Hír-les

  • 5507 válasz
  • 2225223 megtekintés
*

Kitin

  • *****
  • 934

Re:Hír-les
« Válasz #3631 Dátum: 2018. Április 18. 22:03 »
Berci!

A desznyó bent gugyul egész életében az ólban,a tehen az istállóban vagy a saját legelőjén rágja a tarackot.Komplet állat-egészségügyi rendszer,jól működő állat-egészségügyi szakemberek az állatorvosok minden mozdulatát figyelik,rendezik  a gazdálkodóknak.
Az állatokat eladási céllal csak ellenőrzött vágóhidakon
lehet levágni,állatorvos vizsgálja meg a húst.Stb,stb.

Ezzel szemben a méhek jönnek-mennek.A virágokon lépten-nyomon találkoznak.A rajok 20 km-re is eljutnak,a herék úgy közlekednek a méhesek között mint a szél.Az atkás és vagy gyenge családokat
úgy lerabolja az erős,hogy még a kaptárt is hazavinné ha elbírná.
A desznót nem permetezi le,öli le,gyengíti meg a szomszéd paraszt "állatvédelmi " céllal,mint a méheket növényvédelmre hivatkozva.
A állat-egészségügyi rendszernek,az állatorvosnak púp vagyunk a hátán.Utálnak még a méhes közelébe is menni.A legtöbb méhegészségügyi felelős sem teszi a dolgát,tisztelet a kivételnek.
Van gond rendesen.
Ha ezek figyelembe vételével sem érted meg miért kell
minyimum vizsga akkor naon sajnállak.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2018. Április 18. 22:49 írta Csányi Antal »

Re:Hír-les
« Válasz #3632 Dátum: 2018. Április 18. 23:19 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:31 írta kivancsi111 »

Re:Hír-les
« Válasz #3633 Dátum: 2018. Április 19. 06:14 »
Elkeserítő ez a hozzáállás!
Legalább 10 évig azért küzdöttünk, hogy legyen minimum vizsga, most meg egymást győzködjük?
A magyar ember gondolkodása egyik néppel sem hasonlítható össze.
Rögtön a hátsó szándék, hogy....biztosan ez valakiknek jó lesz.
Aztán ha egy néhány családos méhész kutatást csinál, és a "NAGY" méhész ezért szív, ő fog a legjobban ordítani.
Igen is kell minimum vizsga, hogy legalább a méhecskét a darázstól tudja a leendő "kolléga" megkülönböztetni.
Semelyik horgászegyesületbe nem vesznek fel új tagot minimum vizsga nélkül.
Legalább azt tudja a nagy hohós, hogy ha bajszos az ponty, nem kárász, és ha vízben van az lehet még a helyi vadász vizslája, vagy egy vidra.
Viccet félre téve szomorú vagyok.
Én szeretném ha a vándorhelyeken nem pakolnának elém, ha nem vernék le a táblám, és a 20-30 éve meglévő vándortanyámon nem úgy sorakoznának a konténerek, mint búcsúban a céllövöldések.
Igen is a méhészkedés egy rendkívül veszélyes szakma!
A legveszélyesebb benne a butaság.
Én soha nem féltem az okos, képzett méhészektől, de a buták elől menekülök.
Nagyernyei Attila

Re:Hír-les
« Válasz #3634 Dátum: 2018. Április 19. 07:19 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:31 írta kivancsi111 »

*

wr

  • *****
  • 900
Re:Hír-les
« Válasz #3635 Dátum: 2018. Április 19. 13:26 »
Arra jöttem rá ezen a tavaszon, hogy nem csak írni nem érdemes erre a fórumra hanem beleolvasni sem, és akkor legalább egy olyan hellyel kevesebbet látogat az ember ami a bicskát nyitogatja a zsebében.
Ezt tényleg komolyan gondolják épeszű emberek, hogy a vizsgától fog majd jól méhészkedni valaki, és fognak megszűnni a méh egészségügyi és egyéb problémák? Ugye hogy nem. A gyakorlatban túl sok példát láttam az ellenkezőjére ahhoz hogy ne higgyek a mesékben, és biztos legyek abban, hogy ez megint csak jó pénzkereseti lehetőség egyeseknek, másoknak meg további lehetőség önfényezésre.

Nem mondok nevet mert nem illik, pláne hogy mindenki ismeri az egyént, nagy név a témában, könyvet is írt, nem is egyet. Voltam nála néhány alkalommal segédkezni még kezdő koromban. Nem minősítem amit ott láttam, de inkább sírásra ad okot és nem nevetésre.
Találkoztam az ellenkezőjével is, kezdő méhész, vizsga nélkül, és 3 szezon után úgy csinálta hogy sokan példát vehettek volna róla. Ennyit a méhészvizsgáról...

