehát mindig, mindenkinek ott van, volt, és lesz az atkái között az ilyen atka, megkülönbözhetetlen módon a saját atkáktól. Pontosan ezért kell mindig fenntartani a kezelést. Ha   nem lennének ilyen atkák, akkor azután , amikor mindenki kiirtja a századik atkáját is, akkor abba lehetne hagyni a kezelést. Amennyiben egy adott körzetben 3-szor annyi a nem kezelt rajok atkalétszáma a kezeltekéhez képest, akkor ott a képlet úgy alakul, hogy az egyensúly fenntartásához nem százból kilencvenkilencet kell kiirtani, hanem háromszázból 299-et. Pontosan erről van szó, amikor összeomlik egy méhészet. Ha az atka valóban nem vész el, hanem csak gazdát cserél, akkor ha 600-szor több atka van, akkor az egyensúly fenntartásához hatvanezer atkából kell kiirtani 59 999-et. Ugye micsoda különbség a százból egyhez viszonyítva? Az egyensúly elbillentéséhez azonban nem kell 60 ezerből hatvanezret kiirtani, elég, ha hatszázezerből csak kilencet hagyunk életben. Tehát azt kell látni, hogy teljesen mindegy, hogy mennyi az import atka, a feltétel az egyensúly elbillentéséhez az, hogy eggyel többet kell kiirtani.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Július 02. 14:37 írta neo »

Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2680 Dátum: 2019. Július 12. 23:25 »
Oszkár!

Ha ezt állítod akkor még nem omlott össze melletted nagyobb méhészet.
Mégegyszer leírom.
Július közepéig egy kezelésre alig(0-5)/család/kezelés a hullott atkák száma a monitorozott családoknak,majd egyszerre mondjuk egy telephelyen az öt rendszeresen figyelt családból kettőnél 500-700-1000 atka/család/kezelés ugyanazzal a szerrel,erős családnál.
Ma már 1000-2000 atkát önmaguk megtermelő méhcsaládok roncsként néznek ki,menthetetlen,elpusztul,mert a vírusok is jelen vannak.
25 éve ha a kaptár alja vörös volt az atkától,lapátolni lehetett az atkát,5000-10000 atka hullott egy fluvalinátos falapos kezelésre,akkor is be lehetett telelni-ha gyengébben is-a családot.Ha augusztus vége előtt lehoztad a rengeteg atkát és még tudtak fiasítani,a családok menthetőek voltak.

Át kellene menni ezzel a témával atkaírtás topicba,úgy,hogy ezt az írást már ott is elhelyezem.

