Hír-les

  • 5507 válasz
  • 2218943 megtekintés
*

atya

  • *****
  • 1043
Re:Hír-les
« Válasz #4575 Dátum: 2019. Július 25. 06:35 »
No ez az amit még egyenlőre nem lehet észrevenni.

Üdv. jani bátya
Te nem veszed észre. Látod ezért nem is te vagy az OMME elnöke. ??? :-[ :o
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

Re:Hír-les
« Válasz #4576 Dátum: 2019. Július 25. 10:28 »
No ez az amit még egyenlőre nem lehet észrevenni.

Üdv. jani bátya
Te nem veszed észre. Látod ezért nem is te vagy az OMME elnöke. ??? :-[ :o

Mondjuk a jó elnök nyilatkozata alapján akár Jani bátyának is igaza lehetne, a brossi szózat méhészek számának csökkenéséről szól, ám nem hiszem, hogy teljes körű rálátása lenne a teljes méhészeti ágazati létszám alakulására...

Amire viszont van rálátása, az az OMME taglétszámának alakulása. Információim szerint megindult némi erózió, egy év alatt a taglétszám  853 fővel csökkent (tehát jelenleg 12 728 tagja van az egyesületnek). Ehhez a létszámhoz 862 006 méhcsalád tartozna, azaz 34 277-el kevesebb a tavalyinál, tehát megállapítható, hogy javarészt kis- és közepes tenyészetet fenntartó méhészek léptek ki az OMME-ből, hiszen a kilépők átlagos méhcsalád-száma néhány tizednyivel 40 fölött van.

Ezek a méhészek nem biztos, hogy abbahagyták a méhészkedést, hanem egyszerűen elfordultak attól az érdekképviseleti szervezettől, amely rövid időn belül többször is elárulta, eladta és becsapta őket.

Szemmel láthatóan a távozó méhészeket nem tartotta az egyesületben a "megporzási alamizsna" avagy más megfogalmazásban a fenntartható méhészkedést és a méhegészségügyi helyzet javítását támogatni szándékozó "szemkiszúró Pistafillérek", gondolom,  köszönhetően annak, hogy a támogatást nem kötötték az OMME tagsághoz...

Furcsa hír jelent meg viszont a sajtóban: a NAK (Nemzeti Agrárkamara) rendeletmódosítást kezdeményez...

https://agroforum.hu/agrarhirek/agrartamogatasok/mehegeszsegugyi-csekely-osszegu-tamogatas-igenyelheto/

Talán csak nem azért utasítja vissza a MÁK a kamarai meghatalmazással (falugazdászokon keresztül) benyújtott kérelmet, hogy "megbüntesse" a sok nyomorult rapsicot, aki kilépett az OMME-ből (vagy be se lépett oda).

Furcsállom ezt a minisztériumi és államkincstári hozzáállást, különösen annak fényében, hogy úgy vertek be mindenkit a Nemzeti Agrárkamarába, hogy az a szaktanácsadói és falugazdászi hálózatával egy sokkal magasabb szintű, szaktanácsadással és segítségnyújtással támogatott gazdálkodást tesz majd lehetővé...

Nem tudom, a MÁK visszautasítja-e az OMME szaktanácsadók meghatalmazásával benyújtott kérelmeket is? Ha nem, akkor az rendkívül ráutaló minisztériumi/miniszteri szándékot fémjelez, de ezen esetben a magunk szelíd, halkszavú módján, ám kellő határozottsággal fogjuk megkérdezni: "mi végre mindez, elvtársak ?"

Esetleg ideje lenne végre helyére tenni a dolgokat, s ha már a méhész kötelezően kamarai tag kell legyen, akkor vagy az OMME-et kell Nemzeti Méhészkamarává átalakítani, vagy az OMME érdekvédelmi tevékenységét meg kell tisztítani az állami közfeladatoktól, azaz a MMNP kifizetését az amúgy is mindenki számára kötelező agrárkamarai tagsághoz kell kötni és a kifizetéshez szükséges igazolást is a NAK-ra kell bízni, nem egy érdekvédelmi szervezetre, mely csak a tagjai számára jogosult  (és akar) segítséget nyújtani. Mindezt az egyenlő elbánás és egyenlő esély biztosításának jegyében...

Félreértés ne essék, én nem az OMME-et kívánnám szétverni, mindössze szeretném, ha a teljes méhészeti ágazat minden szereplője egyenlő esélyekkel indulhatna. Az OMME érdek-képviseleti szerepének visszaállításával és a korrekt érdek-képviseleti tevékenységével tehetné vonzóvá magát, hiszen egy valódi érdekképviselet ténylegesen vonzóvá tenné a szervezetet. Lehet, hogy kezdetben valamivel kevesebb tag érdekét kellene képviselnie az egyesületnek, de a hiteles érdek-képviseleti tevékenység nyomán a méhészek tülekednének a belépésért, hiszen tagdíjukért valódi képviseletet kaphatnának, kapnának.

