Szakma-politika

  • 4394 válasz
  • 1391187 megtekintés
Re:Szakma-politika
« Válasz #4305 Dátum: 2020. Szeptember 24. 20:31 »
Jani bátya!
Itt a hivatalos válasz, most olvastam az OMME honlapján.
http://www.omme.hu/az-elso-elnoksegi-ules/
Üdv:Attila

Re:Szakma-politika
« Válasz #4306 Dátum: 2020. Szeptember 24. 21:18 »
Meg kéne már nyugodniuk, és a méhekkel a szakmával törődniük.
Volt egy választás, majd 4 év múlva megpróbálhatják újra ha ez a vezetés nem tetszik nekik----írod fentebb és ezzel nagyon eggyerértek Attila.Sajnos a zöldön megindultak a ----mi megmondtuk,ti akartátok,ti választottátok---felszólalások most az ukrán mézzel kapcsolatban.Szerintem a kereskedők csak kihasználják a helyzetet---ezt várták már rég-- most indokuk is van rá mert valóban az utóbbi évtizedek legrosszabb szezonja volt.Az átvételi árak még most is emelkednek,most kell eladni mielőtt az ukrán letöri az árat---szerintem.Az hogy mi lessz 2021-ben majd az az akkori küzdelmünk lessz.     szs

*

buksi

  • ***
  • 116
Re:Szakma-politika
« Válasz #4307 Dátum: 2020. Szeptember 25. 19:47 »
Én meg azt nem értem, hogy van ez,csillogó villogó mézkirálynő választás,szuper mézlovag rendek
atkaírtó meg Szerbiából és Romániából feketén, fehéren, megkerülő úton,a támogatás meg semmit érő sz.......ra megy,a méhész meg csak kinlódjon,ugyis hülye.

Re:Szakma-politika
« Válasz #4308 Dátum: 2020. Szeptember 25. 19:47 »
Nem úgy tünik mint ha nyugalom lenne :

"Feri!

Ezt az egyesületet (Magyar Mézkiszerelők Egyesülete) Aranyoskám gründolta anno (konspirációs okokból került az egyesületi székhely Székesfehérvárra az Alba-Méz telephelyére, s nem Dunavarsányba vagy a Rózsadombra, ellensúlyként a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületével szemben, ahol tudomásom szerint egyedül nem tag Takács úr cége. Nos, ez az egyesület próbálta(?) felmérni a termelőknél lévő mézkészletet és meg kell állapítani, hogy hazudik, mint Hans-Ulrich Grimm könyvében a leves, amikor az OMME-nek írt levelében ezt nyilatkozza:

MME írta:
… a kialakult magyarországi mézhelyzet miatt, egyesületünk tagjai nem tudják tovább halogatni a mézbehozatalt. Amennyiben nem importálunk mézet, nem tudjuk ellátni folyamatosan a belföldi partnereinket. Annak ellenére, hogy az egyesületet, azért hoztuk létre, hogy a magyar méz érdekképviselete legyen, most nem látunk más utat, nem tudjuk feltölteni raktárainkat, mert nem tudunk elegendő mézet felvásárolni a hazai termelőktől….


Az "elnökség" természetesen "elhatárolódik" a mézimport gondolatától is :

OMME by Pungor Adrián írta:
Az elnökség teljes mértékben elutasítja az import mézek hazai kiszerelők általi behozatalát, annak feldolgozását és a hazai üzletláncokban történő feldolgozását! Különösen, az utolsó pergetéstől számított mindössze 2 hónap elteltével. Nyilván, jogilag az OMME nem tud mit tenni a mézimport megakadályozása ellen, de egyéb okokra hivatkozva, tiltakozni fog ellene. A napokban fogja kialakítani állásfoglalását az elnökség ezzel kapcsolatban.


Kérdem én, hogy az elnökség miként utasíthatja el a mézimportot, mikor még kialakított álláspontja sincs (nem is lehet, hiszen az első, alakuló elnökségi ülésen szembesültek a MME levelével). Ugyan Bross a megválasztását követő percekben már jelezte az ukrán méz behozatali szándékát, ám a választást megelőző időszakben kiadott, s az azt követő nyilatkozataival sem nem hogy elutasító, de egyenesen egyfajta előkészítő, mondhatni "beetető" hangulatot generált. Ez a mostani (by Pungor Adrián) dodonai reakció is jellemző, hiszen deklarálja, hogy az elnökség elhatárolódik, bár azt is bevallja: nincs ráhatása a mézimportra, de ennek ellenére azért majd inaszakadtából küzd ellene.