Csányi Antal

*

neo

  • *****
  • 947
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2681 Dátum: 2019. Július 13. 09:05 »
Oszkár!
Nyilvánvalóan igazad van abban, hogy valamiféle előjeleknek kell lenniük. Az előjel lehet az, hogy kezelésre sok potyog. Nekem a tavalyi évben ez volt az első jel. Azt azonban Te is tudod, hogy fél NB-ben már repcén gyönyörűen építik össze herefiassal a fiókok közötti rést. Amikor szétszeded a fiókokat, akkor ezek a fiasok szétválnak maguktól, nyitott könyv tárul a szemünk elé. Ha minden ilyen szétnyitás esetén tudatosan átnézed az álcákat atkát keresve, és nem találsz, akkor szerintem nem az jön le, hogy rögvest kezeléssorozatot kell kezdeni. Aztán néhány héttel később a kezelések söprik az atkát. Majd megint később naponta jönnek a méhesbe az ökölnyi nagyságú rajocskák (hallod, ahogyan húznak befelé a fejed fölött a nyiladékon, és letelepednek egy ágra). No ebben a fiassal teli időszakban már csak egy-két hatóanyag esetében van remény, hogy képes csökkenteni az atkalétszámot, nem csak szinten tartani . Én pedig évek óta készülök rá, és tudom azt is, hogy CHM-ből két lap nem elég, ezért családonként néggyel számolok két hét csúszással. Igen, de azt is sejtem, hogy ennek igazán szeptemberben lenne az ideje. Addig megpróbálom fluvaniláttal szinten tartani a helyzetet. Erre állítod azt, hogy szublimálni kellett volna. Amikor én tudom, hogy ugyanúgy  szinten tartásra képes csak. Végül aztán Veszti bizonyította, hogy arra sem. Ebben az időszakban, azzal a szublimálási gyakorlattal, ahogyan ő csinálta, emelkedett még az atkaszám. Lehet, hogy még sűrűbben végezve elég lenne a szinten tartáshoz. De ugye olyan fecnikkel Te sem szolgáltál, amellyel bizonyítod, hogy lehet úgy szublimálni jelentős mennyiségű fias jelenlétében, hogy csökken az atkaszám. Majd amikor bemutatod, akkor elhiszem Neked mindenféle fenntartás nélkül, hogy igazad van, és én tévedtem. Most egy ilyen bizalommal vagyok a több hónapon át tartó gliceroxos kezelés vonatkozásában, de fenntartásaim vannak. Miért? Hát ezért:
Idézet
Az egyik családomnál pár napig 5-10 között potyogott, majd 5 nap után 270, rá egy napra még 150 aztán már kevesebb. Minden családomnál 500 fölött potyogott, és már egy hete egyiknél sem.
Amiatt a bizonyos 5 nap miatt, amikor elkezdett rendesen potyogni. Ha ennyi idő kell a megfelelő szint kialakulásához, akkor az import atkától sem tudja hatékonyan megvédeni a családokat, azok az atkák szaporodni fognak (fias jelenlétéről beszélek most). Csak azt az atkát öli meg, amelyik ennél tovább bóklászik a családban. Kérdés az, hogy egy import öreg atka mennyi idő alatt talál magának bebújásra alkalmas fiasítást. A fiatalt el tudjuk így pusztítani, az bóklászik elég időt.
Ugye nagyon hatékonyan lehet (igazából teljesen mindegy, hogy milyen szerrel), a fiasmentes időben nyáron megszabadulni az atkától. Azonban nem lehet egész nyáron fiasmentes állapotot fenntartani. Ezzel a saját állományunkat rendben tudjuk tartani. Ha mindenki rendben tartaná, akkor nem lenne semmi probléma. Azzal van a probléma, hogy ezt nem teszi meg mindenki. Akkor lesznek elbillenő méhészetek, amelyek hullámot gerjesztenek. Ha az elbillenők méhcsalád száma  kicsi a fogadó méhcsalád számhoz képest, akkor semmi sem történik. Lesz egy állóhullám. Ha az összes atka a méhcsaládban nem éri el ezáltal a több ezres nagyságot, akkor a méhész utána rendbe tudja rakni az állományt. Igen ám, de ha csak éppen olyan mértékben kezel, mint ahogyan évtizedeken át szokott, akkor marad meg az állóhullám. Ha tízszer annyi atkája volt importból, mint a saját, akkor tízszer több lesz a következő évi induló. Itt most ne arra gondolj, amikor valaki a hullás alapján kezel nulla és kettő közé leszorítva az atkaszámot. Hanem azokra az NB-sekre, akik ellenőrzés nélkül, esetleg egy-két család ellenőrzésével kezelésszám alapján védekeznek. Ott ezekből az állóhullámokból évek múlva tovagyűrűző hullámok lesznek. Megspékelve azzal, hogy ugyanannyi kezeléssel kevesebb atka fog csak potyogni. Ezt kompenzálni csak megemelt kezelésszámmal lehet, mert a hatékonyság másképpen már csak nagyon szűk korlátok között emelhetől. Sokkal nagyobb emeléssel, mint amellyel békeidőben el lehetett volna tüntetni az atkát a termelő méhészetekből. A vadon élő rajokból természetesen nem. Ezért nem lehet beszüntetni a kezeléseket. Ép ésszel be lehet látni, ha az a stratégia, hogy egyensúlyi helyzetre törekedve történik a kezelés, akkor a magas atkalétszámok miatt az állandó változás következtében egy idő után nem lehet megvédeni a méhcsaládokat. Állandóan emelt kezelésszám miatt az atkapusztulás irányába eltolt stratégia esetén, tehát ezer atkából nem tíz atkát hagyunk életben, hanem csak maximum kilencet, akkor alacsony atkalétszámok alakulnak ki. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy kezelsz egy családot akkor is, amikor már a többedik kezelésre sem hullik atka, mintha irtózatosan atkás volna. Így alacsony lesz az atkalétszám (minden századik családban lesz mondjuk egy atka), ezáltal a változás mértékét tudod lecsökkenteni. A változás ugyanis egyenes arányos a megszülető atkák számával. Másképpen fogalmazva, az atkairtó szerek is úgy működnek, mint egyes  akkumulátorok. Azok az akkumulátorok, amely élettartamát a feltöltések számával adják meg. Ha az ki van használva , akkor vége. Az atkairtó szerek használati ideje a megszülető atkák számával adható meg. Ha egy országban csak az erdei rajokban születnek atkák, akkor az könnyen belátható, hogy sokkal kisebb atkalétszámot jelent, mint amikor minden családban van több száz. Ezáltal a használat ideje is lerövidül. A korrektség kedvéért megjegyzem, hogy a Litiumra nem feltétlenül igaz ez az állítás. Azt ugyanis nem lehet bontani, ezért az atka így nem is tud védekezni ellene. Úgy viszont igen, hogy átalakul az a támadáspont, ahol a Lítium hat. Ez azonban sokkal nehezebb dolog, mint a lebontás hatékonyságát növelni.
Továbbra is az a meggyőződésem, hogy nem fenntartható az egyensúlyi helyzet, mert az az atka győzelméhez vezet a kialakuló tolerancia miatt. Minél nagyobb egy országban a méhészsűrűség, annál kisebb mértékű hatékonyságvesztés is elég a teljes összeomláshoz. A hullámok keletkezése miatt. Nem tudnak elnyelődni a hullámok. Ha egy röpkörzetben egy méhészet lenne, akkor el tudna nyelődni. Az összeomló méhcsaládok nem tudnának új családokat találni maguknak. Minél nagyobb a méhészsűrűség, annál kisebb az elnyelődés, ezért magasabb hullámok keletkeznek. Nem tud kialakulni az az ideális állapot, hogy a méhészetek függetlenek egymástól. Nálunk ez vándorlás nélkül 1200 méhészetet jelentene (egy röpkörzet kb. 80 négyzetkilométer, a 93 ezer négyzetkilométeren 1200 méhészet férne el). Az átlagos méhészet létszáma 60, tehát 72 000 méhcsalád az ideális létszám vándorlás nélkül. Vándorlással a fele sem. Egy millió méhcsaládnak a hetvenezer a hét százaléka. Tehát ki kellene pusztulni 93 százaléknak, vándorlással pedig 96 felettinek. Egy nagy hullám azonban a maradék négyet is elsöpri még az előtt, hogy kialakulna az ideális állapot.

