Takács úr! Elnézést, nem akartam a kukorica mézharmattal félrevinni a témát, szerintem a zöld fórumos hozzászólóktól eltérően sokan vagyunk, akik értik a cikkének a jelentőségét és fontosságát. De cukorvásárlás ügyben mi nem sokat tehetünk, ha nem tudjuk, mit veszünk, a figyelmeztetést köszönjük, még jobban figyelni fogunk rá. Sajnos, nem csak egy megyét terítettek meg tavaly nádcukorral, hanem az egész országot. Alig lehetett néha elcsípni répacukrot, engem az eladók egyszer majdnem kiátkoztak a Metróból, amikor elkezdtem átpakolni a raklapokról a cukrot és kiszedtem alulról a répacukrot. Én úgy tapasztalom, hogy sokkal több a polcokon a nádcukor, mint a répa, a legtöbb méhész meg erre nem is figyel. Ezért fontos a felhívása.
A kukorica édesharmattal csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez ettől az évtől egy másik probléma lehet. Higgye el, nem a levegőbe beszélek, tömeges hordás volt róla, 100 mázsát simán össze tudnék szedni ismerősi körben. Lehet, hogy még nem jutott el a felvásárlókhoz, de hamarosan biztosan el fog. A nádcukortartalmat ezért kérdeztem és nem azért, mert ilyen mézharmatba akarnék nádcukrot etetni. Hanem mert ugye ugyanaz a cukorfajta és ugyanez jutott eszembe már a pergetés közben, hogy ebből gond lehet, mivel egyszíkű növény. Szóval erre a mézre valami más minősítési rendszert kell kitalálni. Azt feltételeztem, hogy az ilyen eredetű mézre van külön szabály és az eredetiségét nem a C4-es cukor alapján vizsgálják, hanem valami más beltartalmi értékek szerint. Azt is érdemes végig gondolni, hogy ha mostantól ilyen tömeges hordás is lehet erről, akkor az más mézekben is megjelenhet C4-es cukorként, pedig nem etetésből származik. Az igaz, hogy ez szerencsére nyár végén, napraforgó után jelentkezik, így viszonylag jól elkülöníthető, legfeljebb tavaszra maradhat belőle a kaptárban, az meg talán már nincs olyan nagy arányú, hogy a tavaszi mézben gondot okozzon. Egyébként érzékszervi vizsgálattal nagyon egyszerűen felismerhető, "brutális" íze van, nem hasonlít egyik ismert hazai virágmézre sem, még a kukorica íze is érzik rajta. Inkább keserű, mint édes, teljesen sötétbarna színű, a hordóban fekete.