Aki pedig "megélhetési" tag volt (azaz az OMME kvázi kifizető-hely volta miatt volt tagja az egyesületnek), az ezután nem feltétlenül lesz tag. Hiteles és hatékony érdek-képviseleti munka nyomán egy idő múlva visszaszivárog, mert rájön, hogy az érdeke sokkal nagyobb körrel rajzolható ki, mint a támogatások folyósítása, hiszen azt megkapja a kamarai tagdíj fejében is, ám érdek-képviseletet, érdek-érvényesítést onnan nem, hanem az érdek-képviseletét ellátó civil szervezettől várhat.

Tudom, ehhez meg kellene erősíteni a NAK-t is, valamint az is szükséges lenne, hogy a méhészek a kamarában ne érezzék magukat mostohagyereknek, de mint oly sok mindent, ezt is sikerült trianon-nyomorított kis hazánkban alaposan félrevinni, mondhatnám azt is: elbaltázni. Talán még nem késő átgondolni, újraszabni s nem "elkúrni" mint tettük nagyon sok mindennel.

S akkor választhatnánk végre olyan elnököt, elnökséget is, aki csak a tagság érdekét képviselné, igaz szándékkal, áthallások, a kormányzat, minisztérium, hivatalok felé gyakorolt szervilitás (mert ez lojalitásként nem igazán értékelhető) és árulások nélkül. Ez lenne a jövő, s nem a fél-kétévenként a deklaráció szerint végrehajtani szándékozott (kitalált, ám valójában soha nem végrehajtott) "paradigma-váltások" láncolata egy megélhetési elnökkel, elnökséggel az érdek-képviselet nyakán...

Csatolok egy nem is oly régi írást, olvassátok, elemezzétek, s ha kéritek a folytatást is, nagyon szívesen felteszem azokat is...

https://drive.google.com/file/d/0B3ANieo00QZFekl5QnZJeEU2T0xBMDc4cE40WTZnSnRPcWdV/view?usp=sharing

Ha már így "elkampányolgatunk...
 

*

linen

  • ***
  • 117
Re:Hír-les
« Válasz #4577 Dátum: 2019. Július 25. 12:25 »
Kérném a folytatást Tomipapa, szeretem ha zajlik az élet és tájékozott a polgár.

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Hír-les
« Válasz #4578 Dátum: 2019. Július 25. 12:52 »
T

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:43 írta oszkár »

Re:Hír-les
« Válasz #4579 Dátum: 2019. Július 25. 21:05 »
Akkor gondoljunk bele amúgy vivaldisan.
"pofázzunk" jó messzire hallatszik, mi várható? Ha minden összejön, optimális esetben vegyszermentes mézeltetés rekord méztermésekkel dömpingárakkal. Vagy pofabefogás még több pénzzel amely esetleg még több "hozzáértő" konkurenciát vonzz az ágazatba. Méh egészségügyi apokalipszis? Vagy 22-es csapdája? Én azt mondom akinek nem jó a ringlispil az ne ülljön bele vagy szálljon ki még mielőtt körbehányná a közönséget.

Üdv. jani bátya

*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Hír-les
« Válasz #4580 Dátum: 2019. Július 25. 22:40 »
E
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:43 írta oszkár »

Re:Hír-les
« Válasz #4581 Dátum: 2019. Augusztus 01. 18:34 »

Re:Hír-les
« Válasz #4582 Dátum: 2019. Augusztus 07. 18:33 »

*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Hír-les
« Válasz #4583 Dátum: 2019. Augusztus 08. 17:23 »
http://www.omme.hu/mercosur/

Üdv. jani bátya
Jaj, de nagy a baj! Emiatt omlott össze a magyar méhészet vagy azért, mert 350000 tonna gyantás méz jön be évente? Wazze?

Kapja be a f.....mat, aki ennek a propagandának bedől.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Hír-les
« Válasz #4584 Dátum: 2019. Augusztus 09. 11:10 »
Mi ok lehet itt a kesergésre amikor minden rendben van, minden szép és jó. Hát ti ezt nem érzékelitek?
Mert ha nem, akkor itt van pl. ez a kiadvány amitől majd biztos pozítivabbak lesztek.
Mit láttok rajta?
Azt, hogy "Szövetségben a magyar mézért" ...  :-\
És az ismert lózungot: "Magyarország jobban teljesít'"...  :o

Kedves Méhésztársak,
Van itt közülünk még valaki aki beveszi ezt az üres és undorító propagandaszöveget?
Valami hatalmas "megmentőként" állítják be magukat és mindeközben csak üres frázisokat puffogtatnak...



*

oszkár

  • *****
  • 1112
Re:Hír-les
« Válasz #4585 Dátum: 2019. Augusztus 09. 17:48 »
N
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 22:03 írta oszkár »

*

neo

  • *****
  • 939
Re:Hír-les
« Válasz #4586 Dátum: 2019. Augusztus 11. 11:45 »
Azért milyen érdekes, hogy a mászkálás kiderítésére irányuló vizsgálatok megtörténtek, vélhetően igazolták a Nosema , Spiroplasma, BQCV eredetet, de az OMME honlapon erről semmi sincs. Talán azért mert kizárhatóak a növényvédőszerek, beleértve az NNI-ket?