Nos, a deklarációkkal szemben a valóság az, hogy sem a MME-nek, sem a MMME-nek, de még az OMME-nek sincs fogalma a pillanatnyi hazai mézkészletekről, ezért is visszatetsző, amikor az érdekképviseleti elnök szemrebbenés nélkül blöfföl a készletek tekintetében, aszerint, hogy "tartójának" momentán mi az érdeke. Nagyon furcsán vette ki magát, hogy Bross a napokban egy olyan felmérést végeztetett, melynek valójában szintén nincs relevanciája, hiszen a "merítés" aránylag kis mintaszámon alapszik (megyénként 20 "nagyméhészet"), az adatok erősen a méhész igazmondási és adatszolgáltatási hajlandóságától függenek, egyáltalán nem ismert az átlagos méretű méhészetek készlete (pedig a hazai ellátásban ezeknek jelentős szerepe van), s természetesen azt sem veszi figyelembe, hogy a mézkiszerelők, exportőr cégek milyen tételeket készleteztek. Bross a mai napig sem közölt részleteket, hiszen most a "Kállay-kettős" korábbi eltáncolásának következményeit kellene megúsznia, egészen eddig ő nyilatkozta a hazai mézhiányt, s amikor a mézcsomagolók "elhitték neki" az eddigi nyilatkozatait, s kijátszották az ukrán-import kártyát, akkor meglehetősen kínos szituációba keveredett, hiszen ha nem határolódik el a saját eddigi nyilatkozatainak következményeitől, akkor egyre többen nevezik árulónak, de sejthető elkötelezettsége miatt az importálni szándékozó mézcsomagoló Big Brother-rel szemben sem léphet fel nyíltan, így majd az új elnökséggel próbálja meghozatni a döntést, ami nem lehet más, mint elhatárolódó, hiszen az új elnökség nem vállalhatja fel az árulás ódiumát. Ennek következtében viszont a lemondás lenne az egyetlen etikus lépése Brossnak, hiszen az eddigi nyilatkozatai és a mostani kutyaszorító dilemmáját csak így oldhatná fel. A hitelessége már régen oda van, ebben a helyzetben viszont egyértelműen mennie kell.

Sajnos, azt sem tudom valószínűsíteni, hogy bármelyik kereskedői/csomagolói egyesület vagy akár az érdekvédelmi szervezet pontos információkkal rendelkezne a hazai mézfogyasztásról, még az ágazatot irányító minisztériumnak sincsenek pontos adatai a belföldi mézfogyasztásról, az adatok aszerint szoktak változni, hogy mi a politikai hozadéka az adatközlésnek. Ha a kormányzati intézkedések pozitív hatását kell illusztrálni, akkor 10 éven belül 0,7-0,75 kg-os fogyasztásnövekedésről szól az ének, miszerint: "Húsz dekáról egy kilóra tonásztuk fel a belföldi fogyasztást, helyrerutyutyu; Legyél te is méhész Babám, helyrerutyutyu; Köszönjük ezt a mi jó ágazati irányítóinknak mega zOMME főmarketingeseinek, helyrerutyutyu; meg az ágazat fődemonstrálójának, megmentőjének és az "eubecsinált" mozgalom és ukrán mézbehozatal apostolának, helyrerutyutyu", amikor viszont az alacsony felvásárlási árak miatt nyűglődnek a termelők, akkor meg azt dalolják, hogyaszongya: "Nincs jobb Babám, mint a belföldi fogyasztás, helyrerutyutyu; annyi mézet kell megetetni itthon, hogy ne kölljön exportálni, helyrerutyutyu; különben is a nyüves belföldi fogyasztó csak a felét hajlandó elfogyasztani, mint amennyit köllenék, helyrerutyutyu; pedig vehetne példát a kőgazdag nyugati világról, oszt' elnyalhatna akár három kiló hungarikumot is, helyrerutyutyu". Most meg azt a nótát cujogatjuk: "Nincen Babáckám mézecke e honban, helyrerutyutyu; nem lesz mit üvegeckébe curgatni Babám, helyrerutyutyu; node majd megmenti a hazai mézfogyasztókat az óccó ukrán mézecke, helyrerutyutyu; lesz mit pócockára tenni Babám, ha a megmentőink, a mézcomagolók majd behozzák kisz hazánkba, helyrerutyutyu".

Nekem sokkal inkább az az érzésem, hogy nem készlethiányról, hanem inkább a mézimport, nevezetesen az ukrán méz behozatalának "legalizálásáról" lehet szó (persze tudja mindenki, hogy a mézbehozatal korántsem volt és most sem illegális, csupán a dömpingáron behozott ukrán méz árletörő hatását igyekeznek palástolni azok, akiknek érdeke úgy kívánja, s erre rendkívül alkalmas Bross nyilatkozat-tsunamija). Ezzel az "óccó ukrán mézeckét kell nekünk behozni, mert nem lesz mit tenni kisz üvegeckébe pócockára" dumával leginkább a készletező, "árurejtegető" méhészekre lehet ráijeszteni, hiszen az árva lélek üstöllést szabadul a mézétől, a "jön az óccó és várhatóan ÁFA-csökkentett áron érkező ukrán méz" hírére -információim szerint- sok komoly méztétel hagyta el a méhészek udvarát a napokban... A legutóbbi információk szerint az ukrán mézpiaci kilátások sem olyan katasztrofálisak, mint azt a hírek sugallták, a tavaszi mézek mennyisége valóban alacsonyabb lett, de a napraforgóméz mennyisége várhatóan a déli régióban pusztító aszály ellenére sem sokkal maradhat el az előző évitől (a terméspiaci USDA prognózis szerint Ukrajna továbbra sem veszíti el a világelsőséget napraforgómag termelés és az exportált napraforgó-olaj területén: https://www.agroinform.hu/termenypiac ), ennek következtében a méztermés sem lehet olyan katasztrofális (no, meg ha nem termett volna, segít a "Big Yellow Brother", ott mindig annyi terem, amennyire igény van...)