Az tény hogy nulla tudással nem lenne szabad senkinek sem hagyni hogy belevágjon, de a vizsgától ugyanúgy nulla tudása marad, a tapasztalata meg valahol a nulla alatt, mondjuk -3. Amikor tizen huszonéve méhészkedő emberek csinálnak olyanokat hogy kipakolják a fiókokat a méhes mellé kinyalatni, mennek rá a környék összes méhészetének méhei, a januárban már kiürült kaptárjaikat csak március közepén zárják be, viszik vándorlással a nyúlóst és az atkát szanaszét, a méhek olyan kezelésben (ellátásban) részesülnek hogy csak a szerencsének köszönhetően maradnak életben, akkor miről beszélünk? Mit segít ezen a vizsga? Semmit...

Re:Hír-les
« Válasz #3636 Dátum: 2018. Április 19. 14:01 »
Szerintem a vizsgának csak annyi szerepet szánnának, hogy kevesebben vágjanak bele. Ha már vizsga van az elején, vagy tanfolyam, akkor többen hátat fordítanának. Nekem pl. nincs horgászvizsgám, mert nem visz rá a lélek, hogy megszerezzem. Inkább nem horgászok, pedig néha jó lenne. De mag a vizsga tényleg nem jelentene semmit a méhegészségügy helyzetét tekintve. Vizsgával is sutyerák marad az, aki amúgy is az.

*

Berci

  • ***
  • 248
Re:Hír-les
« Válasz #3637 Dátum: 2018. Április 19. 16:57 »

Van gond rendesen.
Ha ezek figyelembe vételével sem érted meg miért kell
minyimum vizsga akkor naon sajnállak.

Csányi Antal

Anti!
Minden tiszteletem mellett ezen a desznyón vs méh, ólban lakik vs szabadon repked kifogáson lépjünk túl. pl. A sertés pestis terjedésében nagy szerepe van a vaddisznónak...az se ólba lakik.
A termékfeldolgozás folyamatában (vágóhíd) van a legszigorúbb hatósági állatorvosi vizsgálat.( tudom, mert egy évig húsvizsgáló technikusként dolgoztam az egyetem előtt.) A termék előállítás az bizony nem mindig a legszebb körülmények között történik.
Miért a termék előállítást szigorítják a termékfeldolgozás ellenőrzése helyett, már ha igaz a hír, hogy minőségbiztosítási okok miatt szeretnék bevezetni a vizsgát?! Miért engedett az OMME a mézfeldolgozók kérésének, hogy enyhüljenek a minőségi kritériumok? ( ha igaz a hír)
Az, hogy egy vándor méhész atkás vagy sem, nyúlóssal fertőzött vagy sem nem a vizsga lététől függ, hanem az áeü helyzetétől. Jelen pillanatban még elméleti hatástanulmányról sem hallani, hogy hol, miért és hogyan változtat a vizsga a méheü helyzeten. Az pedig a minimum lenne az OMME vezetőitől, hogy azt mondanák, hogy "Emberek! Azért kell a vizsga, mert utána x%-kal kevesebb/ nem lesz nyúlós az országban..."
Ha a mezőgazdász permetezik és ezzel mérgezi a méheimet miért a méhésznek kell vizsgáznia? Miért nem a mezőgazdász vizsgázik? Ki folytat olyan tevékenységet ami a méhekre káros?

Jól írod. Van gond rendesen. Na akkor javaslatként ott kell elsőnek rendet tenni ahol baj van. Rendezni a méheüsök jogi állását. Szigorítani a méheüsök felkészültségét/munkáját.( tanfolyamok/továbbképzések.) Forrást rendelni mellé ( legyenek tisztességesen megfizetve), hogy számon kérhetőek legyenek.( pénzt kap érte,hogy független legyen) Megegyezni a hatósági állatorvosok plusz honorálásával, hogy menjenek a méhek közelébe és tartsák/tartassák be a törvényt. Erre azt gondolom bőven van a tagdíjakból/kft-ből forrása az OMME-nak.
Vagy ott van a zöldítés, ami inkább átok, mint áldás...ez ügyben kellene tárgyalnia az OMME-nak...van gond.. Jól írtad!