*

oszkár

  • *****
  • 1131
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2682 Dátum: 2019. Július 13. 12:37 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:39 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 947
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2683 Dátum: 2019. Július 13. 18:16 »
A szublimálás sokkal hatásosabb a gliceroxnál,én ezt gondolom. 5 napig hat, és mindenhová lekristályosodik,kereteken ,méheken,az egész kaptár falán. Nem szárad ki,nem kell a hatásossághoz szétrágniuk,széthordaniuk,arról nem beszélve ,ha úgy rágják, hogy leesik a kaptár aljára.
Gedekas, amikor létrehozta ezt a topicot, akkor azt a címet adta neki, hogy Atkairtás, de ésszerűen. Az ésszerűség akkor azt jelentette, hogy augusztusban kapnak egy oxál locsolást. Mondván, hogy két hétig hat. Felhívtam a figyelmét arra, hogy ne tévessze össze a tartós hatást a lassú hatással. Az oxálsavnak ez a rákfenéje. A glicerox esetén bizonyították, hogy a kutikulára cseppentve sokkal gyorsabban hat, mint a tappancsokon keresztül felszívódó kristályszemekből kioldott (?) sav. Ezért láttam (látok) reményt a gliceroxban. Tudományos kísérletek bizonyították a lassú hatást. Én készséggel elismerem, hogy a szublimálás képes csökkenteni a folyamatos, nem korlátozott fiasítás esetén az atkaszám csökkenését. Ahhoz azonban be kellene mutatni egy olyan papírfecnit, vagy lefényképezni a kaptár hátulját,( ha más is oda írogatja a hullásokat,  mint én), hogy az első tizenkét nap hullása a többszöröse a második tizenkét nap hullásának. Mihelyt ilyent látok, abban a pillanatban revidiálom az álláspontomat. Akkor elhiszem, hogy mások rosszul végezték a szublimálást. Na pont ez is az oka, hogy járt utat a járatlanért nem szívesen hagyok el. Ha ezt lehet rosszul csinálni, akkor nagy esélye van, hogy én sem tudom a kezdetén jól kivitelezni.
Oszkár!
Értsd már meg, hogy elhiszem Neked, hogy sikerült jól kiirtanod a tavalyi év végére az atkáidat! Nem állítottam olyant, hogy ne lehetne a szublimálással megvalósítani október-november időszakára a kívánatos helyzetet. Június-augusztusra állítottam, hogy csak a szinten tartás bizonyított. Nekem az tavaly nem tűnt ideális megoldásnak. Tény és való, hogy más szerekkel sem lett jobb az eredmény. Csak akkor azt még nem tudtam, amikor dönteni kellett. Azt se felejtsd el, hogy az argentinok azért tértek át a gliceroxra, mert az évi 60 szublimálás időtrabló volt. Nekem ez is azt bizonyítja, ha ennyi kezelésre van szükség, akkor az nem lehet olyan hatékony. A nyári időszakban! Ettől függetlenül meggyőzhető vagyok. Csak szeretném látni a fecniket!