Meglehetősen furcsa, hogy Bross a "házi felmérés" eredményét nem tetette közzé, feltehetően még egyeztetnie szükséges az "illetékesekkel" a tegnapi rendkívül kínosan hangzó nyilatkozatot http://www.omme.hu/az-elso-elnoksegi-ules/ (by Pungor Adrián) egy kevésbé nyögvenyelős, de konkrétumokat egyáltalán nem tartalmazó ma reggeli nyilatkozat követte http://www.omme.hu/mezpiac-mezimport/ (by Horváth Gábor), melynek egyetlen előnye, hogy legalább bevallja, ugyan hiteles adatai nincsenek az érdekképviseletnek a hazai méztermésről és készletekről, de legalább megmagyarázza, miért kellett üstöllést "rovancsot" tartani készlet-ügyben... Abban azért nem vagyok teljesen biztos, hogy e felmérés adatai megmaradnak OMME berkekben, de nincs is komolyabb jelentőségük, hiszen a mézcsomagolók hazai piaci részesedése legfeljebb 2-3000 tonna lehet, s ha hihetünk a sejtéseknek, akkor a piacozó és háztól értékesítő termelők ennek a mennyiségnek legalább a dupláját, háromszorosát forgalmazzák, s valószínűsíthető, hogy a szükséges készletekkel rendelkeznek is. A csomagolók meg csak hozzák az óccó kisz ukrán importmézeckét, tőccék üvegeckébe oszt' tegyék a pócockára az áruházackákban, bótockákban, a felvásárolt hazai mézet meg kűggyék a nyugati piacokra.

Érdemes körözni egyébként azt a cikket, mely őszintén foglalkozik a tavaly novemberi MMME- és az OMME-tárgyalással, vannak benne megszívlelendő gondolatok:

Csatolmány:
Méhészújság 2020. 01. 1..PNG
Méhészújság 2020. 01. 1..PNG [ 621.12 KiB | Megtekintve 203 alkalommal. ]


Csatolmány:
Méhészújság 2020. 01. 2.PNG
Méhészújság 2020. 01. 2.PNG [ 56.92 KiB | Megtekintve 203 alkalommal. ]


A megállapítások között a egyik legméltóbb a figyelemre az ukrán mézbehozatallal foglalkozó, a határon végrehajtott fokozott mézvizsgálatok szükségességét hangsúlyozó kitétel, s furcsa módon az is átjött, hogy a MME levele nyomán született sajtóreakciókhoz ki adta a muníciót: az a Takács ferenc, aki sokadjára gyűrkőzik neki a magyar méhészeti ágazat maga alá gyűréséhez, gyakori (folyamatos) brossi asszisztenciával. Most csak néhány reakció: https://infostart.hu/gazdasag/2020/09/2 ... ztetnek-is
https://haszon.hu/vege-az-edes-eletnek- ... yarorszag/
https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/e ... 24906.html , a többszöri takácsi/csomagolós próbálkozásokra majd később visszatérek, hiszen érdemes néha visszanéznünk, mert a történelem ismétli önmagát. Csak az árva magyar méhésznek fogalma sincs arról, hogy már megint palira vette saját magát, s megválasztott egy olyan elnököt, aki négyévnyi próbálkozást követően az utolsó olyan elnökségi tagot is sikerrel "kigyomlálta", aki ellenvéleményt merészelt nyilvánítani, valamint egy olyan elnökséget tudhat maga alatt, amely többségében a vattaembereiből áll, s alig várja, hogy az elnök megmondja, mi is kell legyen az elnökség álláspontja. Megérdemelték, akik rá, rájuk voksoltak..."


Re:Szakma-politika
« Válasz #4309 Dátum: 2020. Szeptember 25. 20:19 »
Itt válasz.
http://www.omme.hu/mezpiac-mezimport/
Nagyernyei Attila

