Méhészkedés rakodó kaptárban

 • 520 válasz
 • 124221 megtekintés
*

wr

 • ****
 • 409
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #465 Dátum: 2018. Május 27. 14:04 »
WR! Erről az OSB-nikecell-ből való kaptárgyártásról írnál bővebben ?

Most volt egy cikk az osb-ről az OMME újságban, hogy érdemes kerülni, mert formaldehid van benne.
Az OMME sok okosat ír mint tudjuk... Pl: http://lamberiahaz.hu/akcioink/52-osb-nagykeraron-formaldehid-mentes Szóval van teljesen mentes, és úgy kb. 8-10 éve már a standard is elenyésző mértékben tartalmaz. Egyébként ha ettől tartasz akkor dobd ki a lakásból az összes bútort, mindent ami bútorlapból, farostlemezből vagy rétegelt lemezből van, mert ezek mind mind tartalmazzák. A méheim köszönik jól vannak benne, azzal nincs gondjuk, inkább van a neokkal, meg a rovarölő szerek garmadájával. Van olyan konténeres méhész akinek a konténere közel 25 éves, és OSB lapokból van belül. Él még ő is és a méhei is.  :)

Most akkor írjak róla vagy ne írjak?  ::) Nem nagyon van mit írni, leszabatod a lapokat méretre, a sarkait összerakod ugyanúgy ahogy a homloküreges vagy hogy hívják fiókok vannak. Tehát van 4 sarokelem, ezekhez van hozzáragasztva és csavarozva a 4 oldal. Az oldalak meg telibe vannak ragasztva kívül nikecellel, annyi különbséggel, hogy kell körbe is egy léc perem, hogy ne úgy kelljen bánni a fiókokkal mint a hímes tojásokkal. Ha nincs perem akkor a nikecell élei sérülni fognak, mert képtelenség rá vigyázni a rakosgatás közben, pláne ha tele van. Az első és a hátsó lécperem szélesebb, ez egyben a fogantyú is, az ujjak számára ki van ott vágva egy kis darab a nikecellből. Az első és a hátfal alacsonyabb is, azokon ülnek a keretek, nincs külön lemezcsík. A kép beszédesebb lenne de nincs, ha esetleg megtalálom azt amit az ismerősömtől kaptam, és ami alapján csináltam akkor majd felteszem. Az OSB lap éleit le kell kenni faragasztóval hogy ne menjen szét ha nedvességet kap.

*

Kitin

 • *****
 • 796
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #466 Dátum: 2018. Május 27. 21:03 »
tudom én, hogy van minden, még ingyen hitel is! Aztán valahogy a végén mindig kiderül, hogy még sincs, vagy valahogy mégsem olyan szép az élet....

*

Laja

 • **
 • 54
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #467 Dátum: 2018. Május 27. 22:07 »
wr !
Köszönöm a választ ! Én is olvastam a cikket az újságban, de abban igazad van hogy mindenki életében benne van a bútorlap. Hogy ez most mennyire ártalmas az egészségre vagy sem ezt nem tudni. Tény hogy OSB ből egyszerübb lenne a kaptárgyártás. Üdv. Laja

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #468 Dátum: 2018. Május 28. 14:08 »
Biztos hogy egyszerűbb, és az is biztos hogy precízebb. A fát már a vége felé ugyanúgy ragasztottam és csavaroztam, ennek ellenére az élei megnyíltak egy idő után, már nem passzolt. Meg vetemedett, tekeredett is. Az OSB-s kaptárakhoz szellőzővel ellátott menekülőteret kellett csinálnom, mert olyan jól zárt az egész, hogy fülledt meleg időben a fél család kint ült a homlokfalán. De csak ezek, a fában lévők nem, mert ott szinte mindenhol voltak apró rések szóval az szellőzött.  :)

*

neo

 • *****
 • 607
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #469 Dátum: 2018. Május 29. 07:01 »
Fa esetében a lenolajos kifőzés után semmiféle rés, vetemedés, éppen ezért szaglászás sincs. Fenyő esetén ez nálam két napos 100 fokon történő főzést jelentett. Kb 1 kg lenolaj /fél NB fiók. 14 éve készültek, de a festetlenek is kifogástalanok. Hülye voltam és zománccal festettem, ezekről pereg le a festés. A zománcfestékbe mártottak viszont nem peregnek (kívül-belül festett felület). Ma már csak kifőzném őket.