Attila!  A horgászat hobby. Az állam nem hülye. A vizsgával megadóztatja a hobbyt... az, hogy a vándorhelyen sokan vannak köszönhető az eu-s támogatásoknak és a "könnyű pénz" ígéretének. Megoldás lehet egy 5-10 éves támogatási moratórium. Az, hogy unintelligens módon viselkednek a méhészek egymással a vándorlás során pontosan ugyanaz a kép, amit nagyobba a társadalmunkban tapasztalsz. Ez van...ezen nem fog a vizsga változtatni. A gyerekszoba, olvasás, tanulás igen, de egy vizsga nem.

Azonkívül: beszeljünk a pénzről? Mennyibe kerülne a vizsga? 200-400.000ft-ig terjed egy méhésztanfolyam. Hozzáteszem, hogy az újságcikkekből azt olvasom ki, hogy a méh tartóknak kellene vizsgázni...és kellő(????) tapasztalat mellett felmentést kap a gyakorló méhész. ( miközben tavalyelőtt 20-30 éves tapasztalattal rendelkező méhészek családjai estek össze.) A frissen végzett OKJ-s méhésznek is vizsgázni kell a méhtartásból? Ugyanis ebben a helyzetben okafogyottá válik az OKJ-s képzés...és mi van, ha nem vizsgázom? Elveszik a méheimet? A magántulajdonomat? Egy társadalmi szervezet? Komoly?!

Az a helyzet, hogy az OMME vezetői nem vették észre, hogy fordítva ülnek a lovon...vagy, hogy döglődik a ló alattuk...


Re:Hír-les
« Válasz #3638 Dátum: 2018. Április 19. 17:07 »
Először tanulni a szakmát, utána gyakorolni. Ez szinte mindenütt így van. Ha nem vagyunk tisztában a fogalmakkal, hogyan alkalmazzuk. Az a méhész, aki gyakorolja a szakmát és jól csinálja, az tisztában van a dolgokkal. Szerintem egyikünk sem feküdne egy olyan sebész kése alá, akinek nincs orvosi diplomája. A végzettség és a gyakorlat egyaránt kell. Itt egy kicsit más a dolgok vetülete, mint az orvosi szakmában, de a tanulás egyik méhésznek / vagy méhész akarnoknak/ sem válik kárára.  Ezt tapasztalatból mondom, méheü-sként sok mindent láttam...


*

kiskakas

  • *****
  • 3248
Re:Hír-les
« Válasz #3640 Dátum: 2018. Április 21. 09:19 »
QUQURIQ!!!

Jobb ha abba nem is gondolunk bele, ha a fullánk nélküli méhek itt is elterjednének, hogy hányan méhészkednének?

Kiskakas

*

oszkár

  • *****
  • 1132
Re:Hír-les
« Válasz #3641 Dátum: 2018. Április 22. 18:41 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:08 írta oszkár »

Re:Hír-les
« Válasz #3642 Dátum: 2018. Április 22. 20:27 »
Már megint csak a rosszindulat.
Egyáltalán tudjátok, hogy mit kifogásoltok?
Tudjátok, hogy az OMME mit szeretne a vizsgával elérni?
Egy apró részletet megsúgok.
A méhtartás jogi szabályainak alapjaival sincs sok kezdő, de meggyőződésem szerint sok gyakorló méhész sem tisztában.
Ez lesz az egyik minimumvizsga kérdés.
Ez olyan mint a KRESZ vizsga.
Alagútban, hídon, gyalogátkelőn stb. megfordulni tilos.
Azt nem tudom mit lehet a méhész minimumvizsgán ellenezni?
Aki ezt ellenzi írja már le legyen szíves, ő hogy képzeli.
Nagyernyei Attila

*

Berci

  • ***
  • 248
Re:Hír-les
« Válasz #3643 Dátum: 2018. Április 22. 22:36 »
1. Még mindig nem olvastam, számomra, elfogadható érvet a méhész minimum vizsga mellett.
2. Még mindig nem tudjuk,hogy mit tartalmazna a méhész minimum vizsga? Szerintem a logikus, és méhészbarát, sorrend az lenne, hogy a, ez és ez lenne a vizsgában b, van valami építő javaslatotok? c, még valami? d, akkor ezzel megyünk a minisztériumba egyeztetni. Ezzel szemben mi van?!
3. Kezdjük az alapoknál. Mit fizet nekünk az OMME, ha összeteszünk neki egy a méhészek által is elfogadható szabályozási rendszert? Mert arra nagy összegű fogadásaim lennének,hogy a vizsga nem lesz ingyenes.(lásd horgászvizsga)
4. Nem kell a meleg vizet feltalálni. A hatályos szabályokat betartani/betartatni, a szabályszegőket (kőkeményen) szankcionálni.
5. Az OMME tagság nem kötelező...milyen jogon szól bele az OMME egy magánszemély/jogi személy gazdasági/hobby tevékenységébe?!

