Méhészkedés fekvő kaptárban

  • 586 válasz
  • 189420 megtekintés
*

ekecs

  • *
  • 28
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #585 Dátum: 2018. Május 22. 13:47 »
Köszönöm. Most megnyugtattál. Még valami. 24es fekvőim vannak. Holnap mindegyikben balra lezárom az öreganyás részt.Még nem vettem ki a rácsot,csak adtam nekik több keretet. Mozgatható az anyarácsos válaszfal. Nyitok nekik kijárót. Ez idáig ok. A másik oldalon nincs fias, sem sok méz. Kap egy petés keretet balról. Ha van fiatal anya akkor ok,ha nincs akkor húz elvileg bölcsőt. Ez működhet? Úgy is mindegyik kaptárba két családot akartam. Még szerencse,hogy csak 60-at kell így megcsinálni. Áááááá!!!!!!

*

Geddekas

  • *****
  • 5511
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #586 Dátum: 2018. Május 22. 16:58 »
Látom megy a gyúrás a rakodó vagy fekvő NB ügyben. Sajnos elfogult vagyok, de a saját tapasztalatomon. Meg kell mondanom, hogy az elmúlt két év hunorozása nem tudott meggyőzni meg a hunor vagy bármely más rakodókaptáros rendszer kényelméről.

Ökölszabálynak ismertem, hogy a magas fokú gépesítés hatékony kihasználása csak 200 méhcsalád fölött lehetséges. Ha pedig nem lehet hatékonyan gépesíteni, akkor mi a fenének rakodózni? Merthogy egyébként meg sokkal nagyobb fizikai munkát igényel, mint a fekvő NB-s méhészkedés. Egyébként meg a méhcsaládok kiegyensúlyozottsága annál jobb, minél nagyobb műlépfelületre telepítik a méhcsaládot. A kiegyensúlyozottság pedig a termelés biztonságának egyik erős feltétele.

Lehet itt a gittet rágni szöktetésről, meg egyéb rakodós attrakcióról,  produkcióról, de a fekvő kaptárból pergetett méz rendszeresen érettebb, magasabb pollentartalmú, ráadásul lényegesen kevesebb munkával és derékfájással lehet vele termelni. Szóval őszinte részvétem a 1/2 NB-s méhészek számára.

Ha nem lenne megrendelés nálam a rakodókeretes méhcsaládokra, én bizony soha nem tartanék se hunort, se 1/2NB-t se mást.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.