*

ata67

 • ****
 • 378
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #470 Dátum: 2018. Május 29. 08:09 »
Én paraffin viaszba főzöm a kaptárakat, oldalanként kb. 2 percig. Az elején tettem bele kb. 1/3 méhviaszt. Nem tudom még eldönteni, ez mennyire szükséges, esetleg elhagyható-e. Csináltattam egy nagy tepsit, alatta van egy gázbojler égőfeje. Két fél NB fiókot tudok egyszerre kezelni. Az aljdeszkát is be tudom teljesen meríteni. A tepsi aljára beteszek egy anyarácsot, így a fiókokról leeső égett propolisz darabok nem ragadnak rá a kivett fiókra, és a fa sem ég meg. Ajánlatos minden használat után még éppen folyékony állapotban leönteni a paraffint egy vödörbe, és az alján összegyűlt koszt összekaparni. Mérettartóak így a fiókok.

*

Laja

 • **
 • 54
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #471 Dátum: 2018. Július 08. 14:11 »
Kedves Mindenki !

Kiszeretném próbálni a Hunor rakodó kaptárban való méhészkedést.(Hunor fészek, Hunor méztér)
Mi a gyakorlati tapasztalat, melyik keretszám a legmegfelelőbb választás ? 9-10-12 ? 

Üdvözlettel Laja.

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #472 Dátum: 2018. Július 08. 14:53 »
Erre a Jenő majd biztosan azt fogja mondani, hogy természetesen a 12. Én meg azt, hogy ismerni kellene hozzá a helyi viszonyokat, mennyi, és mennyire jó méhlegelő van, és vándorolnál-e vele. Nekem volt hunorból szinte mindenféle, meg van itt még egy kolléga aki nemrég kezdte, neki is van már tapasztalata legalább 2 fajtáról.
Ha elsősorban mézet szeretnél termelni, és a legelőd is jó, akkor mindenképpen kell a 3 fiók. Abból viszont nem biztos hogy a 30 keret mindegyikére szükség van, tehát 3x9. Ha két fiókkal akarsz mézelni szintén jó legelőn, akkor meg 2x13, mert a 2x12 kevés, és egyébként meg teljesen mindegy hogy a 12-est vagy a 13-ast nem bírod leemelni.  :)
A 3x9 mellett szól még a jobb tavaszi fejlődés, a sokoldalúbb felhasználhatóság (2x9 keretet teszel rá 2 ütemben, nem 12-t egy ütemben, oda teszed vagy nem teszed a rácsot ahova akarod, középen elválasztva tökéletes dupla pároztató stb.) a szaporítás és a könnyebb mozgathatóság (1 embernek).
Ha pedig inkább méhet szeretnél termelni akkor igazából mindegy, mert 2x9 kereten is meg lehet szorítani őket és máris húzzák a bölcsőket.
A többség 2x10 kerettel használja a hunort, amit én magam nem értek, mert akkora kaptárban a méhek is épp csak ki tudnak teljesedni, de hordani már nem nagyon van hova. Olyan helyen megfelelhet ahol gyenge a legelő, vagy valami oknál fogva a családok nem fejlődnek rendesen, egyébként pedig jó viszonyok esetén a 2x10 keretről az állomány 60-70%-a biztosan megrajzik.

*

Laja

 • **
 • 54
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #473 Dátum: 2018. Július 08. 20:06 »
A telephely jó akácoson van, tehát oda nem kell mennem.  Most napraforgón vannak, és ezzel ki is merül a vándorlás. Tehát inkább álló méhészkedésnek mondanám.A 3x9 az szimpatikusnak tünik!

Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #474 Dátum: 2018. Július 08. 22:19 »
Erre a Jenő majd biztosan azt fogja mondani, hogy természetesen a 12.

x2.  ;D
(Nem toborzunk.)

Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #475 Dátum: 2018. Július 08. 22:34 »
Nekem is 3x9 van nem bántam meg! Előtte Nb18 volt. Mindegyiknek meg van a maga szépsége és hibája. Én dél-baranyában használom 1 repce 2 akác és most már 1 meglehetősen labilis napraforgón az utóbbi helyett tervezek mást amire már ez a rendszer rá van állítva.

*

wr

 • ****
 • 409
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #476 Dátum: 2018. Július 09. 07:42 »
Nekem is 3x9 van nem bántam meg! Előtte Nb18 volt. Mindegyiknek meg van a maga szépsége és hibája. Én dél-baranyában használom 1 repce 2 akác és most már 1 meglehetősen labilis napraforgón az utóbbi helyett tervezek mást amire már ez a rendszer rá van állítva.
Nem is értem, hiszen épp az ellenkezőjét szokták itt bizonygatni, miszerint a 3 hunor fiókról kell fekvőre váltani.  :D  ::)
Viccet félretéve én sem bántam meg, nagyon nem. Azt bánom hogy nem volt kezdőként semmi tapasztalatom, így a körülöttem lévő méhészek simán félrevezettek, na nem szándékosan, csak épp ők is tévúton jártak. Nem is volt más a környéken mint fekvő, olyat kaptam ajándékba (meg tudtam venni) kezdőként, aztán rábeszéltek hogy félkeretest csináljunk mert az lesz a jövő. Na a félkeret az még a méhészkedéstől is majdnem elvette a kedvem. Szerencsére már mindkettő a múlt.
A napraforgóval felénk eddig nem volt gond, meg máshol se nagyon, az idei az kirívó eset. Mézelni sem úgy mézel ahogy kellene, meg a méhek is hullanak tőle. Eddig a legrosszabb az volt, hogy volt rajta némi mászkálás. A mézelése meg gyakorlatilag az akácéval volt egyenértékű.

Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #477 Dátum: 2018. Július 09. 13:27 »
Mi megpróbáljuk a "katyvasszal" való  méhészkedést. :)   Ahogy a méhek kívánják.

Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #478 Dátum: 2018. Július 09. 15:03 »
Nekem nem vagy valami vicces wr amikor ezt írod:
"Nem is értem, hiszen épp az ellenkezőjét szokták itt bizonygatni, miszerint a 3 hunor fiókról kell fekvőre váltani."
Nem állítottam, hogy Hunorról fekvőre KELL váltani!
Többször leírtam, és előadásaimban is kifejtem váltásom okait.
Magam elé tettem egy virtuális mérleget, és ezek alapján nekem az NB18 jött be.
Nem bántam meg, jól érzem benne magam.
Pakolászd a fiókjaidat, védd a molyok elől, és vigyázz, hogy a pergetett fiókokat mikor teszed vissza, mert szétrabolják az állományodat.
Piszkálni én is tudnám a módszered, de a hála az égnek a kaptártípusok választásának szabadságába egyelőre még nem szól bele senki.
Én így a szezon végén különösen örvendek, hogy fekvőim vannak.
Szolidágón a fiókok között szaglászó méhektől idegbajt kaptam.
Most szaglásszanak, fiókom sincs. :P
Tudod.
Tető le, menekülő le, első méztér le, második méztér le, anyarács fel.
Most vagy ott, ahol én egy mozdulattal.
Jó pakolászást!
Nagyernyei Attila

Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #479 Dátum: 2018. Július 09. 16:20 »
...
Tető le, menekülő le, első méztér le, második méztér le, anyarács fel.
Most vagy ott, ahol én egy mozdulattal.
Jó pakolászást!
Nagyernyei Attila