Re:Szakma-politika
« Válasz #4310 Dátum: 2020. Szeptember 26. 07:45 »
A Zöldről idéznék egy sort, bár egyre kínosabb a vergődésük.
Én eddig azt gondoltam, hogy elég sokan lehetnek akiknek más a véleményük, de be kellett látnom, hogy csak néhány "más gondolkodású" keveri a kártyát.
Valójában anno ránk mondták, hogy nem kell velünk foglalkozni....mert 10% alatti törpe kisebbség vagyunk csupán.
Hát ha valami visszanyalt, ez nagyon csúnyán.
A választás akkora buktát jelentett ennek a néhány mitugrásznak, hogy nagyon nehéz a kudarc emésztése.
Ezért írnak ilyen csacskaságokat:
"..... s megválasztott egy olyan elnököt, aki négyévnyi próbálkozást követően az utolsó olyan elnökségi tagot is sikerrel "kigyomlálta", aki ellenvéleményt merészelt nyilvánítani, valamint egy olyan elnökséget tudhat maga alatt, amely többségében a vattaembereiből áll, s alig várja, hogy az elnök megmondja, mi is kell legyen az elnökség álláspontja. Megérdemelték, akik rá, rájuk voksoltak..."
Senki nem gyomlált ki senkit, ő saját maga mondott le az elnökségi tagságról, bár megjegyzem nagyon jól tette.
A vattaemberek minősítést viszont Tolna megyei küldöttként visszautasítom!
Még neki sem álltak az érdemi munkának már minősítik őket?
Jó lenne ha ezt a személyeskedő alpári stílust végre abbahagynák, mert mint látható volt a méhésztársadalom döntött, és erre nem vevő!
Ahogy hallom a küldöttgyűlést is képesek néhányan megtámadni, de felhívnám a figyelmüket, hogy pont ilyenért zárták ki az egyesületből Csuját.
Hagyják békén az új elnökséget végre dolgozni, a sebeiket meg nyalogassák magányosan egy sötét szobában.
Nagyernyei Attila

Re:Szakma-politika
« Válasz #4311 Dátum: 2020. Szeptember 26. 10:01 »


"Feri!

Ezt az egyesületet (Magyar Mézkiszerelők Egyesülete) Aranyoskám gründolta anno (konspirációs okokból került az egyesületi székhely Székesfehérvárra az Alba-Méz telephelyére, s nem Dunavarsányba vagy a Rózsadombra, ellensúlyként a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületével szemben, ahol tudomásom szerint egyedül nem tag Takács úr cége. Nos, ez az egyesület próbálta(?) felmérni a termelőknél lévő mézkészletet és meg kell állapítani, hogy hazudik, mint Hans-Ulrich Grimm könyvében a leves, amikor az OMME-nek írt levelében ezt nyilatkozza:
MME írta:
… a kialakult magyarországi mézhelyzet miatt, egyesületünk tagjai nem tudják tovább halogatni a mézbehozatalt. Amennyiben nem importálunk mézet, nem tudjuk ellátni folyamatosan a belföldi partnereinket. Annak ellenére, hogy az egyesületet, azért hoztuk létre, hogy a magyar méz érdekképviselete legyen, most nem látunk más utat, nem tudjuk feltölteni raktárainkat, mert nem tudunk elegendő mézet felvásárolni a hazai termelőktől….
Gondolom az Egyesület Alapító tagjaként a konspirációban magad is részt vettél, és tudod, vagy csak Te konspirálsz, és véled.

DE

Az azért nem semmi, - gondolom jogászod javasolta -, hogy hazugsággal vádold meg őket, miközben már dörzsöli a tenyerét a jövő per ügyvédi munkadíjára gondolva.Idézet

Sajnos, azt sem tudom valószínűsíteni, hogy bármelyik kereskedői/csomagolói egyesület vagy akár az érdekvédelmi szervezet pontos információkkal rendelkezne a hazai mézfogyasztásról, még az ágazatot irányító minisztériumnak sincsenek pontos adatai a belföldi mézfogyasztásról, az adatok aszerint szoktak változni, hogy mi a politikai hozadéka az adatközlésnek. Ha a kormányzati intézkedések pozitív hatását kell illusztrálni, akkor 10 éven belül 0,7-0,75 kg-os fogyasztásnövekedésről szól az ének, miszerint: "Húsz dekáról egy kilóra tonásztuk fel a belföldi fogyasztást, helyrerutyutyu; ...


Gondolom statisztikáról nem hallottál. Nem kell minden ember kávéban elkevert kanálnyi mézét  számláni ahhoz, hogy (bizonyos hibával) de megbecsülhető legyen a fogyasztás. Ahogyan minden mást is, ezt is értékelik állami szervek. Ezt Magyarországon Úgy hívják, hogy Központi Statisztikai Hivatal. Tudod, az a szép, nagy sárga épület Budapesten, a Mechwart ligetnél - hogy csak a központi épületről tegyek említést, azzal a sok-sok alkalmazottal, akik egész nap azon törik a fejüket, mit, hogyan lehet a legjobban mérni, értékelni, előrejelezni. Nem egy pár fős egyesületi vezetés számolgat. Az OMMÉ-nak nem kell saját magának vizsgálnia, hogy X.Y. mennyi mézet értékesít a piacon. A KSH ad adatot. Persz jobb lenne, ha az adat pontosabb lenne, de szerintem ez nem csak az OMME, de más Egyesület lehetőségeit ismeghaladja.

Viszont ha a nyugatiak KSH adatait a mi KSH adatainkhoz hasonlítjuk, akkor már van min gondolkozni. És nem az a kérdés, hogy 72 dekagram, vagy 75 dekagram az országos átlag, hanem az, hogy azonos vizsgálat mellett kijövő alacsonabb fogyasztást hogyan lehetne emelni.