Re:Hír-les
« Válasz #4587 Dátum: 2019. Augusztus 12. 06:40 »
Teljesen téves megállapítás.
A kiváltó okot nem tudják vizsgálni.
Itt írtuk le, hogy egy méhész amikor eladott az állományából X családot, és azokat elvitték egy repcementes környezetbe, ott nem mászkáltak.
Az állomány megmaradó azon része amely pedig ért repcét, szétmászott.
A neonikotinoidok kártételét a mai napig  Magyarországon nem tudják vizsgálni.
Addig pedig miről elmélkedünk?
Ezért javasoltam, hogy olyan országban kell a vizsgálatokat lefolytatni ahol ezen már túl vannak.
Saját méhészetemről annyit, hogy hosszú évek kellettek ahhoz, hogy napraforgó után jobbak legyenek a méhcsaládjaim mint előtte.
Hát végre ez is bekövetkezett.
A kifárasztás technikája működik, lassan mindenki beleunt.
Csak nehogy bebizonyítsák, hogy hogy a csávázó szerek lesznek a legújabb üdítőitalok alapjai, mert fokozzák a szellemi frissességet, és a potenciált.....
Nagyernyei Attila



*

neo

  • *****
  • 939
Re:Hír-les
« Válasz #4588 Dátum: 2019. Augusztus 12. 08:00 »
Attila!
Úgy van, ahogyan mondod. Meg kell vizsgálni azokat az eseteket, amikor repcementes környezetbe vittek méhcsaládokat, meg a fordított eseteket. Megjegyzem ez csak arra bizonyíték, hogy nem volt hordás, a mászkálásnak pedig a hordás az előfeltételét jelenti.  Ahogyan azt is meg kell vizsgálni, hogy egy méhészeten belül a mászkáló méhek milyen kórtani hátteret mutatnak, és annak a kontrollját is, azaz a kijáróból  összegyűjtött,  hazaérő méhek kórtani vizsgálatát. Ha a két csoport között van különbség, akkor lehet azt mondani, hogy a mászkálás oka erősen valószínűsíthető. Én egyébként szeretném látni azokat a nemzetközi kutatási eredményeket, amelyek az NNI-k mászkálást előidéző hatását kutatták egyáltalán, még csak nem is azt, hogy bizonyították. Tudtommal egyedül Tóth Péter volt az, aki ilyen irányú vizsgálatokat kezdeményezett. Csak nem hozott olyan eredményt, ami legalább egy gyenge szignifikáns különbséget mutatott volna fel.
Teljesen téves megállapítás.
A kiváltó okot nem tudják vizsgálni.
Ezt ha megmagyaráznád, megköszönném. Mi a téves megállapítás? A növényvédőszerek kizárhatósága? Ezzel még egyet is tudok érteni. Provokatívnak szántam a dolgot. Abból a megfontolásból, hogy ez a kérdés akkor ezek szerint csak addig volt lényeges, amíg Cserényit ki kellett nyírni, és ő ugye amellett kardoskodott, hogy ez nem növényvédelmi probléma. Az a vád hangzott el, hogy nem igaz, hogy nem látja, hogy milyen kár keletkezik. Valószínűleg azért nem látta, mert megfelelő adagolásban és időszakban használta a fumagillint. Sőt. Tett azért nagyon sokat, hogy ez minden magyar méhész (akinek van elég esze) meg tudja védeni a méheit vele. Reziduum vizsgálatokat végzett a saját méhészetében. Kiderült, hogy a kanadai gyár is azt a fumagillint  tette vízoldékonyabbá, amit itt Budapesten állítottak elő. Most, hogy nincs Budapesten gyártás, így a kanadaiaknak is be kellett csuknia a kaput.
Eddig lehetett pankrációt kelteni abból, hogy a mászkálást  a növényvédőszerek okozzák, aztán amikor ezt az állítást súlyosan sárba döngölő vizsgálati eredmények születtek, összhangban a nemzetközi eredményekkel (BQCV), akkor hirtelen nem lehet a kiváltó okokat vizsgálni? Hetek óta rendelkezik az OMME vizsgálati eredményekkel, az OMME honlapon pedig a webshopos pólók jelentik a hírt, meg a különböző mézesnapok és a mézkirálynő. erről pedig egy árva szó sincs.
Az a baj, hogy annyira kilóg a lóláb, hogy lassan már az is észreveszi, aki nem akarja. Hány milliárd forintot veszített a magyar méhészeti ágazat azzal, hogy Cserényi ki lett csinálva? A sok mászkáló méh mekkora  szaporulathiányt okoz szerinted? Hát én idén megláttam. Összevetve azzal, amikor lehetett fumagillint használni! Nem kellene nekünk a mézelőállítással foglalkozni, zsírosan meg tudnánk élni abból, ha Amerikába adnánk el méheket! Fumagillin nélkül azonban az sem éri meg!