Ebben igazad van. Ha a fészekhez akar nyúlni, akkor ezeket végig kell csinálnia a 3 fiókossal. Na és visszafelé is.
Éppen tegnap dobálták a magas labdákat, de feleslegesnek tartom lecsapni azokat, mert csak 1-2 ember érti meg amit leírok, a többi magától jön rá, vagy vegetál egy életen át. De azért valamit belekotyogok.
Nálam nincs alul rés, mert a kaptárfenék fix. A fészek mindig fészek, nem esik szét még egy esetleges vándorláskor sem, de ott kutatás biztosan nincs. Ahol lehetne, az a két fiók között. Azok passzolnak, soha nincs ott kutatás, és a szoknya is segít ebben. Anyarács felszögelve, mert a méztér része, és csak akkor kell amikor a méztér fent van, tehát nincs "pakolászás", ami egyébként egy szezonban többnapos munka lenne. Fehér pótméztereken természetesen nincs anyarács, színük alapján tudom ezeket megkülönböztetni, a rácsosak világoskékek. Egy fészek egy méztér. Nincs emelgetés, ami csak akácon okoz gondot az utolsó napokban rajkészítéskor, átvizsgálással egybekötve, amikor a épkeret is egyúttal kitörve, kivéve amikor tele van mézzel mint az idén. A mézelvételt leírtam, az 2-3 perc a lép visszarakással együtt teljesen készre. Pergettem nemrég néhány mázsa bálványfás-mézharmatos- hársast kutatásban. Éppen arra járt Zümi méhésztárs, látta hogyan lehet dolgozni így kutatásban is nyugiban, pedig a pergető helyiségben a ventilátorok folyamatosan nyomták ki  a levegőt a nagy érdeklődésre való tekintet miatt, míg ott kint lehetett dolgozni.  Ezt fekvőben nem tudja senki sem megtenni.
A pergetett fiókokkal sincs szerintem senkinek gondja, mert este napnyugta idején akármennyit vissza lehet rakni pillanatok alatt, és reggelre azt sem tudják mi volt este. Ezt bármilyen hordástalan időben meg lehet csinálni. Nem rabolnak szét semmit. Egy etetés is felzaklatja őket olyankor, de a pergetett lépek este történő visszarakása soha nem okoz ilyen problémát. Ezt már többször leírtad, soha nem értem miként lehetett ebből gond. Tehát Attila tényleg csak piszkálni tudja ezt a módszert.
Szolidágón semmi matatás sincs. Fekvőnél igen, mert ki kell takarni a fészket, bármit akarunk dolgozni. Rakodónál egy lapra ( én léphordó ládára) kell helyezni a mézteret a levétel után, és csak a fészek van nyitva. Méztéren nem kell megmozdítani a takarást. Amire szagot fognak, már kész az átvizsgálás. Nem kell minden lépet a fészekben széttúrni! 2-3 lép kiemel, fias rendben, méztér vissza. Anyát nem lehet keresgélni, festeni, és idegen lépet sem szabad cserélni, mert attól is felbolydulnak. Ahol ilyenkor van esetleg olyan szűz, vagy részben szűzlép, amiben nincs vagy kevés a fias, az felmegy a méztérbe, és a helyébe azonnal egy öreg lép. Tehát ugyan annak a családnak a lépjei cserélnek helyet, mert egyenlő lépes. Ha mézes, vagy csak öreg van, akkor a fészek szélére, majd tavasszal ismét felkerül a mézterek felrakása után, mert az épkeret is oda megy nálam szélsőnek. Ezek néhány másodperces munkák. Fekvőnél iszonyat.
Aztán ez a lépek megóvása a molytól is egy mellébeszélés.
A mézterek a kiépített lépkészlettel együtt a léptárolóban vannak augusztus elejétől április végéig. Levétel után kell 2x 10 nap különbséggel kénezni. Nemrég írtam mennyire pici helyiség kell nekik feltornyozva. Zárt legyen szúnyoghálóval, (nem kénezéskor, akkor teljesen)  ;D mert befülled, illetve bemennek a lepkék a kénezés után, és kezdődik minden előröl. Semmire nem használható düledező épület is alkalmad erre. Alsó fiókon legyen anyarács, és a tetején is egér pele ellen.