 

 
Idézet

Nekem sokkal inkább az az érzésem, hogy nem készlethiányról, hanem inkább a mézimport, nevezetesen az ukrán méz behozatalának "legalizálásáról" lehet szó...Nem tudja az OMME, nem tudja más egyesület sem, nem tudja a KSH sem, hogy mennyi a mézfogyasztás, Senki nem tudja, hogy mennyi a mézkészlet, de Te vélekedsz. Miért nem hívod fel méhész ismerőseidet, és kérdezed meg, mennyi szabad hordós méze van? Nem ismersz méhészeket? Akkor tudnál az érzéseid helyett tényekről beszélni, és kedvelt konspirációd helyett valami ténylegeset hozzátenned a kérdések megoldásához. Lehet, hogy a tények nem érdekelnek? Lehet, hogy magad is csak konspiráció vagy, nem is létezel, csak az emlékezetben?

Idézet

Meglehetősen furcsa, hogy Bross a "házi felmérés" eredményét nem tetette közzé, feltehetően még egyeztetnie szükséges az "illetékesekkel" a tegnapi rendkívül kínosan hangzó nyilatkozatot http://www.omme.hu/az-elso-elnoksegi-ules/ (by Pungor Adrián) egy kevésbé nyögvenyelős, de konkrétumokat egyáltalán nem tartalmazó ma reggeli nyilatkozat követte http://www.omme.hu/mezpiac-mezimport/ (by Horváth Gábor), melynek egyetlen előnye, hogy legalább bevallja, ugyan hiteles adatai nincsenek az érdekképviseletnek a hazai méztermésről és készletekről, de legalább megmagyarázza, miért kellett üstöllést "rovancsot" tartani készlet-ügyben...


Azon a Q.va nyuszin már megint nincs sapka. Ha bármilyen adatot közzétesz, akkor az nyilván gond, befolyásolja a piacot...


Neked nincs a mézpiaccal problémád, neked azzal van, hogy nem hívod fel a méhészeket és nem tudod meg még egy sör mellett sem, hogy mizu. Nekem szimpatikus a felvásárlási ár. Barátom szerint 1/4-de volt az idei méztermése a tavalyinak. Nálatok mizu? Mennyi volt a termés, mennyi van eladható hordós?Tavaly is az volt egyeseknél a sláger, hogy miért van ukrán méz behozatal. Ennek ellenére jó a magyar méz felvásárlási ár! Lehet, hogy a magyar méz felvásárlási árát mégsem az befolyásolta, hogy mennyi volt a behozatal? Tartsuk meg a mostani mézárakat! (ha emelkedik, azt sem bánom!)


És off topic, de egy vicc - szabadon átírva.
Grün és Kohn mézet árul. Grünnél 1700 az akácméz. Kohnnál 2500. Kohn kérdezi Grünt, Hogyan tudod ezt az árat tartani?

Válaszok szabadon:
A. Nincs egy üveggel sem, mind elfogyott. (az ár csak a készlet erejéig élt, de az akció reklámnak jó, becsalogatja a vevőt! Ha már benn van, vesz mást!)
B. Csak szerdán és akkor is csak tíz percet vagyok nyitva.Azaz ha ilyen jó a mézár, miért nem újjong a méhésztársadalom?
A. Mert nincs mit eladjon ezen az áron.
B. Kivár, mennyire megy még feljebb, ha nincs a többieknek.

Egyik esetben sincs most pénze belőle. No ez a gond, mert a villanyszámla minden hónapban megjön.

Az A csoportnak teljesen mindegy, mennyi az ár, ha nem termett az gond, és Hofi módon valamivel le kell vezetni a feszültséget. Te vagy améhésztársadalom Hofija?

A B csoportnak meg az a baja, hogy nem jön össze az üzlet, esetleg nem jelentkezik a kereskedőnél, hogy Ő ennyiért eladná. Pedig ott vannak a felvásárlók telefonszámai az újságban, miért nem hívja fel, és mondja el, ennyiért ennyi hordó mézet tud adni? Minek a médián keresztül üzengetni?

Engem nem érdekel, hogy mi van a nagy falon túl, engem csak az érdekel, hogy elvárásomnak megfelelően el tudjam adni a mézemet. Gondolom mindenkit. Akinek nincs méze, azt hidegen hagyja a passzátszél is!

Azaz, csak a B csoport kérdésével kell foglalkozni. Az A készül a jövő évre.
« Utoljára szerkesztve: 2020. Szeptember 26. 10:26 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

wr

  • *****
  • 673
Re:Szakma-politika
« Válasz #4312 Dátum: 2020. Szeptember 26. 10:11 »
A sajtó már képtelen a népre máshogy ráerőltetni az olvasást, mint a "döbbenetes", "megdöbbentő", most éppen csak a "rettenetes" szavakat használva kezdőszóként. Azért azt elárulhatná valaki, hogy ha nincs itthon méz, akkor vajon hogy lehet az, hogy a felvásárlók még a napokban is 2018-as (igen, jól tetszettek olvasni, nem elírás) mézeket is szedegetnek össze???
Hát kétféleképpen lehet, vagy tartogatta valami Isteni sugallatra (vagy mézárra) várva a méhész, vagy pedig nem tudta eladni, mert mire az itthoni kiszerelőnek szállító felvásárló elvitte volna, addigra jött a telefon hogy bocsi, de nem kell, tele vagyunk. Na ezért jó hogy dübörög az export, az itthoni kiszerelő meg akinek nem kellett akkor (mert nem akart annyit adni érte) az most akkor vegyen ukránt vagy amilyet akar. Nehogy má ezért is a méhész vagy az időjárás legyen a felelős...