(Mindenki a saját tapasztalata alapján formál véleményt. Ha valaki bizalmatlanul áll az OMME-hoz annak oka van...)

Re:Hír-les
« Válasz #3644 Dátum: 2018. Április 22. 23:06 »
1. Még mindig nem olvastam, számomra, elfogadható érvet a méhész minimum vizsga mellett.
2. Még mindig nem tudjuk,hogy mit tartalmazna a méhész minimum vizsga? Szerintem a logikus, és méhészbarát, sorrend az lenne, hogy a, ez és ez lenne a vizsgában b, van valami építő javaslatotok? c, még valami? d, akkor ezzel megyünk a minisztériumba egyeztetni. Ezzel szemben mi van?!
3. Kezdjük az alapoknál. Mit fizet nekünk az OMME, ha összeteszünk neki egy a méhészek által is elfogadható szabályozási rendszert? Mert arra nagy összegű fogadásaim lennének,hogy a vizsga nem lesz ingyenes.(lásd horgászvizsga)
4. Nem kell a meleg vizet feltalálni. A hatályos szabályokat betartani/betartatni, a szabályszegőket (kőkeményen) szankcionálni.
5. Az OMME tagság nem kötelező...milyen jogon szól bele az OMME egy magánszemély/jogi személy gazdasági/hobby tevékenységébe?!

(Mindenki a saját tapasztalata alapján formál véleményt. Ha valaki bizalmatlanul áll az OMME-hoz annak oka van...)

Kezdjük az alapokkal:
1. A méhészkedés csak nagyon kevés állattartással hasonlítható össze. Miért, mert a méhek egymást sokkal könnyebben megfertőzik, mint pl. az egyik tyúktartó telep a másikat.
2. Olyan méhész méhei is könnyebben fertőződnek, aki nem "vétkes".
3. A méhészek érdekeit védeni kell. Valamilyen szabályozások kellenek. Ez egyik ilyen szabályozás, hogy alkottunk egy etikai kódexet. Ilyenek vannak benne, hogy táblázás, leröptetés, stb.

A jogászkodónak üzenem, hogy ez mind magánjogi kérdés. Viszont a többség érdekében, a békés egymás mellett élés miatt alkotunk szabályokat. Mi alkotjuk magunknak. Egyetlen csirkéstől sem hallottam olyat, hogy hogyan tartsunk mi méheket.

A szabályok egyik része törvénybe való, a másik része etikai kódexbe, a harmadik meg az iskolai tananyagba. Arról kell beszélni, hogy mi leyen a kötelező tananyag.

Tehát: Ha a méhészek úgy érzik, hogy azok a méhészek, akik csak úgy belevágnak a méhészkedésbe minden szabály ismerete nélkül veszélyeztetik az Ő családjuk megélhetését, bevételét, mézét (tetszőleges aláhúzható), azok jogosan védik az érdekeiket. Ha ezt az érdekvédelmet meg egyesületen keresztül teszik, miért ne tehetnék? Ha ennek az érdekvédelemnek az a véleménye, hogy valami minimumhoz legyen kötve a méhészkedés, akkor ebben mi a rosz?

Ez nem a mostani méhészek vizsgáztatását jelenti, hanem azt, hogy ha valaki el akarja kezdeni, akkor kelljen valami minimumot tudnia.

Történelem:

Volt a lovaskocsi, oszt jött az autó. Majd mind a gyalogosok, mind az autósok védelmében szabályokat kezdtek el alkotni. És eljött az az idő, amikortól jogosítvány kell az autó vezetéséhez, ha valaki közforgalomba megy. (ha nem megy ki az utcára, a saját garázsában ma is annyit vezethet, amennyit akar!)

Tanult barátom még a vizsgadíjról is elmélkedik:
Van egy ember, aki vesz méhcsaládokat, kaptárakat, esetleg pergetőt, utánfutót, vonóhorgot szereltet a kocsijára, és ebbe a sok, támogatott költség közé nem fér bele egy vizsgadíj, akkor jobb, ha nem kezd bele. Mert ennél sokkal több költsége lehet egy-egy hordástalan időszak etetésekor.

Neked barátom meg ne fizessen semmit az OMME. Majd ha okos leszel, és tanácsadó, akkor majd lesz esélyed ... Addig meg kérdezd meg magadtól, hogy írásodért ki fizet?

A melegvizet meg fürdésre használd, a méhek a friss hideget szeretik.