*

Berci

  • ***
  • 248
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2684 Dátum: 2019. Július 13. 20:32 »
Az írást a FB-ról másoltam be. Neumann Gyuri tavaly szeptemberben lezárta az anyát 21 napra és ezzel mesterségesen fiasmentes állapotot alakított ki. 3x szublimált az anyazárás után és kiengedés után. Akkor amikor nem tudott az atka a fiasban elbújni. Az idén csinált egy kísérletet a szaporítással és érdekes következtetéseket vontt le ( már amennyiben egy kis számú kísérletet mérvadónak veszünk.) Íme az írás(megjelent 06.09-én. FB Méhész klub):
"Gondolatébresztő az őszi és tavaszi visszafertőződésről .Hatékony atkairtásról .
Ősszel állományi szinten zárkáztam az anyákat szeptember 14 én , majd az általam kidolgozott kezelési tematika szerint 3x szublimáltam(garantáltan fiasításmentes állapot ) .Az utolsó szublimálás október 7.én történt. Azóta semmivel nem védekeztem .
5 darab NB 15 keretes családot(75 keret) szántam az szaporításra és a kísérletre, hogy kiderüljön mennyire hatékonyan tudtam ősszel leirtani a családjaimról az atkát . Ezeket a családokat ezeket a családokat május 9-10 én anyátlanítottam ,majd 5 ik napon a fedett bölcsőket leromboltam , majd a 12 ik napon rajokra osztottam(3-6 keret) . Ezeket a rajokat (16 db ) 4 telephelyre vittem ,úgy hogy ne történhessen meg az , hogy nincs más méhészet a közelben , a rajok kihelyezési pontjai egymás röpkörzetén kívül voltak .
Az anyátlanítást követő 23 ik napon szublimáltam így garantáltan fiasításmentes állapotban voltak a családok ,illetve nem volt olyan állapotú fiasítás amibe az atka elbújhatott,tehát minden atka a méheken kellett üljön . Néhány herefias volt még a szublimálás előtt ami nem kelt ki, de úgy gondolom a kikelő herék az oxálsav hatás időtartama miatt találkoztak a szerrel (néhány darabról beszélünk) .
Márciusban külön kérésre szublimáltam 3 családot 2x ,azok atkahullása 10 nap alatt 0 db volt . Ez a 3 család nem vett részt a szaporításban és a kísérletben .Az állományba az idén nem használtam építtető keretet sem,az eredményeket nem szerette volna torzítani vele .
Nos az eredmény .Négy telephelyen kihelyezett .68 keret méhről 39 db atka hullott összesen a szublimálást követő 4 ik napi ellenőrzésre .Egy 3 keretes család mutatott kiugró eredményt 14 db ! atka hullott ,de a mellette lévő már csak 1 db ot produkált. A telephelyek közötti "visszafertőzöttségben " jelentős különbség nem mutatkozott .Ez az egy család amelyik kiugró számot produkált ,szerintem egy kisebb (öklömnyi rajt) szedhetett mert a népességben nagy változás nem tapasztaltam. Egy 7 keretes raj papírját figyelmetlenül nem súlyoztam le a kiszedés után és a szél elrendezte ,ezért csak 68 keret van ellenőrizve .
Az atkák számolását papírlapon végeztem aminek a a széleit felhajtottam és ragasztószalaggal erősítettem ,így nem tudták kirágni ,és szétfújni a lehulló atkát .
Nem vitatom a visszafertőződést , de NEM olyan mértékű és nem úgy , ahogy azt szeretnék velünk elhitetni . Amennyiben ősszel hatékonyan irtanánk HATÉKONY szerekkel atkát , tizede vegyszer is elég lenne .(De ez csak a méhészeknek és a méheknek lenne jó )
Az atkáink 95 % a saját magunk atkái és szaporulata . Az utolsó szublimálás és a mostani között kb 8 hónap telt el .
Természetesen nagyon fontosnak tartom a folyamatos kontrollt az atkák felett .
Az is érdekes , ha gyakorlatilag konvencionális szerek nélkül ennyire alacsonyan lehet tartani az atkaszámot , akkor tényleg kell ennyi vegyszer a viaszba a méhekre ?.
Következő kísérlet már folyik . Tisztelettel Neumann György ."

Minden esetre megrendeltem a speciális anyazárkákat...