Re:Szakma-politika
« Válasz #4313 Dátum: 2020. Szeptember 26. 10:47 »
A sajtó már képtelen a népre máshogy ráerőltetni az olvasást, mint a "döbbenetes", "megdöbbentő", most éppen csak a "rettenetes" szavakat használva kezdőszóként. Azért azt elárulhatná valaki, hogy ha nincs itthon méz, akkor vajon hogy lehet az, hogy a felvásárlók még a napokban is 2018-as (igen, jól tetszettek olvasni, nem elírás) mézeket is szedegetnek össze???
Hát kétféleképpen lehet, vagy tartogatta valami Isteni sugallatra (vagy mézárra) várva a méhész, vagy pedig nem tudta eladni, mert mire az itthoni kiszerelőnek szállító felvásárló elvitte volna, addigra jött a telefon hogy bocsi, de nem kell, tele vagyunk. Na ezért jó hogy dübörög az export, az itthoni kiszerelő meg akinek nem kellett akkor (mert nem akart annyit adni érte) az most akkor vegyen ukránt vagy amilyet akar. Nehogy má ezért is a méhész vagy az időjárás legyen a felelős...

Igen, miközben az utolsó bekezdést írtam, ugyanazt feszegetted.

Van az a csoport, akinek van méze, és vár.

A méz is ugyanolyan termék, mint minden más (a kulák padláskisöpréstől eltekintve.) Ha én ennyiért adom, és ennyiért valaki meg akarja venni, akkor van üzlet.
Fordítva is igaz, ha valaki ennyiért venne, és én annyiért odaadom, akkor megint létrejön az üzlet.


A méhészek egymással is versenyznek a piacon. Ha valakinél 500, akkor attól veszik meg először. Aztán jönnek az 550-esek. Amikor elegendő van a felvásárlónál, leáll. (ezt úgy írod, hogy jön a telefon.) Amikor kell, akkor megint megnézi, mennyiért van. És így megy az ár felfele.


A felvásárlói mennyiséget az befolyásolja, hogy mennyit tudott a kereskedő küldöldre, vagy Magyarországra eladni az adott áron. (Az adott ár a felvásárlái ár, az üzem fenntartási ára, a homogenizálás költsége, stb-ből áll össze.) Ha ez az ár magasabb, mint a nemzetközi konkurenciáé, akkor az a tétel nem megy pl. Olaszországba. (jegyzem meg, ők meg az olcsó magyar méz ellen fognak hamarosan tüntetni?!) 


Az a kereskedő, amelyik mindíg kimarad az üzletből, az szép lassan feléli a tőkéjét, és tönkre megy.A másik oldal a mienk.


Én helyenek tartom, ha valaki 2018-as mézét nem adta oda annyiért, amennyit kínáltak, ha az nem egyezett az Ő feltételeivel. (Optimális esetben a méhész is számol, milyen költségei voltak, mennyit dolgozott, mire kell a pénz most, ha beruházás, nyilván előnyt élvez, stb. )


Amikor tehát a kereskedő által keresett méz ára felfele kúszva eléri azt, amiért a méhész odaadja, akkor létrejön az üzlet. Előbb nem jön létre.


Az viszont egy másik kérdés, hogy mekkora a méhésztársadalom tartaléka, mennyire lehet a 2018 évi méztermésre alapozni? Valóban nagy tartalékok vannal 2018-ból? Mekkora a tartalék 2019-ből, és mekkora 2020-ból?


Nekem van egy 25 kg-os hordóm 2009-ből! És akkor mi van? Nem tétel. Kávéhoz kiváló. 


Írod is, hogy "szedegettek össze". Nincs nagy tétel, de ez is jó ide-oda pótlásnak. Összefoglalva a piaci folyamatokért felelős a méhész, nem felelős a felvásárló és a mézkiszerelő sem. Mi részei vagyunk a piacnak. Ha a szomszédom adaadja 600-ért, akkor én ne csodálkozzam, ha a felvásárló tőle veszi, és nem tőlem, pedig nálam csak 1000.

Csak szerintem nincs tartalék, és ezért az határozza meg a piacot, hogy ki van a legjobban megszorulva, mert Ő fogja a legalacsonyabb árat diktálni. Az lenne tehát az össz méhésztársadalmi érdek - idealizálva- hogy minden méhész jólétben éljen, és ne legyen kiszolgáltatva a napi eladásnak.


Emellé kell a piac reális ismerete, mert sajna nem csak a magyar méhézek versenyeznek egymással, hanem versenyez velünk a becsületes ukrán, román, bolgár, argentin újabban etióp méhész is.


