SzervusztoK!
A higienikus aljdeszkával kapcsolatban kinek mi a tapasztalata? Használjátok-e? (Nem tudtam máshová írni, mert nem látok ilyen topicot.)
Én egy év óta használom ezt az eszközt. Eddig jók a tapasztalataim.
Tavasszal viszont elkövettem egy hibát. Február vége felé be kellett volna tenni a tálcákat (ami nálam hungarocell). Profi méhészeknél olvastam, hogy a teljes évben nyitva vannak az aljdeszkák. Más profi méhészeknél azt olvastam, hogy február végén be kell tenni a tálcákat, és erősen takarni... Én úgy döntöttem, megpróbálom a nyitott aljdeszkás verziót, lekövettem ezt a módszert.
Nos..., az akác eredményből nem tudnám megítélni a módszer sikerét -hiszen az Yvett ciklon, és a kora tavaszi megfázás, tönkretették az akácot-, de a fiasítás kiterjedését figyelembe véve be kellett látnom, hogy az egy kicsit kevés volt. Akác előtt 10 nappal a 13-14 Fél NB keret fiast csak néhány család meggyengítésével tudtam elérni.
Hozzá kell tennem: előző évben sokat szaporítottam (erőn felül..., nem lett volna szabad ennyit), 8 keretpáron teleltem be a családokat, a hiányzó kereteket is ki kellet építeniük. Ezek a dolgok is bejátszhattak, hogy nem volt meg a kellő mennyiségű fiasítás.
Azt hogy egész évben nyitva van a higienikus aljdeszka, olyan méhésztől olvastam, aki magas fészekléppel dolgozik, és nyilván teljes értékű (népes létszámú) családokkal telel be. Az enyéim nem voltak összehasonlíthatók ekkor egy igazi termelő családdal. Ezt most látom a termelő családjaimnál.