A folyamat persze ennél sokkal komplexebb, csak annyit akarok mondani, hogy nincs egyszemélyi felelős. De sokak tehetnek apró lépést a piac befolyásolására, lásd korábbi írásomat.


Utolsó példa. Van egy húszéves Pajerom. Öt alufelnivel. Egy aufelni legyen 40.000 Ft. Hiába hirdetem 150.000 ft-ért az egész kocsit, nem veszi meg senki. Mert van a piacon más. Az igaz, hogy bütykölni kell rajta, alvázon is kell hegeszteni, de hogy még négy alufelni árát sem lehet érte kapni? (Igazi terepes kocsi, vonóhoroggal, AF-es platnival, rendszámmal, forgalomból ideiglenesen kivonva.)
« Utoljára szerkesztve: 2020. Szeptember 26. 11:02 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

Re:Szakma-politika
« Válasz #4314 Dátum: 2020. Szeptember 27. 00:09 »
Úgy látszik az MME átvette azt a marketing munkát az ukrán méz elfogadtatására, amit Bross eddig csinált a sajtóban. Ha nem hiszed, nézd az írott sajtót vissza.
 Nekem mosakodásnak tűnik. Szerintem, aki az aranyoskámmal van a  méhészek ellenében, az az érdekképviseletünk látszatának imitálása helyett, húzzon bőrt a fogára és menjen az.....  ......... ra..
 Ennyi a véleményem.
« Utoljára szerkesztve: 2020. Szeptember 27. 04:25 írta Ferdinánd »

Re:Szakma-politika
« Válasz #4315 Dátum: 2020. Szeptember 27. 04:33 »
ITT EGY ÉTKÉZLÁB ÖTLET A ZÖLDRŐL, fröcsögés helyett. Szerencsétek van a küldötti rendszerrel, mert ha azok választanának benneteket, akiknek az érdekeit "" képviselitek"", elhajtanának benneteket most legyetek nyugodtak.

Zöldről, ahogy kellene dolgoznotok ebben a helyzetben:
"Szerintem az elnökseg tagjai ne fotók keszítésével foglalkozzanak. Legyen vége az örömködésnek , meg a győzelmi eufóriának ,helyette kerüljenek képbe ,hogy mi a helyzet. Ahogy látom van egy két tag aki új a szakmában,reméljük lesz is affinitásuk az új információk begyűjtésére.
A Mézkiszerelők levelének megválaszolás úgy látom az e- mail ,és konferenciabeszélgetések és általános iskolai távoktatás világában nehézségekbe ütközik.

Segítek néhány mondat alkotásával:
A Mézkiszerelők felmérése hiányos ,nem tükrözi a valóságot. A termelők érdekeit sérti minden mézimport ,mely a tagjaink mézértékesítését nehezíti, raktárkészletét értékteleníti.
A hazai mezkészlet biztosítja a belföldi fogyasztás ellátását,az import nem indokolt.
Az Omme Elnöksége az importot a hazai méztermelésre ,méhészeti tevékenységre ,jövedelmezőségre gyakorolt hatása miatt durva beavatkozásnak tekinti.
Az Omme Elnöksége tagjainak és mézfogyasztóknak javasolja az import méz Kereskedelmi forgalmának láncolatában résztvevő vállakozások kereskedelmi bojkottját.
Méztermelők ne értékesítsenek vállakozásoknak mézet.A fogyasztó ne vásároljon annak a vállalkozásnak a termékeiből,amelyik importál.Ne vásároljon abban a kereskedelmi egységben ,amelyik import mézet ,vagy annak a mézét árulja ,amely cég import mézet értékesít"

Re:Szakma-politika
« Válasz #4316 Dátum: 2020. Szeptember 27. 07:41 »
Kérlek benneteket, hogy az én hozzászólásom után a "   Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak" rovatban folytassuk!
Ferdinándnak (Tomipapának) meg üzenem, hogy a kritikán aluli stílusát nyomja el Gönyüben, de ne a Mikulás ünnepkor.
Véleményem meg az, hogy mivel Magyarország az EU tagja, ide bármely EU és EU-n kívüli országból szabadon hozhatnak be mézet a hatályos jogszabályok betartásával.
Sok uniós országban jártam az utóbbi években, mindegyikben találtam más országból való mézet!
A szabad kereskedelemnek ez az ára.
Egyébként azzal maximálisan egyet értek, ha a magyar termelőknél még van felajánlandó mézkészlet addig ne hozzanak be máshonnan.
Ez lenne a termelők érdeke.
Viszont van egy érdekes meglátásom.
Jelenleg a virágméz felvásárlási ára 850 Ft, az akácmézé pedig 2.000.
A méhészeknek semmi nem elég, pedig ezen az áron már érdemes lenne termelni.
Valaki írta a Zöldön (azt hiszem kivancsi111), hogy a mézár termés függő.
Mégsem az OMME elnökétől (kistakácstól) függ?
Az OMME a mézkereskedelembe nem tud és nem is fog beleszólni!
Bármely mézkereskedőnek nem lehet megtiltani, hogy ne kereskedjen mézzel.
Ez egy abszurd, hiszen ebből él.
Nekünk pedig kiváló minőséget kell termelnünk (mert itt van mit tennünk) és akkor üthetjük az asztalt a magasabb árért.
Most pedig az is bekavart az itthoni mézpiacba, hogy akik eddig 2.500-ért vagy az alatt adták, nem éri meg nekik üvegben eladni, mert a felvásárlási ár ezt beérte.
Így leadták kevéske termésüket, nekünk akiknek pedig van akácméz készletünk jelentősen megnőtt iránta a kereslet.
Én nem féltem soha sem a kínitól sem az ukrántól, meg egyiktől sem, mert az OMME méz kampánya kezd beérni!
Rengetegen keresik a MAGYAR termelői mézet!
A tudatos vásárló nem nyúl máshoz, és sosem fog másnál vásárolni amíg nálunk a minőséget kapja.
Én így látom a jelenlegi helyzetet.
Általában azok nyüszítenek akiknek nincs tartaléka, és nincs méze.
Nekik nem mindegy az ár?
A nincsből nem tud eladni.
Nagyernyei Attila
 

Re:Szakma-politika
« Válasz #4317 Dátum: 2020. Szeptember 27. 23:06 »
Nagyon sok fiatal nem értené ezt a stílust nyüszítés stb. 30-35 szezon után 50 felett van tartalékod ez normális szerintem. Lépj bele más cipőjébe is egy pillanatra! 2008 - ban 500-600 Ft volt a vegyes ára. Most is annyi lenne ha termett volna, ha szerinted ez ár és költségkövető és megfelelő 12 év elteltével hát erre nem sok mindent lehet mondani.

Re:Szakma-politika
« Válasz #4318 Dátum: 2020. Szeptember 28. 07:55 »
Montoya!
Aki szakmailag felkészült, és nem várja a sült galambot annak a mai napig megéri méhészkedni.
De!
Ehhez az átlagtól sokkal többet kell nyújtani.
Mondok példákat mire is gondolok.
Van olyan méhésztárs aki Szekszárdról feljár Budapestre két piacra is.
Vannak akik csak a helyi piacon értékesítenek, és néhányan már Ausztriába, és Németországba is szállítanak, egyet tudok aki Olaszországba szállít üvegezett mézet.
Tehát akik csak hordós értékesítésre apellálnak, és 100 méhcsaládnál nincs több az állományuk, esetleg nem is vándorolnak, nekik rossz hírem van.
Az élet nagyon radikális, aki bírja csinálja aki nem tönkre megy.
Tudom nehéz ezeket beismerni, de a méhészeket a támogatás nem fogja életben tartani.
Bennünket a FOGYASZTÓK fognak megmenteni, de csak azokat akik jobban odateszik magukat.
30-40 éve én sem gondoltam arra, hogy a hordós méz értékesítésből majd nem lehet megélni.
Akkor is a Balatont jártam, és amikor más nyaralt én mézet szereltem ki feleségemmel.
Senki ne várja, hogy jön a "megváltó" felvásárló, és azért fog többet adni nehogy abbahagyd.
Majd megveszi mástól, akár külföldről is, mert neki mindegy.
Egyébként nekem sem volt egyszerű éveken keresztül méztartalékot képeznem, emiatt nem is szeretnék más cipőjébe belelépni.
Teljes szemléletváltásra van szükség, ehhez az is kell, hogy nem csak kiveszünk a méhészetből, hanem vissza is forgatunk, beruházunk.
Sokan azt írták milyen drága az a vitaminos cucc amit adok a méheknek.
Most meg amikor csukogatják be a kaptárakat akkor mi a  drága?
Én szívesen folytatom a témát, de sértődés ne legyen, beszéljünk őszintén.
Üdv:
Nagyernyei Attila


Re:Szakma-politika
« Válasz #4319 Dátum: 2020. Szeptember 28. 09:28 »
Attila!
Szemléletváltás ami elleheteleníti a kistermelőket szerintem ez nem normális, egyre nagyobbra nyíllik az olló,míg a kisméhész 100 családig "nyomorog" addig a kereskedő palotát épít. Egy fiatal hogyan induljon el, maradjon talpon, ott még nincs évtizedes szakmai tapasztalat, tartalék. Amit írok mind felvetőleges, de ez így óriási feszültségekhez vezet, aminek a vége siralmas lesz. Nem magamról beszélek, más cipőjébe próbálok lépni és onnan szemlélni a dolgokat(pl. fiatalok). Ez az önző típusú a gondolkodás nagy bajokat fog okozni!! Nem lehet mindenki kiszerelő méhész az lenne még a nagy harc lenne még 2ft is egy kg méz. Hagyják abba értem, de ha fele abbahagyja még akkor is sok lesz kiszerelőnek. Együnk sok mézet kampány? 3-4000ft-ért ki vesz mézet megfelelő mennyiségben hát nem a 170 - 200 - at kereső átlag az biztos. Ez nem műkődik egyenlőre! Nem látom a jövőt ebben a felfogásban, de az önző, kapzsiságot annál inkább.